pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Test: Fuji S 9500

Fuji s 9500:

Dış görünüm:

Öncelikle makinanın dış görüntüsü çok etkileyici.Bu anlamda şimdiye kadar gördüğüm makinalar içinde en iyisi.Görünüm olarak profesyonel bir makina izlenimi uyandırıyor insanda.Gerçektende yapısı öyle.İnsan kesinlikle bu makinaya sahip olmak istiyor.
Makina büyük ve ağır.Ağır derken rahatsız edici bir ağırlık değil.Gövdeden beklenilen bir ağırlık.Ele çok iyi oturuyor.İlk bakışta hiçbir fazlalık veya eksiklik göze batmıyor.
Görenler bu makinayı dslr sanıyor.Hakakaten öyle bir havası var.Dışarıda fotoğraf çekerken kesinlikle tüm ilgiyi üzerine toplayacak bir makina.Bu bakımdan bir dslr den hiçbir farkı yok.Simsiyah yapısı ayrı bir ağırlık veriyor makinaya. Maalesef kullandığım z2, z3 ve s2 metalik idi.Makina ne kadar iyi olursa olsun metalik renk bir hafiflik veriyor.Bu yüzden benim tercihim siyahtan yana.sSiyahın ağırlığından mıdır bilmem ,olduğundan daha pahalı ve daha üst bir sınıfı havası var makinanın.
Kullanılan plastiğin kalitesi iyi.İşçilik güzel.Zaten japon mallarında bu bakımdan bir sıkıntı olmuyor. Makina geçekten çok iyi dizayn edilmiş.Aynı sınıf olmamakla beraber z2 den sonraki en ergonomik makina diyebilirim.
Ayrıca makinanın lcd ekranının kalitesi çok iyi.Özellikle s2 nin lcd si ile karşılaştırınca fark ortaya çıkıyor.9500 ün lcd si çok parlak ve netbir görüntü ve keskin renklere sahip.S2 nin lcd si onun yanında sanke ucuz bir markanın lcd si gibi kaldı. Ancak z2 ve z3 ün lcd kaliteleri ile hemen hemen aynı düzeyde diyebilirim.
Makinanan dış görünümü ile ilgili son söyleyebileceğim şey :İLK GÖRÜŞTE AŞK.
Devam edeceğim.

Tarih: 30 Kasım 2005, 23:53 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
gordugum kadariyla s9500 testi devam ediyor.. veya bitti de simdi de son sozler soyleniyor..
ben de birseyler eklemek istiyorum..
..ati, ben de orneklerini inceledigim kadariyla iso800'e kadar hicbir sorun yok.. ki practical photography'nin yayinladigi review'i turkceye cevirdim..
ama iso 1600'de olunca, daha cok 10x15'ilk fotograflar almaya uygun oluyormus..
..simdi soyle bir ornek vermek istiyorum..
tabii ki bilgisayarimizda baktigimizda, noise oranlari veya netligi fotograflarin, rahatsiz edici gibi olabilir.. ama print aldigimizda acaba o netsizligi veya noise'u gorebiliyor muyuz? ..

...peki goremiyoruz.. ama bilgisayarda %100 yapilinca goruluyor.
ama iste %100 buyutup de bakinca da, 4 tane 20 inch ekrani kaplayacak kadar oluyor.. yani fotografi tam manasiyla gorebilmek de mumkun olamiyor..
ekrana sigdirdiginda, hersey netlesiyor..
peki 3-4 megapixellikler de yetmezler mi? evet yeterler, ekranda bakmak icin..
..................
lens gruplandirmasi diye bir faktoru dikkate almanin hicbir onemi yok.. dslr makinelerin objektiflerini alirken, kim kalkip da kac grupda kac element olduguna bakiyor ati? kimse bakmaz..
kac grubun olmasi veya kac elementden meydana gelmesi, lensin dogru durust calisabilmesi icin gereklidir.. son kullaniciyi etkilemez..
veya yaniliyorsam birisi duzeltsin..

