Fotoğrafçılık Forumları
Büyük Araştırma
SELAMLAR..
Uzun süredir yoktum,bir hayli özledim doğrusu buraları.. Topic kirlenmesi yaratmamak ve konuyu dağıtmamak için, aynı başlığı yenileyerek devam ettiriyorum. Önce, eski incelemelerimi çok kısa olarak geçeceğim ve sonra yeni konular;
Bu topicte yer alan her inceleme, "DPREVİEW, STEVE'S DİGİTAL, LETS GO DİGİTAL, PHOTOGRAPHY BLOG ve ÇEŞİTLİ FORUMLAR"da yaptığım incelemelerin sonucu ve artı kendi gözlemlerimdir.
ESKİ KONULAR
CANON S3: Hızıyla çok iyi.. Objeye çok hızlı odaklanıyor,pozu kaçırmıyorsunuz. Keskinlik ve doğal renk tonlaması çok çok güzel. Ama iso400 değerinden itibaren yarattığı kumlanma(noise) katlanılır değil bence. Ayrıca lcd ekran hem küçük,hem de zayıf ışıklı.. Bu da doğru pozlama yapmamızı ve net odaklanmamızı zorluyor. Tabi ki vizör de aynı şekilde kötü! Videosu gayet güzel S3 ün, ama kısa süreli video çekiyor. SONUÇTA, S3 iyi bir makine ve şu anda fiyatı düştüğü için,öneriyorum.
SONY H5: S3 kadar hızlı değil ama yine de hızı iyi. Renkleri biraz daha sıcak tonlarda. Dış görünümü çok hoş. Ayrıca yüksek isoda S3 kadar çok noise vermiyor.Noiseyi azaltırken, keskinliği biraz götürüyor ama bunu farkedebilmek için %100 kroplamak veya dev boy büyütmek lazım fotoğrafı.. Ama LCD ekran ve VİZÖR harika! Büyük ve parlak LCD ekran doğru pozlama yapmanıza çok yardımcı oluyor(gün ışığında bile). Kullanıcısını memnun eden bir makine H5.. Videosu güzel ve S3 ten daha uzun süre video çekiyor. Onun da fiyatı düştü. Fakat sony H5 lerde öok sık rastlana bir sorun var. DEKLANŞÖR ARIZASI.. Birçok kullanıcı bu sorunu yaşadı. Garantili bile olsa başınızı ağrıtabilir.
PANASONİC Fz5, Fz7, Fz30: Panasoniğin bu modelleri ucuz, nitelikli.. Hepsinde de 12x optik zoom var.Hız olarak yeterli.Renk ve keskinlik memnuniyet verici.. Fiyatının çok düşük olduğunu düşününce o paraya iyi bir makine alıyorsunuz. Küçük ve kibar 12x zoom diyorsanız, FZ5 veya FZ7 iyi.. Ama yine fiyatı düşen FZ30 daha kaliteli tabii ki. PANASONİĞİN EN BÜYÜK DERDİ YÜKSEK İSOda ÇOK NOİSE VERMESİ. Eğer yüksek isolu gece çekimleri yapacaksanız,tavsiye etmem. Tabii uzun pozlamalı gece fotosunda sorun olmuyor.
KODAK: Öncelikle geniş açısıyla ve kaliteli fotoğraflarıyla P880 İlk tavsiyem. Gerçi zoom oranı az ama, 24-140 mm dobjektifiyle, diğer kodaklara göre daha kaliteli işler çıkarıyor. İlla ki, 12x zoom lu kodak derseniz, ikinci tercihim P850 veya Z612 olur. KODAK'ın renk anlayışına HAYRANIM. Renkleri müthiş hoşuma gidiyor. Keşke benim H5, kodakın renklerine sahip olsaydı. Kodac'ın küçük kompaktlarını pek sevmiyorum(2005-2006 modelleri) c533 mesela! Ucuz ama kötü fkrimce! Ayrıca NİKON un da küçük kompaktları pek tutulmuyor, DSLR de bir dev Nikon,ama küçük kompaktlarına ısınamadım.
KÜÇÜK KOMPAKTLAR: Şu anda fiyatı bayağı düşen Canon a610, a520, a700, a540 gibi modeller kesin tavsiyemdir. Özellikle a610 üzerinde durmak isterim. Büyük sensörü ile çok güzel işler yapan küçük dev adam a610.. Canon a520 modeline ait örnekler gördüğümde şaşırdım: RENKLERİ MÜKEMMEL bir makine a520.. Fiyatı da çok uygun bu makinelerin.. Eğer ki, hem fotoğraf, hem de çok uzun süreli video isteyen biriyseniz, şu anda fiyatı bayağı düşen, CASİO Z850 mutlak tavsiyem! Canon modelleri AVİ formatıyla kaliteli ama kısa süreli video çeker. Ama onlarda da fotoğraf kalitesi çok daha yüksektir.
