Fotoğrafçılık Forumları
Büyük Araştırma
SELAMLAR..
Uzun süredir yoktum,bir hayli özledim doğrusu buraları.. Topic kirlenmesi yaratmamak ve konuyu dağıtmamak için, aynı başlığı yenileyerek devam ettiriyorum. Önce, eski incelemelerimi çok kısa olarak geçeceğim ve sonra yeni konular;
Bu topicte yer alan her inceleme, "DPREVİEW, STEVE'S DİGİTAL, LETS GO DİGİTAL, PHOTOGRAPHY BLOG ve ÇEŞİTLİ FORUMLAR"da yaptığım incelemelerin sonucu ve artı kendi gözlemlerimdir.
ESKİ KONULAR
CANON S3: Hızıyla çok iyi.. Objeye çok hızlı odaklanıyor,pozu kaçırmıyorsunuz. Keskinlik ve doğal renk tonlaması çok çok güzel. Ama iso400 değerinden itibaren yarattığı kumlanma(noise) katlanılır değil bence. Ayrıca lcd ekran hem küçük,hem de zayıf ışıklı.. Bu da doğru pozlama yapmamızı ve net odaklanmamızı zorluyor. Tabi ki vizör de aynı şekilde kötü! Videosu gayet güzel S3 ün, ama kısa süreli video çekiyor. SONUÇTA, S3 iyi bir makine ve şu anda fiyatı düştüğü için,öneriyorum.
SONY H5: S3 kadar hızlı değil ama yine de hızı iyi. Renkleri biraz daha sıcak tonlarda. Dış görünümü çok hoş. Ayrıca yüksek isoda S3 kadar çok noise vermiyor.Noiseyi azaltırken, keskinliği biraz götürüyor ama bunu farkedebilmek için %100 kroplamak veya dev boy büyütmek lazım fotoğrafı.. Ama LCD ekran ve VİZÖR harika! Büyük ve parlak LCD ekran doğru pozlama yapmanıza çok yardımcı oluyor(gün ışığında bile). Kullanıcısını memnun eden bir makine H5.. Videosu güzel ve S3 ten daha uzun süre video çekiyor. Onun da fiyatı düştü. Fakat sony H5 lerde öok sık rastlana bir sorun var. DEKLANŞÖR ARIZASI.. Birçok kullanıcı bu sorunu yaşadı. Garantili bile olsa başınızı ağrıtabilir.
PANASONİC Fz5, Fz7, Fz30: Panasoniğin bu modelleri ucuz, nitelikli.. Hepsinde de 12x optik zoom var.Hız olarak yeterli.Renk ve keskinlik memnuniyet verici.. Fiyatının çok düşük olduğunu düşününce o paraya iyi bir makine alıyorsunuz. Küçük ve kibar 12x zoom diyorsanız, FZ5 veya FZ7 iyi.. Ama yine fiyatı düşen FZ30 daha kaliteli tabii ki. PANASONİĞİN EN BÜYÜK DERDİ YÜKSEK İSOda ÇOK NOİSE VERMESİ. Eğer yüksek isolu gece çekimleri yapacaksanız,tavsiye etmem. Tabii uzun pozlamalı gece fotosunda sorun olmuyor.
KODAK: Öncelikle geniş açısıyla ve kaliteli fotoğraflarıyla P880 İlk tavsiyem. Gerçi zoom oranı az ama, 24-140 mm dobjektifiyle, diğer kodaklara göre daha kaliteli işler çıkarıyor. İlla ki, 12x zoom lu kodak derseniz, ikinci tercihim P850 veya Z612 olur. KODAK'ın renk anlayışına HAYRANIM. Renkleri müthiş hoşuma gidiyor. Keşke benim H5, kodakın renklerine sahip olsaydı. Kodac'ın küçük kompaktlarını pek sevmiyorum(2005-2006 modelleri) c533 mesela! Ucuz ama kötü fkrimce! Ayrıca NİKON un da küçük kompaktları pek tutulmuyor, DSLR de bir dev Nikon,ama küçük kompaktlarına ısınamadım.
KÜÇÜK KOMPAKTLAR: Şu anda fiyatı bayağı düşen Canon a610, a520, a700, a540 gibi modeller kesin tavsiyemdir. Özellikle a610 üzerinde durmak isterim. Büyük sensörü ile çok güzel işler yapan küçük dev adam a610.. Canon a520 modeline ait örnekler gördüğümde şaşırdım: RENKLERİ MÜKEMMEL bir makine a520.. Fiyatı da çok uygun bu makinelerin.. Eğer ki, hem fotoğraf, hem de çok uzun süreli video isteyen biriyseniz, şu anda fiyatı bayağı düşen, CASİO Z850 mutlak tavsiyem! Canon modelleri AVİ formatıyla kaliteli ama kısa süreli video çeker. Ama onlarda da fotoğraf kalitesi çok daha yüksektir.
