as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Adnan abi sen beni şımartıyorsun.Asıl iyiki sen varsın
Evet şimdi benim arkamdan herkes alkışlasın.Tamam ok.Sırada bacakları yana doğru kaldırıyoruz,son üç,son iki,....
Bakın ben DSLR ile DSLR-Like sınıfını şöyle bir benzetme ile açıklayayım.
Burada konuda yeri geldiği için D70S ile R1'i örneklendireceğim.
R1'i üzerine hiçbir eklenti yapılamayan,yapılmasına da gerek olmayan bir Ferrari'ye benzetebilirim.Evet bu araca insanın modifiye yapmaya,orjinalini bozmaya içi acır,kıyamaz.Zaten yaparsanızda(Örn:Lpg),ferrari gelir sizden zorla satın alır.

D70S için ise Hacı Murat diyebiliriz.Tabi ne kadar dinine bağlı orası tartışılır.Neyse bu D70S,modifiyeli bir H.Murat.
70 li yılların arabesk furyası ile bütünleşmiş,tövbekar delikanlılarının makam otomobili.Üzerine takılan kanat,marşpiyer ve içerisine takılan diskotek tarzı mor ışık ile (dikkat edin Reina'ya benzemez ),D70S'e benzetebiliriz.Hani D70S'e de lens takıp çıkarılabiliyor ya o bakımdan
Kanat hava kanadı,havasını alan kanat.Motor işlemci ise,işe yaramıyor photoshop olmadan.
Işık flaş olabilir ama renk'den kaybediyor.Tabi arabadaki dantel işlemelerde cabası
Anlayacağınız ses var,görüntü var(Kibrit kutusu-Çakmaklara gaz) ancak bu kadar var.
İlkerin gözlerinden öperim.Bak İlker seanlar bana yaradı.Mesela bugünkü seans konumuz,şu piyasadaki Canon 350'lere nasıl yaparız da oyuncak görünümünden kurtarırız idi.
Pek bir mesafe katedemedik bu konuda ve ortak bir görüşe de varamadık.Kimisi bir 350D alıp yere atalım,üzerinde tepinelim dedi.Daha kötü bir görünüme sahip olmayacağı kesin dedi bir öteki.
Ben dedimki alıp fırına koyalım,ısıtalım dedim.Daha pişmemiş bu makina,piyasaya çıkacak kadar diye.Bir ötekisi bana katıldı,bu aletin 40 fırın ekmek yemesi gerek dedi
Bir arkadaş oradan atıldı:Olmaz dedi,bunu düzeltse düzeltse Canon düzeltir dedi.Ne de olsa olayın kaynağı ve yetkilisi diye.İyi dedik,hemen Canon'u aradık.Canon cevap vermiyor,meğer Canon 350D'yi piyasaya sürdükten sonra yaptığı hatayı geçte olsa anlamış ve tüm mağaza-teknik servis-büro gibi yerlerine kepeng vurmuş

Herhalde makinanın projeleri karıştı,yanlış ürünü piyasaya sürdüler.Bence İlker sen malı geri ver,para iadesi iste.Ay çok afedersin Canon telefonlara cevap vermiyordu öyle değil mi?

Tarih: 5 Temmuz 2006, 00:14 - İp: 85.***.**4.216
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Herkese selam,
İlker açıklamalar için teşekürler .Telekonverter R1 için hiç mantıklı değil. 70-200 deki 2x telenin fotosunu beğendim ama.R1 de 24mmde o görüntüyü vermiş. Slr lerdede maksimum zoomda mı kullanılmalı. Kadraj için zoomu düşürünce yine böyle bir görüntümü ortaya çıkıyor. Kusura bakma üstat slr konusunda tam bir çekirgeyim. Çok soruyo olabilirim. A100 le slr ye geçebilirim. Testlerinden sonra.
As nerelerdesin. Tamamen kayıplardasın. Gündüzleri hiç yoksun. İşlerse bereket versin. Bir yaramazlık olmasında.

Osmanlı ilkere yüklenme artık . O bizim duayenimiz . Gündüzleri birtek sen sitede aktifsin sanırım. Bazen birkaç topiğe yetiştiğini görüyorum.

#dtcan' tarafyndan 05.07.2006 01:36:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 01:21 - İp: 85.***.**8.152
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Can merhaba.Ben böyleyim işte.Bazen bakarsın gündüz evde olurum bazen de gündüz işte olurum,gece bile zor girerim siteye.
Siz Alo 333'ü ararsanız ben hemen imdadınıza yetişirim.
Şimdi S9500 fotoları yükleyeyim diyecem de bak 318 sayfadır süre gelen R1 testi boşa gitsin istemem.Herkes dükkanlara saldıracak Fuji fuji diye.Sizi kırmayayım birkaç foto serpiştireyim ortaya.
Duanızı eksik etmeyin fotolarımın üzerinden,sonumuz Gantry gibi olmasın
Sevgili Gantry senin başına gelenlerde pişmiş tavuğun başına gelmez.2006 sana ve İlker'e uğurlu gelmedi.Bak geçenlerde bir trafik kazası atlatmıştın,şimdi ise FZ30 çarptı.İlkere de benzer 350D çarptı.Bu yıl şoklardasınız.

