Fotoğrafçılık Forumları
Test: Fuji S 9500
Fuji s 9500:
Dış görünüm:
Öncelikle makinanın dış görüntüsü çok etkileyici.Bu anlamda şimdiye kadar gördüğüm makinalar içinde en iyisi.Görünüm olarak profesyonel bir makina izlenimi uyandırıyor insanda.Gerçektende yapısı öyle.İnsan kesinlikle bu makinaya sahip olmak istiyor.
Makina büyük ve ağır.Ağır derken rahatsız edici bir ağırlık değil.Gövdeden beklenilen bir ağırlık.Ele çok iyi oturuyor.İlk bakışta hiçbir fazlalık veya eksiklik göze batmıyor.
Görenler bu makinayı dslr sanıyor.Hakakaten öyle bir havası var.Dışarıda fotoğraf çekerken kesinlikle tüm ilgiyi üzerine toplayacak bir makina.Bu bakımdan bir dslr den hiçbir farkı yok.Simsiyah yapısı ayrı bir ağırlık veriyor makinaya. Maalesef kullandığım z2, z3 ve s2 metalik idi.Makina ne kadar iyi olursa olsun metalik renk bir hafiflik veriyor.Bu yüzden benim tercihim siyahtan yana.sSiyahın ağırlığından mıdır bilmem ,olduğundan daha pahalı ve daha üst bir sınıfı havası var makinanın.
Kullanılan plastiğin kalitesi iyi.İşçilik güzel.Zaten japon mallarında bu bakımdan bir sıkıntı olmuyor. Makina geçekten çok iyi dizayn edilmiş.Aynı sınıf olmamakla beraber z2 den sonraki en ergonomik makina diyebilirim.
Ayrıca makinanın lcd ekranının kalitesi çok iyi.Özellikle s2 nin lcd si ile karşılaştırınca fark ortaya çıkıyor.9500 ün lcd si çok parlak ve netbir görüntü ve keskin renklere sahip.S2 nin lcd si onun yanında sanke ucuz bir markanın lcd si gibi kaldı. Ancak z2 ve z3 ün lcd kaliteleri ile hemen hemen aynı düzeyde diyebilirim.
Makinanan dış görünümü ile ilgili son söyleyebileceğim şey :İLK GÖRÜŞTE AŞK.
Devam edeceğim.
Bir forumda FujiFilm s9000z için yazılan aşağıdaki gibi bazı ifadeler var, bunları testinizde kontrol edermisiniz?
--- alıntıdır ---
Fujifilm FinePix S9000 Z'nin Eksileri:
Titreşim engellemeyi lens kaydırma ile değil de Anti-blur modu ile yapması.
Anti-blur modu açıkken daha fazla noise oluşumuna sebep olması.
Geniş açılı çekimlerde kadrajın orta bölgesine nazaran köşelerde keskinik kaybı.
Raw formatı kayıdında, peş peşe çekiminde ya da izlenmesinde bir miktar performans kaybı.
Raw formatını işleyen bir yazılım ile birlikte gelmemesi.
Manuel focus modunda, focus mesafesini LCD ya da EVF de göstermemesi.
Max. perde hızına sadece "M" Manuel modda ulaşabilmesi.
Bulb modunun bulunmaması.
Kutu içeriğinde rechargeable pillerin bulunmaması.
--- alıntıdır ---
Nikon 8800 ün yavaş olduğunu okumuştum. Ama 9500 de süre diye birşey yok.Düğmeye basar basmazaçılıyor.SAnırım dslr lerde öyleymiş.
sizce Fuji s9500 Fz30 dan daha mı iyi görünüyor. Görüşünüze göre hareket edeceğim. Ancak gönlüm s9500 den yana
Pazarbey, Fuji 9500 ü tercih etmenizin nedenlerinden birininde daha uzun süreli video kaydetmesinden kaynaklandığını söylemiştiniz. S2 ile video kalitesini kyaslarmısınız.
Arkadaşlar hafta sonu hepsini kıyaslayacağım.xtolga videolarına bakacağım.
Cangur fz30 görmedim hiç.Onun için karşılaştırmam mümkün değil.Ama sanırım panasonic te fz30 gönderecek.O zaman kıyaslama imkanım olabilir.
burkay göndertebileceğini söylemişti ama ses yok şimdilik.
ancak gördüğüm oki eleştirilen hususların bazılarının pekte gerçekçi olmadığını söyleyebilirim.