Fiyatı düşenlerden diğer tavsiyem, büyük sensörü ve büyük lcd si ile, güzel bir makine olan fuji f10.. Bir başka fiyatı düşen model SONY W70.. İso 1000 değerine kadar çıkan, büyük LCD ekranıyla, güzel sonuçlar veren bir kompakt.
YENİ KONULAR:
FUJİ S6500: Büyük umutlarla bekledik. Yüz tanıma özelliği çok güzel. Fotoğraftaki kişilerin yüzlerini tanıyor ve yüzleri özel tonluyor.Yüzünüz bir başka güzel görünüyor yani.. Yüksek isoda çok güzel sonuç veriyor s6500.. İso 800 de bile gayet başarılı.. Sensörü büyük ve bu çok iyi bir yönü! 28 mm geniş açı olması avantaj! Geniş açı bence çok önemli, ben bunun sıkıntısını çok çektim. Yani şu demek geniş açı; Makineyle bir odanın içinde m
hız derken, neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. focus hızı mı? yoksa makinenin açılma hızını mı? mekinenin açılması bir iki saniye kadar sürer. onu belirteyim. ben pek önemsemiyorum onu. hani düğmesine basar basmaz çekime hazır hale gelen makineler var, h2 öyle değil, 1-2 saniye geçer.
s3 o açıdan daha iyi diye biliyorum.
focus hızına gelince, bilemiyorum. bu makineden çok lens kalitesi ile ilgili. h2 nin ve bu arada h5 in sınıfına göre oldukça kaliteli carlzeiss kullandığı ortada. bence focus hızı yeterli. canon daha hızlı mıdır bilmiyorum.
aşağıdaki fotoğrafı örnek için yükledim. fotoğraftan çok görüntü diyebilirim buna. daha güzeli var aslında, ama bir test sayfasına değil galeriye saklıyorum
neyse , kırlangıçları havada asılı durumda yakalayabiliyorum, hem de telede. 12x zoom , ve buna ileveten 20x e kadar akıllı zoom kullanmışım bunda. telede focus çok daha zor, ben bir sorun yaşamıyorum.
sonuçta dslr değil bunlar, daha hızlı olsalar dslr lerden hızlı olurlar
arka arkaya pozlama, bu sony h serisinin tüm makinelerinde var zaten. örneğin vga modunda deklanşöre baılı tutarak arka arkaya 100 fotoğraf çekebiliyor. ama perde ömrünü bu şekilde tüketmenin manası olduğunu hiç sanmıyorum.
canonda bu daha farklı sanırım. belirli aralıklarla çekebiliyor galiba. makineyi kullanan birisi yanıtlarsa sevinirim.
burst,multi burst var sony de . ard arda çekim bunlardan ibaret. aynı kareyi 3 kere çeker, ama ışık koşullarını değiştirerek. böylece en uygun ışığı ayarlamanı kolaylaştırır. beyaz ayarı da var zaten makinenin, one push set diye....
h serisinin daha canlı renklerine gelince... bu da farklı aslında. genel kanı sony renklerinin daha canlı olduğu yönünde. canon da daha doğal renk üretir denir. bu da tam doğru sayılamaz. sony h serisi renklerinin canlı oluşu vivid renk düzeninde çekilen fotoğraflar nedeniyle. yoksa renk düzeninden normali seçersin olur biter.
bu iki makine çok tartışıldı, hangisi daha iyi diye. bu tartışmada birini üstün çıkarmak için diğerini yerden yere vurmak moda oldu. s3 ilk çıktığında her forumda''h5 ten çok üstün(müş)'' deniyordu. bunu makineleri ellerine aldıklarından değil tamamen duygusal nedenlerle söylediler. dpreviewdeki amca testlerini yayınlayınca bu geyik bitti. s3 ün h5 ten çok üstün filan olmadığını ortaya koydu dpreview. h5 ten çok üstün makineler dslr lerdir. dslr-like diye tabir edilen fuji9500, nikon8800 h5 ten üstündür, ama çok üstün değildir.
