as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

vadaaaat!!!! r1'de IS mayes yok.. unut ayes'i..

R1'de en fazla iso 3200 var.. ama o da niye var orasini bilemiyorum, cunku iso 3200'de cok fazla noise var.. fotografdan cok noise oluyor..

iso'yu yukseltip de titresimi onlemek de pek hos degil bir yerde.. cunku tamam sarsintidan dolayi fotograf flu cikmaz ama iso'yu yukselttiginden dolayi noise olusur bu seferde.. (noise'i noise ninja gibi photoshop plug-ini kullanarak 2 stop'a kadar dusurmek mumkun.. yani iso 400 olaninin goruntusunu iso 100 gibi yapmak.. ) (iso 100-200-400-800-1600-3200-6400.... her bir hop, bir stop farklilik demek..) ve bir diger eksisi de motion blur'u etkileyecegi..(uzun sureli cekim yaparak, fotograflarda hareket duygusunu katabilirsiniz.. iso'yu yukseltince, enstantane suresi azalir.. her bir hop'da yari yariya duser.. mesela iso100'de 1/30'da cekim yapabiliyorsaniz, iso 200'de 1/60 saniyeye duser sure.. iso 400'de 1/120 gibi..)

diger yandan tek basina IS de iyi birsey degil.. cunku istenmeyen durumlarda motion blur saglar.. yani yukaridaki olayin tam tersi.. ve enstantane suresi kisalmadigindan, hareketi donduramazsiniz.. IS sabit cisimleri cekmekte etkili.. ve dusuk isikta tripod kullanmamakta etkili..

en guzel her ikisi de olsun bir arada.. dslr ile IS'li lense sahip olabilirsiniz ve iso'yu dilediginiz gibi yukseltebilirsiniz.. (r1'de de iso'yu yukseltebilirsiniz.. ama hicbir zaman IS'e sahip olamayacaksiniz r1 alirsaniz.. )
bu arada eger ki sony a100 alirsaniz, hangi lensi takarsaniz takin IS'li gibi olacak.. cunku IS olayi makinenin icinde.. ve yuksek iso'ya da cikabildiginden (eee, ne de olsa bir dslr.. ) sinirlari zorlamak mumkun.. gerisi size kalmis..

Tarih: 20 Temmuz 2006, 13:12 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

"vadaaaat!!!! r1'de IS ma........."
ilker Allah iyiliğini versin emi.. Bir an kirli çoraplarımı beyazların içine atmışımda yıkama bittikten sonra sıkı yönetim komutanının haykırışına maruz kalıyorum sandım. masanın altına saklandım
Tamam sakin olalım herşey yolunda.. R1 'de AS yok (ama as'ta R1 var.bu bir çelişkimidir bu üçünü yada ikisini istiyorum)
Peki o caaanım sony mühendisleri R1 e niye AS koymamışlar. H5 in üstün olduğu bi konu yakaladım ya oh yani..
ISO yu arttırarak noisi çoğaltarak bir bildiklerimi var. Noise ben poşotoptada yaparım canım... bu konu uzayacağa benziyor.

Bu arada şu meşhur (ne zaman meşhur olduysa) R1 plug-in konusunda da kabaca bir açıklama yapayım (Basın açıklaması mübarek) aklımdan geçen şey aslında bir kaç ayarı opsiyonel bırakan bir .atn (action). Normalde fotoğraflı bir broşür vb. tasarım işi geldiğinde hemen hemen tüm imajlara uyguladığımız birkaç ayar var. örn: Smartblur-dust&strach-Sharpen-contrast-overlay-Level vs.. bunları bir kaç farklı ayar için toplanmış bir action yapılabilir. Ama bu ayarlar imajın durumuna göre çok değişkenlik gösterdiğinden bir kaç ana gruba ayrılabilir. darken foto.. türkçe yazayım.. karanlık fotolar için-aydınlık fotolar için (beyaz ) - Netsiz fotolar için-Noise fotolar için vs..
umarım yeterince açık açıklayabilmişimdir.

Tarih: 20 Temmuz 2006, 13:51 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

vedat iyi espriydi, tebrik ederim.. demek r1'de as yok ama as'da r1 var..

