panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Büyük Araştırma

SELAMLAR..

Uzun süredir yoktum,bir hayli özledim doğrusu buraları.. Topic kirlenmesi yaratmamak ve konuyu dağıtmamak için, aynı başlığı yenileyerek devam ettiriyorum. Önce, eski incelemelerimi çok kısa olarak geçeceğim ve sonra yeni konular;
Bu topicte yer alan her inceleme, "DPREVİEW, STEVE'S DİGİTAL, LETS GO DİGİTAL, PHOTOGRAPHY BLOG ve ÇEŞİTLİ FORUMLAR"da yaptığım incelemelerin sonucu ve artı kendi gözlemlerimdir.

ESKİ KONULAR

CANON S3: Hızıyla çok iyi.. Objeye çok hızlı odaklanıyor,pozu kaçırmıyorsunuz. Keskinlik ve doğal renk tonlaması çok çok güzel. Ama iso400 değerinden itibaren yarattığı kumlanma(noise) katlanılır değil bence. Ayrıca lcd ekran hem küçük,hem de zayıf ışıklı.. Bu da doğru pozlama yapmamızı ve net odaklanmamızı zorluyor. Tabi ki vizör de aynı şekilde kötü! Videosu gayet güzel S3 ün, ama kısa süreli video çekiyor. SONUÇTA, S3 iyi bir makine ve şu anda fiyatı düştüğü için,öneriyorum.

SONY H5: S3 kadar hızlı değil ama yine de hızı iyi. Renkleri biraz daha sıcak tonlarda. Dış görünümü çok hoş. Ayrıca yüksek isoda S3 kadar çok noise vermiyor.Noiseyi azaltırken, keskinliği biraz götürüyor ama bunu farkedebilmek için %100 kroplamak veya dev boy büyütmek lazım fotoğrafı.. Ama LCD ekran ve VİZÖR harika! Büyük ve parlak LCD ekran doğru pozlama yapmanıza çok yardımcı oluyor(gün ışığında bile). Kullanıcısını memnun eden bir makine H5.. Videosu güzel ve S3 ten daha uzun süre video çekiyor. Onun da fiyatı düştü. Fakat sony H5 lerde öok sık rastlana bir sorun var. DEKLANŞÖR ARIZASI.. Birçok kullanıcı bu sorunu yaşadı. Garantili bile olsa başınızı ağrıtabilir.

PANASONİC Fz5, Fz7, Fz30: Panasoniğin bu modelleri ucuz, nitelikli.. Hepsinde de 12x optik zoom var.Hız olarak yeterli.Renk ve keskinlik memnuniyet verici.. Fiyatının çok düşük olduğunu düşününce o paraya iyi bir makine alıyorsunuz. Küçük ve kibar 12x zoom diyorsanız, FZ5 veya FZ7 iyi.. Ama yine fiyatı düşen FZ30 daha kaliteli tabii ki. PANASONİĞİN EN BÜYÜK DERDİ YÜKSEK İSOda ÇOK NOİSE VERMESİ. Eğer yüksek isolu gece çekimleri yapacaksanız,tavsiye etmem. Tabii uzun pozlamalı gece fotosunda sorun olmuyor.

KODAK: Öncelikle geniş açısıyla ve kaliteli fotoğraflarıyla P880 İlk tavsiyem. Gerçi zoom oranı az ama, 24-140 mm dobjektifiyle, diğer kodaklara göre daha kaliteli işler çıkarıyor. İlla ki, 12x zoom lu kodak derseniz, ikinci tercihim P850 veya Z612 olur. KODAK'ın renk anlayışına HAYRANIM. Renkleri müthiş hoşuma gidiyor. Keşke benim H5, kodakın renklerine sahip olsaydı. Kodac'ın küçük kompaktlarını pek sevmiyorum(2005-2006 modelleri) c533 mesela! Ucuz ama kötü fkrimce! Ayrıca NİKON un da küçük kompaktları pek tutulmuyor, DSLR de bir dev Nikon,ama küçük kompaktlarına ısınamadım.

