pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Test: Fuji S 9500

Fuji s 9500:

Dış görünüm:

Öncelikle makinanın dış görüntüsü çok etkileyici.Bu anlamda şimdiye kadar gördüğüm makinalar içinde en iyisi.Görünüm olarak profesyonel bir makina izlenimi uyandırıyor insanda.Gerçektende yapısı öyle.İnsan kesinlikle bu makinaya sahip olmak istiyor.
Makina büyük ve ağır.Ağır derken rahatsız edici bir ağırlık değil.Gövdeden beklenilen bir ağırlık.Ele çok iyi oturuyor.İlk bakışta hiçbir fazlalık veya eksiklik göze batmıyor.
Görenler bu makinayı dslr sanıyor.Hakakaten öyle bir havası var.Dışarıda fotoğraf çekerken kesinlikle tüm ilgiyi üzerine toplayacak bir makina.Bu bakımdan bir dslr den hiçbir farkı yok.Simsiyah yapısı ayrı bir ağırlık veriyor makinaya. Maalesef kullandığım z2, z3 ve s2 metalik idi.Makina ne kadar iyi olursa olsun metalik renk bir hafiflik veriyor.Bu yüzden benim tercihim siyahtan yana.sSiyahın ağırlığından mıdır bilmem ,olduğundan daha pahalı ve daha üst bir sınıfı havası var makinanın.
Kullanılan plastiğin kalitesi iyi.İşçilik güzel.Zaten japon mallarında bu bakımdan bir sıkıntı olmuyor. Makina geçekten çok iyi dizayn edilmiş.Aynı sınıf olmamakla beraber z2 den sonraki en ergonomik makina diyebilirim.
Ayrıca makinanın lcd ekranının kalitesi çok iyi.Özellikle s2 nin lcd si ile karşılaştırınca fark ortaya çıkıyor.9500 ün lcd si çok parlak ve netbir görüntü ve keskin renklere sahip.S2 nin lcd si onun yanında sanke ucuz bir markanın lcd si gibi kaldı. Ancak z2 ve z3 ün lcd kaliteleri ile hemen hemen aynı düzeyde diyebilirim.
Makinanan dış görünümü ile ilgili son söyleyebileceğim şey :İLK GÖRÜŞTE AŞK.
Devam edeceğim.

Tarih: 30 Kasım 2005, 23:53 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

