as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Aber hoşgeldin,
Sen aslında tercihini yapmış gibisin. Adnan ve ilker bu konuda duayen sayılır. Belki nacizane katkım olabilir. Tele konusu senin için nekadar önemli buna karar vermelisin. R1 de smart zoom var. Gerçi geçenlerde adnan ve ilker hararetli tartışmıştı ama . Kesinlikle r1 deki kaliteyi diğer slr like larda bulamazsın. Slr makinalarda ise pahalı lenslerle bu kaliteyi yakalarsın. R1 çoğu konuda yeterli. Daha falasını sana duayenler yardımcı olur

Tarih: 4 Temmuz 2006, 13:11 - İp: 81.***.**2.162
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

arkadaslar merhaba..
yahu ben nereden duayen oluyorum allah askina? hani hic duayen gormesek tamam diyecegim ama.. tabii bir yerde boylesine bir ilgiyi gormek de insanin kendisini daha iyi hissetmesini sagliyor, orasi baska..
aber, foruma hosgeldin oncelikle..
gecenlerde bir arkadas soylemisti; artik hangi fotograf makinesi diye tavsiye vermek bir yerde felsefe yapmak gibi.. gercekten de hem oyle hem de degil.. surasi bir gercek ki, burada, forumda, cok az kisi butun makineleri deneyecek imkani bulabiliyor.. genelde butun bilgileri insanlar, bir digerinden veya internet araciligiyla ogreniyor.. tabii bu da yabana atilacak bir durum degil, sonucta internette, milyonlarin dusuncelerine kavusmak mumkun; rakam o kadar yuksek olunca da verilecek kararlar daha bir destekli oluyorlar.. ve yine tabii ki, butun makineleri deneyip, makinelerin degerlendirmelerini yapan siteleri takip edince, makineler hakkinda daha genis bilgilere sahip olunabiliyor..
neyse.. cok uzatmaya gerek yok..

demek istedigim su ki, benim sana tavsiye edebilecegim makine, benim internetten aldigim bilgilere dayanacak.. o yuzden, inanip inanmamak sana kaliyor..
makinelerin ozelliklerini iyi kotu incelemissin zaten.. o yuzden sunun susu var bunun busu vara girmeyecegim..
fz30, gantry'de var.. simdi gantry'e sorsak, en iyi hangi makine diye; bize fz30 der.. (gantry espri yapiyorum yanlis anlama dostum.. sonucta bak adnan'a, o da r1 diyor durmadan.. sanki ben 350d demiyormusum gibi.. kivanc da s9500 derdi ama diyebilecegini pek zannetmiyorum dogrusu.. )
inan her makine sahibi kendi makinesini over, bunun nedeni de o makineyi sevip almis olmasi.. bir yerde ben yanlis yapmam psikolojisi.. en iyisini ben secerim, bir de yer vurur tamam mi dusuncesi..
bende bahsettigin hicbir makine yok aber.. ben 350d kullaniyorum soyledigim gibi.. o yuzden sana objektif olarak cevap verecegim.. ama, amma.. benim kararim benim begendigim makine olmasindan oturudur; bana hos gorunen sana hos gorunmeyebilir..
makine seciminde, goze hos gorunmesi de cok ama cok onemli.. begenmedigin bir makineyi sirf ozelliklerine bakarak almakla yanlis yaparsin.. o yuzden kararini vermeden once mutlaka bir dukkana gidip, almayi dusundugun bu makineleri dene.. bir tanesine icin isiniverecektir mutlaka.. (istanbulda oldugundan zorluk cekmezsin deneme acisindan..)

....
aber acikcasi, bahsettigin iki makine cok iyiler.. biri r1 digeri d70s.. fz30 her ne kadar ele iyi otursa da, optik zoom'u harika da olsa sonucta ciktilari pek de cos degil.. dusuk iso'larda bile noise var soylediigin gibi.. ama fz30'yu s9500'e tercih ederim orasi baska.. hatta diger dslr-like makinelere de tercih ederim..(sony h5 ile canon s3 is'i de degerlendiririm yaninda ama..)
s9500'i ben hic sevemedim.. ve isin gercegti su ki, istedigi kadar iso'su diger dslr-like'lardan daha temis olsun, sonucta anti-blur gibi sacma sapan bir ozelligi var, yuksek iso'larda kalite bayagi dusuyor.. ve titresim onleme ile bir degil kesinlikle.. makinenin yapisi da bence bayagi kotu.. viewfinder'i bayagi kotu.. (bu arada bu makineyi denedim.. ) raw'lari cok yavas cekiyor falan..
fz30 da sonucta cok farkli bir makine degil..
eger ki r1 veya d70s gibi bir makine alacak gucun varsa ve herseyden onemlisi, fotografciligi ciddi ciddi bir hobi olarak degerlendireceksen, bu iki makine kesinlikle daha iyi..