FOCUS:
Focus otomakit olarak , birdefaya mahsus otomatik olarak ve manuel olarak halka üzerinden yapılabiliyor. Auto focus kabiliyeti çok yüksek.Hatta denediklerim içinde en iyisi.Denediğim fuji 5600 ,e900 ve canon s2 nin focus yapamadığı manzara fotoğraflarında 9500 hiç sıkıntı çıkarmadan focus yapabildi.Özellikle s2 çok zorlanmasına rağmen hatta manuel focus yapmak zorunda kalmama rağmen 9500 ilk seferinde focus yapabildi.
5600 ve s2 de manuel focus kullanılması çok zor ve hatta imkansızken 9500 de lcd ve vizörün kalitesi ve zoom halkası nedeni ile olağanüstü kullanışlı.Zire diğer makinalarda lcd veya vizör çok net olmadığı için manuel focus yapmak çok zor hatta ben hiç beceremedim.Ama 9500 ün olağanüstü net lcd ve vizörü ile çok kolay.
focus hızı tatminkar.Sıkıntı çıkarmadan ve hızlı bir biçimde focus yapıyor.Ancak focus halkasının turu fazla.Bu biraz sıkıntı meydana getiriyor.
Sevgili @pazarbey,
s9500z arkasındaki yuvarlak düğmenin üstündeki "T" ve "W" düğmeleri sanki bir sefere mahsus zoom yapıyor gibi geldi. Pek anlayamadım. Bu tuşlar aslında ne ise yarar? Motor zoom sandım bastım, o tarz değildi !!
tekno 9500 de t ve w düğmeleri yok.5600 ile karıştırıyorsun.
senin söylediğin focus .bir sefere mahsus focus diye bir düğme var.NE anlama geldiğini şu anda bende bilmiyorum.Kullanma klavuzu büromda kaldı.Bakar söylerim sana.
CEVAPLAR:
Arkadaşların sorduğu soruların şimdilik cevapları:
1-Yüksek zoom da netlik sorunlumu:
Testlerde yüksek zoomda mesela 300 mm de titreme nedeni ile net görüntü elde edilemediği söyleniyormuş.Bunu bende merak ettim ve tripodsuz olarak 300 mm de çekimler yaptım.Bunu özellikle düşük ıso da ve düşük perde hızlarındada denedim.İlk çektiğim fotoğraflarda hava bulutlu idi. canon s2 fuji 5600 ve e900 ilede aynı çekimleri yaptım. Canonda ıs açıktı.
Sonuçta 9500 de anti bluur kapalı iken autoda düşük ısoda yaptığım çekimlerde daha bu titreme nedeni ile netsizliğe rastlamadım. Bu fotoğrafları kendi sitemde özellikle canon s2 nin fotoğrafları ile karşılaştırmalı olarak sunacağım. Kesinlikle belirtilen problem yok. Bunu daha önce başka bir konudada belirtmiştim. KM z2 dede ıs sistemi yoktu.380 mm de bile kullanmama rağmen titreme nedeni ile netsizlik yaşamamıştım.SAnırım bu birazda kullanıcının maharetine kalmış.
2-Is gereklimi:
Is gerekli.Is makinadan kaynaklanan titreme sorunlarını ortadan kaldırıyor.Fujinin sistemi olan anti bluur ise ısoyu dolayısıyla perde hızını artırarak bunu engellemeyi amaçlıyor. Tabi ıso çok yükselince ister istemez görüntüde bozulma meydana geliyor. Ancak 9500 yüksek ısolarda bile iyi bir performans sunuyor.Ancak genede ıs sistemi olmaması eksiklik.Lakin anti bluur aynı şeyi farklı biçimde halletmeye çalışıyorve hallediyorda.Fakat daha öncede söylemiştim ıs gibi çözmüyor.
3-Fotoğrafların yumuşak olup olmamasını fotoğrafları iyice inceledikten sonra söyleyebileceğim.
4-Noise belirginliği 400 asadan sonra başlıyor.800 e kadar kullanılabilir boyutlarda.1600 ise çok gerektiğinde kullanılabilecek bir özellik.
5-Video kalitesi ve süresi:
1 gb karta 640x480 15 fsb de yarım saat kayıt yapabiliyor.Video kalitesi tatminkar.Ancak tam boy büyütünce s2 nin videoları kadar net olmuyor. Ancak s2 bu konuda çok ayrıcalıklı bir yere sahip.Fakat videoları maalesef bunun yarısı kadar .Ayrıca aradaki kalite farkı farkedilecek gibi değil.Z3 ün videoları ile aynı kalitede hatta biraz daha iyi.Video çekerken zoom halkası kullanılabiliyor.Tabi hiç zoom sesi yok.
