Fotoğrafçılık Forumları
Dslr Alacağım Fiyatın Hiç Önemi Yok
Merhabalar,
Yakın zamanda fotoğraf makinesi alacağım. Compact veya ultra compact düşünüyordum lakin SLR ve akabinde DSLR gördükten sonra fikrimi değiştirdim. Hemen Leica'nin sitesini ziyaret ettim. Açıklayıcı bir şey bulmak zor oldu.
Leica mı alsam?
Nikon mu alsam?
Canon mu alsam?
ISO, perde hızı ve diyafram açıklığı skalasının en yüksek derecede olan cihazları tercih edeceğim büyük ihtimal. Mantıklı mıdır?
Ayrıca D90'ın bu kadar konuşulmasının nedeni 720p video çekebilmesi midir? Ben video değil fotoğraf istiyorum. Sırf video özelliği için gereksiz olur diye düşünüyorum. Yoksa fotoğraf başarısı da fiyatıyla orantılı mı ?
Peki ben elimdeki 18-105 mm lik lens ile minimum kaç cm'deki bir cismin fotoğrafını çekebilirim?
(Bu arada sözkonusu lens D90 ile verilen kit lenstir.)
yaklaşık 45 cm olması lazım kesin bir bilgim yok açıkçası .. kalite olarak iyi optiktir ama makro çekimler yapamazsın
Peki hocam bu 18-105 mm dedikleri 18 mm ve 105 mm neyi temsil ediyorlar ?
(Bu arada histogram kardeş çok teşekkür ediyorum sana. Cevapların oldukça net ve anlaşılır. Diğer dostlara örnek olsun. )
Dost bu lensin büyütme oranı ile ilgilidir.örneğin makro lensleri ele alırsak tabi prime yani sabit lensleri 1:1 oranındadır.100mm gibi bir macro lesn bir cismi minumum odak mesafesinde yani(sizin sorduğunuz konu)bodynin algılayıcısı neyse o okadar boyutta gösterir.örneğin 450d nin algılayıcısı 2.2cm genişliğinde olduğunu varsayarsak 100mm nin çekeceği minumum odak mesafesinde cismin 2.2cm lik kısmı görünür.kısacası bir mezurayı çekecek olursak 2.2cm lik kısmı net alabiliriz.konu biraz dağıldı sanırım toparlıyorum 18-105 lensin min.odak mesafesi 45cmdir.her lensin min.odak mesafesini internetten bulabilirsin.tabi bunu test ederekte belirleyebilirsin.en yakın flu olmadan görüntüyü netleyebiliyorsan o mesafe yaklaşık olarak tabi min.od.mesafesidir.min.od.mesafesinin bulunması için matematiksel bir çözümü varmıdır bilmiyorum.neyse umarım forumu kirletmemiş ve aklınızı bulandırmamışımdır bu yazımı bir özür olarak kabul edin
Diğer yorumlarına nazaran daha açıklayıcı ve anlamlıydı teşekkür ediyorum. Ayrıca rica etsem 18 mm ve 105 mm değerlerinin neyi temsil ettiklerini de açıklayabilir misin ?
Lensin odak uzaklığı 18 ile 105 mm arasındadır anlamına geliyor.daha da açacak olursak odak uzaklığı:odak noktasının sistemin son merceğinin optik merkezine olan uzaklığıdır yani burda hiç sevmediğim fizikten optik konusu karşımıza çıkıyor vizöre baktığınızda 18mmde daha geniş bir açık 105mmde baktığınızda daha dar bir açıda görürsünüz.
Tıklayınız: Lenslerin üzerindeki rakamların manası
Forumu araştırınız..
Saygılar..
O zaman bunun direk zoom ile alakası var? Bu değerlerin yazdığı bileziği çevirdiğimde dediğiniz gibi 105mm'de uzak yerler yakınlaşıyor lakin açı daralıyor, 18 yaptığımda ise minimum 45 cm nesnelere odaklayabiliyor ve geniş açıyla görüyorum. Doğru mudur? Ayrıca öyle tahmin ediyorum ki bu bilezikteki değerler ne kadar yükselirse o kadar hassasiyet düşecektir doğru mu?
maksat paylaşım
burda daha anlaşılır olur mm değerleri açılara eşittir tabi bu croplu sensör (örnek d90 sensörü ) ile full frame (örnek 5D mkII sensörü) sensörlerde bu açılar farklılık gösterir fullframe sensörde örnek olarak 28mm lik bir optik taktığın zaman onu tam 28 de görürsün ama croplu sensörde 1.5 ya da 1.6 çarpanlı oluğu için daha dar görürsün yani 28 mmyi nikolarda 42mm canonlarda 44 mm civarlarında görürsün .. tekrardan söyliyim nikon alıcaksan ve makro çekimler yapmayı düşünürsen kesinlikle 60mm almalısın gerçekten çok iyi bir optik ..
Histogram süpersin. Oldukça açıklayıcı. O zaman benim elimdeki bir tele objektif doğru mu ? :D
İlgili olabilecek konular
-
-
Bütçeme Göre Güncel Dslr mı Fullframe Dslr Mı?
12 Nis. 2020, 08:34 uaemir
2328212 Nis. 2020, 23:07
mete007 -
Yeni Başlicam İşimi Görcek 2. El Ucuz Dslr Arıyorum
10 Eyl. 2018, 19:12 ahmet4137
1295213 Eki. 2018, 16:58
ikincisahip -