Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
oncelikle, neden 350d'nin fotograflari yeterince canli cikmiyor sorusunu cevaplayayim..
cunku canon, dslr makinelerde ayni compact makinelerde oldugu gibi, guclu renkleri makine cikisli kullanmiyor.. bunun sebebi de guclu renklerden natural renklere donusun zor olacak olmasi.. bu yolla, kullanici, istedigi miktarda keskinligi ve guclu renkleri verebiliyor..
hemen makineden cikar cikmaz capcanli renkler versin demek bir yerde, dslr kullanmaya hakaret gibi.. cunku dslr alan insan, fotograflari isleyecektir.. ani fotograflari cekmek icin alinsa tabii ki capcanli renkler goz dolduracaktir.. ama bunun da bir yolu var arkadaslar.. o da saturation'i makine icerisinde +2'ye getirmek..
mutlaka ki jpeg fotograflari photoshop'da islemekle kayiplar olacaktir.. ama dslr kullanmanin avantaji da burada.. arka arkaya hizli bir sekilde raw cekilebilir rahatlikla.. raw cekimle kalitenin ne kadar arttigina sahit oluyorsunuz.. zaten raw'in avantajlarini biliyorsunuz..
web sitelerinde gosterilen fotograflar genellikle jpeg olarak cekilmis fotograflar.. halbuki fotografi raw formatinda cekip, photoshop'da 16bit'te islemekle inanilmaz kalite farkliligi oluyor..
........
cok yakinda test yapan sitelerden ornekler verecegim..
Arkadaşlar merhaba
Bakıyorum yokluğumda ortalık bayağı kızışmış.Bizim test topiği savaş alanına dönmüş.
Şimdi son yazılan mesajları okuduğumda bir kaç konuya dikkatinizi çekmek ihtiyacı hissettim.Onları aktarayım.
Bir sefer sitenin en delikanlı topiğine çeşitli dijital animasyondan geçmiş fotoğrafların girmesi olmamış.
Ben bu test boyunca buraya yüklediğim fotoğraflarda dijital işlem olarak sadece kadraj hatası için crop,küçültme ve RAW da çekilmiş fotoğrafların JPEG e dönüştürme aşamasında yapılan işlemler haricinde fotoğraf sokmamıştım.Evet kendi çektiklerimde kalite olarak beğenmediğim fotoğrafları elbette ayıkladım ama HDR tekniği ile çekilmiş yada photoshop animasyonlarından geçirilmiş ( Delikanlılığını yitirip karizmayı çizdirmiş ) fotoğraf bulup buraya yüklemek veya profesyonel fotoğrafçıların çalışmalarını buraya aktarmak bence bir test te olmaması gereken şeyler.Çünkü burada bahsi geçen makinaları profesyonel fotoğrafçılardan çok amatörler satın alıyor.O fotoğraflara bakanların o makinayı aldıklarında öyle fotoğraflar çekebileceğini düşündürmek onları yanlış yönlendirmek olur.
Ben bu topiğe profesyonel fotoğrafçı çalışması olarak sadece Yuri nin portre fotoğraflarını yükledim.O da portre fotoğrafçılığının farklı bilgi ,tecrübe ve ortam koşulları gerektirmesinden dolayı idi. Onlarında profesyonel çalışma olduğunu zaten belirttim.
O yüzden bu gibi çalışmaların yüklenmesi için photoshop bölümü daha uygundur diye düşünüyorum.Siz hiç dpreview de veya stevedigicams da orijinal olmayan fotoğrafa rastladınızmı.
Ben geçen gün İzmir metrosunda karanlık ortamda metro vagonlarını hareketli olarak çekebilmek için belki 40-50 poz çekim yaptım ancak bunlardan sadece 5-6 tanesi siteye yüklenebilecek kalitede çıktı.O yüzden yüklenecek fotoğrafları seçmeğe okey ama diğer hususlara dikkat etmekte fayda var.
Eğer bu konuda hatalı düşündüğümü söylerseniz bunuda lütfen söyleyin.
Aber merhaba vermiş olduğun karar çok doğru.Ben de senin yerinde olsam aynı kararı verirdim.A100 uygun fiyatla çıkarsa R1 almandan dolayı pişmanlık yaşayabirsin.Şurada A100 ün çıkmasına kaç gün kaldı ki.Biraz daha bekleyip en doğru seçimi yapman çok akıllıca.
İlker merhaba dostum
Topiğin her sayfasında en az 3 fotoğraf var sen hala fotoğraf yükleyinde karşılaştıralım diyorsun.
Farklı yerlerde farklı ışık koşullarında farklı değerlerde ,farklı kişilerce çekilmiş fotoğrafları nasıl karşılaştıracaksın inan anlamadım.Karşılaştırma dediğinde ikimizin İzmir de yaptığı gibi her şartı eşitleyip öyle fotoğraflar çekmek lazım.Haksızmıyım. Yoksa ortaya çıkacak sonuç atı değil biniciyi karşılaştırmak olur.yoksa her koşul aynı olsa bile diyafram değerinin artı veya eksi bir kademe değişmesi durumunda bile karşılaştırmadan sağlıklı sonuç alınmaz.
