Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
can merhaba..
bence ikinci cami fotografi daha iyi, cunku kuleler daha bir duzgun cikmis.. ilkinde cami yikilacak gibi gorunuyor..
......
can, fazla pozlanmis dedigin cami fotografinda, sol-alt kosede bir eleman yuruyor.. sanki gantry'e benziyor ama..
neyse, ciddiyet..
...............
ilk soyleyebilecegim biraz fazla pozlanmis oldugu fotografin.. eger ki spot olcum almak istiyorsan, mesela 1 stop da dusuk pozlamaliydin can..
bence, normal matrix'de olcum yapman, yani fotografin tamami dikkate alinarak olcumun alinmasi, sonrasinda da exposure compensation ozelliginden yararlinarak pozlamayi biraz azaltman daha iyi olurdu.. mesela -1 stop kadar.. fotografini cekecegin bolgenin yaklasik 3'de birlik kismina fokus yaparak (caminin hemen ikinci katindaki pencerelerinin altinda bir yerden) cekim yaparsan yeterince net cikacaktir heryer.. tabii diyaframi da epeyce kismalisin, mesela f/11 veya f/13 gibi..
gokyuzu aydinligindan dolayi fazla pozlanacaksa gokyuzu en iyi yontem ND filtresi kullanmak.. ND filtreleri 0.3, 0.6 ve 0.9 diye adlandiriliyorlar..
kadrajda gorulen alanin karanlik bolgesiyle aydinlik bolgesinin arasinda 1 stop'luk isik farki var ise 0.3 ND filtresi kullanmalisin.. 2 stop icin 0.6 ND, 3 stop icin de 0.9 ND..
senin bu fotografini baz alirsak; oncelikle bir gokyuzunden olcum alirsin, sonrasinda camiden aldigin olcumden olan farkini kolaylikla bulabilirsin.. mesela gokyuzu 2 stop daha aydinlik, o halde 0.6 ND kullanarak durumu cozebilirsin..
ama.. amma.. fotografinda cami fotografin orta kismini tamamen kapatmis; yani ND filtresi kullansan caminin ust kismi da az pozlanacak.. o yuzden belki de en iyi yontem, bir tane gokyuzunden olcum almak bir tane de camiden.. sonra bu fotograflari photoshop'da birlestirmek.. bu sayede hem cami istedigin netlikte cikar hem de gokyuzu maviliginden birsey kaybetmez..
fotografinda yapabilecegin pek de birsey yok dogrusu.. eger ki raw formatinda cekildiyse, exposure'i photoshop'da azaltmayi deneyebilirsin..
veya fill-in light uygulayabilirsin fotografa.. fill-in light yapma ozeligi rawshooter programinda var.. (su anda bu programi adobe satin almis..)
veya daha da iyisi, fotografi oldugu gibi kabullenip baska seyler yaratmaya calismak.. mesela bunun gibi;
disorderly merhaba..
hafiza karti alirken, eger ki bir dslr'da kullanmak uzere alacaksan, http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007 adresindeki testlere bakman iyi olur.. hangi dslr'da hangi kartin daha hizli sonuclar verdigi yazili..(sanirim daha almamistin degil mi? yoksa r1 mi kullaniyorsun su anda? )
(mavi alandaki kartlarin hepsi cok hizli anlamina geliyor, aralarindaki farklar cok az.. o yuzden hangisi olursa olsun, makine hizli calisacaktir..)
sony r1'de sanirim memory stick de kullanilabiliyor.. her ne kadar CF kartlarin teknolojisi daha hizli yazma ve okuma'ya elverisli olsa da, memory stick'ler daha yeni bir teknoloji ve sony makinelerde daha hizli calisiyorlar.. fiyatlari da son derece dustu.. bence bir tane 1 gb'lik kart alabilir memory stick.. hangi marka oldugunun onemi yok, sadece hizli olsun yeter..
cf kart olarak da hizli bir kart sec.. mesela 80x'lik veya 133x'lik kartlardan.. (sanirim yeni 200x'lik kartlar bile cikti.. )
sunu unutmamak gerekiyor ki, makinelerin elverdikleri bir hiz vardir, o hizin uzerindeki bir kartin takilmasi cok sey ifade etmez..