şimdi s3 çok üstün demek manasız. kaldı ki üstünlüğü bile görece zaten. tartışılır yani.
peki hangisi üstündür...? dediğim gibi s3 sahibi bir arkadaş makinesini bana versin bir iki haftalığına. ben inceleyeyim. açık yüreklilikle belirteyim
ama; h 5;
-3''lcd; çok kaliteli bu lcd. vizör de çok kaliteli. renkler filan harika. canon s3 ün en zayıf halkası lcd ve vizör. makineyi kullanan bazı arkadaşlar bunu açık yüreklilikle belirttiler zaten.
-kutudan çıkan zengin donanım; iki adet sony pil, kaliteli bir sony şarj aleti, kaliteli bir çanta, adaptör halkası, ve bir iki ıvır zıvır. gülmeyin. yarın polarize filtre filan alırsanız ortalıkta canon adaptör halkası arasınız ve 20-30 dolar bunlar. çanta filan da çıkmıyor sanırım canondan.
-daha uzun flaş mesafesi.
-daha yüksek iso duyarlılığı.
s3;
-canon işte, en büyük artısı bu. ispatlamış bir marka kendisini.
-başarılı ve çok satan bir seri.
-video çekerken rüzgar sesi azaltma gibi efektler.
-ard arda çekim özellikleri oldukça iyi.
bu noktada sony h serisinin 30 saniye olan uzun pozlamasının bir avantaj olduğunu belirteyim. herkesin gözardı ettiği bir noktadır. gece şehir manzarası, araçların yollarda bıraktığı ışık izlerini filan çekecekseniz 30 saniye çok iyi bir rakam. ancak canon da daha yüksek değerlere sahip s değerlerinin pratikte bir fayda sağladığı tartışılır. 1
EVET EVET.. Haklısın Buffalo.. Ben Lcd ve vizör farkını unutmuştum. S3 Lcd ve vizör olarak kötü.. Bu durumda s3'ün eksileri, sony H serisine göre daha çok.. s3 hakkındaki düşüncelerim olumluya dönmesine rağmen, sony h5 ve h2 nin, s3'ten bir iki adım önde olduğunu düşünüyorum.
Ben bu cihazlar arasında "SONY" diyenlerdenim.. Ama arkadaşlardan fotoğraf canlılığı konusundaki karşıt görüşleri varsa bekliyorum. Ama lcd ve vizör tartışmayalım. Su götürmez bir gercek var; s3'te lcd ve vizör KÖTÜ!
Bu arada bu forumu açalı bayağı zaman oldu. İlk yazdıklarımda küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.Daha gniş araştırınca S3'ün video kalitesi yönünden Panasonic fz7 ve fz30 dan daha üstün olduğunu gördüm. Ben video kalitesinde s3'ü panasonicten sonraya koymuştum ama s3 veya canon videoda panasonicten ÜSTÜN!!
Bu durumda fikrimce video kalite sıralaması:
1- SONY H SERİSİ..
2- CANON (az farkla)
3- FUJİ ve PANASONİC (hemen hemen aynı kalite)
Buffalo'ya bir yönden daha şiddetle katılıyorum.
S3 veya H5.. HANGİSİNİ ALIRSANIZ ALIN, İYİ BİR MAKİNE ALMIŞ OLACAKSINIZ!
Arkadaşlar Tekrar merhaba..
S3 il ilgili bir kaç şey merak edilmiş sanırım yanıtlayayım
Öncelikle Hız...
Canon elbette ,Focuslamadan fotografı işleyip hafıza kartına kaydedip ikinci çekime hazır olması,Zoom motor hızı ( USM ) yada hafıza kartını formatlama işlemi,vs. vs. yani burada işlem hızı konusunda da donanım hızı ( Zoom motor USM ) konusunda da Canon daha hızlı.Ne avantaj sağlar kare kaçırmazsınız.Çok daha hızlı tepki verir.İSAPS teknolojisi.
Seri çekim..
Arka arkaya çekim konusunda normal ve high olarak iki hız seçilebiliyor.2.3FPS hıza sahip.farklı ışık değerlerinde 3 ad fotograf kaydedebilen H2 H5 teki özellik AEB özelliğidir.-2,,-1,,0,,+1,,+2 bu değerler arasında farklı üç fotograf Canon da da kaydedilebilir.1/3 steplerle sizin belirlediğiniz poz değerlerinde.
Renkler..
Bu tamamen Lens ve işlemcinin olayı işlemesiyle çok alakalı bir konu ve Sonyde olduğu gibi Canon da da farklı renk skalaları mevcut,vivid,natural,sepya,pozitif film,açık ten rengi,koyu ten rengi,canlı mavi,canlı kırmızı,canlı yeşil,Renk atama ve dönüştürme,custom ayarlanabilir ayarlar keskinlik,kontrast,doygunluk,ten rengi,kırmızı,yeşil,mavi üzerinde tek tek ayarlamalar yapılabiliyor.Onun dışında Canon doğal renk vermesi olayı Canon un fotograf anlayışıdır.Temiz ve doğal renkler.