6-Anti bluur açıkken noise varmı:
Anti bluur açıkken ısonun kaça kadar çıktığı önemli.Anti bluurun çalışma prensibi bu.Isoyu artırarak titreşimi perde hızını artırmak sureti ile yok etmek.Bu nedenle her zaman noiseyi artırmayabilir.Bazen ıso 800 e kadar çıkıyor.Isoo 800 de noise belli oluyor.Ama 400 olursa pek ehemniyetli olmayabilir.
7-Köşelerde keskinlik kaybı:
Kullandığım tüm makinalarda bu sorun hissedilmeyecek kadar vardı.9500 dede aynı seviyede.Abartılacak gibi değil kesinlikle. Km z2, z3, canon s2 de ne kadarsa 9500 dede o kadar diyebilirim.Ancak bunun asıl tespit metodu profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılan yöntemler.BEnim kullanıcı olarak gözümü rahatsız edecek seviyede değil.
8-Raw formatında hız:
Raw yazma hızı düşük.sanırım 6-7 saniye sürüyor.Bilmiyorum bu ne kadar hızlı veya yavaş.Jpeg dede küçük bir aralık oluyor yazarken.9mp ve en iyi ayarında .Ancak rahatsızlık verici boyutta değil. Bu bakımdan s2 olağanüstü bir performans sunuyordu.BEkleme diye birşey yok.Anında yazıyor.Anında gösteriyor. Z3 te ona yakın bir performans sergiliyordu.z2 ise bayağı yavaştı.
9-Focus hızı ve kabiliyeti:
Focus hızlı ve gerçekten iyi bir sonuç ortala çıkarıyor.Focus yapamama diye bir sorun yok. Bu otomatik focus tabi.Manueldede diğer makinalara nazaran kolay bir ayarlama focus halkası ve çok net lcd ve vizör sayesinde mümkün. Kullanışlı olduğunu söyleyebilirim.Fakat manuel focusa gerek kalmıyor.Az ışıklı, uzak ve yakin her konumda autoda ayır yapabiliyor.
Sevgili pazarbey,
Auto focus çok hızlı demişsin. ancak S5000'e göre ben zayıf buldum. Benim makinada mı bir sorun var diye düşünüyorum. Hatta son çekimlerimde manuel focusla daha başarılı sonuçlar aldım. Ama bu sefer de Manuel focus da çok tur istiyor gibi. 5100'ü deneyebildin mi?
Kayıt için kart olarak ne kullanıyorsun? xD ve CF beraber kullandığım için söyleyebilirim ki xD gerçekten çok çok farklı. Çok hızlı ama şu aralar piyasada bulunamıyor.
Zoomlu çekimlerde LCD yerine vizör kullanımı fark ediyor. En azından alın ve iki el tripod görevi gördüğü için titreşim daha az.
Az çok ışıklı ortamlarda ben doğal ışık özelliğini çok beğendim. Gerçekten çok iyi fotolar çıkıyor.
Açılış hızı gerçekten inanılmaz. Hiçbir şey kaçırmıyorsun.
Arkada bulunan navigasyon tuşlarındaki T w ise dijital zoom'u (x2) açıp kapıyor. Dijital zooma baştan beri karşı olduğumdan kullanmıyorum.
Makro çekimleri... Süper makroyu mutlaka dene! Plastik modelci olarak çok faydasını gördüm.. Eski makinede makro ile arkadaşlarım fotoğraf çektirmiyordu, tüm hatalar çıkıyor diye. Yeni makinede süper makro ile herkes uzak duruyor.
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Sezon: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 01
26 Ara. 2024, 23:55 miratcenk
09626 Ara. 2024, 23:56
miratcenk -
Televizyonda Arka Plan Şömine Görüntüsü Verme
26 Ara. 2024, 00:54 prodersler
02126 Ara. 2024, 00:54
prodersler -
Canon 600d Görüntü Görüntülenemiyor, Bilgisayarda Yeşil
16 Ara. 2024, 08:32 alarissa
121525 Ara. 2024, 13:11
mete007 -
-
Dünyanın En Büyük Kilise Binaları Google Earth 3d
19 Ara. 2024, 16:12 prodersler
08219 Ara. 2024, 16:13
prodersler -
Universal Şarj Aletleri İle Bataryalar Şarj Edilebilir Mi?
17 Eki. 2024, 23:54 bilgeakcay
258310 Ara. 2024, 18:56
bilgeakcay -