.........................................
fotolari gozden gecirme gercekten yavasmis.. ama ne olcude yavas oldugunu bilemiyorum, daha dogrusu hangi makinelerle kiyaslandiginda nasil kaldigini bilemiyorum..
..macrolarin iyi kotu olmasi konusunda da bilgim yok.. ama hangi compact'in macrosu gercek macrodur ki..
........
srgb ve argb modlarinin olmamasi bence amator kullanicilar acisindan kesinlikle onemli degil..
neden onemli olsun ki? varsa bana aciklayacak ogrenmis olayim ben de..
........................

son olarak, bu makinenin bir dslr olmadigini kabul edip, ama dslr-like makineler icinde de iyi bir yer edindigini soylemek gerekiyor kanimca..
bir dslr makineye 18-200 lensini taktiginizda, en azindan fiyati 700 pound'a gelmekte.. oysaki bu makineyi 400 pound'dan daha ucuza da almak mumkun artik.. (375 pound'a inmis.. daha simdi baktim..)
..yani ne verirseniz onu aliyorsunuz.. dslr makinede bulunan govdeye sahip bir makine bu.. bu ozelligi bile bircok kisinin ilgiisini cekmeye yetecektir..
9 megapixel olmasi da buyuk bir avantajdir ayrica.. bir goruntunun 9 megapixelden olusmasi ile 5 megapixelden olusmasi arasinda dunya kadar fark vardir..
neredeyse iki kati fazla pixel var..
ayrica, fotograflarinizi direk makineden ciktigi gibi kullanmayi da dusunmeyin.. crop yaptiginizda, fotograf, kus kadar kalabilir.. peki o halde, 9 megapixellik mi yoksa 5 megapixellik makinenin fotograflari daha avantajlidir?
...................
bence, bu makineyi almak isteyenler, bu makinenin karsitlariyla degerlendirsinler.. mesela panasonic fz30 ile.. o da iyi bir makine..
ki burkay gonderirse pazarbeye, onun da testi gerceklesecek..
..
ne veriyorsaniz onu aliyorsunuz.. yoksa su 5 megapixellik makinede daha fazla var demek pek de dogru olmuyor kanimca..
.......................................
son olarak, bir baska konuda ahmet isimli bir arkadas, "alinacak makinenin sizin arkadasiniz gibi olmali" turunde birseyler soylemisti.. (dadanagast'li bir konuda..)
yani bu makine benim makinem diyebilmeli demis, ki cok da hakli bence,,
gidin bir dukkana inceleyin.. begenirseniz de o kadar takmayin bence.. hangi makine kusursuz ki?

Tarih: 24 Aralık 2005, 19:01 - İp: 62.***.**2.10
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

evet evet,,,herkesin yorumlarını okudum.
cevabım söyle...Pozitif , Pazarbey , dadanagast..,,,

Arkadaşlar...,,,

bizler amatör'üz fakar aramızda bazı arkadaşlar işleri içinde makina almak isterler.örneğin ben...
Fuji böyle bir makina yaparak çok iyi etmiş bu bir gerçek.
SLR tarzı olmuş...görüntüsü ve kullanımı hoş...
Fakat eski model canon makinalarda bile Srgb ve Adobe Rgb mevcut...

bunları süs için koymamışlar bence...Tabiki Amatör kullanıcılar için hiç bir önemi yok.
eee o zaman S9500 'e neden bu kadar para verelim...????

bir amatör , sadece görüntüsü güzel ve Slr'a benziyor iye Türkiye şartlarında sırf başkalarına güzel görünmek için yada kendini tatmin içinmi alacak bu makinayı...

Diğer arkadaşlar kusura bakmasın örnek veriyorum o yüzden , onlarla bir alakası yok.Yapılmak istenen böyle birşey onu anlatmak açısından böyle söyledim...

Amatörce fotograf çekmek isteyen arkadaş gider daha uygun olan S5600 daya 5500 yada başka mdellerde makinalar alır bence.

fakat gördüğüm kadarıyla hepimiz Amatörden çok Profesyonelliğe doğru gitmekteyiz...Ama neyin profesyonelliği.Fotografçı değiliz , kendi özel zevklerimiz için makina satın almak istiyoruz...Fakat bir türlü alamıyoruz...nasıl olacak bu...

Yani amatör isek gidelim bir makina alalım olsun bitsin o zaman.Benim asıl merak ettiğim böyle teknolojileri yapabiliyorlarda neden 1-2 basit özelliği eklemiyorlar...????Beklide basit değildir.bilemem.