Fiyatı düşenlerden diğer tavsiyem, büyük sensörü ve büyük lcd si ile, güzel bir makine olan fuji f10.. Bir başka fiyatı düşen model SONY W70.. İso 1000 değerine kadar çıkan, büyük LCD ekranıyla, güzel sonuçlar veren bir kompakt.
YENİ KONULAR:
FUJİ S6500: Büyük umutlarla bekledik. Yüz tanıma özelliği çok güzel. Fotoğraftaki kişilerin yüzlerini tanıyor ve yüzleri özel tonluyor.Yüzünüz bir başka güzel görünüyor yani.. Yüksek isoda çok güzel sonuç veriyor s6500.. İso 800 de bile gayet başarılı.. Sensörü büyük ve bu çok iyi bir yönü! 28 mm geniş açı olması avantaj! Geniş açı bence çok önemli, ben bunun sıkıntısını çok çektim. Yani şu demek geniş açı; Makineyle bir odanın içinde m
Eee biraz da S3 METHİYE yazalım da, tarafsızlığımıza gölge düşmesin değil mi..
S3'ün, H5'e oranla saliseler farkla daha hızlı olduğunu biliyoruz. Şimdi S3'e kocaman bir övgü benden!! Bazen bu saliseler çok önemli olabiliyor. H5'te çok hızlı bir makine ancak, S3'ün yarım saniye bile önde olması bazen büyük bir avantaja dönüşebilir.Ben bunu 1-2 defa yaşadım H5'te.. Güzel bir pozlamayı yarım saniye kadar bir farkla kaçırdım yani.. BURADA DA S3'ün HAKKINI KOCAMAN VERMEK GEREKİR!
Keşke diyorum, diğer olumsuzlukları olmasaysı S3'ün..
1- LCD ve VİZÖR DAHA İYİ OLSAYDI,
2- YÜKSEK İSODA NOİSE SORUNU OLMASAYDI
3- VE BİR DE, BU KADAR PAHALI OLMASAYDI.
Ya da fiyatı böyle olsaydı ama yukarıdaki eksiklikler olmasaydı,mükemmel olurdu.
Hız avantajına rağmen,bu eksiklikler S3 tercihime engel oldu. H5'i üstün yönlerinin daha fazla olması sebebiyle tercih ettim.
Bu arada HOCHA'm.. Önce S3'üne bir methiye yazdım yukarıda, şimdi de bir kez de burdan "öğretmenler günü" nü kutlamak istiyorum! Tüm öğretmenlerin de ayrıca tabii..
Bugün "mustiya" rumuzlu bir arkadaşımız özelden mesaj atmış bana! Dün gece 2,5 saat boyunca bu topiği okumuş. Valla bu brezilya dizisi misali topiği nasıl okudu bilemiyorum ama, yüksek sabır gerekir bitirmek için.. Asıl önemlisi ne bliyor musunuz? Beni ve diğer tartıştığım üyeleri hiç tanımıyor olmasına rağmen, mesajında bana teşekkür etmesi..
Ben bu topicle ilgili çok teşekkür aldım gerçi.. Ama bu en anlamlısıydı gerçekten! 2,5 saat bu forumu okuyup, bana emeklerimden dolayı takdir ve teşekkür gelmesi, beni çok onore etti.
Evet Mustiya! Dediğin gibi tek başıma onca kişiyle didiştim! Kaybetmedim mücadeleyi, çünkü benim arkamda doğrularım vardı! Özellikle o malum arkadaş, kuru gürültüden başka birşey yapamasa da, inandığı değer uğruna mücadele verdi. Bu açıdan onu da kutlamak gerekir
Benim bunca uzun süre (2 ay) bu topicte olsun, her araştırma ortamında olsun, vardığım sonuç; bu topic başlığının son şeklini oluşturdu.
EVET ARTIK İDDİA EDİYORUM:
Yeni makine almak isteyen arkadaşlar bu topiği baz alabilir. Ben son fikirlerimle oluşan bu topiğe o kadar güveniyorum yani.. Çünkü uzun sürenin ve araştırmanın birikimi..
MUSTİYA isimli arkadaşım bu topiği okuyunca H5 almaya karar vermiş ki, gönül rahatlığıyla alabilirsin! Ben bunca süreden sonra kendime aldım ve hala "çok iyi etmişim" diyorum. Ayrıca diğer modellerle ilgili yazdıklarım da, o modellerle ilgilenen arkadaşlara fikir verebilir!
