as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
aequitas
aequitas (üye)
İstanbul / Amatör

R1'im yok nasil katilabilirim sevgili Adnan? Sizlerin fotograflariya yetinecegiz artik

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:09 - İp: 160.***.**9.2
aequitas
aequitas (üye)
İstanbul / Amatör

Yoooo o kadar kolay degil. Ama vizoru bantla kapatilmis bir R1'e olur bu is

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:11 - İp: 160.***.**9.2
as
as (Üye)

Aequitas R1 e gerek yok bak Osmanlı S9500 le bile İlkeri canından bezdirdi.İlker nereye yazı yazıyorsa Osmanlı hemen orda bitiyor.

Sonra Osmanlı 350D ye karşı toplu seanslar falan düzenleyip safları sıkılaştırıyor.
Sonuçta 6-8 mp.lik bir cep telefonun bile olsa İlker e takılmak için yeterli. Neticede 350d kullanıyor.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:14 - İp: 85.***.**7.175
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben hala daha espri miydi ciddi miydi anlayamiyorum ama.. neyse..
belki de gokyuzunu dogal olarak seviyorsundur aequitas.. fotografda dogal gorunum sart degildir, onemli olan nasil gosterilmek isteniyorsa o sekilde sunulmasidir fotografin.. yalanci renkler de olabilir.. onemli olan fotografdaki renklerin kendi gozumuze hos gorunmesi.. bir baskasinin degil, kendimizin.. bir baskasi begenmeyebilir, komik bulabilir ama onemli olan kendi fikrimiz.. bilmiyorum sen nasil dusunuyorsun bu konuda?
.....

adnan o konuda cok hakli, o da, kaliteli lensler renkleri cok daha alimli yapiyorlar.. cok daha canli gosteriyorlar.. gercekten de canon 17-40 ile birkac fotograf cekmistim, saturation tamamen kisik olmasina ragmen renkler o kadar canliydi ki anlatamam.. ki photoshop'da veya raw'dan jpeg'e cevirirken birazcik daha renk verilmesiyle fotograflara, goz bile kirpabiliyorlardi.. (bendeki 70-200 ile de cok canli fotograflar cekiliyor.. ama bir 17-40 kadar olmuyor mesela.. )

adnan oyle fotograf cekemedim henuz.. ama denemek gerekiyor kesinlikle..

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:17 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)

İlker öyle bir fotoğrafı bende henüz çekemedim ama R1 çekebiliyormuş.Demek ki daha r1 i yeteri kadar iyi kullanmıyoruz.

Ama sonuçta ben nasılsa benzer bir fotoğraf çekebilirim.Senin çekecebileceğin oldukça şüpheli.

Osmanlı şimdi o fotoğraf gibi canlı 3-5 fotoğrafla buraya düşerse hiç şaşırmayalım.

Osmanlı nerelerde ya ,bir kaç gündür gözükmüyor.

Arkadaşlar tv de maç varmış ben maçtan sonra burdayım.

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:23 - İp: 85.***.**7.175
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ba ba ba.. simdi bana dondu olay yine.. kivanc benim canimi bezdirmiyor ki..
bu arada benim 350d de sanki alemin krali.. yok valla oyle birsey.. cekiyor iste kafasina gore..
ama sen dur adnan.. yakinda yeni bir lens alabilirim, ki cok kaliteli.. ustelik ucuz fiyati da.. tamron 17-50mm f/2.8..
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/tamron_1750_28/index.htm
ne dusunuyorsunuz?
kivanc ne dedin? s9500 mi? hadi bakalim seansina sen..

Tarih: 8 Temmuz 2006, 22:25 - İp: 62.***.**2.10
disorderly
disorderly (üye)
İstanbul / Meraklı

titremeyi önleme sisteminin olmamasıve fazla zoom yapamaması çok büyük sorun yaratırmı?ya da yaratıyormu bide uzun süreli kullanımdan sonra bileği çok yoruyormu?

Tarih: 8 Temmuz 2006, 23:37 - İp: 85.***.**0.47
as
as (Üye)

Malcom merhaba

Senin sorun arada kaynadı ama şimdi cevaplıyayım.

Şu an makina alacak olsaydım A100 ü beklerdim.
Nedenlerine gelince .

A100 genel özellikleri ile çok iyi bir makina kit lenside rakiplerine göre daha başarılı.AS özelliğinide unutmamak lazım.10mp. olmasından dolayı baskı konusunda da sıkıntı yaşatmaz.

A100 kit lensi ile R1 kalitesinde fotoğraf üretemiyecek ama 18-70mm ve 75-300mm. lens lerin fiyatlarının düşük olacağı varsayımı ve bu iki lensin toplam fokal uzunluğu hesap edildiğinde , bu iki lens ile iyi bir konfigürasyon oluşturulabilir.
Buradaki en önemli konu A100 ün fiyatı tabii ki.

Eğer A100 bu iki kit lens ile 2500ytl. den ucuz veya bu civarda olursa R1 mi yoksa A100 mü diyenlere ben A100 derdim.

Fakat A100 ün iki kit lens le birlikte fiyatı 3000ytl. civarı olursa yine R1 derdim.Çünkü aralarındaki fiyat neredeyse iki katı olurdu.İki katı fiyata iki katı kalitede fotoğraf alamıyacaksam ben o parayı o makineye vermem.

R1 benim isteklerime rahatlıkla cevap veriyor.Yani R1 den yana hiç bir sıkıntım yok.DSLR rin hız özelliğinin benim için bir önemi yok (çektiğim fotoğraf türleri düşünelecek olunursa).Ben daha çok fotoğrafın kalitesine bakıyorum.Benim için önemli olan bu.

Sonuç olarak 2000 ytl ile 3000ytl. civarı bütçe ile makina arayanlara tavsiyem A100 ü beklemeleri.

2000 ytl. nin altında bütçesi olanların alabileceği en iyi makinada R1.

Tarih: 9 Temmuz 2006, 00:01 - İp: 85.***.**7.175
as
as (Üye)

Disorderly R1 in lensi 5X zoom a sahip olduğu için titreme sorununu pek yaşamazsın.
Ayrıca makineyi askısı ile zaten sürekli boynunda taşıyorsun üstelik LCD yi ters çevirip yerine oturtursan makinayı eline hiç almadan sadece deklanşöre basarak ta bel hizasından fotoğraf çekebilirsin.Sonuçta R1 in ağırlığı lensinden geliyor.R1 de metal gövde olmadığı için o ağırlığın sebebi kaliteli lensi.O lens olmasa R1 de R1 olmazdı.

Tarih: 9 Temmuz 2006, 00:07 - İp: 85.***.**7.175
as
as (Üye)

İlker 17-50 Tamron nun MTF oranları çok iyi görünüyor.Fotoğraflar Canon L serisi lens lerin kalitesinde çıkmış.Bu lensin 17-40 L canon lens kalitesinde olmasada oldukça iyi olduğu ortada.Fiyatı ne kadar onu yazmamışsın.

Gerçi sen bu lensi takıp çok iyi fotoğraflar çektiğinde Osmanlı İlker makinasına tüp taktırdı der ama sen onu boşver.

Tamronu ne zaman almayı düşünüyorsun.

Bu arada Kıvanç tan ses seda çıkmıyor.Son seansları uzun sürdü herhalde.

#as' tarafyndan 09.07.2006 00:20:39 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 9 Temmuz 2006, 00:16 - İp: 85.***.**7.175