as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
dusgezgini
dusgezgini (üye)
Trabzon / Meraklı

bu gece de uykusuz kalacağız demek

as teşerkürler ilgin için. teker teker gezeceğim. 250 ye kadar geldim. valla ogameyi unuttum

dadanagast forumda bir yazında şöyle bir ifadene rastlamıştım.

http://forum.netfotograf.com/dslr_slrlike_reviews.asp?msg_id=11371&offset=20

özü:çekilen fotoları pc de ps de işleyin.

peki Eos 350d ile çekilen bir fotoğraf PS işlemlerinden sonra R1 keskinliğine getirilebilir mi? vede görüntünün güzelliği bozulur mu?
Yani benim çıkardığım o yazıda R1 bize bu keskinliği hazır sunuyor. Eğer PS a tabi tulursa Eos 350d den aynı verim birer bir alınabilir.Bu konuda bir bilgi alabilirmiyim?

şimdiden teşekkürler. Cevabını bekliyecem.

#dusgezgini' tarafyndan 19.07.2006 04:26:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 02:03 - İp: 85.***.**4.247
makulmurat
makulmurat (üye)
İstanbul / Amatör

dadanagast acıklamaların ıcın cok tesekkurler, sen de olmaz ısen nıcce olurdu halımız.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 07:59 - İp: 195.***.**6.81
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Günahkarlar bensiz muhabbet ha

Niye böyle yaptınız.Her akşam muhabbet güç bela ilerliyor diye akşam göz atmadım buraya,sayfa sayfa döktürmüşsünüz.

Arkadaşlar benim kafam yine karışmaya başladı makina almadan önceki halime dönüyorum.

Evet R1 almayı çok istiyorum.Çünkü istediğim fotoğraf kalitesi yeteri kadar var onda ve 24-120mm'de bana yeterli gelecektir.
Ancak nedenini bilmiyorum kafama D50/D70s/350D girmeye başladı.Lütfen bu DSLR mahlukatlarından beni soğutun.Fiyatları gayet dikkat çekici.Ama hangi özelliklerine kaptırdım kendimi bilemiyorum.

Adnan abi R1'in tek sevmediğim yanı şu arkasında alt tarafın yamukluğu ve evf'nin altındaki tuş dizilimi.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 09:53 - İp: 85.***.**1.134
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker şu adrese bir bak,dikkatini çekecek mi bakalım?

http://www.outbackphoto.com/reviews/equipment/5D_and_d2x/Canon_5D_Nikon_D2x_intro.html

Tarih: 19 Temmuz 2006, 11:04 - İp: 85.***.**1.134
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker alttaki adreste de 5D ile 20D arasındaki açık ara farkı göstermiş.

http://www.photo.net/equipment/canon/fullframe/

Tarih: 19 Temmuz 2006, 11:10 - İp: 85.***.**1.134
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dusgezgini merhaba..

(arkadaslar aklima geldi, herkes gercek adini soylesin.. boyle dusgezgini, speed, rokomet diye hitap etmek garip oluyor aslinda.. )

"peki Eos 350d ile çekilen bir fotoğraf PS işlemlerinden sonra R1 keskinliğine getirilebilir mi? vede görüntünün güzelliği bozulur mu?
Yani benim çıkardığım o yazıda R1 bize bu keskinliği hazır sunuyor. Eğer PS a tabi tulursa Eos 350d den aynı verim birer bir alınabilir.Bu konuda bir bilgi alabilirmiyim? "

dusgezgini, sen hala duslerde geziyorsun..
saka bir yana..

senin burada karistirdigin olay, 350d'nin ne tur bir kamera oldugunu gormemen..

keskinlik olayinda, uzerine takili lens onemlidir.. ve tabii ki sensorun kalitesi, cozum kalitesi gibi bir cok etken de var ama burada 350d'den bahsettigimiz icin, bu gibi etkenleri bir kenara birakabiliriz.. kisacasi, kaliteli lens tak, mukemmel keskinlik elde et..

350d ile bir canon 17-85 IS gibi lens kullanirsan, benzer sonuclar elde ediyorsun r1 ile.. ama daha kaliteli bir lens ile inanilmaz sonuclar elde edebilirsin..
(fakat tabii lens ucretleri yuksek.. o yuzden fiyatlarini karsilastirip karar vermek daha iyi..)

eger ki iyi fokus yapabilmissen, pozlamayi dogru durust yapabildiysen, titretmemissen ve teknik olarak maksimumu verecek sekilde ayarladiysan kamerani; kotu lensle bile cok keskin sonuclar alabilirsin..
ben bizim arka bahcede cektigim bir fotografi gostermisdim, 350d ve uzerindeki kit lensi ile birlikte.. yani 18-55 ile..
sonuc cok ama cok keskin..

..olmayan keskinlik icin bir yere kadar oynayabilmek mumkun photoshop'da.. ama belli bir ayarin uzerine cikarsan goruntunun guzelligi bozulur.. o yuzden bozulmadan hemen onceye dusurmelisin ayari..

