as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

can 825 euro'ya gordum dedi speed arkadasimiz, ama kendisi megersem ankara degil hollanda'da yasiyormus.. yani yanlis alarm..
...
"Ayrica sen daha R1 in kullanici hatasi haric ( Titretme sorunu) hiç net olmayan bir fotografini gördünmü."
adnan, zaten net cikmamis fotografin tek suclusu cekendir, makinede suc aranmaz..

"o da böyle harika fotograflari gördükçe onun da içi eriyor ama iste yinede yigitliye ( DSLR ) toz kondurmamak için fotografin güzelligini R1 e degil ay çiçegine bagliyor.."

isin sirri olin'de adnan..
valla ne diyeyim hocam, renkler guzel gorunuyor; ama ayni canliligi ben yigitimle de cikarabilirim..

floresant yaziyor cunku eleman mavileri daha da guclendirmek icin bu ayari kullanmis.. o yuzden gokyuzu oyle guzel masmavi cikmis..

...adnan o kopegin neresi capcanli.. gozler kapali, yere serilmis.. acaba olmus mu?
bak sana bizim izmirdeki kopegi gostereyim, onun da gozleri kapali ama ayakta duruyor en azindan.. capcanli yani..

........................

aber, ccd sensorler daha iyi yaratilis olarak ama cmos da cok iyi olabilir.. mesela canon'un cmos sensorleri, oldukca basarililar..
nikon, artik o makinede hangisi daha fazla avantaj saglayacaksa o sensorden kullaniyorlar.. yani d2x'de cmos daha iyi sonuclar verecegini gormus olmalilar ki cmos kullandilar, ama d200'da ccd..
pro seviyesinde var mi diye sormussun; aslinda bir tek canon simdiye kadar cmos'u kullaniyordu.. nikon hep ccd kullaniyordu.. bir de kendi yaptiklari lbcast sensorunden..

Aequitas merhaba..
arka fondaki tabii gokyuzu.. ama photoshop'da oynanmis da olabilir.. ama sonucta guzel birsey cikmis ortaya..
bu arada ben duayen degilim cekirgeler, birakin bana duayen falan demeyi..

.......

Tarih: 8 Temmuz 2006, 16:36 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

selam.bu günebakanın f değeri yanlış olabilirmi?alan derinliğiyle pek örtüşmüyorda. ilker köpek güzelde arkadaki cimin rengine ne olmuş öyle bunuda ben çekmişim.

#gantry' tarafyndan 08.07.2006 17:08:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 17:06 - İp: 85.***.**0.1
as
as (Üye)

Arkadaşlar merhaba

İlker bir önceki sayfada yer alan benim yüklediğim köpek fotoğrafında köpeğin gözlerini sanırım farketmedin.
Köpek neredeyse canlı kardeşim ,gözlerini 3-5 saniye takip edersen açıldığını göreceksin. Fotoğrafın esprisi gif olarak yüklenmesi.

Gantry F değerine göre muhtemelen arkadaki çiçekler sallandığı için net yakalanamamış olabilir.

O fotoğraftaki gökyüzü rengi için sorulan soru bana biraz imalı geldiği için diğer fotoğraflarıda yüklemek zorunda kaldım yanlış anlaşılmasın.

Benzer gökyüzü rengi yine aynı gün benim çektiğim başka bir fotoğrafta daha mevcut.İlker in de söylediği gibi Raw da beyaz ayarı floresant olarak değiştirildi.
Fotoğraf Raw da çekilip küçültüldüğü için bozulma çok fazla oldu ama bu fotoğrafta göstermek istediğim gökyüzünün rengi.

Sony DSC-R1

2.75 İzmir buluşması

#as' tarafyndan 08.07.2006 18:47:08 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 17:23 - İp: 85.***.**7.175
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

adnan abi bende aynı şeyi düşünmüştüm.o zaman r1 lensinin önünde bir kezdaha şapka çıkarmak gerek. o f değeriyle o netliği her makina yakalayamaz.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 17:34 - İp: 85.***.**0.1
as
as (Üye)

Gantry ben Canon 30D 17-40 L lens ile çekilmiş bir çok fotoğraf ta bu rengi gördüm.Lens ler sadece keskinlik ile alakalı değil renk canlılığı ile de alakalı sonuca etki ediyor.Zaten ilker de söyledi R1 in lensini şimdi CarlZeıss A100 için de üretmiş 16-80mm. olarak satış fiyatı da 700usd. imiş.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 18:52 - İp: 85.***.**7.175
as
as (Üye)

Aequitas arkadaşımız sormuştu
" Böyle bir gokyuzu cekebilecek R1 kullanicisi var mi acaba forumda? Duayen Ilker hocam ne dersin bu gokyuzu rengine "

Aşağıdaki fotoğrafı yaklaşık 15 Dk. önce evimin balkonundan ben çektim.

Evet Aequitas isterse o gökyüzünü çekebilecek fotoğrafçılar var bu forumda diyerek cevap vermiş olayım ve bu konuyu kapatayım.

Sony DSC-R1

Çekim değerleri:
sRGB
F/8
1/400
ISO-160
Desen
Floresant
Normal poz
Resmin alındığı tarih:08-07-2006 19.07

#as' tarafyndan 08.07.2006 20:06:47 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 19:58 - İp: 85.***.**7.175
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

Adnan abi R1 i su an alacak olsaydın R1 mi alırdın A100 mü?

Tarih: 8 Temmuz 2006, 20:16 - İp: 85.***.**8.95
aequitas
aequitas (üye)
İstanbul / Amatör

As ya da Adnan, ne kadar da alingan ve de atilganmissin. Aman R1'e laf soz gelmesin aman amannn. Cektigin gokyuzu fotograflarini gercekten begeniyor musun? Yoksa sadece ben boyle cekebiliyorum demek icin mi yapiyorsun? Ikincisi ise dusuncen, dur karsinda reverans yapayim buyuk ustad Bravo sana bravooo [>:D

Tarih: 8 Temmuz 2006, 20:53 - İp: 160.***.**9.2
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili arkadasım yaptıgın yorum bana fazla saygısızca geldi. Burada daha yenisiniz kimin ne yapacagını veya yapamayacagını bilecek kadar zaman gecirmis degilsiniz! Kimse burada sidik yarıstırmıyor ki Adnan abinin yaptıgını hic gormedim. sizin bu kadar kısa bir zamanda gormus olmanıza sasırdım.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 21:24 - İp: 85.***.**8.95
as
as (Üye)

Aequitas bizimle kafamı buluyorsun yoksa sadece esprimi yapıyorsun.

Espiri yapıyorsan ona bir diyeceğim yok zaten buradaki iki kelimeden birisinin amacı bu.

O yüzden ne demek istediğini biraz açıklarsan mesele kalmaz.

Yok eğer ben yazdıklarımda ciddiyim diyorsan ona göre cevap yazmam gerekiyor.

Daha sonra kusura bakma yanlış anlamışım dememek için yazdığın yazının amacını özellikle belirtmeni rica ediyorum.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 21:30 - İp: 85.***.**7.175