Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Selam sitemin güzel insanları yani sitemizin güzel ve özel insanları.İlk önce Adnan abi'nin fotoğrafları vardı R1 izlenimlerinde.Sonra bizlerde ekledik fotoğraf ve yorumlarımızı.Adnan abinin affına sığınarak R1 dışında bir soru sormak istiyorum kafama takılan.
Adnan abi daha önceleri bana D50/350D gibi makinaların kit lens ile başarılı sonuçlar veremediğini(R1'e kıyasla) söylemişti.Photoshop ile bu kaliteye yaklaşıldığı ancak yinede tam ulaşamadığını söylüyordu.
Birden aklıma şu soru takıldı.Yeni çıkacak olan Sony Alpha 100 ile Nikon D200 yaklaşık olarak aynı performansı vermesi muhtemel makinalar.
İlker şimdi oradan atlayacak ve olurmu,D200 daha kaliteli diyecek ama ben sanki yaklaşık eşit kalitede sonuçlar vereceğini düşünüyorum.
Neyse konumuza dönmemiz gerekirse,Adnan abi ve İlker eğer 350D/D50/D70S gibi makinalar kit lens ve ps yardımıyla R1 kadar olmasa da yakın kalitede görüntü kalitesi sunuyorlarsa(en azından FZ30/S9500' den iyi olmaları gerek.),o halde A100 ve D200 ile Canon 30D gibi makinalara bu bahsedilen 18-200mm gibi bir lens takılsa R1'i kalite olarak geçme şansları olurmu?Tabi burada photoshop uygulaması yapıldıktan sonraki hallerinden bahsediyorum.
Çünkü dikkat ederseniz bu A100-D200-30D sınıfı makinalar,zaten diğer 350D-D50-D70S'den kaliteliler.Üstüne üstlük kullanılan 18-200mm lens her ne kadar uzun bir aralığa sahip olsada(Adnan abinin dediği zoom miktarı arttıkça kalite mutlaka düşer fikrine katılıyorum ve prime lens en iyi lens cümlesini savunuyorum),yinede 18-55mm ve 18-70mm gibi lenslerden daha kalitelidir,öyle değil mi?En azından fiyat olarak diğerlerinden yüksek.
Demek istediğim şu ki hem makina olarak sınıf yükseltmiş hemde lens olarak sınıf yükseltmiş oluyoruz.Birde Raw'da çekimlerimizi yapıp,photoshop programı ile kaliteyi arttırırsak,R1 kalitesine ulaşmazmıyız?
Bakınız eğer bu kaliteye ulaşılacak olunursa 18-200mm hepimize fazla fazla yetmez mi?Bir kere paraya kıyacağız,ömür boyu tek lens ile çekimlerimizi yapacağız.Ha ne olacak,seri çekim hızı (ki bilhassa Raw çekimlerde faydalı olan bir özellik),R1'e göre çok hızlı gerçekleşecek,ileride paramız olursa body satıp,yeni bir body alabileceğiz.Fikirlerinizi merak ediyorum.
İlker sana bir sorum var,tabiki yukarıdakileri yanıtlamanıda çok istiyorum.
Üst kısımda tamron,sigma,sony ve nikon markasının 18-200mm lenslerinin İngiltere fiyatlarını bildirdin.Aradaki bariz farkı görünce sormak istedim.Bu modeller arasında kalite farkı fiyat ile orantılı mı?Yani mesela Nikon 18-200mm yerine sigma yada tamron 18-200mm kullansak,2 lens ile aynı çekim yapılıp yan yana getirildiğinde gözle görülür bir kalite farkı oluşurmu?
Bak aklıma geldi sen Canon'un lensini katmadın hesaba.Canon'da 18-200mm gibi bir üretim yok mu?Varsa kalitesi ve diğerlerine göre olan fiyat kıyaslamasını yaparmısın?
Lütfen sorularımın herbirine yanıt verin ve özellikle İlker sen uzun uzadıya açıklama yaparmısın bana,işaret yada duman ile haberleşmeyi bırakarak.
Adnan abi senin ve diğer arkadaşlarında yorumlarını bekliyorum.Eğer D200-A100-30D ile bu 18-200mm aynı kaliteyi vereceklerse(Fotoğrafa çekim sonrası bilgisayarda işleme yapılack tabiki),bir miktar daha para harcayıp,hem yakını hem uzağı çekme kapasitesini makinaya kazandırmak oldukça güzel.Biz amatörlere çekim esnekliği kazandıracaktır bu aralık.
