as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Hani Arçelik bayilerinde R1,1600 ytl idi.Senin dediğin fiyata göre 1699 ytl ye geliyor R1'in fiyatı

Tarih: 7 Temmuz 2006, 13:21 - İp: 85.***.**3.164
as
as (Üye)

Osmanlı bugün İzmir kemeraltında bir kaç dükkan gezip fiyat öğrendim.
Nikon ürünleri satan bir bayi nin verdiği fiyatlar şöyle.
D70S body=1500 usd.+Kdv
D200 body=2600 usd +Kdv
D2x body=5500 usd +Kdv
18-200mm. lens=1000 usd+kdv

Arçelik bayi sinde R1 fiyatı 1799ytl.ye 12 taksit.
R1 peşin para verildiği taktirde pazarlıkla 1650 veya 1700 civarına alınabilir.
Aber R1 için aldığı fiyat bayinin arkadaşı olmasından dolayı 1600ytl. olabilir.

Tarih: 7 Temmuz 2006, 18:39 - İp: 85.***.**7.175
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bir gun okumasam burayi konu alip basini gidiyor..

herkese birmingham'dan iyi aksamlar..

adnan, aslinda ccd sensorleri cmos'a gore daha basarilidirlar.. ama ccd'ler cok daha fazla enerji harcadigindan ve maliyetleri cmos'lara gore daha fazla oldugundan, canon ozellikle cmos uzerinde cok calisti ve cmos'u ccd gibi basarili yapti.. ve su anda sony de ayni canon gibi cmos uzerinde cok ciddi calisiyor, hatta bircok urunleri artik cmos sensorlu.. ozellikle clearvid cmos cikardilar son zamanlarda, dvd video kamerada kullanilan yeme de yaninda yat cinsinden..

........

kivanc, olur mu, d200 daha kaliteli.. mutlaka ki fotograf kaliteleri benzerdir; ama performans acisindan degerlendirirsen, d200, ormanda bile 10 kaplan gucu ile anlatilir..
kivanc, photoshop konusunda adnan ne soyledi bilmiyorum ama benim bildigim kadariyla photoshop'da kaliteyi arttiramazsin.. kalite ya vardir ya da yoktur.. ama makyaj yaparsin.. makyaj yapinca da ayrinti kaybolur..
benimkisi bir yerde espriydi, hadi gelin kapistiralim olayi.. cunku r1'in 350d kit lensinden daha iyi sonuc verecegini zaten biliyorum, biliyoruz.. ama 350d'nin uzerinde d70s'in kit lensi gibi 18-70 olsaydi, eminim kafa kafaya kapisirlardi.. canon 18-55'den fazla birsey beklememek lazim.. gel gor ki fiyatina oranla harika sonuclar veriyor.. (fiyati burada su anda 30-40 pound..)
oysaki r1'in uzerindeki zeiss 16-80 lensini, iste 700 dolara satacaklar.. yani mutlaka ki arada farklar olmasi normaldir..
benim ozellikle vurgulamaya calistigim, sonuclarin cok cok uzak olmadigiydi.. yani kit lensi alinarak da bir dslr'dan yararlinabilir.. ozellikle bizim gibi amatorler icin gayet yeterli sonuclari..

