as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hoppala.. adnan'a attigim mail'e de aynen boyle basladim..
arkadaslar benim sinirlendigim falan yok, aman yanlis anlasilmasin..
zaten bir cihaz icin kimseyi uzmem, hem kisiligime ters hem de cocuk degilim.. adnan'la iyi kotu iki kere gorusmuslugumuz var, beni biraz olsun tanidi.. cogu seyi girgira alan bir tipimdir..
...benim istedigim, makine alacaklara, aman iste ille de r1, gerisi yalan turunden konusmalar yapilmamasi.. cunku en basit bir dslr'la da istenen yapilabilir kolaylikla..(dikkat edin lutfen, 350d demiyorum, ki basta da a100 veya 350d demistim.. sonucta bir dslr..)
benim karsi cikisim adnan'aydi.. o da, sus ulen dese, susacagim sonunda, cikis yapmamla kalacak durum..
..............
ne muhabbetti ama.. izmirde bulustuk.. durmadan r1 ile 350d konusu gecti aslinda.. ama kimsenin de taktigi yok.. foruma girince gaza geliyoruz anlasilan..

...............................

arkadaslar, benim yok cikarin s9500'leri veya fz30'lari dememe de bakmayin lutfen.. iyinin iyisi var, kotunun de kotusu.. dememdeki sebep, aber arkadasimizin (hersey aber yuzunden basladi zaten.. ) 4 makineden birini almak istemesi.. 4'unun de ornekleri olursa, hersey acikliga kavusmus olur diye dusundum..

bu arada HDR teknolojisi nedir bir m*k da bilmiyorum.. o ne yahoo?

kivanc, dogru soyluyorsun, gozlerim kapali manuel ayar yapabiliyorum.. gel gor ki, eve gelip makineme attigimda farkediyorum ki, hep yanlis ayarlarda cekmisim..

bu arada ayip ettin ama, benim nerem mimarca'ya benziyor..
(erhan yanlis anlama sakin ha.. bunu soylememdeki sebep, ben dunyanin en iyisi deyip deyip ertesi gun satmayi dusunmuyorum makineyi.. tabii senin yapmanda da hakli sebeplerin vardi.. benimkisi isin esprisi.. sonucta fotograf cekemedigini soyledin, o yuzden de sattin.. )

hadi gelin , sarilip barisalim arkadaslar.. [>:D

Tarih: 6 Temmuz 2006, 02:50 - İp: 62.***.**2.10
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Artık ben İlker'in uzun yazılarını 10 saniyede okumayı sağlayacak bir teknik geliştirdiğimi burada açıklamak istiyorum.Arkadaşlar İlker'in 100 satıra varan(!) yazılarını hızlı okumak için artık yazılar yerine işaretlere bakmanız yetecek.Tüm duygu ve düşüncelerini burada aktarıyor zaten.Gerçi bu duygu belirten sarı yüzler sınırlı,yakında İlker yeni suratlarla karşınızda olabilir.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 08:21 - İp: 85.***.**8.254
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla yetmiyor kivanc..
fikret'e de soyledik daha once, koy birkac tane surat sekli daha, ama hala daha beklemede.. [>:D

Tarih: 6 Temmuz 2006, 12:19 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aber merhaba..
sen bize bakma, biz her zaman adnan'la r1 mi dslr mi tartismalarina giriyoruz burada..
aber mutlaka ki ornek fotograflari incelemissindir internetten.. teknik degerlendirmelere bakmis, kullanici yorumlarini okumussundur.. ama iste ne kadar baksak da ogrensek de, burada biz bize konusmamiz gibi olmuyor.. yabancilarin bakis acilari biz turkler gibi degil, veya bazi noktalarda ayni degil diyeyim..
neyse.. konuyu uzatmanin manasi yok..