Bak Adnan abiye uğurlu geldi 2006,Sony'den davet aldı.Herhalde davetiyeyi kaybetti hala İstanbul'a gidemiyor.Gördünüzmü şimdi Adnan abinin de Alpha 100 İstanbul gezisi iptal oldu.Tüh be onunda aksilik geliyor başına.Birtek Osmanlıya zeval gelmedi.Bakınız bana,Ara güler beni yanına çağırdı:Madem sende istikbal var,gel senin adın Kıvanç Ara olsun dedi.Bir nevi manevi oğul gibi...
Umarım son yaptığım benzetmeyi anlamışsınızdır.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 12:52 - İp: 85.***.**8.13
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

AS'ın istanbul programı iptal mi oldu?

Tarih: 5 Temmuz 2006, 13:33 - İp: 81.***.**1.74
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Yok yılmaz o şakaydı.Ama ne zaman tanıtımın yapılacağı ve Adnan abinin çağırılacağı belli değil.Olsaydı bizimle paylaşırdı ve İstanbuldaki aşirete pardon sizlere haber salardı.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 13:45 - İp: 85.***.**8.13
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Şimdi ise size RAW çekimin Jpeg'e göre avantajını göstereceğim.

-S9500 (RAW)-

-S9500 (JPEG)-

Tarih: 5 Temmuz 2006, 14:43 - İp: 85.***.**8.13
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

jpeg cekince hava acik, raw cekince bulutlu cikmis.. nedir avantaji kivanc?
...demek 350d'nin uzerinde bile tepinilse, daha cirkin bir gorunum elde edilemez.. ilginc bir yaklasim tabii ki.. aman o insanlara dikkat et kivanc.. ne yapacaklari belli olmaz.. baksana makine uzerinde tepiniyorlar.. sanki tramplen..
kivanc ben 350d'mi gecen sene almistim.. nisan ayinda hem de.. o zaman ne r1 vardi, ne s9500 ne de fz30.. yani s9500 ve r1 gibi yuce makinelerden habersiz idim..
...
bakalim aber ne diyecek oncelikle.. ondan sonra r1 mi dslr mi diye devam ederiz..
....................
adnan, o yaptigim espriyi sildim..
...................
bulent o ucrete kesinlikle degmez teleconverter.. gercekten cok pahali..
ama bulent, o 80mm'lik mesafeyi yurumek ayni sey degildir.. degil mi? o halde 10mm'lik bir lens alirdik, gerekdikce de yururduk..
bizim burada da 240 pound'mus.. yani canon 1.4x veya 2.0x teleconverter kadar fiyati.. deger mi degmez mi bilinemez dogrusu.. 120mm ile 204mm arasinda cok korkunc farklilik yok.. zaten 10mp'lik makine aliyorsun, biraz daha ortasindan kestinmi fotografi, 200mm'deymis gibi olur..
ama r1'in objektifi mesela 400mm'de olurdu da, 1.7x ile 280mm birden artardi zoom kabiliyeti, o zaman dusunulebilirdi.. tabii bu benim dusuncem..

....................
can merhaba..
dslr'larda en yuksek zoom'unda kullanmak zorunda degilsin.. cunku dslr'larda teleconverter, takacagin lens ile makine arasinda kalir.. yani makine, converter ve lens seklinde.. oysaki r1'de, lensin diger ucuna takiyorsun.. dolayisiyla ne oluyor? kocaman, upuzun bir teleconverter'i lensin ucuna taktiginda, r1'e genis acida cek dediginde, dur cekeyim diyecek ama o da ne? kocaman bir boru goruntuyu bozuyor..
halbuki dslr'da.. lens goruntuyu aliyor.. makineye gitmeden once de 2 ile carpiliyor fokal uzunluk..
demek seni dslr'ci yapacagiz can.. guzelll..

Tarih: 5 Temmuz 2006, 15:29 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

benim dünkü tebkime neden olan fotoğraflar bunlar arkadaşlar.çekimleri raw da yapmamam hata oldu.nelerin hatalı olduğunu paylaşırsanız sevinirim.mekan kuşadası sahili. panasonıc fz30

#GANTRY' tarafyndan 05.07.2006 16:06:08 tarihinde düzenlendi.

#GANTRY' tarafyndan 05.07.2006 16:17:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 16:00 - İp: 85.***.**7.73
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Gantry merhaba.Fotoğrafta eleştirilebilecek bariz bir hata görmedim.Bana göre adamın ayakları ışığın yetersiz gelişinden dolayı hafif silik çıkmış.Belki de sen o kişiye hareket kazandırmak istediğin için öyledir.Bunun dışında başarılı bir silüet fotoğrafı olmuş.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 16:07 - İp: 85.***.**8.13
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

aber seni kutluyorum.bukadar laf salatamızın içinden alman gereken mesajı aldığın için. fotoğraf boyutlarındaki kabiliyetsizliğim için özür.

Tarih: 5 Temmuz 2006, 16:20 - İp: 85.***.**7.73