osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

S9500 Fun Club Şu An Kurulmuştur!

Arkadaşlar benimde S9500 modelini bugün almamla faal olarak S9500 fun club'ın kurulması şart olmuştur.Dilek,
şikayet,öneri,bilgi paylaşımı,kullanım,test,görüşler,
teknik sorunlar,fotoğraflar üzerine yorumlar,yeni gelişmeler vb. birçok konuyu burada hızlı bir şekilde tartışacağız.Bilinmeyenlere ışık tutup,profesyonelliğin peşinden gideceğiz.

Bu forumda yorumlarını,yardımlarını,bilgisini ve emeğini bizimle paylaşan herkese teşekkür ederim

#osmanlı' tarafından 15.07.2006 22:45:01 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Mart 2006, 15:08 - İp: yok
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

RAW & JPEG

RAW, ham demektir, yani işlenmemiş. CCD sensörleri üzerine düşen bilginin, makine işlemcisi tarafından yorumlanmadan önceki halini bizim karşımıza getirir ve o yorumlamaları bizim yapmamıza olanak sağlar. Bu şekilde, aşağıdaki ana konularda çekilen foto, yorumlanabilir ve ilk çekildiği halden, tamamen farklı bir hale dönüştürülebilir. RAW"a "dijital negatif" denmesinin sebebi de budur. Nasıl bir negatif banyo sürecinde yapılan uzun/kısa banyo, farklı kimyasallar vb ile tamamen farklı hale getirilebiliyorsa, RAW da bize bu imkanı sağlamaktadır. Tabi RAW ile elde edilen sonuçları, uğraşarak PS ile de yapmak mümkün ama bunun için fotoyu TIFF çekmek gerekir ki, bu hem RAW"dan çok daha yüksek boyut ve hem de büyük bir yavaşlık anlamına gelir. Zira RAW kayıpsız bir formattır, JPEG ise, en yüksek kalitesinde bile, gözle görülmesi hayli zor kayıplara sebep olur. RAW ile, şunları sonradan değiştirebilirsiniz;

1. White balance: white balance bir yazılım algoritmasıdır. WB ile fotonun renk ısısı dramatik ölçüde değişir. Bazen çok iyi fotolar, yanlış tayin edilen WB sonucu çöpe atılır. RAW"da bu süreç kullanıcıya bırakılır ve fotonun, yanlış WB ile harcanmasının önüne geçilir. Ayrıca renk ısıtması ve soğutması ile, fotonun ambiyansı ciddi ölçüde değiştirilebilir.

2. Kontrast: Makine üzerinde ayarlanan kontrast değeri de, oluşturulan jpege müdahele eder ve istediğimiz ayarda kontrast sağlar. Fakat bazen fotoyu çektikten sonra kontrastın bize bazı şeyleri kaybettirdiğini görürüz. Kontrast detay kaybettirmektedir. Ki bu detayların daha sonra PS ile ortaya çıkma şansı olmaz. Örneğin bir göl üzerinde sisi RAW çekerek, istediğiniz şekilde görürsünüz ama makineniz yüksek kontrasta ayarlıysa, siz hayli azalır veya kaybolur. Oysa RAW çekilmiş olsa, o sisi kaybetmez, kontrastı dilediğiniz gibi ayarlayabilirdiniz.

3. Keskinlik: RAW, makinenin sağladığı default keskinlik ayarını kullanıcıya bırakır. Böylece dilediğiniz keskinlik/softluk değerlerini daha sonradan değiştirebilirsiniz.

4. Renk Modu: Makineniz birden fazla renk moduna sahipse, RAW, çekim sonrasında bunlardan birini kullanmanıza imkan verir. Oysa JPEG çekseydiniz, aktif renk modu hangisi ise, o modda kalırdınız. Renk modları da, bazen fotoyu dramatik ölçüde değiştirmektedir.

5. Saturasyon: Aynı durum, saturasyon için de geçerlidir. Bazen düşük saturasyonlu bir ambiyans/portre çekmek istersiniz, bazen de doygun renklerle dolu bir doğa. Her seferinde makine ayarlarıyla oynamadan, RAW ile bunu yapabilirsiniz. RAW, çektiği fotoyu işlemsiz sunduğu için, makinenin saturasyon ayarlarını dilediğiniz gibi uygulayabilirsiniz sonuç fotoda.