KÜÇÜK KOMPAKTLAR: Şu anda fiyatı bayağı düşen Canon a610, a520, a700, a540 gibi modeller kesin tavsiyemdir. Özellikle a610 üzerinde durmak isterim. Büyük sensörü ile çok güzel işler yapan küçük dev adam a610.. Canon a520 modeline ait örnekler gördüğümde şaşırdım: RENKLERİ MÜKEMMEL bir makine a520.. Fiyatı da çok uygun bu makinelerin.. Eğer ki, hem fotoğraf, hem de çok uzun süreli video isteyen biriyseniz, şu anda fiyatı bayağı düşen, CASİO Z850 mutlak tavsiyem! Canon modelleri AVİ formatıyla kaliteli ama kısa süreli video çeker. Ama onlarda da fotoğraf kalitesi çok daha yüksektir.
Fiyatı düşenlerden diğer tavsiyem, büyük sensörü ve büyük lcd si ile, güzel bir makine olan fuji f10.. Bir başka fiyatı düşen model SONY W70.. İso 1000 değerine kadar çıkan, büyük LCD ekranıyla, güzel sonuçlar veren bir kompakt.

YENİ KONULAR:

FUJİ S6500: Büyük umutlarla bekledik. Yüz tanıma özelliği çok güzel. Fotoğraftaki kişilerin yüzlerini tanıyor ve yüzleri özel tonluyor.Yüzünüz bir başka güzel görünüyor yani.. Yüksek isoda çok güzel sonuç veriyor s6500.. İso 800 de bile gayet başarılı.. Sensörü büyük ve bu çok iyi bir yönü! 28 mm geniş açı olması avantaj! Geniş açı bence çok önemli, ben bunun sıkıntısını çok çektim. Yani şu demek geniş açı; Makineyle bir odanın içinde m

Tarih: 27 Eylül 2006, 04:42 - İp: 88.***.**4.118
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Aslında konunun genel hatlarında uzlaşıyoruz e0s. H5 reduction yaparak noiseyi azaltırken, keskinlikten biraz taviz veriyor. Ancak bunu görmemiz için, ya da bundan rahatsız olmamız için, o fotoğrafı orjinal boyutlarına getirmek lazım! Bak bu söz çok can alıcı nokta ve önemli.. tekrar ediyorum.

H5 in NOİSEYİ TEMİZLERKEN OLUŞAN KESKİNLİK KAYBINI GÖRMEK İÇİN, O FOTOĞRAFI ORJİNAL PİKSEL BOYUTUNDA İZLEMEMİZ GEREKİR.

Orjinal boyut ta aha bu kadar duvar boyu gibi birşey yani..
E biz çektiğimiz fotoğrafları o kadar devasa boylarda bastırıp kullanmayacağımız için, H5 teki keskinlik kaybı farkedilmez olacaktır. Ama S3 teki noise fazlalığı, fotoğraf küçük te olsa, büyük te olsa gözü rahatsız ediyor. Ben şahsen S3'ün noiseli karelerine razı olmaktansa, H5'in keskinlik kayıplı fotoğraflarına razı olurum.

#panctom' tarafından 08.12.2006 03:36:10 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Aralık 2006, 23:27 - İp: 88.***.**1.20
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Selamlar..

Aslında tamda demek istediğimin kısacası hocha nın dediğine yakın.Yani pc de müdahale edildiğinde S3 ten daha iyi sonuç çıkarmı bilmiyorum üzerinde çalışmadım noise içeren fotografların.Ancak renkler ve keskinlik S3 ün 800 ISO fotograflarında daha başarılı olduğu için yapılacak işlemlerde daha başarılı hale gelebilir diye düşünüyorum.Ancak bunun makine içersinde yapılmasını tercih eden var etmeyen var.

Sevgili hocha H5 in noise konusunda S3 e karşı gözle görülür bir üstünlüğü var ancak noise konusundaki üstünlük H5 lehine ne kadarsa KESKİNLİK VE RENK İŞLEMESİ açısındanda S3 lehine bir üstünlük sözkonusudur.

Tarih: 7 Aralık 2006, 11:19 - İp: 85.***.**3.100
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

bence buraya bir şey yazmayın bir daha
yanlış anlamayın ama yazılan şeylerin çoğu zaten varsayıma dayanıyor. ve doğru değil.
bir tarafın elinde sony var, diğerinde canon.
sony olanlar canon hakkında yanlış bilgiler veriyor, canon olanlar sony hakkında. sonuçta en temel ve doğru olan üstünde bile anlaşmazlığa düşülüyor.