Dada..........,,,,kağıt üzerinde tabiki anlaşılmıyor...sonuçta kendi fotograflarımızı çekiyoruz.aile , arkadaş eş, dost falan.........
dolayısıyla Srgb ve Adobe Rgb gibi çözünürlüklere ihtiyacımız yok.Ama makinada böyle bir özellik olsaydı.bence çok daha fazla insanın tercihi olurdu...
bunları anlatmak istemiştim aslında.

mesela bir aralar bu sitede bahsi geçen bir konu olmuştu.
bir fotografçı vardı ismini hatırlamıyorum. Ümit olabilir.
hatta bir web sitesi vardı.orada Canon Pro1 ve Nikon 8800 ile çekilmiş makro fotoları gördüm...bunların olabilmesi beni düşündürdü....o yüzden birşeyler yapmak istiyorsak asıl amacımız olan makinaları almalıyız.

zaten diğer fotolarıda rahatlıkla çeker.manzara,aile , vb..... gibi fotoları her makina çekiyor ve çok fazla hızı olması yani 4000 enstantane gibi ....bunlara gerek yok.
yada geniş açı gibi .....Asıl amacımız neyse o amaç için makina almalıyız bence....
son kararlarımı veriyorum........yani bunlar benim fikirlerim...

herkese saygılar.......

Tarih: 25 Aralık 2005, 01:32 - İp: 85.***.**3.186
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ati en dogrusu, insan, mutlu olacagi makineyi almali.. s9500 seni mutlu etmeyecekse, almamalisin zaten..
..peki hangi makineleri dusunuyorsun?

Tarih: 25 Aralık 2005, 13:08 - İp: 62.***.**2.10
ati2001
ati2001 (üye)

daha öncede söylemiştim.

D50 güşünüyorum , almanyadan akrabalar alıp gönderirler diye söylemiştim... orda ucuz sadece body 480. $ gerisinide türkiyeden alırım yani obj.falan ...

yada yine son ihtimal olarak canon pro1 olabilir.bu makinanında fiyatları çok düştü.bence gayet iyi bir makina teknik olarak bütün ihtiyacımı görüyor.

geriye kalan ve hiç kullanmayacağımız özellikler artık beni ilgilendirmiyor.

kafayı topladım.artık gereksiz özelliklere bakmıyorum...

son kararlarımız olsun bunlar.inşallah..

hahaha...gülüyorummm.... .

çünkü çin işkencesi gibi......vaybe.

haaaa. dada , sakın bana,bekle Canon yeni Slr-Like çıkaracak deme hiç beklemem... .valla gider alırım başka birşey...

saygılar...

Tarih: 25 Aralık 2005, 17:29 - İp: 85.***.**3.186
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ati senin durumunu çok iyi anlıyorum. Fakat seni gördüğüm kadarı ile dslr kesecek.Paraya kıyıp al bir tane. 400 euroya bir makro lens.500 euroya bir tele. 200 euroluk bir de geniş açı olduma tamamdır.Yaklaşık 2000 euroya iyi bir makina toplamış olursun sanırım.Ondan sonra tamron gibi gelsin harika fotoğraflar.(Tamron duymasın şımarır)

Tarih: 25 Aralık 2005, 19:10 - İp: 81.***.**4.4
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ati, aman pro1 alma, cok yakinda pro 2 cikacaga benziyor.. bak soylemedi deme..

Tarih: 25 Aralık 2005, 21:58 - İp: 62.***.**2.10
ati2001
ati2001 (üye)

yaw kardeş o zaman beklesek fena olmaz galiba....

ama çıkacak olan pro2 ise yinde pahalı olacaktır.türkiyeye göre.....

yani dslr alsak daha iyi ozaman...

saygılar....

[>

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:18 - İp: 81.***.**1.28
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aha, atiyi yine kaybettik.. aman ati kendine gel, bir makine icin deger mi hic..

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:25 - İp: 62.***.**2.10
ati2001
ati2001 (üye)

yaw arasıra böyle oluyor.zaten belimdenbir ağrı aşağılara doğru sol bacağımı uyuşturmuş durumda...

onun ağrısıda var...kafayı o yüzden yedim..

ne oldu cristmas partisine gittinmi...

şu an buradayım.msn 'im bozuldu.çalışsaydı oradan konuşurduk..

saygılar...

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:30 - İp: 81.***.**1.28
ati2001
ati2001 (üye)

yaw arasıra böyle oluyor.zaten belimdenbir ağrı aşağılara doğru sol bacağımı uyuşturmuş durumda...

onun ağrısıda var...kafayı o yüzden yedim..

ne oldu cristmas partisine gittinmi...

şu an buradayım.msn 'im bozuldu.çalışsaydı oradan konuşurduk..

saygılar...

Tarih: 25 Aralık 2005, 23:30 - İp: 81.***.**1.28