SON SÖZLER:
Makina gerçekten harika. Kesinlikle alınmasını tavsiye edebileceğim ve bu konuda korkmadan sözümün arkasında durabilieceğim bir makina.Gerçekten makinanın dış görünümü etkileyici.İlk bakışta tam bir dslr gibi görünüyor. Bu bakımdan görünümü önemseyenler için birebir.Çok sağlam bir yapısı var.Ele çok iyi oturuyor.Metal çerçeveli kasası olması ve ağır olması dahada hoş bir his veriyor.
Açılış süresi diye birşey yok.Düğmeye basar basmaz açılmış oluyor. Bu gerçekten çok iyi.Diğer makinalar gibi değil.Bekleme derdi yok.Hem cf, hemde xd kart ile çalışıyor.Bu özellikte güzel..
Çok parlak ve keskin görüntü veren lcd ve vizörü var.S2, 5600, z2 ve z3 ten çok ama çok kaliteli bu görüntü. Bu bakımdan üst sınıf olduğu belli oluyor.Yarı döner lcd kullanışlı ve sağlam.Böyle bir vizörden bakmak zevk verici.
Pil tüketimi makul.Bir şarj ile flaşsız lcd ile 997 adet çekti.Gerçi bu arka arkaya ve fazla izleme yapmadan olduğu için yanıltıcı olabilirsede genede çok iyi bir rakam.
Video çekimi ve kalitesi çok iyi.Zoom da kullanılabiliyor.Yalnız 15 fsb seçeneği olmasını isterdim 640x480 de.Çünkü genellikle ben öyle kullanırım.Makro çekmi tatminkar. 1 cm den güzlel makrolar çekiyor.Zoomun halkadan kontrol edilebilmesi gerçekten hız bakımından büyük avantaj.Bu hem hız hemde daha pro bir görünüm için birebir.Ayrıca açılışın bu kadar hızlı olmasının sebebide bu.Focus halkasıda büyük kolaylık.Gerçe otofocusta hiçbir sıkıntı çıkarmadığı için gerek kalmıyor.Hiç focus yapamadığı olmadı diyebilirim.Af asist lambası çok iyi çalışıyor. Focus hızı çok iyi.Hatta bu konuda s2 ye fark atıyor.z3 ile aynı seviyede.S2 nin en büyükü sıkıntılarından birisi bu zaten.
28-300 lens gerçekten çok iyi sonuçlar veriyor.28 mm den başlaması büyük avantaj.İçerdeki çekimlerde ve manzarada büyük avantaj.Bence 36 -430 olacağına 28-300 olması daha iyi.Bunu benim gibi tele hastası bile söyleyebiliyor.
Fotoğraf kalitesi çok iyi.9mp kocaman fotoğraflar gerçekten iyi duruyor.Ancak fotoğraflar çok az yumuşak.Fakat bu rahatsızlık verici boyutta değil.Çok az bir keskinleştirme yeterli oluyor.Bunun dışında fotoğraflarına diyecek yok.Bence çok iyi fotoğrafları var.Özellikle 400 ısoya kadar kullanılabilir ve sorunsuz fotoğraflar çekiyor. 800 ısodaki fotoğrafları ise idare eder.1600 ısodaki fotoğraflar is zor durumda kalındığında kullanılabilir.9500 ün 1600 ısosu s2, z2, s3 ün 400 asasına denk geliyor diyebilirim.Bu çok iyi bir performans.
Bazı arkadaşlar 300 mm de titremeden bahsetmişsede gönderdiğim fotoğraflardada görüleceği gibi böyle bir sorunu ben görmedim.Yada ben sabit tutma konusunda çok becerikliyim.
Fotoğrafların kenarında bozulma olduğundan bahsedilmişti.Fakat bu bozulma z2, z3, ve s2 dan daha fazla değil.Hissediler derecede değil yani.
Gelilim en çok tartışılan konuya .ANTİ BLUUR.Bu sistem tam olarak IS , AS, VR, nin alternatifi sayılamaz. Zira sistemin temeli otomakit olarak enstantane hızını titreşimi ortadan kaldıracak seviyeye çıkarmak.Bunuda ısoyu yükselterek yapıyor.Bu durumda eğer ıso yükselmişse noise olabiliyor.Ama makina 400 ün üzerine çıkmamışsa sorun olmuyor. Bana göre 9500 de IS sistemide bulunmalı.O zaman makinanın bu sınfıta rakibi kalmayacaktır.
S2 de ve z3 te ıs sistemi var.Ancak ıs sistemi yetirsiz ışıkta hareketli objeleri çekmeye yetmiyor.Ancak hareketsiz cisimleri çekerken işe yarıyor. Anti bluur ise hem yetersiz ışıkta hareketli, hemde hareketsiz cisimlerde işe yarıyor. Famak bunu ısoyu yükselterek yapıyor.Eğer bu makinada ıs olsa hareketsiz cisimlerin çekiminde kullanılabileceğ için çok daha iyi olacaktır.
Ancak Anti Bluur işe yarar sistem.Neticede istenileni veriyor.Mesela gece floresan ışıkta oynayan çocuğu flaşsız çekmek diğer makinalarla imkansız iken Anti bluur sayesinde çekebiliyorsunuz.Bence yeterli kalitede var.En azından dslr olmayan bir makina için.
Makinada kullanımı zorlaştıran herhangi bir kusur bulunmuyor.Tuşlar , tutuş, lcd yerli yerinde.Menü ise biraz karışık geldi bana.Bu konuda z2 ve z3 ile hiçbir makina baş ede

Tarih: 23 Aralık 2005, 00:42 - İp: 81.***.**4.4
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sevgili pazarbey,
bizde sana Allah razı olsun, hakkına helal et diyoruz.(genel konuştum ama böyle düşünmeyeni dövmek lazım dimi )

şimdi 9500 izlenimlerin bitti ama birde 5600 forumu açıp birde bu makine için son izlenimlerini yazsan.. sonuçta onu da test ettin.

napalım ben s5600 kullanıcısı olarak 9500'ü çokda merak etmedim. (dervişin aklı ne ise zikri de o dur.)

sağlıcakla..