gel gor ki benim tercihim her ikisi de olmazdi.. bence de R1'in kalitesi muhtesem, cok ucuz bir fiyata cok kaliteli bir lensiyle beraber aliyorsun falan.. ama lensi sinirli bir kapasiteye sahip.. hadi lensi cikarip sunu takayi diyemeyeceksin..
tabii su da var ki, turkiyede r1'in fiyati gercekten cok makul.. bizim burada, ben ingilterede yasiyorum, d70s+18-70 ile hemen hemen ayni fiyata r1.. (simdi bunu demem bile sanirim seni r1'e daha fazla yakinlastirdi.. ) 350d kit'den daha pahali mesela.. ama turki

Tarih: 4 Temmuz 2006, 14:08 - İp: 62.***.**2.10
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker(Duayen ) merhaba,
Bende A100 ü merakla bekliyorum. Valla benim gözümde sen duayen sayılırsın . Telekonverterler hakkında genelde ne düşünüyorsun. R1 için sormuyorum. slr ler için sordum. Foto kalitelerine etkisinasıldır. Kesinlikle bozulmalara neden oluyordur tabiki de, tolere edilebilir boyuttamı yoksa gerekli bir aparat değilmi. Bilgi verebilirsen sevinirim duayen

Tarih: 4 Temmuz 2006, 15:24 - İp: 81.***.**2.162
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Ne oluyor bakiim burada.Kulklarımı çınlattınız yine.
Aber merhabalar.Kendi fikrimi söylemem gerekirse sen bir kere ya DSLR yada DSLR-Like makina alacaksın.İlker konuyu iyi özetlemiş(O kadar uzun yazıya özet denirse ).
Bak şimdi amaç uygun fiyata en iyi makinayı almak ise ve İlker'in de dediği gibi photokina fuarında duyurulacak olan DSLR modellerinin duyurulup piyasaya çıkması en azından Aralık-Ocak aylarını bulacağına göre ve de bu sınıfta bulunan 350D-D50-D70S modellerini alacağına Sony Alpha 100 almak var diyeceğime göre...
Nasıl bir cümle kuruşudur öyle terbiyesiz kıvanç
Sonuçta önünde 2 adet kendi sınıfının en başarılı modeli var gibi gözüküyor(Buradaki gibi R1 için değil,daha testleri tam yapılmamış ve karşılaştırmaları gerçekleştirilmemiş olan A100 içindir).

DSLR Giriş seviyesi için şimdilik en iyi tercih Sony A100 gibi gözüküyor.Yine İlkerin dediği gibi 70-300mm ve kit lens sana yetecektir,hem geniş açı hem de tele açı anlamında.

DSLR-Like sınıfın kralı,Padişahlar padişahı,DSLR sınıftaki çoğu makinayı bozguna uğratan,sensör-işlemci-lens muhteşem karışımına sahip olan üçü bir arada,yemede yanında yat cinsinden sözlü tacizlere uğramaktan geri kalmayan,insan dışı varlıkların bulduğu ve Leyleklerin getirdiği,annesi babası belli olmayan,İstikbal vaad eden tek makina R1 de senin tercihin olabilir.
Karar senin

Tarih: 4 Temmuz 2006, 15:32 - İp: 85.***.**6.89
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kivanc o ne bicim bir cumle kurmaktir oyle.. terbiyesizlik yapma..
demek r1'i leylekler getirmis.. iyi bir cumle ile noktalamissin ama..

....

selam cekirge, aman can..
sanirim sen de dslr almayi dusunuyorsun..
teleconverter, ucuz yoldan daha uzun fokal uzunluga sahip lens sahibi olmak demektir.. mutlaka ucuzluga kacmanin bedelleri de vardir..
r1'in teleconverter'i hakkinda daha once konusmustuk, kocaman birsey.. sadece r1'i 100-120mm'lerde kullanabiliyorsun eger ki teleconverter takarsan.. fiyati cok yuksek.. kendisi agir falan.. degmez..

ve iste 24mm'de kullanilinca ne sekilde fotograf verdigi:

..