Ama ben seni çok iyi anlıyorum son haberlere göre S9500 ağlaşma seanslarında konu 350D ye gelmiş.Şimdi buna müdahele etmek istiyorsun ama bence üstüne pek gitme yoksa elinde kalırlar.Sen ara sıra buraya 80 değil 800 ıso fotoğrafları ile bir kaç kit lens performansı attır Osmanlı seans konularını yine S9500 e getirir.
Gantry merhaba dostum.
Fotoğraflarını çok küçük yüklemişsin ama gördüğüm kadarı ile aynı fotoğrafları raw da çekseydin daha iyi sonuçlar ortaya çıkartabilirdin ,o yüzden makinana o kadar kabahat bulma.Raw çekimin faydalarından yararlanmaya çalış.
İlker evinin bahçesi çok hoşmuş, ortadaki de mangal sanırım.Kit lens performansıda fena çıkmamış zaten Osmanlı da bu fotoğrafa laf etmediğine göre demekki iyi fotoğrafmış.
Can merhaba bu aralar iş yoğunluğundan dolayı siteye takılacak vaktim pek olmuyor.Ama olsun sonradan gelip sataşma ve espirileri okuyup gülmek te iyi.Sağ olsun Osmanlı ve İlker fotoğrafçılık tarihine geçecek kalitede konular açıyorlar.Sadece zamanında konuya girememek kötü.
İlker bu da sizin mahelleden bir R1 kullanıcısının fotoğrafı.Yalnız fazla mangal yaptığın için senden şikayetçiymiş ona göre.
Sony DSC-R1
Sony R1 fan club
Bu arada A100 ile Tahitide çekilmiş fotoğraflardaki doğal güzelliğe hayran kaldım,enfes yerler keşke daha büyük boyutlu yüklense ve R1 ile çekilselerdi tadından yenmezlerdi.
adnan merhaba..
dijital animasyonlar derken benim fotografimi kastetmiyorsun sanirim.. ben birseye aciklik getirmek istiyorum; bilmiyorum sony r1'in raw isleme programinin nasil birsey oldugunu, ama canon 350d ile beraber gelen (ki 1ds ile de ayni program veriliyor..) digital photo professional yaziliminda, raw'i jpeg'e cevirirken bazi ayarlari yapabilmek de mumkun.. bunlardan biri keskinlik.. cunku ben keskinligi fotografina gore, istedigim miktarda vermesini seviyorum.. ayrica saturation.. ayrica hangi wb..
seklinde bir pencere cikiyor programda.. ve makine icinde herhangi keskinlik ve renk vermedigim icin, programin icinde veriyorum.. toplam 10 saniye bile tutmuyor..
...adnan acikcasi, ben, bu olayi dijital animasyon yapma diye dusunmuyorum.. bu tamamen raw'dan jpeg'e cevirmek..
.......
profesyonel fotografcilarin cektikleri ile biz amatorlerin cektikleri arasinda tabii ki farklilik olacaktir.. ona birsey diyemem.. ama surasi da bir gercek ki, istenirse, biraz ugrasmakla benzer kalitede fotograf uretilebilir..
....................
adnan evet, bircok fotografi var r1'in.. ama benim karsilastirmak istedigim ozellikle %100 hallerinden alinmis crop'lari.. cunku ufak hallerinden, makinenin kalitesini anlayabilmek imkansiz..
ben iddia ediyorum, 350d veya a100, farketmez sonucta her ikisi de kaliteli dslr'lar; kit lensleriyle dahi r1'le yarisacak fotograflar cekebilirler.. 5000-6000 ytl'lere gerek yok.. ayrica kaliteden az bir hosnutsuzluk duyuluyorsa sayet, sigma 17-70 gibi kaliteli zoom objektiflerinden alinabilir kit lensi yerine.. evet ucreti kit lensine gore biraz daha yuksek (burada 230 pound.. ama bir nikon 18-70 de 200 pound.. oysaki canon 18-55'in ucreti 30 pound..) ama tam anlamiyla kalite lens.. soylemek istedigim L serisi lenslere gerek yok..
iste hodri meydan.. karsilastiralim gorelim..
fotograflarin ayni yerde cekilmesi gerekmiyor.. en iyi sartlarda cekilsin, karsilastiralim..
aber icin dslr kampanyasini baslatiyorum..
kivanc ve gantry, sizler de s9500 ve fz30'den ornekleri gosterin lutfen.. iyi kotu ortaya ciksin..
hani bardagı tasıran son damla vardır ya ilker inki aynen oyle olmus. valla feci kızmıs adam. osmanlı kardesim hep senin sucun bu kadar ustune gitme dedik. yok teneke yok fırın yok kriko samar oglanına cevirdin makineyi. adamın beyni attı tabi aha hodri meydan diyo. tabi biz de agır bi top var adnan abi yetis diyorum baska bi sey demiyoruzzzzz
İlker merak etme,Adnan abi beni kastetti o fotoğraf olayında.Ben siteye S9500'ün HDR teknolojisi yardımıyla çekilmiş fotoğraflarını yükledim.Bu sanırım biraz fazla oldu forum için,bende hemen geri çektim en son koyduğum fotoğrafları.Ancak diğer eklediğim kilise ve rally fotoğraflarını da istenirse silebilirim.