Iso...
H5 1000 , S3 800 benim şahsi fikrim sensörü küçük olan makinelerde gereksiz bu özellik özellik olarak bile bahsetmek istemiyorum.
LCD ve Vizör
Evet haklısınız Canon a göre sony nin LCD ve vizörü daha iyi.Canon döndürülebilir LCD olmasıda bazı pozisyonlarda avantaj sağlıyor.
Kutu içeriği.
Sony bu konuda daha iyi,Şarjlı pil çanta özellikle filtre adaptörü içinden çıkması çok güzel.
Shutter hızı,
S3 15-1/3200 sn 30sn burada büyük bir avantaj gibi gösterilmiş sanki H5 için ,küçük sensörlü makinelerde bölesine uzun pozlamalarda çok fazla noise oluşur.efekt açısından 15sn ilede oldukça iyi sonuçlar alınıyor,Diyaframın daha fazla kısılması belki avantaj yaratabilir ama 30sn bence çok önemli değil.
1/3200 ilede çok karanlık fotograf elde ederiz demişsin buffalo,güçlü gün ışığı altında F1 yarışlarını karelemek istersen 1/3200sn enstantene işine yarayabilir.
Sonuç olarak her iki mkinede güzel,Canon ve Sony nin kendine has bir takım avantajları var elbette.Artık bu kullanıcının taktiridir.Kullanıcıda ne istediğini iyi bilirse ona göre iyi bir seçim yapabilir.
Birazda fotoraflar konuşsun madem öyle.
72mm Odak uzaklığında (12x optik zoom)
Av öncelikli mod.
1/250sn.
F/5
ISO 80
Auto WB
Custom Efekt
iso konusu ve 1/30 s. dışında söylediklerinize katılıyorum eOs. bir önceki sayfada bir fotoğraf yükledim, iso 1000 ile çekilmiş. aşırı rahatsız edici bir şey değil ondaki kumlanma. gece kötü ışıklandırılmış bir yerde iso 1000 kullanırsam kumlanma çok yoğun elbette. neatimage gibi bir yazılımla iyi sonuçlar alıyorum. iso konusunda h serisi sınıfına göre iyi, s 3 ten daha iyi.
bir bilgi vereyim h serisi hakkında. sanırım eşik iso 320. bazen auto da çekilen fotoğrafları incelerken iso 320 ye çıktığını görüyorum. tertemiz , noise yok. ama makinede iso320 diye bir seçenek yok. onu geçince noise başlıyor.
1/30 da iyi sonuç alıyorum ben. galeriye yüklediğim fotoğraflar var, 30 saniye ile çekilmiş. rahatsız eden bir şey yok onlarda. 1/30, makine çok iyi sonuç veriyor, bu gerçekten öyle....
bu makinelerde B yok biliyorsunuz, onun eksikliğini bir nebze olsun gideriyor...
1/3000....benim makinede yok. canon da bir işe yarıyor mu gerçekten bilmiyorum....iso3000 de çekilen bir fotoğraf yollarsanız belki fikir beyan ederim. açıkçası merak ediyorum 3000 de çekilen fotoğraflarını.ciddi ışık kaybı anlamına geliyor 1/3000. hani en baba kuşu çekmek için bile 1/400-500 yeterli.
canon fantazi olsun diye mi yoksa gerçekten işe yaradığı için mi koymuş inanın bilmiyorum.
ama yine de sanırım, gündüz çok parlak ışıkta slüet çekmek için işe epey yarayacaktır.
sony de 1/2000 le sınırlı olan, m modunda ise 1/1000 le sınırlı olan enstantane sanırım teknik bir zorunluluktan kaynaklanıyor. ya da sony pek umursamıyor bunu çünkü tüm makinelerinde uzun pozlama süresi rakiplerinden falza ama max enstantane rakiiplerinden yavaş....
**
daha iyi kıyasından çok, bu biraz da gönül işi
yani birini üstün göstermek belki de yanlış...ikisi de iyi makine, ikisi de aşağı yukarı benzer makine, benzer sonuçlar veriyor.
Buffalo merhaba..
1/30da iyi sonuç alıyorum derken 30sn uzun pozlamayı kastediyorun umarım.bende 15 sn uzun pozlamalar için zaten yeterli diyorum.