dslr'lar icinse durum biraz daha farkli..
iki cesit teleconverter var.. biri 1.4x, digeri 2.0x.. (arada 1.5x, 3.0x gibileri de var ama en yaygin olanlari 1.4 ile 2.0..)
can, aslinda benim teleconverter'ler hakkinda burada sana anlatmamla pek de yardimci olamam.. o yuzden internetten, ornek fotograflari arastirip bulman cok daha iyi olur.. mesela google'a gidip, hangi teleconverter'sa artik, isimi ve samples yazarsan bircok onrege rastlayabilirsin..
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=157918 adresinde bir eleman 70-200 ile 2.0x kullanmis.. sonucunu gosteriyor.. sayfanin altlarinda USM uygulanmamis hali var fotografin..
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_300_4is/index.htm adresinde de 300mm lensle 1.4x kullanilmis, sayfanin altinda teleconverter'li ve teleconverter'siz ornekler var..

kisaca birkac sey soylemek gerekirse;
teleconverter kullanarak, lensten iceri girecek isik miktarini azaltmis oluruz.. 1.4x ile 1 stop'luk, 2.0x ile de 2 stop'luk isik azalir.. eger ki f/2.8 lensinin uzerine 1.4x teleconverter takarsak, maksimum diyafram f/4 olur.. 2.0x ile de f/5.6.. burada onemli bir husus var, o da, genelde giris seviyesi dslr'larda teleconverter takildiginda, f/5.6'dan sonra autofocus ozelligi calismaz.. yani bir f/4 lensinin uzerine 2.0x takilirsa, maksimum diyafram f/8 olacagindan, autofocus'dan yararlanamazsin.. ama pro dslr'lar genelde f/8'e kadar autofocus imkani veriyorlar..
teleconverter, lensin minimum fokus yapma mesafesini degistirmez.. o halde, mesela bir 2.0x teleconverter'i 1:1 macro lensine takarsan, ayni macro mesafesinden 2:1 macro yapma imkanin olur.. yani maksimum buyutme miktarini arttirir teleconverter..
onemli bir nokta; teleconverter'leri kullaninca, fokus yapma hizi azalir..
..cokca merak edilen bir soru da, lensin IS sistemi calisir mi teleconverter ile.. evet calisir..
bunlarin disinda soyleyebilecegim; genel olarak 1.4x teleconverter, fotograf kalitesinde cok azalis yapmaz.. kaliteli zoom'larla mesela rahatlikla kullanilabilir.. 70-200 gibi.. ama 2.0x olani, kaliteyi bayagi dusurur.. tabii kaliteden ne bekledigine de bagli birsey bu.. ornek fotografi begendiysen, neden kullanmayasin ki.. genel olarak 2.0x olanini cok yuksek kalitedeki prime lenslerle kullanilmasini tavsiye ediyorlar.. mesela 500mm lensi.. veya 600mm olani.. mtf grafikleri inanilmaz bu lenslerin, optik kaliteleri kusursuz gibi.. oyle bir lensle kullanildiginda, kaliteden cok buyuk kayiplar olmayacaktir.. ama kalite kaybi dedigim gibi goreceli.. cunku cok az kalite kaybi yasaniyor olsaydi, canon, 1200mm objektif icin 100 bin dolar istemezdi.. halbuki 600mm ile 2.0x teleconverter 10bin dolar..
...iste bu yuzden biraz da parasal yonden dusunmek gerekiyor.. mesela 300mm f/4 lensin var.. 2.0x ile 600mm f/8 lensi ya

Tarih: 4 Temmuz 2006, 19:56 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

selam.ilker doğru ama dosdoğru konuşmak gerekirse fz 30 da bir çöplük.bu benim düşüncem.çektiğin 24 saatlik dilimde sadece sabah ve günbatımı öncesi ışıktaki fotoğraflar istediğin sonucu veriyorsa bunu söylerim bağıra bağıra.alfanın fotoğraflarını yakalayabilmesi için fz30 un kırk fırın ekmek yemesi gerekiyor.sakın sen çekemiyorsun demesin kimse aynı kareyi defalarca farklı değerlerde çekiyorum.sonuç artık fz 30 önermiyorum kimseye.kendim niye aldım onuda bilmiyorum. oh be rahatladım bunları kendime bile söyleyemiyordum.

