mavrikyos
mavrikyos (üye)
İzmir / Amatör

Tarihten Konuşalım

Hastayım
Uykusuz bir gece beni bekliyor
Bu yüzden bir yandan fotoğraflara bakarken bir yandan da şurada sevdiğim birşeyi yapıp tarihten konuşasım var.......
Az sonra bir Hasankeyf fotoğrafı yükleyeceğim için birden içimden geldi.

"Sorun cevaplayayım" gibi bir tavır içinde değilim tabikide
ama benim gibi "tarihten konuşası olanlar" var ise aramızda beri gelsin yav vallahi canım sıkılıyor

Selahaddin Eyyubi'yi, Alparslan'ı, Kılıçarslan'ı anıverelim gecenin bu vaktinde de hoş bir sohbet ve bilgilendirmeyle dolu dolu geçsin şu gökkubbenin altında akan su gibi zaman....... dimi ama?

Tarih: 10 Mart 2009, 22:30 - İp: 88.***.**3.15
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bir devletin Türk devleti olup olmadığının ölçüsü tebasındaki halkın Türk olup olmadığıysa, bence Osmanlının da Türk olduğu tartışılır.
Kaldı ki ilk dönem hariç, Osmanlının yönetici sınıfı dahi Türk olmamıştır İttihatçılara kadar. Türklerin saraya girmesi görev alması da yasaklanmıştır. Yani tebaa kozmopolit olduğu gibi yönetici sınıf da Türk değildir.Yönetici sınıfı da bırak, padişahın bile ne kadar Türk olduğu tartışılır. Ki bence padişahlar da kendisini Türk saymamakta idi. Çünkü padişah kendisini Türk saysa idi, Türk sözü Osmanlı da bir hakaret olarak kullanılmazdı.

Dili de Türkçe değildir. Türk unsurun yoğun olarak yaşadığı topraklara da pek hizmet etmemiştir. Onun içindir ki 600 yıllık imparatorluğun son günlerinde 1915 yılında dahi Niğde Pozantı dan SArıkamış a kadar Türk askeri yürüyerek gitmiştir. Yol değil patika bile yoktur.

Safevi devletinin Osmanlı kadar kozmopolit olabileceğini de hiç sanmam. En fazla Türk Arap ve İranlı bir karma nüfus olabilir.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:31 - İp: 85.***.**4.182
okyanus.
okyanus. (üye)

Yahu ne iranlılara araba satması.

Asıl iranlılar bize araba satıyor. Samand mıydı semendmiydi neydi markası.
Bizim milli bağımsız bir otomotiv sanayimiz markamız mı var.
Şahinimiz doğanımız vardı diyecek olursa da bence söyledikleriniz pazarbeyin şimdiki bindiği peynir tenekesinden bile kötüydü.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:34 - İp: 85.***.**4.182
mavrikyos
mavrikyos (üye)
İzmir / Amatör

okyanus aslında son derece haklısınız.
anlatmak istediğimi eksik anlattığım için böyle bir karmaşa oldu gerçi ama benim söylemek istediğim bu değildi.
Safevi devletine tam anlamıyla bir Türk devleti denemez çünkü hakim olduğu nüfusun çoğu Fars'dı. Ben Memlük veya Gazneliler devletlerine de Türk devleti diyemem. Bu çok iddialı olur. Zira devleti kuranlardan dolayı Türk devleti demek yanlış olur.
Osmanlı'ya gelince, Osmanlı bir Türk devletidir çünkü çekirdek Türk'tür, tebanın çoğu Türk'tür. (yüzyıllar içinde nüfus dengeleri futuhatlar dolayısıyla gayrimüslimlerin artışıyla değişsede kurulduğu günde Türk çoğunluk vardı yıkıldığı günde...)
Ama safeviler, memlükler, gazneliler gibi yönetici sınıfın Türk olduğu ancak halkın bambaşka milletlerden oluştuğu devletlere baktığımızda zaten kısa süre sonra Türklük vasıflarınında yitirildiğini görürüz.

Aslında yine tam anlatmak istediğim gibi anlatamadım ama umarım anlaşılır olmuştur.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:40 - İp: 88.***.**3.15
mavrikyos
mavrikyos (üye)
İzmir / Amatör

Evet samand var.
Pek tutulmadı bizde ama adamlar üretti sonuçta. Son model araba işte neticede dimi ama

Tarih: 10 Mart 2009, 23:42 - İp: 88.***.**3.15
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

200 milyonluk bir imparatorlukta 10 milyon Türk varsa orada Türkçülük yapmak ahmaklıktır. İttihat ve Terakki bu ahmaklığı yapmıştır. Osmanlının yakılışınıda böylelikle olağanüstü hnızlandırmıştır.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:50 - İp: 88.***.**6.209
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

o değil de, fransızlarla rekabete girip iran a araba ihraç etsek, köşeyi döneriz... iran ın tüm araba sektörü fransızların elinde.. adamlar petrol satıp, fransadan araba alıyorlar... araba fabrikaları yok... bizim I. tayyip bir el atsa o işe.. hatta şu aralar " adamın biri " iran da, bu konuları konuşsalar, otomotiv sektörümüz batmak üzere...

Kim demiş İran da araba fabrikası yok diye? Kendi gözlerimle gördüm var tabii ki. Peugeot fabrikası var, bu yüzden İran da bir sürü Peugeot araba var. Yan sanayii de iyi gelişmiş. Samand da galiba Peugeot fabrikasında üretiliyor. Ama yan sanayii si bizim kadar gelişmemiş gördüğüm kadarıyla.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:51 - İp: 85.***.**2.29
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

206 sedanlar irandan geliyo.

Tarih: 10 Mart 2009, 23:54 - İp: 88.***.**6.209
okyanus.
okyanus. (üye)

Ahmedinecad da eski bir pecoya biniyor.
Satsa oğluna gemicik bile alamaz.

Tarih: 11 Mart 2009, 00:06 - İp: 85.***.**4.182
mavrikyos
mavrikyos (üye)
İzmir / Amatör

yahu bir hevesle açtığım şu konunun pejo sedanla biteceğini hiç düşünmemiştim hehehe

Tarih: 11 Mart 2009, 00:08 - İp: 88.***.**3.15
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Kuyumcuya da mı ortak olamaz. Yazık valla memleketin kıymetini bilmek lazım.

Tarih: 11 Mart 2009, 00:11 - İp: 85.***.**2.29