Tarih: 23 Aralık 2005, 09:52 - İp: 81.***.**5.14
turkera
turkera (üye)
Ankara / Meraklı

Sayın Pazarbey
Yaptığınız çalışma için elinize, beyninize sağlık

Hiç aklımda yokken bende s9500 sahibi oldum. Henüz yoğun olarak kullanmamış olsamda makinadan memnunum. Tavsiyede ediyorum.

Teşekkürler

Tarih: 23 Aralık 2005, 10:35 - İp: 81.***.**3.61
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Pazarbey emeğine teşekkür ederiz. Makine parkıma bu tür bir makine ekleyeceğim. Şimdiden oğlum:"Sony 828'i sana vereyim Fuji'yi bana alalım" demeye başladı bile. Hem de fiyatı makul.. Fujinin ürünleri çok kaliteli ve "geleceğin rakipsiz üreticisi" diye tanımlayanlar bile var.

Tarih: 23 Aralık 2005, 11:06 - İp: 195.***.**2.86
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Arkadaşlar alan herkesin memnun kalacağından eminim.Zaten öyle olmasa tavsiye etmem. Yarın yüzyüze bakacağım insanların yanılmasını istemem.
5600 testine hafta sonru başlıyorum.Dahadoğrusu testi yaptımda yazmaya başlayacağım. sonrada e900 .

Tarih: 23 Aralık 2005, 12:47 - İp: 81.***.**4.4
canbasri
canbasri (üye)
Çanakkale / Meraklı

Hepinize öncelikle saygılar...Valla görüşlerim önem taşır mı sizler için bilmem ama fikrimi beyan etmek istedim affınıza sığınarak...Sayın Pazarbey'in incelemeleri ve benim araştırmalarım doğrultusunda çıkardığım sonuç makine fazla noise oranına sahip bence ve 9 mp olması ve dışında pek bi artısı olduğunu düşünmüyorum.Tamam halka,ISO,biri iki güzel detay var. Boyutlarının da biraz abartı olduğunu söylemem gerek.Tamam görüntüsü birçok kişinin tercih nedeni aslında.. hani boyutları ve lens taşıma zorluğundan dolayı dslr tercih etmeyen arkadaşlar var ya sanırım daha compact makineler olan s2,H1 ve bu sınıfın kaliteli temsilcileri ile de s9500 ile hemen hemen aynı sonuçların elde edilebileceğine inanıyorum.Neyse fazla uzatmayayım Fuji nin sitesinde s9500 resimlerine baktım birde pazarbey'in örneklerine ne yalan söyliyeyim pek benzerlik yok.Sitede biraz abartı sanki.Son sözüm daha doğrusu canımı sıkan hatta almama engel olan nokta çok noise ürettiği.Yanlışım varsa düzeltin.Hatam olduysa affola..Saygılar...

#canbasri' tarafyndan 24.12.2005 00:09:16 tarihinde düzenlendi.

#canbasri' tarafyndan 24.12.2005 00:18:09 tarihinde düzenlendi.

#canbasri' tarafyndan 24.12.2005 00:24:17 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 24 Aralık 2005, 00:08 - İp: 85.***.**0.137
ati2001
ati2001 (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

bence haklısın.bende bu makinaya çok şüpheli bakıyorum.hala karar veremedim...

evet noise olayı var.ISO 80 olsa bile bir problem var.ama tam noise değil lens kalitesi olsa gerek.

-makinayı slr tarzı yapmışlarki alıcılar yanılsın diye bana göre...

-lens gruplandırması yok.basit bir dijital fotogaf makinası gibi lens grubuna sahip bence...eski makinaları gibi lenslerde aynı...

-kullandıkları sensör biraz değişmiş sadece ıso 400'e kadar iyi ,,,ondan sonrası yine kötü.

-makrolar iyi değilmiş , söylendiği kadar ...pazarbey'in söylediğini tekrarlıyorum burada...