kivanc, 18-200 lensinden lensine fark var dogrusu.. nikon 18-200 VR bayagi kaliteli bir lens..
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/nikkor_18200_3556vr/index.htm
adresinden bir bak lense ve ornek fotograflarina..
oysaki bir sigma veya tamron 18-200 o kadar da kaliteli degil..
zoom miktari 11x olunca kalitede azalmalar oluyor haliyle.. o yuzden sony r1'in 16-80'lik lensiyle karsilastirilamaz bir yerde..
yani r1'in kalitesini vermeleri zor.. zaten direk makineye bakmak hatali olur kivanc.. yani 1Ds veya r1 diye de karsilastirma yapabilirsin.. cunku onemli olan, o makineye takilacak lensin kalitesi..
r1'in lensinden daha kaliteli lensler var, hem de cok.. eger ki onlardan birini takarsan, r1, kenarda oturup aglar.. (tabii bu noktada bir baska onemli nokta da sensorun maksimum kapasitesi.. ayrica megapixel miktari.. megapixel yukseldikce, daha kaliteli bir lense ihtiyac olur.. ayni sekilde sensorun kapasitesi yetersizse, istedigin kadar iyi lens tak, o lensin verecegi maksimumu almaya yetmeyecektir gucu..)
prime lensler tabii ki en kaliteli olanlari; cunku tek bir fokal uzunluga optimize edilmisler.. ama bazi zoom lensler de prime'lara yakin sonuclar verebiliyorlar.. mesela ben de yeni bir lens almak istiyorum, belki duymussunuzdur; tamron 17-50mm f/2.8; optik kalitesi en kaliteli prime'lar kadar iyi, ustelik fiyati cok ucuz..
18-200'lerin pahali olmasinin bir sebebi de genis bir araligi kapsamalari.. yani kullanim kolayligi saglamalari.. ayrica tabii ki yapilarinda daha fazla grupda elementler kullaniliyor falan da denilebilir.. ama asil neden kullanim kolayligi..
...
kivanc r1 kalitesine ancak r1'in lensi kalitesinde bir lensi kullanarak ulasabilirsin.. ama bir d70s dediginde olay biraz daha degisiyor, cunku 6 mp'lik bir makine; daha kaliteli bir objektife o kadar ihtiyac duymayacaktir.. ama r1, 10mp'i cozebilmek icin cok iyi bir lense ihtiyac duyar..
fotograf kalitesine o kadar da takilmamak lazim.. onemli olan makinenin sana saglayacagi kolayliklar.. dslr ile r1 cok farkli makineler..
acikcasi, 18-200 ve tek bir dslr kesinlikle cok mantikli.. evet tek bir makine, lens degistirme derdi yok; harika.. ustelik 18-200 lensi eger ki sony veya nikonsa kesinlikle yetecektir kalitesi..
...
evet kivanc, nikon sigma sony tamron 18-200'

Tarih: 7 Temmuz 2006, 21:21 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

İlker merhaba detay bilgiler için teşekkürler.
Nikon fiyatları tamamen gerçek ve bugün öğrendim.Tabii bu makineler 2 yıl garantili.Burada kdv oranı yüzde 18.Yani o fiyatlara 100/18 daha ilave edilecek.
Aynı satıcı bundan sonra D50 nin gelmiyebileceğinide söyledi.Fiyatının son zamanlarda düşmesine rağmen arayıp soran yoktu zaten ithalatçı firmanın da bundan sonra getirteceğini sanmıyorum dedi.

Arkadaşlar Sizlere 2 tane daha fan club fotoğrafı yükledim iyi seyirler.

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:10 - İp: 85.***.**7.175
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

o halde kafadan d200 fiyati turkiyede, ingilteredeki d200+17-55'e falan denk geliyor.. guleyim mi aglayayim bilemiyorum dogrusu..

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:26 - İp: 62.***.**2.10
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Selam Adnan,
Bu ayçiçeğindeki nasıl bir netliktir. Ben böyle net çekemediğimden hasetleniyorum. Herhalde biraz titretiyorum. Askerlikte atış talimindeki nefes tutmaları kullanmaya başladım vallahi
Yaşlanıyomuyuz ne

#dtcan' tarafyndan 07.07.2006 22:28:09 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:26 - İp: 85.***.**0.62
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

can merhaba..
bu nefes konusunda bayagi konusmustuk forumda aslinda..
benim sana tavsiyem; dirseklerini beline yaslaman (olabildigince dikey olacak sekilde) ve cekimi yaparken, shutter dugmesini, yarim basip fokusu sagladiktan sonra hizlica degil hafifce ittirmen.. ayrica bir yere yaslanmak da faydali..

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:31 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bir de aycicegine;
"sist!! kipirdama bak cekiyoruz!!" da diyebilirsin.. aycicekleri saygilidirlar, bilirim.. bazen ruzgar cikinca soz dinlemez oluyorlar ama onu da gencliklerine vermek lazim..

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:34 - İp: 62.***.**2.10
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker selam,
Zaten o yazılanlardan sonra senin dediğinide uygulamaya başladım. Askerde de iyi vururdum hedefi aslında
İlker diğer topikteki a100kit=825euro doğrumu
Vallahi testleri bile görmeden niyetlenebilirim

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:37 - İp: 85.***.**0.62
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Onlar değil ben kıpırdıyorum galiba

Tarih: 7 Temmuz 2006, 22:39 - İp: 85.***.**0.62