onca test, onca yazı, onca inceleme var; sony yüksek iso konusunda daha iyi diye. eh şimdi neyi tartışıyoruz? arka sayfalarda iso 1000 değerine sahip bir foto yüklemiştim zaten.
yüksek iso da daha iyi olması zaten düşük iso da da daha iyi olduğu anlamına gelmiyor takdir ederseniz.
yani iso800 de çekilen bir fotoğrafı kıstas alırsak canon çuvallıyor.
is0 100 değerine sahip bir fotoğrafta da canon daha kötüdür diyemeyiz . daha iyi bile olabilir. ya da h5 iso 800 de daha temiz fotoğraf üretir, bu mantıkla iso100 de de çok daha iyidir dersek saçmalamış oluruz.
sony sadece iso 200' den sonra tartışmasız bir şekilde daha iyi. bunu tartışmak bile abes bence. sonuçta sony şöyle yapıyor o nedenle daha iyi, canon da bunu yapabilirdi ama o sonradan düzeltilecekk tarzı şeyler bence anlamsız sözler.

iso 80 le çekilmiş fotoğrafta ışık kötüyse noise yine de oluşur, hem canon da hem sony de. zaten bu makinelerle iso600 den fazla kullanmak hata olur. hatırlarsanız nikon 8800 vardı, resim kalitesi bunların hepsinden iyiydi. ama iso400 max sınırdı. sensör daha büyüktü ve dolayısıyla 12* zoom da yoktu doğal olarak.

korkarım biraz daha tartışırsak s3 teki lcd nin aslında dönmediği, h5' in lcd ekranının aslında 1'' olduğuna filan kanaat getireceğiz.

hala daha tartışacaksak ki bence anlamsız yönlere yelken açıldı, 1000 liraya dslr satın almanın mümkün olduğu bir tarihte h5 ya da s3 alınır mı? onu tartışalım.

Tarih: 7 Aralık 2006, 12:40 - İp: 88.***.**1.93
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Selam buffalo..

Aslında bu konunun çok uzadığının bende farkındayım.Ayrıca söylediklerimiz bizim görecelerimizden öte değil.Ancak biz burada kıyaslamayı yaparken benim takıldığım nokta panctomun H5 in kötü yanlarından bahsetmemesi,S3 ünde sürekli kötü yanlarından bahsetmesi.

Bana tarafsızca gelmiyor,kişilerin terchileri beni ilgilendirmez,ISO konusunda S3 ün H5 ten daha çok noise verdiği gözle görülür bir gerçek ancak bu gerçek H5 in keskinliğini ve renk tutarlılığını yitirdiği kadar büyük bir gerçek.Fotografa uygulanan aşırı noise reductıon işlemi sırasında sony noisi temizliyor eyvallah ama fotografıda silip götürüyor.Canon bunu yapmıyor işte ben bunu söyledim.

Dedim ki flu olacağına detay gideceğine ,noise olsun buda benim tercihim değilmi.Buna neden eyvallah yokta H5 in keskinlik kaybı renk kaybı gözle görülür değil gibi kaypak cevaplar var.Örnek fotografları koydum bakabilirsin topiğin 20. sayfasında.

Lafa geldimi hepimiz burada bıdı bıdı konuştuk onca fotograf koydum buraya onlara karşılık adam akıllı bir H5 fotografı görmedim ben arkadaşlar.Şunu izah etmeye çalıştım hep; Fotografı çeken sizsiniz makine değil, ne S3 bana, Nede H5 panctoma bir şey katmaz.Çekmesini bilmedikten sonra SLR alsa eline kişi ne fayda.Sonuçta S3 te bilmeyenlerin eline düştüde PANCTOMA gün doğmadımı.Ay ışığındaki o köpek fotografını ben çeksem örnek diye koymam.ISO performansına karşılık hiç bir değerlendirme emsal olamaz.

Ama bu topikte hep S3 şöyle kötü böyle kötü bıdı bıdı yaptınız,örnek;LCD ye çamur attınız bende itiraf edeyim ki isteyenede gösterrim gözünün içine kadar sokarım S3 LCD ekran SONY üretimidir.Nerde kaldı SONY LCD kalitesi,H5 in LCD ekranı düşük ışıkta kayarak akmıyormu PANCTOM akmıyo desene.Ben Canoncuyum evet,ama kimse yoğurdum kara demez.PANCTOM da demiyor zaten.koyduğun köpek fotografı ile ISO dan bahsediyorsun neyine bakayım ki ben o fotografın.