6. Pozlama değeri: Çektiğiniz bir fotoyu, +2"den, -2"ye kadar yeniden pozlayabilirsiniz. Bu da size 4 stopluk bir koveraj sağlar. Tabi ki, çekilen fotoda hareketin uzun pozlamaya etkisi olmaz zira bu bir "imitasyondur" ama bu imitasyon, levels ayarlarından daha efektiftir. Artı eksi pozlama ile bazen ölü fotolar kurtarılabilir. Ama bu, gerçekten (optik) artı-eksi pozlama kadar da efektif olmayacaktır doğal olarak.

7. Vinyet kontrolü: Çoğu RAW editörü, size fotoda kenardaki kararmaları kurtarma olanağı sağlamaktadır.

8. Yine çoğu raw, size fotoda "noise reduction" tipi bir olanak sağlamaktadır.

Örnekler çoğaltılabilir. Bundan sonrası, RAW"ın kendi yetenekleri de olabilir. RAW, sabit bir format değildir ve her makine, kendi RAW"ını, kendi cihazına göre üretir. Olympus"ta ORF, Canon"da CRW, Nikon"da NEF uzantılı oluyor RAW"lar. Bunların üçüyle de çalıştım. Nikon, biraz daha avantaj sunuyor RAW"da. Unutulmaması gereken en önemli nokta da, JPEG kayıplı, RAW kayıpsız bir algoritmadır. Fotonun kalitesi kaybolmaz RAW ile.

 

Tarih: 11 Mayıs 2006, 15:13 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Özellikle İstanbulda yaşayan S9500 ciler (tabiki diğer dostlarda) bu siteye bir göz atın ve İstanbulu birde Aydın Sertbaş ın objektifinden görün


Aydın Sertbaş - İstanbul

#muratreis' tarafyndan 11.05.2006 15:19:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Mayıs 2006, 15:17 - İp: 81.***.**9.145
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Murat açıklayıcı bilgilerin için teşekkür ederiz.Benim merak ettiğim niçin bazı makinalar hem RAW hem de TIFF formatlarını destekliyor.Madem RAW hem hızlı hem basit o halde TIFF formatının üstünlüğü nedir?

 

Tarih: 11 Mayıs 2006, 18:49 - İp: 88.***.**3.108
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

S9500 almak isteyen arkadaşlar Fuji'de S9500 için 1GB kart hediyeli kampanya başladı. bilginize...

 

Tarih: 11 Mayıs 2006, 18:59 - İp: 85.***.**3.120
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Bazı forumlardan aldığım bilgileri koyayım osmanlı.. Çünkü deneme fırsatım olmadı hiç

RAW ve Tİff

Ben Aynı şeyleri söylemeye devam edeceğim malesef.Tiff bir resim formatıdır.RAW ise resim formatı olarak adlandırılamaz.RAW data direkt olarak Sensorden çıkan ham dataların toplandığı bir dosyadır.Oysaki tiff dahil diğer resim formatları makina içindeki özel bir program tarafından bu format üzerinden çekilen exif ayarlar göz önüne alınarak yeniden raw format üzerinden yaratılır.Özetle hiç bir digital fotoğraf makinası direkt olarak jpg,veya tiff resim çekmez.
Resim formatlarının tümü üzerinde EXIF data dediğimiz teknik bilgiler bulunur.Bu bilgiler Makina ayarlarını vs. çevrim bilgileri türünde bilgileri ihtiva eder,en önemlileri ise doğal olarak white balance ayarıdır.White balace ayarı (kelvin) ve gamma ve diğer bilgiler ise RAW data üzerine sadece çevrilirken (digital makinanın beraberinde verdiği image editing programında) koyulur.RAW data tiff formatdan bu sebeple daha az yer kaplar ama direkt olarak sensörden gelen ham bilgiler olduğu için daha değerlidir.Bir çok resim gösterme programı zaten bunu resim formatı olarak kabul etmez ve göstermez.Her makinanın RAW format isim uzantısı değişiktir.Oysaki diğer resim formatları her yerde aynı isimle adlandırılırlar.
RAW data genelde Uzay fotoğraflarında kullanılır.Hubble uzay teleskobu ise dev bir digital sensordür.
RAW datanın işlenebilir olarak digital makinalara ilave edilmesinin sebebi ise tiff resim formatının makina içindeki raw-tiff çevriminde oluşan yüksek dosya büyüklüğüdür.RAW sadece ham data olduğu için daha az yer kaplar ,böylece hafıza kartınız daha fazla resim alır