Tarih: 4 Temmuz 2006, 20:18 - İp: 85.***.**7.73
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

amanin.. gantry iyi misin?
gantry, sonucta bir r1 veya dslr ile karsilastirinca tabii ki ayni kalitede olamayacaktir fz30.. ama digerleriyle karsilastirinca, fz30, hic de yabana atilacak bir kamera degil..
fz30'nun fiyati turkiyede 1000 ytl falan miydi? eger ki 1000 ytl ise, hic de mantiksizca degil almak.. r1'i normalde 1700 ytl'ye alabiliyorsun degil mi? hatta 1900 ytl'ydi oncesinde..
...
o halde son duruma gore;
kivanc: ya dslr ya da dslr-like alacaksin dedi , zaten ya dslr ya da dslr-like alayim mi diye sormustu aber.. ve hemen sonrasinda a100 falan demeye basladi.. bir de r1.. ki kendisi bir s9500 sahibi..
gantry: soyle bir icini kusup rahatladi.. simdi soluklaniyor.. derin nefes gantry, derin nefes.. bosver dedi fz30'yu.. bir fz30 sahibi olarak..
dadanagast: git bir tane dslr al dedi.. ama 350d'yi onermedi.. a100 dedi.. beklenebilirse de d80 veya 370d de olabilir dedi..
can: hala dslr icin teleconverter'leri inceliyor.. ama kendisi r1 kullanicisi.. adnan: fan club'a kadar gitti birazdan donup tabii ki r1 al diyecek..

#dadanagast' tarafyndan 04.07.2006 20:48:29 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Temmuz 2006, 20:46 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

Merhaba arkadaşlar
Aber siteye hoş geldin.Arkadaşlar R1 konusunu sana açıklamışlar.Sen R1 den başka 3 makina modeli yazıp (biri DSLR) bunların R1 kalitesinde fotoğraf çekemediğini yazmışsın.Makina için ayırdığın bütçeyi dikkate alacak olursak bütçen dahilinde 3 değil 300 tene makine modeli yazsanda hiç biri R1 in kalitesinde fotoğraf çekemez.R1 kalitesinde fotoğraf çekmen için 5000-6000ytl. civarı bir parayı DSLR ve lens için ayırman gerek.
Can sana bunu izah etmiş.Ben de sana bunu biraz daha anlatmaya çalışırım.

Osmanlı ise yine döktürmüş.

""DSLR-Like sınıfın kralı,Padişahlar padişahı,DSLR sınıftaki çoğu makinayı bozguna uğratan,sensör-işlemci-lens muhteşem karışımına sahip olan üçü bir arada,yemede yanında yat cinsinden sözlü tacizlere uğramaktan geri kalmayan,insan dışı varlıkların bulduğu ve Leyleklerin getirdiği,annesi babası belli olmayan,İstikbal vaad eden tek makina R1 de senin tercihin olabilir.""

Sözleri Osmanlının tam formunda olduğunu gösteriyor.350D ye ve İlker e laf atması çok yakındır.

Allah İlker in yardımcısı olsun.

Gantry siteye tekrar hoş geldin.Tatil fotoğrafları sanırım istediğin gibi çıkmamış. İtiraflara başladığına göre seni Osmanlının liderliğinde düzenlendiği iddia edilen dertleşme seanslarına katılman moralini biraz düzeltebilir.
Baksana Osmanlı her seans dönüşünde tekrar formuna kavuşuyor.

İlker fan club ten şimdi döndüm hemde bir haftalık R1 i ile sanki dünya dışı varlıkların çektiğini düşüneceğin 3 amatör fotoğrafla.

Şu alttaki fotoğrafları bir izleyin de keyifiniz yerine gelsin.Fotoğrafları sanatsal açıdan çok teknik olarak inceleyip netlik,keskinlik,renkler ve kalite konusunda izlerseniz memnun olurum.Çünkü seçim sebebim bunlardı.

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Sony DSC-R1
Sony R1 fan club

Tarih: 4 Temmuz 2006, 21:36 - İp: 85.***.**4.254
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

ilker resim de gosterdigin sony nin teleconventeri turkiyede 1000 ytl. sence bu fiyata almak deger mi? Bana gore degmez gibi. Ben bin ytl verecegime o 80 mm fark ediyo galiba o mesefayi yururum bi de 940 gram. cok agır makine ile birlikte iki kilo yapıyo nerdeyse. Ama ki yurt dısında tanıdıklarım var veya internetten alırım diyosanız. amazon da 240 dolar.

Tarih: 4 Temmuz 2006, 21:44 - İp: 85.***.**2.161
as
as (Üye)

Gelelim detaylara.

