Fotoğrafçılık Forumları
Dslr Alacağım Fiyatın Hiç Önemi Yok
Merhabalar,
Yakın zamanda fotoğraf makinesi alacağım. Compact veya ultra compact düşünüyordum lakin SLR ve akabinde DSLR gördükten sonra fikrimi değiştirdim. Hemen Leica'nin sitesini ziyaret ettim. Açıklayıcı bir şey bulmak zor oldu.
Leica mı alsam?
Nikon mu alsam?
Canon mu alsam?
ISO, perde hızı ve diyafram açıklığı skalasının en yüksek derecede olan cihazları tercih edeceğim büyük ihtimal. Mantıklı mıdır?
Ayrıca D90'ın bu kadar konuşulmasının nedeni 720p video çekebilmesi midir? Ben video değil fotoğraf istiyorum. Sırf video özelliği için gereksiz olur diye düşünüyorum. Yoksa fotoğraf başarısı da fiyatıyla orantılı mı ?
navngo doğru sorular sormaya başlamışsın. Gerçi kendin araştırman gerekirdi ama sorularının cevaplarını bilmediğin için birşey bulamazdın. Yani sorularının cevapları bu sitedeki forumlarda var ama sen bulamazsın.
Kısaca şunları anladın mı?
1) DSLR makineler sensör boyutlarına göre 2'ye ayrılır ff sensörlüler (36x24mm) ve apsc sensörlüler (23.6x14.8mm) yada (22,6x13,8mm) Canon'un D1 serisi ile senin şu canavarın hariç. Onun sanırım ff den de büyük snsörü var. Senin D90 nın apsc sensörlülerin 1.sine giriyor
2) Tüm lenslerin odak uzaklıkları ff boyutlarına göre yazılır ama önüne takıldıkları makinenin sensör boyutuna göre asıl verdikleri mesafe ve açılar değişir. Çünkü sensör boyutu küçülünce crop faktörü diğer adı kesme çarpanı dediğimiz olay devreye girer. ff makinelerin kesme çarpanı 1'dir. Mesela 50mm prime lensi ele alalım. 50x1=50 olur. ama D90 nın kesme çarpnı 1,5'tir. 50x1,5=75mm yapar. Yani aktığın lens 50mm olsa bile makinenin sensör boyutu yüzünden 75mm nin mesafesi ve açısını verir. Nikon, Sony, Pentax ların apsc makinelerinin kesme çarpanı 1,5 tir. Canonların 1,6 dır.
3) Lensler ilk ettapta 2'ye ayrılır.
1. Prime lensler yani sabit odak uzaklıklı lensler 50mm gibi, 100mm f2,8 makro gibi
2. Zoomlu lensler Senin 18-105 buna giriyor.
PRIME LENSLER OPTİK OLARAK ZOOM LENSLERDEN DAHA KALİTELİDİR.
4) Lensler ikinci etapta 5'e ayrılır. Balık gözü lensler, Geniş açı lensler, Tele lensler, Makro lensler, Standart lensler
Histogramın bir önceki verdiği grafiğe bakarsan 8mm balık gözüne girer. Yani aslında çok ama çok geniş açıdır. genelde prime lenstirler. 15-35mm değerleri arası geniş açıya girer. Geniş açılar prime da olabilir zoom da olabilir. 75-400mm değerleri arası teleye girer. Tele lesler de prime da olabilir zoom da olabilir. 400mm den sonra süper tele denir. 35-75mm arası hemen hemen insan gözünün gördüğü açıdır.
Makro lensler aslında 50mm ile 200mm arasında odak uzaklık değerleri bulunan prime lenslerdir. Diğer prime lenslerden farkları çektiğin objeyi 1:1 oranında büyütmeleridir. Yani 2cm lik sinek fotoğrafta gene 2cm görünür. Daha sonra detaylı bilgi veririz.
Standart lensler kit lens te denir. 17-70, 17-50, 18-55, 18-105, 18-200 vb aralıklarda olan yani hem geniş açıyı hem biraz teleyi kapsayan odak aralıklarında olan, zoom lenslerdir.
Bir zoom lensin kapladığı odak uzaklıkları ne kadar genişse optik kalite bakımından o kadar kötüdürler. Ayrıca vinyeting dediğimiz fotoğraflarda köşelerde kararma ve distorsiyon dediğimiz nesnede eğilme bükülme hataları o kadar fazladır.
Başka sorun var mı?