su anda satilan extreme III kartlari mesela bircok dslr veya r1 gibi gelismis kompact makineler icin en iyi sonuclari veriyor, o yuzden bu karti alirsan yanlis yapman cok zor..
dedigim gibi marka olayina cok takilma.. hepsinin kalitesi de yuksek zaten.. ama hiz olayina onem ver.. microdrive'i pek tercih etmemeye calis, cunku sallantida falan zarar vermen cok kolay..
kapasite olarak da yerinde olsaydim en azindan 2gb'lik kart alirdim.. r1'in her bir raw fotografinin buyuklugu 20mb kadar, yani 2gb'lik kartla 100 tane kadar raw cekebileceksin.. daha da asagisi iyi olmaz bence..
yerinde olsaydim, iki tane 2gb'lik kart alirdim.. veya 1 tane 1gb, bir tane de 2gb'lik diyelim.. birinin hata vermesi sonucunda digerini kullanarak elin bos donmezsin.. ayrica 2gb'lik kartin bittiginde 1gb'ligi takarak cekimlerine devam edersin..
İlker
Kızıyorum bak ama.Üstünü kirletme bakayim.Daha yeni aldım cicilerini.
İlker sen yarın fotoğraflarına yorum yaparım demişsin ama yorum falan yazmamışsın bana.Boşver şimdi sen Adnan abi'nin testini.331 sayfayı devirdi o
Sen benim club ile ilgilen bakalım bir süre.
En son sayfadan önceki sayfada da fotoğraflar var.Sadece son sayfaya yorum yapma
of yahu bu iş gene pahalıya patlıcak galiba en iyisi doğubank ya orda bu hafıza kartlarıda ucuza satılır demi :S
Disorderly bende hafıza kartından muzdaripim.Param olsa 1GB xD alacağım ama...
RAW çekim yapmaya kalktığında 52-53 tane fotoğraf çekebiliyorsun.Sayı çok az.2GB bile alsam ki benim için hayal olur,yaklaşık 105 adet fotoğraf saklarım.256 MB hafıza kartımda 13 tane alırsa,olur sana 118 adet.Bu bile bana yetmez.Bana 3 adet 2GB extreme 3 sandisc CF ve 2 adet de 1GB xD hafıza kartı lazım.Ancak o zaman beni keser bellek olayı
...tamam kivanc.. hatta bundan boyle orada takilalim bence.. ne dersiniz arkadaslar? (adnan uzulme buraya da ugrariz arada bir.. )
kivanc birazdan bakacagim soz.. aslinda bir soyle baktim, gemi iskeleti fotografi falan vardi.. ama birazdan bakip daha genis yorumda bulunacagim..
......
iste s9500'in ve r1'in bir zayif tarafi daha arkadaslar.. 2 gb'lik kartla 100 kusur raw fotograf cekilebiliyor her ikisiyle de..
ama 350d gibi bir dslr alirsaniz, 2gb'lik kartla 233 tane raw cekebiliyorsunuz.. [>:D
neyse yarın doğubanka gitçez bakçaz umarım alırız ve uygun bi hafıza kartıda bulurum ordan :D4gb likleri ne kadardır acep
İlker bende bu garip durumu soracaktım sana.Bu ay aldığım Fotoline dergisinde 30D test edilmiş.Ve 30D'nin çektiği RAW formatının kapladığı yerin 7MB olduğu söyleniyor.Hadi makina 8MP olduğu için az kaplıyor desek benim makina 9MP olarak kaplasın kaplasın maksimum 8MB-9MB kaplasın.Ne bu ya,18.5-19MB yer kaplamak da nesi
İlker fotoları düzelttim. Eskilerin ufuk çizgisi paraleldi. Neden anlamadım
#dtcan' tarafyndan 10.07.2006 17:51:22 tarihinde düzenlendi.
ben bu yer kaplama konusunu anlamadım ya neden r1de 20 mb ?: açıklarmısın ilker abi
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232229 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0111727 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1209219 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291225 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1315614 Şub. 2021, 16:41
mete007 -