Arkadaşlar DSLR makinalarda dijital zoom olayı varmıydı?Çok merak ediyorum.
Yanıtları hemen bekliyorum.Hoşçakalın.
Osmanlı selam,
sanırım 18-200 diğerlerinden pahalı olmasının nedeni daha kaliteli olduğundan değil daha geniş bir aralık sunduğundan.Foto kalitesi 18-70 den daha iyi değil sanıyorum. Ustalar cevaplasın bende doğrusunu öğreneyim. Yoksa kimse hem 18-70mm hemde 70-200mm almaz birtane 18-200mm alır keyfine bakardı sanırım
#dtcan' tarafyndan 06.07.2006 22:57:36 tarihinde düzenlendi.
Can inan bende çok merak ediyorum.Fakat fiyatı DSLR gövdesinden pahalıymış yada onun kadarmış.Kaliteli olmasaydı kimse o parayı ona vermezdi gibi geliyor bana.
Bizimkiler gelsinde cevaplasın bu soruları.
Osmanlı merhaba
Dslr lens leri konusunda İlker in daha çok bilgisi var.Ben sadece yabancı sitelerden okuyup öğrendiklerim ile sana yanıt vermeye çalışayım eğer bir yanlışım olursa İlker düzeltir.
Öncelikle zoom aralığı artıkça görüntü kalitesinde kayıp olacağı bir gerçek.Ama bu kayıp objektifte kullanılan elemanların kalitesine göre az veya çok olacaktır.Bu da lensin fiyatını etkileyecektir.
Nikon nun 18-200mm lensi aralık olarak mükümmel.Fakat fotoğraf kalitesi olarak kit lenslerin performansında.Yani daha iyi değil.Fakat zoom aralığının kit lense göre fazla olmasına rağmen görüntünün kit lens ten kötü olmaması kullanılan elemanların kalitesinden kaynaklanıyor.Ve bu yüzden de 18-200mm. lik lens Türkiye de neredeyse body fiyatına satılıyor.
İkinci sorun ise DSLR nin çıktılarına uygulanacak USM (PhotoShop) işlemi.USM uygulanan fotoğraf istenen keskinlik seviyesine ulaşır.Fakat burada unuttuğun konu R1 in fotoğraflarınada USM uygulandığında o da diğerleri gibi keskinleşecektir.Fakat DSLR ler ile çekilmiş fotoğrafa usm uygulayıp R1 in kine uygulamazsan elbette fotoğraflar R1 den keskin olacaktır.
Burada senin atladığın konu şu.R1 in sensörüde bir DSLR sensörü.Yani bu sensörlerin aralarındaki fark sadece farklı üreticiler tarafından üretilmiş olmaları.
R1 ile 30D ve D200 ün aralarındaki fotoğraf kalitesi farkını üzerine takacağımız lens ler değiştiriyor.Bu fark ise ne kadarlık bir fark.Dpreview de Phil Askey R1 incelemesinde bu lens için 1000usd. değerinde bir lens demişti.İşte R1 için son nokta bu.Fakat D200 veya 30D nin fotoğraf kalitesini mevcut lens ile beğenmediğinde istediğin kalitede lens alıp fotoğraf kalitesini R1 ile eşitleme ve geçme şansın var.
Sen bir kaç sayfa önceki bir yazında güzel bir örnek vermiştin.R1 bir ferrari (spor otomobil)olarak düşündüğünde D30 ve D200 ü takacağın lens lerle F1 yarış otomobili haline dönüştürmek mümkün.Yani DSLR i bir araca benzetirsek onları istediğin gibi modifiye edebilirsin.Bunun sınırını sadece senin bütçen belirler.
A100 konusunda ise henüz karşılaştırma testleri olmadığı için yazacaklarımız biraz afaki olacak.
Ben A100 ün kit lens kalitesini Canon ve Nikon lardan daha iyi buldum.A100 ün fotoğraf kalitesinin kit lens le de olsa R1 e yakın ama daha az çıkacağını düşünüyorum.Tabii A100 de 2000usd lik bir CarlZeıss lens takarsan makineyi F1 aracına çevirmiş olursun.Fakat ben A100 ün noise konusunda R1 den daha iyi olacağını pek düşünmüyorum.Bunun sebebide CMOS ve CCD sensör lerin barındırdıkları özelliklerden kaynaklanıyor.
