as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
dusgezgini
dusgezgini (üye)
Trabzon / Meraklı

eyvallah dadanagast yani bu kadar çok bilgi korkutmuyor mu seni

olayı çözdüm ve düşündümde ben böcüklerden haz almam ben aşk adamıyım aşk ben sokak lambasının altındaki hatunu çekmek istiyorum.. R1 i gören kızda hemen poz verir herhalde vermiyebilir mi acep

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:24 - İp: 85.***.**4.247
as
as (Üye)

Düşgezgini R1 e kimler poz verdi bir bilsen.İlker in bu topiğe bağlılığı oradan geliyor.O sayfa İlker in bilgisayarında duvar kağıdı olarak duruyor.Hangi sayfa olduğunu merak ettinmi.

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:29 - İp: 85.***.**4.253
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

ohaaaa ya canon 1Ds mark II almaya kalksak 16 milyar yapıyo yuhhhhhhhh. Kıvanc ben varım abi. gidelim bi yer soyalım ksemizi dolduralım sonrada yakalanırız. topu topu kodeste iki ay tutarlar bizi. iki ay sonra dusunsene sende 100 milyarlık malzeme bende 100 milyarlık. super

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:29 - İp: 85.***.**6.136
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar arkadaslar..

bulent, bir sure sonra gerekli hesaplamalari kafadan cok hizli yapabiliyorsun..
ben, olayin temelini anlatmaya calistim..
ama ihtiyacin olacak yerler olacaktir; mesela gece yapacagin cekimde ne kadarlik bir pozlama yapacagini hesaplayabilmek icin..
birkac dakikalik pozlama yapman gerektigini nasil anlarsin? makinelerde en fazla 60 saniyeye kadar enstantane secebiliyorsun, ki genelde 30 saniyedir.. bir de bulb ozelligi var..

......

gantry, 36x24mm sensor kullanan iste canon 5d veya 1ds.. olayin noise ile alakasi yok gantry; evet ccd sensorler daha fazla enerjiye ihtiyac duyarlar.. bu da pil sarfiyatinin artmasi demektir..
soyledigin gibi cmos'un maliyeti daha dusuktur.. ama cok uzun vadede.. cunku cmos'u ccd kadar kaliteli hale getirebilmek icin uzun bir doneme ve arastirmaya ihtiyac var.. o sure dunya kadar para harciyorlar.. ama uzun vadede dusecektir..
gantry, asli olarak dslr'larin yapilari video cekim icin uygun da degildir.. cunku ayna sistemi kullaniliyor.. sen viewfinder'dan bakarken, sensore isik gitmez.. sen shutter'a bastiginda ayna kalkar ve sensor pozlar..
dslr'in buyumesi degil, yapilarinin degismesi gerekiyor..
ama iste ne yapildi olympus e330'da? iki tane birden sensor koydular.. bir sensor pozlamayi yapip fotografi almak icin, digeri de live view icin..
dslr'da video cekme ozelligi olsun herkes ister gantry.. ki yakinda olacaktir da.. cunku live view saglanabiliyor dsl kameralarla artik..
ama soylediginde de haklisin; cunku dslr'da video ozelligi de olursa, bircok insan dslr-like makine alacaktir.. bu da islerine pek gelmez sanirim..

.................

kivanc, guzel soru aslinda..
daha buyuk sensor kullanilabilir mi, kullanilirsa ne olur?

dijital slr lensleri, telecentric yapiya sahipler; yani, lensin arka elementinden sensore dogru dar acida bir iletisim saglaniyor.. bu da kamera ve lensin boyutunun ufak olmasinda onemli bir etken zaten..
soyle diyelim.. orta format lenslerini dusun (cunku orta format dijitallerde daha buyuk sensorler var.. oradan yola cikalim..).. bu lenslerin yapisi oyle birsey olmali ki, daha buyuk bir goruntuyu yansitabilmeli kocaman sensorun uzerine.. iste o yuzden orta formatlarda kullanilan lensler dah buyukce oluyorlar.. ve sensor ile lensin arka elementinin arasinda daha fazla aciklik oluyor..

ama hatirlarsan sana sinar M kamerasiyla bir nikon lensinin de kullanilabilecegini soylemistim.. bir adaptor yardimiyla..
bundan dolayi neden olmasin? daha buyuk sensor olabilir tabii ki..