...bir ek; yukaridaki gibi bir cekimi (uygun kosullarda yapilacak bir cekimi..) iyi bir lensle yaparsan ve yeterli keskinligi verirsen; r1'in keskinligi bozulur.. yani r1, o keskinlige bozulur..

................

dusgezgini, olmayan keskinligi alamazsin photoshop'da.. r1 ile de duzgun cekemezsen, keskin cikmayacaktir 350d ile de.. eger ki 350d ile duzgun pozlama yaparsan, photoshop'da canavar haline getirebilirsin fotografi.. ayni seyi r1'in fotografi ile de yapabilirsin..

simdi su noktayi iyice vurgulamak gerekiyor; her iki makinenin arasinda korkunc farklar yok arkadaslar.. her ikisi de super makineler.. ama iste r1, daha kaliteli bir lensi bunyesinde bulunduruyor, 350d'nin kit lensine gore.. ama 350d ile istediginiz lensi kullanarak herseyi yapabilmeniz mumkun..
ama ki r1'in lensi yeterli gelecekse, r1 alin, cunku komple paketin fiyati cok ucuza geliyor dogrusu.. ama duruma gore esneklik istiyorsaniz 350d gibi bir dslr.. d50 mesela, cunku fiyati cok cok dusuk ve sonucta bir dslr..

bence dslr almak cok daha mantikli, cunku kit lensleriyle ile bile (kit lensleri ucuz lensler oluyorlar genelde..) super bir kaliteyi yakalayabiliyorsunuz.. ve telephoto lensi taktiginizda, r1'in asla yapamayacagini yapabilmis oluyorsunuz..

...........

kivanc, soyledigin yerlere baktim, hatta okudum..
artik yoksa d2x ile mi ilgileniyorsun?

Tarih: 19 Temmuz 2006, 13:42 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

rokomet = vedat

makina ve objektif konusunda İlker'in (dadaganast) üstüne söyleyebilecek bişeyim yok.
Ben poşotop (aslı adobe photoshop oluyor ama böyle söylemek hoşuma gidiyor) üstüne birkaç bişey paylaşabilirim çünkü 2,5 versiyonundan bu yana kullanıyorum yaklaşık 15 yıl falan oldu heralde.
poşotopta yapacağınız her müdahale/edit görüntüyü keskinleştirme (vb. katkılar) adına bile olsa mutlaka bir takım değerleride kaybediyordur. Siz imajı sharp yada contrast arttırarak keskinleştirme/netleme yaptıkca o imajda bulunan birbirine çok yakın tonlar yok olacaktır. ayrıca belkide birbirine yumuşak geçiş yapan doğal görünümler, doğal olmayan net çizgilerle ayrılacaktır.
Şunuda söyleyebilirim; alt sınıf 2-3 megapixellik kompak bir makine ile çekilmiş normal ayarlı bir fotoyu, 15-20 milyarlık süper ötesi bir dijital cam ile çekilmiş normal ayarlı bir fotodan (aynı sahne) daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. Keskinlik biraz ayarlara bağlıdır ama güzel görüntü görece bir kavram olduğu için poşotop bu konuda sonuca etki edebilir.
Bu konuda şu etken çok ama çok önemli.. raw formatı..
Boşuna icad etmediler. Üst düzey fotoların çoğunda bu formatı koydular çünkü; diyelimki süper makinanızla bir anda bazı fotolar çekmeniz gereği hasıl oldu. O esnada ince ayarlara fırsatınız olmadı ve 3-5 kez bastınız deklanşöre..ve çekimi yaptığınız sahne bozuldu tekrar çekme imkanınız yok. Previevden yada bilgisayarınızda çektiğiniz bu fotolara baktığınızda başınızdan kaynar sular döküldü.. Fotolar karanlık, ayrıntılar görünmüyor, renkler bozuk. Eğer raw olarak çekmişseniz (kayıt etmişseniz) hiç endişe etmeyin. Çok kayıp yaşamadan doğru ışık ve renk ayarlarını bulabilirsiniz. İşte buda raw formatının dolayısıyla makinenin üstünlüğünü/farkını ortaya koyar. Çok yakında buna benzer birşey yaşadım. Bir müşterim elinde CD si ile gelerek "Hadi yeni açtığımız kreşe broşür yapalım" dedi. Cd yi bilgisayara aktarıp fotolara baktığımızda her fotoda ekrana bakan gözlerimizi kaçırmak istedik. Fotolar çok karanlık, hiç bir ayrıntı görünmüyor. Kreş değil hapishane sanki.. ve tabiki jpeg.. Keşke raw olsaydı.. Neyseki birkaç gün önce bulduğum bir poşotop plug-in ile sorunu bir nebze çözdüm ama tabi renkleri ne siz sorun ne ben söyleyim. Gerçek renklerden çok uzaklaştı.. ve işin kötüsü bu fotoları çekende profesyonel bir fotoğrafçı.
Bütün bunları yazarken asla kötü bir fotoğrafı poşotopla istediğimiz düzeye getirebiliriz demek istemedim. Bu ışık ve renk düzeltme işlemi blur ve netsizlik için geçerli olmaz. Gerçi geçtiğimiz günlerde Adli Tıp kriminal laboratuvarında bu işe yarayan bir yazılım olduğunu öğrendim TV den ama nedir nasıldır bilmiyorum..