Öncelikle raw tiff e göre daha az yer kaplar,digital makinanızın hafıza kartında bile,daha sonra digital makinanız tif formatlı resmi hafıza kartına yazarken bir çok şeyle meşgul edildiği için sizden 4-5 saniye ister,bu sürede sonraki kareyi kaçırmanıza yeter.Raw çok daha çabuk kaydedilir.
Orjinalin durumuna gelince her zaman orjinalinizi en yüksek kondisyonda saklamanızda yarar bulunur.Eğer tiff olarak saklarsanız,çok fazla yer kaplar,Raw olarak data saklarsanız daha az yer kaplar.Belkide üzerine bir renk profili yükleyip PSD şeklinde ve istediğinizb çözünürlükde saklamanız daha doğru olabilir.
Sonuçta fotoğrafcıyı ilgilendiren teknikler artık sadece ofset baskı değildir.Fotoğrafınızı veya orjinalinizi çok yüksek çözünürlüklü digital çıkış makinalarında büyük boyutlarda bastırabilir sergi veya sunumlara daha doğru renk kalibrasyonları ile daha ucuz hazırlanabilirsiniz .(sanıyorum 6000 dpi civarında şu anda )
Netice olarak orjinalinizi eğer varsa RAW olarak saklamanız size pratikde de yarar sağlar.Bir konuya daha değineceğim,bunu bilgisayar konusunu bilen arkadaşlarımız belki daha iyi izah edebilirler.Bilgisayar ortamında saklanan resim dosyalarının zamanla özelliklerini yitirdiği bilimsel makalelerde elimize ulaşmaktadır.Ben henüz bu konuyu araştırmadım ama sanırım bu dosyaların hard diskde yazılımları sırasında dosya bilgilerinin değişik yerlere kaydedilmesinden kaynaklanmaktadır (sanıyorum) En iyi ve güvenlisi her çalışmanızı zaman geçirmeden Cd yazıcı ile kopyalamaktır.Tabi diya pozitif çalışan arkadaşlarımız bütün bunları dikkate almaları gerekmez.

RAW sadece Datadır siz istediğiniz renk derinliğinde ve ebatta TİFF''e çevirebilirsiniz.

Tiff formatı ve diğer format olan JPg (versiyonu vardır) Raw data üzerinden üretilir demiştim.
RAW data yı bir resim formatı olarak görmek yanlış olur.Çünki her üretici firmanın değişik özelliklerini ihtiva eder.Ayrıca bir resim formatı olmadığı için,resim gösterme programlarının çoğunluğu destekleyemez,ancak digital fotoğraf makinasının kendi görüntü işleme programında bu datayı istediğiniz türe çevirebilecek uygulama bulunur.Siz RAW datayı 48 bit''e kadar tiff formata çevirebilir,üzerine istediğiniz exif datalaları ekliyebilirsiniz (mesela white balance özellikleri,renk profili,renk doyumu keskinlik,vs) her özelliği eklediğinizde bunlarıda raw g

 

Tarih: 12 Mayıs 2006, 12:18 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı


YARIŞMA :
MUCİZE KAREYİ YAKALA

Belki Raynoxlar için bu işe girilir

 

Tarih: 12 Mayıs 2006, 12:21 - İp: 81.***.**9.145
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Muratreis sana çok zahmet olmamıştır umarım.Faydalı bilgilerden dolayı seni kutlarım.Yarışmaya katılmayı bende istiyorum.Arkadaşlar S9500 cülerden bir derece bekliyorum artık.

 

Tarih: 12 Mayıs 2006, 15:43 - İp: 85.***.**1.92
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

istediğim gibi bir kompozisyn yakalarsam bende katılacağım osmanlı.Eğer imkan bulabilirsem kendi sergimide acmayı düşünüyorum.

 

Tarih: 13 Mayıs 2006, 09:55 - İp: 85.***.**3.137
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Ooooooo sergicilerin sayısı artıyor.Bak bu iyi haber işte.
Özgür biraz bu konuda konuşalım mı kardeş?
Bende 6 ay içinde sergi açmayı düşünüyorum.Seninle bu konu hakkında fikir alış-verişi yapalım.Ben biraz araştırdım ve ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.Mesela sergi açmak benim için imkansız gibi görünüyorken aslında bu denli zor olmadığını öğrendim.Neyse laf lafı açar zaten.

 

Tarih: 13 Mayıs 2006, 12:21 - İp: 85.***.**1.248
vozgur
vozgur (üye)
İstanbul / Amatör

Ben eğer imkan bulabilirsem acmak istiyorum. Özellikle arkadaslarım falan baya beğeniyorlar çalışmalarımı. Ama nasıl olur nerde olur o konuda pek bi düşüncem yok henüz. sen ne yapmayı düşünüyorsun =?

 

Tarih: 13 Mayıs 2006, 12:31 - İp: 85.***.**3.137