Badboy arkadas gayet guzel aciklamis.Bunlarin isiginda sana ilk etapda eger parasal sorunumuz az ise iyi bir kombinasyon gerekli diye dusunuyorum.Yani gidipde en zayif yada ucuz kalite lensleri almana gerek yok.Ben bir Nikoncu olarak sana Full frame makina almani ,bu sebeplede D700 ve super bir lens olan 24-70mm f2.8 lensi ilk asamada tavsiye ederim.Sadece Photokina denilen makina fuarinda D700 ve D90 in ve diger hatri sayilir markalarin yeni versiyonlari piyasaya cikiyor hatirlatmakda yarar var.Makina almak icin cok dogru bir zaman degil diye dusunmuyorum acikcasi.Biraz bekler isen, sanirim cok daha hos seceneklerle karsilasabilirsin.D90 in bile yenisi geliyor yakinda ve eger cok agir makinalarlada yapamam falan dersen bu bile olabilir.Zamani gelince tartismakda yarar var...
Badboy79tr süpersin kardeşim. İşte budur. Bir de D90'ın yenisi dedin. Fark ne olabilir ikisi arasında ? Bir de bu cihaz ne zaman çıktı? Bir de D90'ın Canon'daki karşılığı nedir? Bir de focal çarpanı 1 olan en ucuz makine hangisidir? (Akıllandık sayenizde ucuz makine soruyoruz. :D )
D90 in Canondaki karsiligi 50D ama onunda yenisi yakinda geliyor.Cok ara bir urun olarak kaldi ve satislari iyi degil.D90 in yenisi cikarsa hem MP si yukselir,hem ISO yani dusuk isikli ortamlardaki performansi artar,video ozelligi full HD olur,ve hizli shutter a sahip olur...Ve surpriz bir ozellikde ben bekliyorum acikcasi!
Konuya bak ne rating almış ama.
Bence Hasselblad H3DIII en iyisi.
Arkadas soruyorda soruyor yani.Dedim baska konu ac daha bi derlensin bunca yazilanlar ama .Bir konunun icinde 100 farkli konu olustu yani.
Aldığınız Hasselblad ile çektiğiniz bir fotoğrafı ekleseniz de bizim de gözümüz gönlümüz açılsa..
Bu arada Admin'den yeni ekipman olarak listeye eklemesini istemelisiniz sanırım..
Saygılarımla...
Hele bir deneme çekimlerimi bitireyim, muhakkak ekleyeceğim. Çok yüksek kapasiteli fotoğraflar olduğu için bilgisayarımı yenilemem gerekecek. MAC tavsiye ettiler. Onu bir alayım, bir de buraya o akdar büyük fotoğraf koyulmaz sanıyorum? Küçültüp koymak lazım. Ayrıca tabiki rating alır çünkü demekki bu konudan muzdalip olan birçok arkadaş varmış ki herkes ilgi gösteriyor. Bütün sözleri ben göğüsledim ama balları diğer arkadaşlar yedi. :D Afiyet olsun. Bu arada her iki makineyi de kullanmaya karar verdim. Hele bir bu makiaya alışkanlık başlasın tek makineye karar vereceğim. Hani ya elimdekiler olur ya da başka bir makine. Tek makine ve birden çok lens düşünüyorum. Makro, mikro özellikle ilgimi çekenlerden. Ayrıca hakikatten teşekkür ederim tüm yazı yazan yardımcı olan arada bi kafamı bulandıran herkese :D
Nasıl çekiyor makineniz? Deneme çekimlerini bitirmişsinizdir herhalde.. 1 ay geçti üzerinden.. Siteye biraz fotoğraflarını yüklerseniz biz de değerlendirebiliriz.
sanırım adam biraz eylenmiş belkide bu siteden biridir ama teknik bilgiler açısından yinede faydası olmuştur aslında şunu yaptırmak gerekir varsa parası en pahalısını tavsiye edin ekonomi canlanır abi hassel boynuna ne güzel yakışır leica da al iyi kombinasyon olur yengeyede bi compakt cassiyo yada agfa hatta polaroid al davetlerde çeksin anında görüntü sattığı fotoğraf paralarını bi derneğe bağışlar sevaba girer .......
İlgili olabilecek konular
-
-
Bütçeme Göre Güncel Dslr mı Fullframe Dslr Mı?
12 Nis. 2020, 08:34 uaemir
2328212 Nis. 2020, 23:07
mete007 -
Yeni Başlicam İşimi Görcek 2. El Ucuz Dslr Arıyorum
10 Eyl. 2018, 19:12 ahmet4137
1295213 Eki. 2018, 16:58
ikincisahip -