MUSTİYA bana çok teşekkür etmiş, bu benim için büyük onur! Asıl ben sana teşekkür ederim! Bu kadar emeğimin ardından gelen bir "sağolasın", bana en büyük ödüldür!
#panctom' tarafından 03.12.2006 18:14:16 tarihinde düzenlendi.
H5 in yüksek ıso çekimlerde noise reduction işleminde S3 e göre daha iyi olduğunu söyleyebilirim.Daha az noise veriyor, ancak sadece tek yönden bakmamalı fotografa Örnek çekimler yaptım burayada müsait olduğumda koyacağım aynı ortamda aynı ışık altında aynı çekim parametrelerinde. Sony H5 noise redution daha az grenli görüntüler verdi S3 e göre
ANCAK; Noise temizleme işlemi sırasında H5 in fotograflarında fluluk oluşuyor renklerde kayıp Canon a göre daha fazla yaşanıyor, ve keskinlik yitiriliyor.Buda normal zaten o kadar temizleme yaparsan fotografın dokusunda yumuşama kaçınılmaz.
Canon da ise bu noise reduktion işlemi çok derinden yapılmadığı için daha fazla grenli bir doku oluşuyor doğru ancak keskinlikte kaybedilmiyor,fotograf flulaşmıyor ve renk tutarlılığını yitirmiyor.
Benim şahsi fikrim zaten böyle küçük sensörlü makinelerde yüksek ISO nun gereksiz oluşudur.Bu sebepten kaç kişi 800 ISO kullanırki diyede sormadan edemiyorum.SLR olsa bu noise olayı tartışma konusu olabilir ancak fikrimce kompaktlarda gereksiz yüksek ISO en başlarda sanada söylemiştim sanırım panctom.
Neyse hafta içinde resimleride koyarım,görüşmek üzere.
merhaba h5 in videodaki ses kayıt örnekleme hızı verileri neler acaba? kaç khz kbps de kayıt yapıyor?
Sevgili e0s;
Karşıt düşünceler içinde olsak ta zaman zaman, senin bir konuyu tartışma tarzını veya açıklama şeklini seviyorum. Senle bir konuyu karşılıklı konuşmak güzel oluyor bu yüzden! Ayrıca efendiliğin de ayrı bir güzel yönün! Her zaman materyallere ve dökümanlara istinaden, örneklerle ve bilimsel konuşuyorsun.
Yazdıklarına hak vermemek mümkün değil! H5 reduction yaparak, noiseyi temizliyor. Ben şu an kullandığım için birebir çok örneğini gördüm. Fakat şunu ekleyeceğim; keskinlik veya renk kaybı göze farkettirecek kadar etki yapmıyor. S3 teki fazla noise gözü çok daha fazla rahatsız ediyor. Ben h5 te iso 1000 de birkaç çekim yapıp pc ye aktardım. Noise az olduğu halde gören arkadaşlarım (tarafsız bir gözle bakarlar,fotoğrafçılığı bilmezler pek) "bu fotoğraflar niye karıncalı" dediler. Yani fotoğrafçılığı pek bilmiyorlar ama kültürlü ve aklı basında insanlar! Ve yani onlar, izleyici gözüyle, kitle gözüyle bakıyorlar. Demek istediğim e0s, noise hoş gelmiyor göze..
Gelelim iso 800 değerinin, kompakt modellerindeki gerekliliğine.. Bence gerekli ve işe yarıyor! "Nihayet h5 aldım" adlı topicte örnek bir olay anlatmıştım bu konuyla ilgili.. Bir toplantı sırasında, H5 in pili çok zayıftı ve mutlaka fotoğraf çekmem gerekiyordu. Pil bitmesin diye mecburen flaşı kapatıp, iso 800 de çekim yaptım. İşte iso 800 ün gerekliliği burada çıkıyor ortaya! Ve iso800 de yaptığım çekimler çok güzel oldu! Bence yüksek iso kompakt modellerde gerekli bu yüzden!
Tawara arkadaşım gelelim senin soruna..
H5 mpeg 1 formatında kayıt yapıyor ama ses freknsı kaç khz kbps onu bimiyorum. Fakat bakarım. Şu an bakacak ortamım ve pozisyonum yok kardeş. Ama şuna emin ol, stereo ses kaydı yapıyor ve inanılmaz kaliteli,güzel.. ben müzisyen olduğum için sese önem veririm. Bu konuda tereddütün olmasın.
herkese saygılar..
