as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Rokomet benim demek istediğim aynen şu aslında.Bir yerde okudum;DSLR miydi SLR mi tam hatırlamıyorum bahsedilen sınıfı ancak özet olarak Siyah-Beyaz çekimlerdeki ara geçiş tonlarını yani siyahtan griye,griden de beyaza doğru renk detaylarını Like makinalardan iyi yansıttığından bahsediyordu.Bu konuyu merak ettim.

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:32 - İp: 85.***.**4.162
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kivanc, slr kameralar ile siyah-beyaz film kullanilarak alinmis fotograflar cok daha iyi oluyor, yani dogru duymussun..
...
senin kullandigin like turu makine ile bildircin yumurtasinin kalitesini zaten karsilastirmaya bile gerek yok, ne de olsa like makine ismi gibi like sonuc verecektir..

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:36 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

fotoğraf kalitesi başlığı altında filmli makineler tartışmasız üstündür diğer her tür makineden
mesela noise diye bişi olmaz
belki gren diye bişi olur

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:40 - İp: 85.***.**5.232
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker sen varya Light erkeksin.Harbiden bak.Kafana benim kadar taş düşecek bir gün.Aman nazar değmesin ama hiç de lafın altında kalmıyorsun sen

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:40 - İp: 85.***.**4.162
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kalmam tabii ki.. kolay mi oyle 350d'ye bildircin yumurtasi demek.. [>

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:46 - İp: 62.***.**2.10
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker sen S9500 fun club'a yazdığım yazıyı okusana bir.Hepimize örnek olmalı.

Bu arada İlker S3 Pro'yu test etmek benim aklıma neden daha önce gelmedi?

Sence nasıl?D200'den iyi mi diyordun sen?

İngilterede fiyatı çok iyi diyordun.Hem Nikon lenslerini kullanıyor.Alsana paran yeterse.D2X ile arasında ürettiği imaj kalitesi açısından fark çok varmı?

Sorularımın hepsine yanıt verirsen sevinirim.

Tarih: 24 Temmuz 2006, 13:49 - İp: 85.***.**4.162
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ilker
.."vedat ciddi degilsin degil mi? "

Çok ciddiyim.. kıyaslama mantığımı doğru bulursan
1D Mark II (bildiğim en üst düzey Dijital SLR yani DSLR)
Canon A1 (Yanlış hatırlamıyorsam bildiğim en eski mekanik filmli makine yani SLR)

İkiside aynı Objektifi kullanabiliyor olmalı (sanırım) kullandığını varsayıyoruz.. 1D Mark ta en iyi sensör bulunduğu için A1 e de en iyi filmi koyuyoruz.
Makineler yanyana aynı ışık aynı açı aynı sahne..
Aynı pozlama süreleri ve f değeri demiyorum çünkü iyi fotoğraf için ayarları değişebilir birbirlerine göre..

Bu arada A1 mekanik olduğu için fabrika çıkışı yada çok çok iyi bir bakımdan geçmiş olarak düşünelim.

Aynı anda deklanşöre basılıyor.. Tabi 1D mark'ın neticesini hemen görebiliriz (bu netice baktığımız monitöre yada baskı kalitesine göre değişecektir. Fakat A1 filmini en iyi koşullarda banyo yaptırıyoruz.
ikisin neticelerinede aynı ortamda bakabilmek için A1 pozitifini (diasını) profesyonel bir tarayıcıdan geçiriyoruz. (Benim sektörde böyle bir tambur scanner 20-40 bin USD dir)
ikisinide aynı çözünürlükte aynı monitörde açıyoruz.. Eminim A1'in kalitesi fark atacaktır..
Hele hele çözünürlüğü yükselttikce ve foto çekim koşulları değiştikçe mesela karanlık foto yüksek iso vs. vs..

ilker umarım anlatabilmişimdir.

özet olarak şunu söylemeliyim konuyu ve fikrimi netleştirmek için DijitalSLR ler yeterli görüntü kalitesi verebilecek düzeye geldiği için artık slr in ürettiği film banyo tarama işlemleri gereğinden fazla yük olmaktadır. Bu yüzden o kadar kalite farkı aranmamaktadır. Ne zamanki DSLR ler 50-70 megapixel sensörlere kavuşur o gün filmli yani slr makinelerden alınan kalitenin aynısını verirler..

Tarih: 24 Temmuz 2006, 14:21 - İp: 85.***.**5.232
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Şöyle bir hesap yaptım DSLR için 8400x12000 pixel sensör gerekiyor optimum görüntü kalitesi için buda 100.800.000 pixel demek oluyor

Tarih: 24 Temmuz 2006, 14:35 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

vedat maalesef, artik dijital makineler film makinelerden daha iyi sonuclar veriyorlar..

10-12 mp'lik dijital makineler, film makinelerinden her alanda daha iyiler.. keskinlik, kontrast, renk, grensiz olmasi..

buyuk formatli kameralari dusunecek olursak; tabii ki 1dsMII o kadar ayrintili sonuc veremeyecektir.. ama buyuk formatlarla da hasselblad h2d'yi karsilastir mesela.. 39 mp'lik sensorun neler yapabildigini gozlerimle gormustum.. kelimelerle anlatmak zor burada..

..neyse.. karsilastirma yapabilmen icin sana birkac sitenin adresini verecegim, sanirim nasil fark attigini gorebilirsin film slr makinelere..

http://luminous-landscape.com/reviews/cameras/1ds/1ds-field.shtml

http://www.sphoto.com/techinfo/missionslr_comps.htm

http://www.sphoto.com/techinfo/ocesideharbor.htm

Tarih: 24 Temmuz 2006, 15:17 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ilker verdiğin linkleri inceledim.. ingilizcem seninki kadar iyi olmamasına rağmen birşeyler öğrenip bazı şeylere ikna oldum.
Fakat şöyle bir açılım getirmeliyim.
Piyasada kullanılan genel olarak en büyük kağıt boyu 70x100 çektiğimiz fotoyu bu boyuta basacağımızı düşünelim..
Ofset yada benzeri baskı sistemlerinde kullanılan optimum çözünürlük ise 120 pix/cm bu hesaba göre dökümanımızın 8400x12000 pişel olacak.. yani bu kadar pixel kaynağa ihtiyaç var. Araya pixeller uydurmayacağımızı (Dijital zoom olayı gibi) düşünürsek sensörümüz bu kadar pixel barındırmalı. Ha çok bu büyük boyut söyledim.. 57x82 olsun (gazete boyu) tabloid olsun 50x70
Kıyaslama yaptığımız makinelerden 1DsMarkII ele alacakolursak A1 ile kıyasladım.. Kullanım amaçları açısından aynı tür makine..(Body-outdoor filan gibi)
Diğer yandan stüdyo makinesi anlamında senin hasselblad karşısına 8x8 pozitif çeken çift kafalı Mamiya koyarım ki kıyaslayabilelim.. hani çok ukala herşeyi bilir ikna olmaz önyargılı aksi muhafazakarlar gibi görünmek istemiyorum. çünkü öyle değilim ama 8x8 pozitif çeken mamiya ilede pek boy ölçüşülmez foto kalitesi olarak.

Bu örnek verdiğin linkler DSLR piyasasında faliyet gösteren yada prim yapan şirketlerin sayfaları olabilir mi.. eğer öyle ise velviyanın renklerini solgun göstermiş diğerlerini poşotoplamış olabilirler mi? yalnızca bir şüphe

Tarih: 24 Temmuz 2006, 15:38 - İp: 85.***.**5.232