Aber aklındaki makinelerden FZ30 ve S9500 Dslr-like sınıfının iyi kalite temsilcileri.Senin de farkettiğin iki makinanın artı ve eksileri doğru tesbitler.
Sony DSC-R1 ise lensi değiştirilemediği için Dslr- like sınıfına sokulan bir makina.Oysa ona lensi değiştirilemiyen DSLR demek bence daha doğru.Çünkü sensör boyutu itibarı ile DSLR sınıfı bir makine.
D70S (dslr) ile yapmış olduğun fotoğraf karşılaştırmasını zamanında bende yapmıştım.Hemde fotoğrafları kendim çekerek.D70S ile çektiğim fotoğraflarda yaşadığım hayal kırıklığını o zamanlar İlker ile paylaşıp konuşmuştum.
D70S testinde gördüğün o fotoğrafların kalitesizliğini İlker testi gerçekleştiren arkadaşın makinesine henüz alışamamaktan kaynaklı olduğunu söylemiş.Oysa bende 15-20 yıllık SLR tecrübemle kalite olarak benzer seviyede fotoğraflar çekmiştim.O zaman acemi idimde R1 alıncamı usta oldum.Ben bu noktada biraz daha farklı düşünüyorum.
Tabii bu konuda insanların çektikleri fotoğraftan beklentileri ön plana çıkıyor.Bir başkasının D70S in fotoğraflarını daha çok beğendiğini söylemeside mümkündür.Bunuda kabul etmek lazım.Senin önünde de buradaki ve yabancı sitelerdeki test fotoğraflarını inceleyip karşılaştırma yapman daha sağlıklı bir sonuca ulaşmana yardımcı olacaktır.
Yalnız bunu yaparken karşılaştırdığın fotoğrafların amatör kullanıcılar tarafından çekilmiş olmasına ve Photoshop hilesiz olmasına dikkat et.
D70S kit lens veya o seviyedeki bir lens ile biraz daha tecrübe ile daha iyi fotoğraflar çekmek elbette mümkündür.Sonuçta o makine bir DSLR.Ama R1 ve fotoğraf kalitesi deyince orada biraz durmak lazım.Bu topicte R1 ile çektiğim kendime ait yüzlerce fotoğraf yayınladım.Bu fotoğraflarımdan en kötüsü bile D70S kit lens le çektiğim en iyi fotoğraftan daha iyilerdi.Belki benim kullandığım makinada bir sorun olabilir ama ben sonuçta hoşnut kalmamıştım.D70S ile çektiğim fotoğrafların Photoshop ta güzelleştirilebileceğini söyliyen İlker e o fotoğraflardan gönderip elinden geleni yapmasını rica edip sonra fotoğrafları geri istedim.Ama sonuç R1 in hiç bir oynama yapılmamış fotoğraflarından kötü olarak geldi.
İlker A3 boyutundaki baskıların 6mp.lik makinayla da çok iyi sonuçlar verebileceğini söylemiş.Evet haklı 6mp.lik bir makina ile çekilip basılmış fotoğraflardan iyi neticeler elde edilir ama R1 den alacağın sonucun farklılığını ancak aynı fotoğrafı R1 ile çekip bastırırsan görürüsün.Ben burada daha önce 1.5m ye 2.5m. boyutunda R1 ile çekilip basılmış bir fotoğrafın görüntüsünü geçmiş sayfalarda yayınladım.O ebetta bile R1 sanki vesikalık fotoğraf mış gibi kaliteden ödün vermemişti.
Kısaca her gece ay fotoğrafı,her gün nadir görülen kuşların fotoğrafını İlker in dediği gibi afrikaya gidip aslan fotoğrafı çekmeyi düşünmüyorsan R1 in zoom aralığı yeterli ,tercihin de çok doğru.Başka makinalara bakma bile.Ancak kafanda DSLR var ise de A100 ü beklemen de mümkün.A100 ün test fotoğraflarını bazı sitelerde gördük.Kit lensi ile R1 kalitesinde olmasada bence iyi sonuçlar veriyor.DSLR düşünüyorsan A100 ü beklemen bence de mantıklı.Bu konuda Osmanlı ile aynı fikirleri paylaşıyorum.

İlker D70S testindeki yazını gördüm.Benim oraya gidip R1 fotoğrafı yüklemem yakışık almaz.Ben bana soru sorulmadıkça başka makinalar hakkında konuşmayı sevmiyorum.Yoksa ne kullanmadığımdan nede teknik olarak tanımadığımdan değil.Gerçi senin de orada espri yaptığını farkındayım ama yinede başka arkadaşların farklı yorumlamalarına engel olmak için bunu yazdım.

Gantry sıkma canını senin makinen fiyatına göre bence iyi bir makine .Ben o zamanki şartların uygun olduğu taktirde seninde R1 i tercih edeceğini biliyorum ama o zamanki imkanların dahilinde alabileceğin en iyi makinayı aldığını düşünüyorum.

Osmanlı kaliteli espirilerinle ve bilgin dahilindeki katkılarınla iyi ki varsın.

#as' tarafyndan 04.07.2006 23:10:42 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Temmuz 2006, 22:14 - İp: 85.***.**4.254