Bu iki kare aydınlık bir noktada ISO 800 En açık diyafram değerlerinde çekilmiştir.%100 krop.
H5
S3
Bu iki kare de Daha karanlık bir bölgede ISO 800 de en açık diyaframlarda çekilmiştir.% 100 krop.
H5
S3
Yukarıdaki fotografları bulunduğum mağazada aynı ışık ortamında aynı ayarlarda ve aynı parametrelerde çektim exif bilgilerinden de bakabilirsiniz.Noise reduction konusunda sony temizlik işlemini daha iyi yapıyor ama bi o kadar da detayları öldürüyor ve fotografın dokusunu çok siliyor.Canon belli ölçülerde reduction yaptığı için daha fazla noise ancak renk kaybı daha az ve detay konusunda da ödün vermiyor.Noise temizlerken keskinlik kaybı yaşandığını sony kullananlarda kabul etmelidir.
Açıkçası fotografımın keskinliği gideceğine S/B çekerim (ki noise yakışır S/B fotografa) daha iyidir.Kompaktı bırakın SLR da bile olabildiğince düşük ISO severim.
#e0s' tarafından 06.12.2006 14:54:10 tarihinde düzenlendi.
NE TESADÜF..
BEN DE 1 SAAT KADAR ÖNCE GALERİYE BİR FOTOĞRAF EKLEDİM. GECE ZİFİRİ KARANLIKTA İSO 1000 DEĞERİNDE, H5 İLE ÇEKTİĞİM BİR FOTOĞRAF BU! DİLEYENLER AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLASIN VE SONY H5'İN ZİFİRİ KARANLIKTA, İSO 1000 DEKİ BAŞARISINI GÖRSÜN.
SONY H5 TIKLAYIN
Bu fotoğrafta hiçbir şekilde ilaveten noise temizliği yoktur. Picasa programında sadece kontrast verilmiştir.
FOTOĞRAFIN EXIF BİLGİLERİ ALTINDA MEVCUTTUR!
HODRİ MEYDAN!
S3 ten AYNI BENZER BİR POZİSYONDA, AYNI IŞIKTA, TRİPOD KULLANMADAN, AYNI DEĞERLERDE (perde hızı 1/30) BU BAŞARIYI GÖREBİLİR MİYİZ ACABA??
Hemen cevaplayayım: HİÇ SANMIYORUM!!
AYRIVA SEVGİLİ EOS YÜZDE YÜZ KROP YAPTIM DEDİĞİN BU FOTORAFLARDA HER İKİ MAKİNE EŞİT ŞART VE DEĞERLERDE Mİ GÜREŞTİ, bunu bilmiyorum ama;
Koskoca dpreview.com ve steve'sdigital siteleri yanılmış OLAMAZ!
BU SİTELERDEKİ NOİSE TESTİNDE
H5 GALİPTİR!
saygılarımla..
#panctom' tarafından 06.12.2006 16:10:44 tarihinde düzenlendi.
Selam Panctom...
Şimdi benim çektiğim ISO performans örnek fotograflarına karşılık fotograf budurmu diyorsun..?
Yani senin dolunay ışığına karşı çektiğin silüet fotografta ben ISO performansını neye göre değerlendireceğim.Silüet halindeki hiç bir detay olmayan köpeğe göremi..? yada hiç bir şey görünmeen gecenin karanlığına bakarakmı.? Fotografta renkte yok, yahu bu fotograf noise dolu olsa ne olur ki panctom. Bu fotograf ISO performansında belge olamaz.Sen kime diyebilirsin ki bu 1000 ISO da H5 in performansıdır diye hiç bir amatör profosyonel bu fotografa bakarak ISO performansı konusunda fikir sahibi olamaz.
Gelelim benim çektiğim fotograflara,Diyafram öncelikli AE modda aynı kontrast,sharpen,ISO,en açık diyafram açıklığı,odak uzaklığında aynı ortamlarda çekildi.H5 bu ortamda kötü sonuç vermiş sende farkına vardın ki dpreview falan yanılamaz değilmi demişsin.Ben canı gönülden S3 daha fazla noise veriyor diyorum sen neden Sony noise temizlerken bulamaç gibi renk veriyor demiyorsun PANCTOM.
"AYRIVA SEVGİLİ EOS YÜZDE YÜZ KROP YAPTIM DEDİĞİN BU FOTORAFLARDA HER İKİ MAKİNE EŞİT ŞART VE DEĞERLERDE Mİ GÜREŞTİ, bunu bilmiyorum ama; "
Bu ne demek panctom eşit şart ve değerlendirmedemi güreşti.Çekilen tarih,saat,exif bilgileri ortada sadece krop attım fotograflara.Ben senin gibi sadece tek makine ile çekilmiş veri koymuyorum ortaya,Her iki makineninde çektiklerini koyuyorum.