fakat neden olmazdi dersek..
olmazdi cunku, dslr lensleri cok daha hizli diyafram degerlerine kadar acilabiliyorlar.. mesela f/1 lensi gibi.. halbuki orta format kamerada f/2.2'den daha acik diyaframli lens yok bildigim kadariyla..
olmazdi cunku orta format lenslerinin maliyetleri cok daha yuksek oluyor..

simdi sunu soylemek gerekiyor.. sensorlerin saglayabilecegi belli bir maksimum cozunurluk var.. lensin de sensorun cozunurlugunu desteklemesi gerekiyor.. yani daha buyuk sensor olmasi halinde daha da kaliteli olmali lensler diyebiliriz sanirim..

olmazdi cunku daha buyuk bir body'e ve lenslere ihtiyac olacakti.. dolayisiyla simdiki slr kameralar gibi pratik olmayacakti..

...herseyden once, 35mm fotografciligi 24x36mm'ye uyarlanmis durumda.. filmin buyuklugu 24x36mm boyutunda ve o yuzden de full frame sensorleri 24x36 olarak yapiyolar.. sensorun daha buyuk olmasinin, eminim performans kayiplari yasatacagi gibi uyumsuzluk gosterecegi alanlar da olacaktir..

istersen bu konuyu dslr teknik'de ac, bakalim diger arkadaslar neler diyecekler..

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:36 - İp: 62.***.**2.10
dusgezgini
dusgezgini (üye)
Trabzon / Meraklı

sevgili as bilmek ne haddime kimiis kim bu arada http://www.tamroneurope.com/flc.htm deki R1 e en yakın lens hangisi as

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:39 - İp: 85.***.**4.247
as
as (Üye)

İlker ayaklı ansiklopedi gibisin ha.
Bir önceki sayfada kalan yazımı okudunmu.Kıvanç telaşla kendine S9500 almazsa sana W800i kalacak.Gerçi Kıvanç kazara alacağı makineyi senin W800i ile değiştirebilir.Ne dersin ,değişirmisin.

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:43 - İp: 85.***.**4.253
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

d200 nasil da guzel duruyor ama..
arkadaslar kesinlikle kivancin soyledigi gibi bir soygun plani yapmaliyiz.. boyle olmayacak.. icimiz gidiyor ama alamiyoruz, olacak is mi bu..

ben valla ne lensler alirdim makinenin yaninda.. pardon makinelerin yaninda..
cantalar, carbon tripod'lar.. kartlar.. pro filtreler..
ne zaman basliyoruz, sadece bana soyleyin yeter.. almanyada bitiveririm valla..

......
dusgezgini, hatunlar elinde dslr kamerayla kocaman objektifi gorunce de poz veriyorlar.. hem de bayagi bir profesyonel oluyor oyle..
ama bir keresinde benden para istemisti hatunun teki.. ben de: "hadi ulan" demistim tabii ki..

valla adnan'in soyledigi gibi bende ne fotograflar var r1'in.. adnan sagoilsun, guzel hatunlarin cekilmis fotograflarini gosteriyordu bizlere..

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:45 - İp: 62.***.**2.10
dusgezgini
dusgezgini (üye)
Trabzon / Meraklı

sevgili dadanagast R1 aslında bir fotoğraf makinesi değil tarkanın karma gibi R1 in de bir felsefesi var. Ve ben bu felsefenin hakkını verebilmek için R1 in ta kendisinden bir fotoğraf lazım masaüstü yapabilmek için. Bilmem yerine ulaştımı

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:50 - İp: 85.***.**4.247
as
as (Üye)

Düşgezgini aşağıdaki gözler in bulunduğu sayfa ilker in sık kullanılanlarında yüklü.İlker zaten R1 i bu fotoğraftan sonra sevmeye başladı.O gözler ve gözlerin sahibi aşağıda.

Sony DSC-R1

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:53 - İp: 85.***.**4.253
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

ya ilker o kadar guzel hatunun fotografı varsa sen neden o izmirli bunagı koydun foruma. tamam makine kalitesi sensor falan filanda eh birazda modelin katkısı olmuyor mu? valla istiyoruz. ozelliklede masaustundeki r1 fotosunu cok merak ettim

Tarih: 18 Temmuz 2006, 23:53 - İp: 85.***.**6.136