Tarih: 19 Temmuz 2006, 14:31 - İp: 85.***.**5.232
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

osmanlı tam araklanacak cantalar işte.hadi gidip ucuralım şunları.benimki cok önemli değil ama nikon olursa hani daha iyi olur gibi.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 15:04 - İp: 88.***.**0.187
dusgezgini
dusgezgini (üye)
Trabzon / Meraklı

ilker orası cidden arka bahçenmiydi kaplanlar arslanlar

Adım Cenk

as bahsettiğiniz sayfaları özellikle 303. sayfayı dikkatlice inceleyip sorularıma cevap buldum. 15x de görüntünün kötüleşmesi bence o anı o uzaklıkdan yakalamakla boy ölçüşemez.
Diyorsun ya 25 yıldır fotoğrafçılıkla ilgileniyorum diye. v e neredeyse çok az makro çalıştım. Kendinizi tanıyıp ihtiyaçlarınıza göre fotoğraf makinesi almak çok bilinçli bir hareket. yani %1-2 leri dikkate almayıp bu makineyi kullanım amacınız sanırım benim amacımla birebir. Çünkü sizin yakaladığınız fotopraflar gibi kareler yakalamak benim amacım yüzyılda bir makro çekim yapacam diye ne diye düşünüyorum. Ben manzara ve sokak lambasının altındaki hatunu çekmek ve eve gidince vayyyyyyyyyy beaaaa yaw ne de güzelmiş diyebilmek için R1 okeydir. Şimdi fotoğrafçılık bilgilerimin ve R1 özelliklerinde olgunlaşmam için ve makineyi aldığımda ona tam olarak hakim olabilmek için sizin ennnnnnnnnnnnnnnnnnggginnnnnnnnnnnnnnnnn bilgilerinizden yararlanmalıyım. sizinde bilgiler paylaşıldıkça çoğalır anlayışınıza güvenerekden aklıma takılan soruları soracağım.
Bu işe yeni başlıyanlar arkadaşlar(benim gibi)forumlarda yazılan tüm yorum ve bilgileri en ayrıntısına kadar okuyup anlamaya çalışmamız gerekiyor. çünkü belkide soracağınız o sorunun detayı dorumun bir yerinde sizi bekliyor.

Tarih: 19 Temmuz 2006, 16:39 - İp: 85.***.**3.66
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

vedat ve cenk memnun oldum..

gantry ben de nikon cantasini secerdim dogrusu.. tam istedigim kit kesinlikle.. ama bir tane de nikon 12-24 istiyorum cantanin icine..

....

cenk, madem uygun senin icin r1, neden almiyorsun o uc ay garantili r1'i? fiyati da 1000 ytl degil mi? mukemmel fiyat dogrusu.. bak eger ki temizse al.. ve bir an once sokak lambasinin altindaki hatunun fotografini cekip bizlerle paylas..

cenk, kaplanlar ve aslanlar arka bahcemde evet.. saka saka.. safari park'da cekmisdim..

.....

arkadaslar yerinizde olsam; eger ki 350d ile sigma 17-70 ve canon 70-300 IS lenslerini alabiliyorsaniz en azindan, durmayin alin derim.. kaliteleri r1'den kesinlikle geri kalmaz.. ustelik bircok artilari da var..
r1 yerine 350d ile sigma 17-70'i alabilirsiniz.. ama fiyat onemli bir faktor.. kivanc'in soyledigi yerde, 1200 dolara geliyor 350d ile 17-70.. yani 1880 ytl.. r1'in 1700 ytl oldugu dusunulurse, bence 350d ile 17-70'i almak cok daha mantikli..
ustelik bir 70-300 IS lensle de canavar olur kitiniz..
70-300'un o sitedeki fiyati 1140 ytl gibi.. evet pahali bir lens.. ama r1'de boylesine zoom yapamayacaksiniz.. ve kalitesi cok iyi bu lensin..

bir tane r2 modeli olsaydi, uzerinde de 100-500mm IS gibi bir lens olsaydi; o makine icin de 1700 ytl odeyecektiniz, degil mi? r1 de 1700.. toplam 3400 ytl..

350d +17-70 + 70-300 = 3000 ytl yapiyor..

....

bilemiyorum karar sizin..

su da var ki, r1'in fotograflarini ben de cok begeniyorum.. ki gercekten bazen sat makineyi al diye icimden de geciriyorum.. ama gunun sonunda dslr cok daha esneklik saglayan bir makine..

Tarih: 19 Temmuz 2006, 17:35 - İp: 62.***.**2.10