Aksine 1/3200 perde daha yararlı bence. 1/500 1/400sn perde hızı en baba kuşu bile çekebiliyor demişsiniz.Eminmisiniz..??? pekala öyle olsun DSLR neden 1/4000 SN perde hızlarını sunuyor gerek yok madem sizin deyiminize göre.Ayrıca ben kuş örneğinden bahsetmemiştim.F1 yarışı dedim, 300km üzerinde hızlı giden bir nesneyi net çekmekten bahsediyorum.Birde ISO3000 demişsiniz S3 yada H5 te öyle bir ISO değeri yok.Esntantene süresinden bahsediyorsanız eğer 1/3200sn ile çekilmiş fotograflar bulursam gönderirim buraya.
Aslında bu iş gönül işi demişsin kesinlikle katılıyorum,Eline makineyi aldığında biraz kendini hissettirmeli ben o hissi Canon da alıyorum işte,belkide Fotografçı olmasından Canon ürünleri daha sıcak geliyor bana.
Gene bir kare S3
72mm odak uzaklığında
AV öncelikli
1/320
F/5
Iso 80
AUTO WB
furkan bunlar gerçekten çok güzel fotolar bunlar sendenmi yoksa s3 ün kalitesindenmi kaynaklanıyor tam olarak anlayamadım şaka bi yana gerçekten alanderinliği olsun keskinlik ve renklerin doğallığı mükemmell eline sağlık...Ama tabii bu,senden iyi foto çekemediğimi yinede göstermiyor
Azya dostum merhaba..
Tabi hem benden hem makineden dostum.S3,H2,H5 gibi makineleri alıp AUTO çekmek akıl harcı değil birazda fotograftan anlamak gerekiyor.
sende al artık bi DSLR dostum.
iso 3000 demedim, yanlış yazmışımdır. 3000 enstantane, onu kastetmişim.
ikisi bir arada olsa daha iyi olmaz mı, hem 30 saniye ve 1/3000.....
kuş konusunda, biraz daha detaylı yazmalıydım, yanlış anlamaya neden oldum, üzgünüm.... havada kanat çırpan bir kuş, tüm detaylarıyla...1/300 yetmez sanırım.1500 max 2000 belki....
ama bunun dışında dalın üstünde zıplayan bir kuş, suda yüzen bir ördek filan.
neyse konu dslr değil, ne h5 ne de s3, zaten 12x zooma rağmen kuş çekmek için elverişsiz cihazlar.(birisi galeriye 3x optikle çektiği bir kızılgerdan yüklemiş o büyük talih tabi)
1/3000 de canon un performansını merak ediyorum ben...gerçekten ciddi işlevi var mı, kullanan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
30 saniye olması güzel. işe yarıyor....
http://galeri.netfotograf.com/photo.asp?foto=1B1634111B163412.JPG
bu arada panctom arkadaşımız yazdığı yazıda neden hala modifiye yapmıyor kendisine sormak isterim...
"Bu durumda s3 netlik yönünden çok az da olsa problemli,diğerlerine göre.. Canon a700 şaşırtacak derecede başarılı, yemin ederim s3'e fark atar. Optik zoom isteyenler ve canon olsun diyenler CANON a700 almalı bence..
GENEL:
Eğer 12x optik zoomlu bir cihaz almak istiyorsanız, s3 modelini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ona vereceğiniz aynı parayla SONY H5 Şiddetle TAVSİYEMDİR!! Hatta kodak z612, Z740, p880, p850 modelleri, benim s3'e tercihim.Ama canonun a700, a610, a620 gibi bazı küçük boy modelleri beni hayran bıraktı. Ayrıca 80-200 iso arası çekimler bana yeter diyorsanız PANASONİC FZ7 HARİKA!! "
Bazen benimde almayı çok istediğim bi cihaz olur ve fiyat olarak beni aşar alamam alternatif ararım daha uyguna bakarım ama uygun olan cihazı aldığımda kendimi hem uygun fiyata aldım hemde daha kalitelisini aldım diye kandırmam....yanii günlük yaşantıda olağan şeyler bunlar dert etmeyin arkadaşlar....
İlgili olabilecek konular
-
Dünyanın En Büyük Kilise Binaları Google Earth 3d
19 Ara. 2024, 16:12 prodersler
015819 Ara. 2024, 16:13
prodersler -
Wetransferden Büyük Boyutlu Dosya Ücretsiz Nasıl Gönderilir
19 Kas. 2020, 00:34 prodersler
0152619 Kas. 2020, 00:35
prodersler -
Ücretsiz Büyük Boyutlu Dosyayı Gönderme Ve Alma
27 Tem. 2018, 12:02 prodersler