Bi tane benim koyduğum kalitede fotograf koyda bakalım panctom.S3 ile onca çekim gönderdim burayada koydum.Şimdi bu ISO tartışmasına karşılık Yan taraftan SONY shoptan rica edip H5 aldım burda insanlara gösterdim çektiklerimi bunda karıncalanma var bunda bulanıklık var diyorlar.Bunu kabul et canımı ye.yoksa senin sony almış olman yada kişileri sony e yöneltiyor olman benim için çok önemsiz bir ayrıntı.Ama S3 ünde hakkını yemeyelim.H5 in hızı konusunda S3 ten çok az yavaş dediğin anlar oldu hiç girmedim o konuya ama bana öyle gelmedi.S3 hız konusunda fişek gibi buda yadsınamaz bir gerçek.Sony i kurtaran üzerindeki zeiss merceğidir.Renklerdeki tutarsızlığıda işlemcisinin çok iyi olmadığını belirtiyor.
Neyse çok uzatmayacağım ancak sabah SONY shopta çektiğim bir kaç örnek daha koyuyorum. bir çok konuda denedim H5 noise temizliyor ama fotografında rengini detayını bi okadar alıp gidiyor.H5 in S3 göre artı yanları vardır S3 ünde H5 karşı, bu artı eksi yönler ne H5 nede S3 ü kötü kılmaz.tercih meselesidir.

Kropsuz orjinal boyutlarıda burada

tıklayın

#e0s' tarafından 07.12.2006 14:55:52 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Aralık 2006, 14:43 - İp: 85.***.**3.100
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

eos'un fotografları indirip inceledim.
Aylardır kesin karar veremiyordum, versem de aklımda hep "acaba?" kalıyordu. Artık fikrim iyice netleşti, flu'luk ve noise kalmadı fikrimde. Kesinlikle s3 alacağım.
Teşekkürler eos ve panctom!

Tarih: 7 Aralık 2006, 16:23 - İp: 85.***.**4.130
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

son yazdıklarımı okudunuz mu hocha? alın bir dslr, hemen hemen s3 parasına bulursunuz....pentaxk100d var , olympuslar var, 1200 lira civarı.yakında nikond40 girecek piyasaya. o da ucuz olacak.
sonuçta 12 optik zoom filan bir yerde hikaye....

1 sene öncesinde dslr makineler çok pahalıydı, s3 ya da h5, bunların 2 katına satılıyordu. bu gün birbirine çok yakın fiyattan satılıyorlar.

dslr almam diyorsanız yine düşünün, bu sınıfta başka cihazlar da var, fuji9500 1200 liraya kadar düştü, fuji6500 diye bir makine çıkardı, yüksek iso da hem h5 'i hem s' ü yere serer. iyi düşünün derim. dediğim gibi h5 ve s3' ten sonra piyasaya pek çok makine çıktı.

eOs, zahmet etmiş bir sürü fotoğraf filan yüklemişsin. teşekkür ederim. ama açıkçası benim h5 fotoğrafına pek ihtiyacım yok zaten 10.000 tane var elimde.
iso 1000 ile çekilmiş 3-4 fotoğrafım var ve bunları da buraya ya da başka yerlere yükleyip karşılaştırmak için koymuştum.
iso200-300 den yukarı çıkmam.

aslına bakarsan ilginç bir şey var. sanırım h2 nin temiz fotoğraf garanti verme eşiği iso 320....iso 320 diye bir ayar yok makinede. ama auto da çektiğin fotoğrafta genelde iso320 kullanıyor ve bu fotoğraflarda noiseden eser olmadığını söyleyebilirim. artık nedenini bilemeyeceğim.

ayrıca canon daki lcd nin sony malı olduğunu söylemişsin o halde sony ya canon u kazıkladı, ya da canon ucuz lcd istedi ne dersin......

her neyse;
fb-gs rekabetini geçti bu konu. burada ve başka forumlarda.
yaklaşık 1 senedir h2 kullanan biri olarak şunu söyleyebilirim;
s3-h5, güzel makineler ve birbirinin aynısı makineler. birini diğerine tercih eden yanlış iş yapmış olmaz ve birini diğerine tercih eden birinin keşke diğerini alsaydım dediğini de hiç duymadım.

eOs ,adam gibi h5 fotoğrafı görmedim burada demişsin, valla 2 adır fotoğraf bile çekmedim, evde adsl yok bende. işyerindeki pc de de foto yok. ve açıkçası pek vaktim de yok bu günlerde. forumu pek takip edemiyorum. ama dilersen bir sürü h5 fotoğrafına web üzerinde rahatlıkla ulaşabiirsin.....on binlercesi var.