Ve İlker ben varım hodri meydan.Belki R1 ile kapışamayız ama 350D,9500 için bırak rakibi fındık fıstık.Ama şu da var ki ben çekimlerimi jpeg olarak ve photoshop'da işlemeden foruma koyuyorum.Birde senin kadar fotoğraf bilgim yok.Sen gözünü kapatıp giriyorsundur manuel ayarları
Bu 3 sebepten dolayı karşılaştırma pek sağlıklı olmayacaktır.
Baksana Gantry çekimlerim kötü dedi,bir baktık ki aslında çekimleri iyi.Sadece R1 çekimlerini fazla izlediği için bazı belirtiler baş gösterdi.İştahsızlık,baş dönmesi,kusma ve soğuk algınlığı gibi.
Gantry kızmassın umarım.
Adnan abi yeni siteye üye oldun bizi unuttun.Acaba seni daha çok görebilmek için bizdemi kaçak yoldan oraya sıvışsak.
Malcom sen bizi merak etme.Ben İlker'in benimle kapışmaya çekindiğini biliyorum.Aklıma bizim eski bir arkadaş MİMARCA geldi.O da R1'i çok överdi,İlker ve birçok arkadaşla da hararetli tartışma ve fikr alış-verişleri olmuştur zamanında.Tarih bundan 4-5 ay kadar önceleriydi.Benzetmek gibi olmasın ama benzeteceğim bizim mübarek derya kuzusu İlkerde aynen böyle işte.350D'yi öve öve bitiremez,fotoğraf koymaya gelince sanki cebinde akrep var
Bak İlker sana şarkı besteleyeceğim.
Bas bas fotoları netforuma
Bir daha mı gelecez bu foruma
Adnan abi kayıp firefox'da
İllede R1 de R1...
Osmanlı bana kızmadın değilmi.Ben bu sitede ilk defa HDR li fotoğraf gördüm millet te diyecekki ben bu makinayla hep böyle fotoğraflar çekebileceğim.Olaya yabancı ve bu konuda yeni olan insanları yanıltmıyalım diye o yazıyı yazdım sakın yanlış anlama.
Osmanlı İlker i kızdırdın adamın bu yaşta tansiyonunu fırlattın.350D ye bu kadar kötü deme en azından s9500 kalitesinde falan de de kalkıp ingiltereden buraya gelip o 350D yi kafan da kırmasın. Kit mit ama kafayı kıracağı kesin.
İlker sana GMAİL den mesaj attım onu bir oku.
İçinde sakinleştirici var. Damardan almanda fayda var yoksa osmanlıya karşı etkisiz kalır.
İlker selam
Hocam Sony R1 in yanında verilen yazılımda da ( SR ) benzer ayarlar yapılıyor.Zaten raw ı işlemeden jpeg e çevirmek yerine otomatik modda çekim yapmak daha iyi.Bende raw ı sık sık kullanıyorum ve mecburen işliyorum çünkü fotoğrafı ham hali ile buraya koysam osmanlı R1 e de laf etmeye başlar.
Raw ın orijinal yazılımda işlenmesi filmli makinaların karanlık oda işlemi olarak adlandırılabilir.Benim söylemeye çalıştığım photoshop yardımı ile fotoğraf üzerinde renk ,fotoğrafın fazla keskinliği kaldırabileceği bölgelere farklı keskinlik ve efectler verip makinanın verdiği sonucu çok farklı yerlere taşımak.Kendi zevkimiz için bu işlemler elbette yapılabilir ,ama bu işlemlerden geçmiş bir fotoğrafın makinanın çekim sonucu olarak gösterilmesi ve bu işlemin test amaçlı fotoğraflara uygulanması insanları yanıltır.Benim itiraz ettiğim konu burası.
Zaten Phil ve Steve amcalarımız kendi yaptıkları test çekimlerinde böyle uygulamalar yapsalar,en çok komisyon aldıkları firmaların ürünlerini ön plana çıkartırlar.Sonra bir bakmışsın 500 usd.lik bir makinanın fotoğrafları 5000usd.lik makinadan daha iyi çıkmış.
Bende daha öncede yüklediğim Sony nin orijinal raw işleme editörünün ekran görüntüsünü aşağıya koydum belki sana bir fikir verebilir.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232229 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209319 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291225 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1315714 Şub. 2021, 16:41
mete007 -