Sitelerde ki testlerde de H5 S3 ten daha temiz görüntü veriyor.Ama benim demek istediğim temizlerken dokuyuda alıp götürüyor keskinlik gidiyor,detay gidiyor,Dpreview deki görüntülere bende baktım ama sadece noise bakmadım detaylarada baktım.ayrıca o fotograflar ışığı iyi bir ortamda çekilmiş.Ben durumu daha fazla zorlamayı seviyorum.Ayrıca bu durumu sadece H5 e değil S3 ede uyguladım.
Genede şunu söylemek isterim H5 i seviyor olmana bir şey diyemem,ama S3 için söylediklerindede yanlışsın.Fotografçılık anlamında bilgi ve deneyimin konusunda kesin bir bilgim yok ama fikrim var.Dolayısıyla Daha düne kadar S3 A700 karşısında bile kötü derken yanıldığını görmen çok geç olmadı.
Hodri meydan sözüne karşılık bende hodri meydan diyorum o halde.Böyle bir fotograf çekme imkanım var köpeğimde var GOLDEN RETRIVER , ama bu ISO performansında ölçü değil bunuda hatırlatırım.Ayrıca şöylede düşünülmesin S3 ü kullanmasını daha iyi biliyordur CANON CU nasıl olsa H5 i tam performans kullanmıyordur gibi bir düşüncen olmasın,Önüme hangi makineyi koyarsan koy çekerim ben.Fotografı çeken makine değil sensin.S3 ü olan fotograf çekemeyen S3 e laf atanlarıda gördük bu sitede.
Senden şunu beklerdim Kemal.
H5 daha az noise veriyor,ama yüksek ISO da detayı Canon dan daha fazla yitiriyor.Keskinlik kaybının olduğu çok açık bir gerçek.Ben S3 ün noise olayını nasıl kabul ettiysem sende bunu kabul etmeliydin.Dpreview deki fotograflarıda %100 boyutlarında inceledim şişelerin kapaklarındaki tırtıklar Canon da daha belirgin ama Sony de daha temiz görüntü vermiş orasıda gerçek.
Senin Sony kullanıyor olmanda yada almış olmanda değilim,S3 ü bu kadar kötü bir makineymiş gibi lanse etmendeyim.Her defasında porfolyonu inceliyorum ve yolun ne kadar başında olduğunun farkındayım,kaldıki bende yolun çok ilersindeyim gibi söylemek istemiyorum,ancak daha soğukkanlı olmalısın.
S3 ben üretmiyorum,H5 ide sen üretmiyorsun, ama doğruları konuşurken eğri taraflarınıda kabul etmeliyiz.
H5 in noise temizleme işlemi, hani bir zemin üzerinde bir leke olurda temizlemek için ovlarsın artık öyle ovalamışsındır ki zeminin dokusunu kazımışındır. buna benziyor.
Hadi hoşçakal
#e0s' tarafından 06.12.2006 18:59:28 tarihinde düzenlendi.
#e0s' tarafından 06.12.2006 19:05:06 tarihinde düzenlendi.
Benim anladığım kadarıyla yüksek İSO da;
h5 makine noiseyi kendisi filtreliyor, bu yüzden daha az noiseli görünüyor, Ancak PC de tekrar noiseleri filtrelemeye kalkışırsak renkler çuvallıyor.
S3 ise keskinlikten ve renklerden ödün vermiyor, noiseyide filtrelemeden çıkarıyor. S3'ün fotolarındaki noiseyi Pc de filtrelediğimizde h5'ten daha güzel verim alıyoruz.
Bu mudur eos anlatmak istediğin?
Doğru anlamışsam, pc de daha çeşitli prog.lar kullanarak noiseyi filtreleyebilirim.
Böylece h5' in S3' e göre yüksek iso'da noise üstünlüğü yok
İlgili olabilecek konular
-
Dünyanın En Büyük Kilise Binaları Google Earth 3d
19 Ara. 2024, 16:12 prodersler
015819 Ara. 2024, 16:13
prodersler -
Wetransferden Büyük Boyutlu Dosya Ücretsiz Nasıl Gönderilir
19 Kas. 2020, 00:34 prodersler
0152619 Kas. 2020, 00:35
prodersler -
Ücretsiz Büyük Boyutlu Dosyayı Gönderme Ve Alma