Tarih: 7 Aralık 2006, 16:53 - İp: 81.***.**7.244
azya
azya (üye)
İstanbul / Meraklı

selam arkadaşlar

evet fotoları birebir bende görüyorum sony de ne renk var ne deytay var (yüzdeyüz boyutta ve orjinal boyutta) resmen sulu boya gibi olmuş.Canon da renkler ve detay daha belirgin.Bu arada panctom un yükeldiği örneğe bi anlam veremiyorum açıkçası çünkü simsiyah bir fotograf ne detay belli ne başka bişey...

Tarih: 7 Aralık 2006, 18:47 - İp: 85.***.**9.95
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Aaaa şimdi damarıma dokunma e0s!!!

Ben burda tek başıma onca kişiyle uğraştım,hiç üşenmem gene uğraşırım. KAYPAK cevap, kaypak adamlar verir! O lafını SANA iade ederim.

BE ADAM KÖR MÜSÜN!!!

YUKARDA NE YAZDIM BAK OKU TEKRAR!! Bİ DAHA YAZAYIM ANLAMA ZORLUĞU ÇEKİYORSAN!!

SENİN H5'te VAR DEDİĞİN YÜKSEK İSODAKİ DETAY KAYBI, FOTOĞRAFI DEVASA BOYUTA GETİRİNCE BELLİ OLUYOR. HELE BİR DE BU SAYFAYA SIĞACAK KADAR, NORMAL BOYUTTA, KROPLANMAMIŞ FOTOĞRAF YÜKLE BAKALIM!!

MAKİNE KULLANICILARI FOTOĞRAFLARI DUVAR BOYUTUNDA MI BASTIRACAK??

YA DA EVİMİZDE DUVAR BOYU, 1,5 METRE BİLGİSAYAR MONİTÖRÜ MÜ VAR?

Hem sonra, senin benim yüklediğim fotoğraflar taraflı olur diyelim. Ve tarafsız mercilere gidelim. Dpreview ve stevesdigitale.. Onlar tarafsız! Orada hem s3, hem de h5 birebir kıyaslanmış daha ne!

Ben H5 ile bol bol test fotoğrafı çekemediğim için yüklemiyorum. Benim bir sürü işim gücüm var, onunla mı uğraşacam? Bak bir sürü örnek var. BUFFALO yüklemiş misal.. Veya başka yerlerde var! İlla ben mi yükleyecem?? Çok istiyorsan İsatnbul'a gelicem bir ara, seni boy boy çekerim!

TEKRAR EDİYORUM:

FOTOĞRAFI ANORMAL BÜYÜTMEZSEN, NORMAL BOYUTLARDA, H5 teki KESKİNLİK KAYBI KESİNLİKLE GÖZE BATMIYOR!

HANGİ KULLANICI DUVAR BOYU FOTOĞRAF BASACAK? AFİŞ REKLAMCISI MIYIZ BİZ??

Ayrıca okumamışsın sanırım. 2 sayfa kadar önce daha yeni yazdım bu topicte.. S3 ün saliseler veya yarım saniye daha hızl olması, bazı durumlarda avantaj demişim. S3'e orda bir methiye yapmışım..

EE.. DAHA NE??

#panctom' tarafından 08.12.2006 01:38:47 tarihinde düzenlendi.

#panctom' tarafından 08.12.2006 03:45:31 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Aralık 2006, 23:00 - İp: 88.***.**1.20
cangulay
cangulay (üye)
Adana / Amatör

İllaki duvar boyutunda baskı almaya gerek yok, çektiğimiz bir fotografta belli bir kısmı on plana çıkarmak istediğimizde crop yapıyoruz ve sadece o kısmın baskısını alıyoruz degil mi? Bu durumlarda da haliyle detaylar one cıkıyor... Cektigim bir fotografı oldugu gibi baskıya verecegim diye bir sey yok sanırım.

Tarih: 8 Aralık 2006, 00:40 - İp: 85.***.**3.180
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Evet Cangulay.. O kroplama işlemini ben de yapıp bastım ama detay sorunu yaşamadım hiç.. Makinemden o açıdan memnunum. Zaten biliyorsun 2 ay bekledim. H5 i almadan önce ince eleyip, sık dokudum. Değiştirmeye karar verirsem birgün, bu dslr olur artık..

Tarih: 8 Aralık 2006, 01:35 - İp: 88.***.**1.20