CMOS sensörlerin daha düşük voltaj da çalışmaları daha az noise üretmelerine neden oluyor.Ayrıca daha az ısınmalarına.Tabii bu sorun teknolojik gelişimlerle ileride kalkabilir ama şimdiki teknolojiyi dikkate aldığımızda durum bu.
Dpreview i incelediğimizde R1 ve 30D (350D ile karşılaştırılmış ancak 350D ve 30D nin aynı sensörü kullandığını düşünürsek)nin noise oranlarının birbirine çok yakın olduklarını görüyoruz.Bence bu iki makinanın noise düzeyi D200 ve A100 den daha iyi görünüyor.
Bunun da sebebi R1 ve 30D de CMOS sensör kullanılması.
Sigma ve Tamron gibi lenslerin kaliteleri konusunda İlker daha sağlıklı bilgiler verir,o yüzden o konuya girmiyorum.
Ama bildiğim bir şey varki bu firmaların lenslerinde motor seslerinin orijinal lens lere göre daha fazla olduğu ve daha geç odaklamaya neden oldukları.Belki bazı lenslerinde bu sorun olmayabilir fakat ben buna benzer problemleri yabancı sitelerde çok okudum.Bu firmaların lens lerinin fiyatlarının uygunluğu belki bu sorunları görmememizi sağlıyabilir bunu da en iyi bu lensleri kullanıp karşılaştırma imkanı olanlar izah eder.
Canon da 18-200mm. aralığında bir lens yok diye biliyorum.Yada ben hiç duymadım.İlker de o yüzden bahsetmemiştir.
Adnan abi sağol yanıtın için.Hayret birşey ya.Bak sen söylemesen ben Alpanın CCD kullandığını bilmeyecektim.Niçin sony elinde bulunan yada sipariş edebileceği ve R1'de kullanarak büyük bir bşarıya ve kaliteye imza atmış CMOS sensörü kullanmıyorda,riske girip daha ilk kez girdiği bir piyasada CCD sensörü tercih ediyor?
Adnan abi bizim bilmediğimiz bir avantajı varmı CCD'nin CMOS'a göre?
Her türlü karşılaştırmada CMOS,CCD'ye göre avantajlı ise niçin üreticiler CMOS koymuyorlar makinalara?
Mutlaka bir bildikleri vardır da o bildikleri ne?Maliyet mi?
Osmanlı CCD sensörlerinin üretim maliyetleri daha fazla.
Daha hassaslar ancak daha yüksek çalışma voltajına sahip oldukları için daha fazla gürültü (noise) üretiyorlar.
CMOS ların üretim maliyetleri daha düşük ve daha az hassaslar.Ancak daha düşük voltaj değerlerinde çalıştıkları için daha az noise üretip,daha az ısınıyorlar.
Yani her ikisinde birbirine göre artı ve eksileri var.
Sony A100 de Nikon D200 ün sensörünü kullandı.Yani sensörü önce D200 de denemişti.Sony A100 de noise miktarının D200 seviyesinde olacağını daha önceden biliyordu.Sony nin hem CCD hemde CMOS sensör üretme teknolojisine sahip olduğu düşünülürse ileride çıkartacağı yeni makinalarında CMOS sensör kullanmasıda mümkün.
Teşekkür ederim Adnan abi.İyi geceler dilerim.
Önemli değil Osmanlı.İyi geceler.
Sony R1 fan club ten gelen 2 amatör çekimi fotoğraf daha.
Sony DSC-R1
Sony R1 fan club
Sony DSC-R1
Sony R1 fan club
şuan r1 kaça satılıyor yaklaşık olarak ve doğubank fiyatını bilen varmı?Doğubank tan almak ne kadar güvenilir?
Arkadaşlar çalıntı bir 5D bulmak lazım.Bu iş böyle olmayacak.İlker;
16-35mm f:2.8L USM yada 24-105mm F:1.4L süper olmaz mı?
Birde yanına 70-200 F:2.8L IS aldıkmı tamamdır.Bu 5D ile şu 3 lensi toplam 1000 dolar'a bulmak mümkün mü?
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232229 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209319 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291225 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1315714 Şub. 2021, 16:41
mete007 -