-lcd ekran kalitesi iyi ama,,,FPS'i çok kötü... hızlı hareketlerde flulaşma oluyor.
örnek olarak olympus C-7070 makina bu konuda bu makinadan daha iyi... çok hızlı hareketler yaptığım halde....hem yatay, hemde dikey konumdayken ekran FPS hızında bir düşüş olmadı...

-fotoları çektikten sonra izlemesi çok yavaş sağa-sola kaydırma aşırı yavaş...

-sRGB , AdobeRgb olmayışı çok kötü...bu makinayı iş için alacaklar sanırım bu özelliklerinin olmayışından dolayı vazgeçebilirler...

-yani son sözlerim bunlar...

ve pazarbey arkadaşım son olarak ,yaptığın incelemeler için sana çok teşekkür ederiz...

diğer incelemelerinde'de başarılar dilerim...

AMA SON OLARAK ŞÖYLE BİR DÜŞÜNDÜMDE SANIRIM SENDE BU MAKİNAYI ALMAK İSTEMEZSİN... .

yanlış anlama beni çünkü makro demek net fotograf demek,en iyi kalitede renk ve çözünürlük demek,bu makinayla uğraşmak ve iyi makrolar alamamak beni deli eder diyorum...

hiç bir yerde görmediğim makroları bazı makinalar veriyor...

hemde compact makinalar...slr-like olanlar...onlardan bir tane almak bence.eski model'ler ama.

her türlü desteği var.özellikle ADOBE RGB ve Srgb ve objektif gruplamaları çok iyi.

10 grupta yada 14 gupta lens seçeneğine sahipler...

ED lensler ve asperical lensler sayesinde su gibi berrak fotolar alırsın bence...

ben vazdeçtim bu s9500 nmakinadan.

TÜM 9500 KULLANICILARI MAKİNALARINIZ HAYIRLI UĞURLU OLSUN....

SAYGILAR.SELAMLAR...

Tarih: 24 Aralık 2005, 02:02 - İp: 85.***.**3.186
positif
positif (üye)
İstanbul / Firma

ati2001, S9500 bir iş makinası değil. O açıdan değerlendirirsen yetersiz gelir tüm SLR-like makineler gibi. Senin tariflerine göre ihtiyacın olan bir SLR makine bence. SLR makinelerde de beklentilerini boşa çıkarmamak için orta ve üst sınıf makineleri tavsiye ederim. Canon 20D, Nikon D200, Fuji S-3 pro gibi. (Canon D350, Nikon D50-D70 de seni bu beklentilerle tatmin edeceğini düşünmüyorum) Macro konusunda bu makineden yüzlerce çekilmiş macro fotoğraf gördüm ve bu sınıf için çok iyi neticeler ürettiğini söyleyebilirim. Sonuç: S-9500 ileri AMATÖR ihtiyaçlar için tasarlanmış bir makine - Profesyonel çalışan insanlar için daha önce de belirttiğim gibi uygun bir model değil. Sevgiler...