..aber, r1'in 24-120mm'lik lensi, 35mm standartlarina goredir.. sony a100'e takacagin 18-70'lik lens, 35mm standartlarina gore, 27-105mm yapar.. cunku sony a100'un sensoru, full frame sensorden 1.5 kat daha ufaktir, o yuzden takacagin her lens, daha fazla yakinlastirma saglar.. 1.5 kati..
normalde r1'in lensinin degeri, hatta adnan'in en ustteki, hani lensin onu net cikmis da kenarlar flu cikmis, iste o fotografa bakarak da gorebilirsin; 14.3-71.5mm'dir..
24 ile 27mm arasinda cok da fark yok denebilir de denemeyebilir de..
http://www.tamroneurope.com/flc.htm adresinden aralarindaki farki gorsel olarak gorebilirsin..
105 ile 120 arasinda acikcasi cok az fark var.. 105 veya 120, o kadar da onemli degil..

a100 ile r1'in fotograf kaliteleri arasinda, a100'de kullanacagin lense gore fark olacaktir.. r1'in lensi gercekten de cok kaliteli..
ama ornek fotograflardan gorebildigimiz kadariyla, a100, en basitinden bir kit lensiyle de harika fotograflar verebiliyor.. 18-70'den bahsediyorum..
baska konularda fikir yurutmek, mumkun aslinda aber.. cunku 5-10 tane degerlendirme yazisini gordum, okudum a100 hakkinda; o degerlendirmeyi yapanlarin soylediklerini baz alabiliriz.. sonucta bizlerin elinde de farkli olmayacaktir makine.. neyse bu konuya girmeyelim simdilik..
aber herseyden once, bir dslr aliyorsan sadece bir lensle kullanacagim demek pek de dogru degil.. ama sana da hak veriyorum, cunku, 18-200 gibi genis bir araligi kapsayan lensler var ve bu lensi kullanarak, yuksek kalitedeki goruntuyu tek lensle saglayabiliyorsun.. ve zaten giris seviyesi dslr oldugundan bunlar, tek lensle kullanan cok kisi var..
daha genis yakinlastirma saglayan bir lens, 18-200 dedigim gibi.. eger ki tek lens olsun istiyorsan.. (bu arada speed arkadasimizin forumda actigi konuda bayagi birseyler yazdim, senin de okumani isterim mutlaka..)
18-200 ile birlikte, a100 sana, 35mm standartlarinda, 27-300mm'yi verir.. yani hemen hemen heryerde yeterli olur.. sony 18-200'un kalitesi muhtemelen yuksek olacaktir.. nikon 18-200'un mesela bayagi yuksek, tabii ki sigma ve tamron 18-200'leri baz aldigimizda..

http://www.photozone.de/8Reviews/index.html adresinden tamron ve nikon 18-200'lerinin ornek fotograflarini bir incele.. aralarinda bayagi bir fark var..
sony 18-200 de tahminimce yuksek kaliteli olacak..

fiyat konusuna gelirsek; tamron ve sigma 18-200'ler burada 240-250 pound'da.. sony 18-200'un fiyati 400 pound.. nikon 18-200 ise 500 pound gibi..
a100'un fiyati da, ilk cikis fiyati olarak, 600 pound.. yani sony 18-200 ile birlikte alirsan 1000 pound yapar.. ama fiyatlar dusecektir.. cunku makine piyasaya cikmadi henuz, ciktiktan sonra rekabetten dolayi fiyatlar bayagi dusuyor.. ne kadar olur dersen; tahminimce, a100, 500 pound altinda olacak.. 18-200 lensi de 300-350 pound arasi olacaktir..
burada r1'in fiyati 550 pound.. bunu da goz onunde bulundurursak; yani 550 pound'a karsilik 850 pound dersek; 550 pound'ken 1600 ytl oluyor 850 pound'ken ne kadar olur denkleminden , 2472 ytl'yi buluruz.. yani senin butcen dahilinde..
ama bekleyip gormek gerekiyor..

tamron sitesinden 120mm'ye kadar bak tekrar.. ve 300mm'ye bak.. eger ki ihtiyacim olacak diyorsan, yani o 180mm'lik farkliliga, o halde a100'den baska cozum yolu yok gibi.. ama ki r1 yeterli olur dersen, mukemmel kaliteyi bayagi ucuza almis oluyorsun, onu da unutma..

ben bir noktaya daha aciklik

Tarih: 6 Temmuz 2006, 14:54 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tuh kivanc icin fazla miktarda surat kullanmayi unuttum.. kivanc olayi ozetlemek gerekirse;
....

bilmem anlatabildim mi..