"ISO yu arttırarak noisi çoğaltarak bir bildiklerimi var. Noise ben poşotoptada yaparım canım... "

vedat, iso'yu yukselterek dogru pozlamayi sagliyorsun.. photoshop'da sonradan aman posotop'da sonradan yaparsan, fotograf hali hazirda cekili oldugundan... yani olup bitmis fotografi isliyorsun posotop'da.. ama dogru pozlama icin basta, makine icinde iso'yu yukseltmen gerekebilir.. bilmem anlatabildim mi?

vedat h5'in ustun oldugu cok yerler var.. mesela lensi.. mesela lcd ekrani.. mesela video cekebilmesi.. zaten 7.2 mp pixel var.. [>:D :D

Tarih: 20 Temmuz 2006, 14:11 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ilker anladım.. birazcıkta biliyordum..
bakalım ben tekrar anlatabilecek miyim?
poşotop ile çekilmiş fotonun iso sunu arttırmıyorum.. eleştirel dille espri yaptım. Çekilmiş fotoda noise yapıyorum. Makine yüksek isoda noise yapıyor ya....
anladın sen

Tarih: 20 Temmuz 2006, 14:38 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

onu anladim, ama bir an icin seni; hani iso arttirmaya ne gerek var diyorsun diye algiladim..
yani soyle aciklayayim olayi.. sen yuksek iso'da fotograf cekerken, makinen, hadi biraz noise ekleyeyim de yuksek iso'da cekilmis oldugu belli olsun demiyor..
..ve tabii ki posotop'da noise eklemek basit is..

(sanirim yapmak istedigin esprinin icine ettim.. )

...neyse bu konuyu unutalim..

sen bu action hazirlama isine basladin mi onu soyle.. bir de sony h5'i ne zaman aliyorsun?

Tarih: 20 Temmuz 2006, 14:59 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ilker h5 için arkadaştan yanıt daha doğrusu girişim bekliyorum çok ısrarcı olmak istemiyorum
(benim eos500n ile video kamerasını değişcek arkadaş)
biraz isteksiz görürsem h5 almak için beklediğim başka birşey yok
ama R1 topiğinde H5 ten bahsetmek ayıp olmasın diye şunu söyleyim. eğer yukarıdaki ihtimal gerçekleşirse R1 almak konusunda kararlıyım Kıvanç ile direk irtibata geçip nerden daha uygun koşullarda alırım onu görüşecem. Artık kıvancı R1 bilirkişisi olarak görüyorum.
Nasreddin hoca ağaçtan düşmüş.. ahali başına toplaşmış.. Birileri "doktor cağırın doktor çağırın" diye bağrırken hoca elini kaldırmış.. zoraki mırıldanarak "Doktor değil bana ağaçtan düşmüş birini bulun" demişşş..

action konusu ise şöyle yapayım buradan konuya uygun bir foto bulup onu çekenin yüksek müsadesiyle biraz poşotoplayım.buraya iliştireyim. sonuçtan memnun kalırsanız devam ederim

Tarih: 20 Temmuz 2006, 15:19 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tamamdir..

http://www.dpreview.com/gallery/fujifilms9000_samples/

adresinden kivancin makinesinin fotograflarini indirebilirsin mesela..

http://www.dpreview.com/gallery/

adresinde hemen hemen her makinenin ornekleri var.. sony h5'inkileri de isleyip gorebilirsin..

.........

bu arada, nikon'un yeni 10.2 mp'lik makinesi haberi var dpreview'de.. hemen okuyayim..

Tarih: 20 Temmuz 2006, 15:32 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Eveeet dumanı üstünde R1 actionu..
Ön açıklama : Kıvanç umarım çektiğin resimlerin renk ve kontrast editlerine yanlış anlayarak kızmazsın. hoşgörüne ve icazetine sığınıyorum.

#rokomet' tarafyndan 20.07.2006 17:54:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Temmuz 2006, 17:52 - İp: 85.***.**5.232
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

tahmin edeceğiniz gibi ilk fotolar Kıvançın orjinalleri ikinciler benim renkleriyle kontrastıyla oynadığım halleri..
farkı daha iyi anlayabilmeniz için bir yöntem: poşotopta iki imajı üst üste layerlar olacak şekilde tek dökümanda açıp üstteki layeri görünür/görünmez şeklinde layer menüsündeki göze tıklamanız...

Tarih: 20 Temmuz 2006, 18:00 - İp: 85.***.**5.232
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

buda son orjinal ve edit

Tarih: 20 Temmuz 2006, 18:04 - İp: 85.***.**5.232