Tarih: 24 Aralık 2005, 12:17 - İp: 85.***.**6.217
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Sevgili canbasri ;
hoise konusundaki tespitine kesinlikle katılmıyorum. Pek tabiki kendi sitesi en iyileri koymuştur fotoğraf olarak.BEn ise hiçbir müdahaleye tabi tutmadan koydum. Bunun yanına s2 nin, 5600 un ve e 900 ünkileride koydum. Fotoğrafların yumuşaklığını söylesin tamam derim.Ama noise dedinmi dur derim.Çünkü yok öyle birşey.canon s2 de 400 asa kullanılamazken 9500 ün 400 asası kullanılabilir seviyede.
Birde foto konusunda şunu söyleyeyim.Eğer setisinde orijinal boyutunda değilse yani 9 mp değilse küçültüldü ise daha iyi fotoğraf gibi görünebilir.Bu tüm makinalar için geçerli.9500 ün fotoğraf konusunda eleştirebileceğim tek yönü yumuşak fotoğraflar vermesi.
SEvgili Ati ;
9500 ün makrosu kötü demedim.Ama senin pretec 30a30 gibideğil. Zaten hiçbir makina onun gibi olamıyor.Bu zaten beni kıl ediyor tabir caizse.BEn 900 kusur euro verip canon s2 aldım.Makro lens, tele, filtre hep beraber ama benim makro lens ile çektiklerim senin makro lenssiz çektiklerinden çok az daha iyi. Benim söylemek istediğim o makinadan sonra 9500 ün makrosu seni tatmin etmeyecektir tabiki. Fakat diğer makinalarla karşılaştırıldığında konicaminolta z2 ve z3 ile mesela z2 den iyi ve z3 ile aynı seviyede.Pretec kullanmayan bir insanı tatmin edecek kadar iyi makro çekiyor.Yada close up lens kullanmayan birini tatmin edecek seviyede.Neticede 1 cm den çekiyor.
lcd nin tazeleme hızı 60 fsb ye çıkarılabiliyor.Eğer bu dert ise çözümü var.
İzleme ve kaydırma aşırı yavaş değil.Ama s2 ye göre yavaş. z2 ve z3 ile aynı seviyede. Zaten s2 bu konudaki çıtayı olağanüstü yükseltmiş durumda.Nasıl 9500 de açılış süresi yoksa s2 dede izleme ve diğer fotoya geçme diye bir süre yok.Çat çat çat çek.Ama h1 falan öyle değil tabiki.
Birde dslr olmadıktan sonra cam gibi foto almak pek mümkün değil slr likelerde.Yok yani. Ayrıca ati seni eski makinandan sonra maakro konusunda kesecek makinalar dslr ve 400 euroluk tamron makro lens olacaktır. Bizimkiler bir yere kadar.Yada makinanı kullanmaya devam et.BEnce makro içinr daha iyisi kompak sınıfta yok.(Close up lens siz olarak yani.Close up lens takınca s2 daha iyi.)

Ne olursa olsun en azından sizleri aydınlatabilmiş olmak beni mutlu etmiştir. Teşekkürünüze ,teşekkür ediyorum. Allah hakkınızda hangi makina hayırlı ise onu almayı nasip etsin. [>:D

Tarih: 24 Aralık 2005, 14:53 - İp: 81.***.**4.4
xtolga
xtolga (üye)
İstanbul / Amatör

9500 ü kısa bir sürede olsa benimde inceleme şansım oldu. Makine elinize aldığınızda insanı kendine aşık edecek bir görüntüye sahip, fotoğraf çekmek yerine makineyle fotoğraf çektirmek geliyor insanın içinden (solda görüldüğü gibi).

Ele çok iyi oturuyor, herşey yerli yerinde. Bir parmağınız denklanşörün üzerindeyekn, baş parmağınızla tekerleği çevirerek Enstantene ve diyafram ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Diğer elinizle de objektif üzerinden zoom yapabilmek çok güzel. En büyük avantajı objektifin 28 den başlaması ve manuel zoom olması. Böylece çok hızlı bir şekilde zoom yapabiliyorsunuz ve kadrajı sorunsuz bir şekilde ayarlamak mümkün.

lcd vizörün kalitesi çok iyi, makine üzerinde de oldukça iyi bir yere konumlandırılmış. Ama aynı şeyi LCD ekran için söylemek mümkün değil. LCD ekranın kontrası artırılmış. Ekranda pikseleşmeler ortaya çıkar. Rahatsız edici bir durum.
İç Mekanda ışığı çok iyi ayarlıyor. açı 28 deyken çekim sorunsuz gerçekleşiyor ama zoom yaptığınızda titretmeden çekim yapmak çok zor. Titreşim özelliği olmaması makinenin en büyük eksiklerinden biri.

Video çekimini oldukça başarılı buldum, aynı zamanda seside çok iyi kaydediyor. Video çekerken de en güzel tarafı 28-300 zoom u kullanabilmek.

Fotoğraf kalitesi beklentileri karşılayacak ölçüde. Ama beklentilerimi karşıladığını söyleyemem. Benim beklentilerimi karşılamaması da makineyi kötü yapmaz. Eğer fiyatı 1 milyar ve altında olsa satış rekeorları kıracak bir model bence.
Son söz olarak da ne kadar DSLR ye benzesede asla bir DSLR nin yerini tutmaz. KULLANAN ARKADAŞLARADA HAYIRLI OLSUN DİYORUM

Tarih: 24 Aralık 2005, 17:32 - İp: 213.***.**0.8