#dadanagast' tarafyndan 06.07.2006 14:58:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 14:57 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

Aber merhaba
A100 ve 18-200mm. lensin Türkiye fiyatı da İlker in dediği gibi 2500ytl. civarı olursa A100 alman senin için daha iyi olur.Tek bir lens le geniş açı ve zoom u halettmiş olursun.Tabi buradaki tek sorun 18-200mm. lensin fotoğraftaki performansının nasıl olacağı.A100 review leri yayınlanmaya başladığında da bu lensin kalitesini o zaman anlıyabiliriz.
Yine A100 ün kit lens performansı diğer rakiplerine göre bana da daha iyi geldi.Yani 18-70mm. kit i aldığında kısa bir süre sonra değiştirmek durumunda kalmıyabilirsin.R1 ve A100 karşılaştırması eminimki Dpreview de yer alır.Eğer Sony Eurasıa sözünde durursa bana bir A100 ü test için göndereceğini daha önceden söylemişti.Makina bana ulaşırsa bu karşılaştırmayı bende yapacağım.Sonuç olarak yeni makina için biraz daha dişini sıkman gerekiyor.En fazla 15-20 gün daha.

Sizlere R1 fan club a ait iki fotoğraf daha yükledim.Bu fotoğraflarda amatör çekim olup Meksika kaynaklılar.

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Tarih: 6 Temmuz 2006, 19:03 - İp: 85.***.**2.68
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

adnan gercekten harika olacak a100 testine basladigin zaman.. benim asil ilgimi ceken lens zeiss 16-80.. r1'in lensinin aynisi herhalde.. keske o lensle birlikte gonderseler, o zaman ayrica body ile r1'i de kiyaslayabilirdik.. ama buyuk ihtimalle internette dunya kadar karsilastirmasi olacak.. [>:D

Tarih: 6 Temmuz 2006, 19:46 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

selam.öncelikle benden mail alırsanız açmadan silin pc trojan ve bilmediğim birçok yaratığın istilasında.çıkaramıyorum.format olayında bilgi fakiriyim.bu nedenle güvendiğim bir arkadaşın izin dönüşünü bekliyorum.160 gb veriyi kaybetmek istemiyorum. ilker makinaları kapıştırmak atla eşeği yarışa sokmak ve üzerlerine farklı ağırlıklarda jokey otutdurmak gibi birşey. resimlerimi beğenmediğim gibi bir olayım yok arkadaşlar ben resimlerdeki noiz olayının abarmasına deli oluyorum.sonuçta makinadan çıktığı gibi küçültüp koyduğumu düşünürseniz ps yapanlarla aramda fark olması kaçınılmaz.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 19:54 - İp: 85.***.**7.73
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gantry, o kapistirma olayini unutalim artik..

daha onceki sayfalardan birinde, fotograflari kucultmek icin bir program tavsiye etmistim, onu kullandin mi hic? bayagi yararli bir program..
noise icin de eger ki photoshop programin varsa, noise ninja kullanmayi dene.. kullanmasi cok kolay.. sadece bak bakalim ne kadar noise azaltilir bu fotografda diyorsun, program tamam deyip sana gosteriyor nasil olacagini sonucu.. sen de hadi boyle olsun diyorsun.. iste sana noise free fotograf..

Tarih: 6 Temmuz 2006, 21:01 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

İlker merhaba hocam.
Sony A100 ü muhtemelen kit lens le gönderir.R1 ile karşılaştırma sonucunu inan bende çok merak ediyorum.Çünkü makinaların mp. leri de aynı olduğu için crop yapıldığında detay sonuçları daha sağlıklı olacak.Fakat A100 ün CCD sensör nedeniyle nois te R1 den geri kalacağını düşünüyorum.
Biliyorsun CMOS sensörler noise konusunda daha başarılı oluyorlar.

Tarih: 6 Temmuz 2006, 22:23 - İp: 85.***.**2.68