as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ve yine basın açıklaması:
yukarıdaki fotolara daha pek çok müdahale/edit yapılması sözkonusu olabilir. örneğin birinci fotodaki yada editteki yolun mavi tonları aslında beni rahatsız etti. Manuel olarak fırcayla o mavilik yok edilebilir ama maksat atn yada plug-in gibi bir hazır şablon yapmak olduğu için o tarz editlere tevessül etmedim. Gerçi bunları yaparken bir atn oluşturmadım herbiri için ayrı ayrı değerlerde sharpen filtresinden tutunda hue-saturationa kadar pek çok farklı değer ve araç kullandım. Çünkü yaptığım oynamayı geri alıp tekrar yaptım sonra farklı birşey yaptım.
neticede hazır bir atn oluşturmak için biraz itinalı, hazırlıklı ve zaman harcayarak uğraşmak lazım.. onuda yaparım ama ne zaman bilemiyorum.
bu editleri yorumlarınıza sunuyorum.
Öncelik Kıvanc'ın

Not: Ben normalde CMYK çalışırım dolayısı ile bu renk modunda edite biraz daha elim yatkın. Ama genelgeçerde siz ve diğer arkadaşlar RGB çalışacağı için CMYK çevirip tekrar RGB yapmak istemedim.

Not 2 : (aklıma geldikçe yazıyorum konuyu ve kafanızı şişirdiysem özür dilerim) Kıvanç senin fotoları burdan alıp baktığım kadarıyla biraz fazla sıkıştırılmış. Eğer sonradan jpeg yaparken sıkıştırMADI İSEN.. makinenin sıkıştırma ayarına bir bak.. bu denli sıkıştırılan fotoda ayrıntı ve renk kaybı doğal bence

#rokomet' tarafyndan 20.07.2006 18:17:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Temmuz 2006, 18:11 - İp: 85.***.**5.232
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili rokomet, ilk fotograf gercekten cok iyi olmus, ama digerlerinde bi bozulma soz konusu.
simdi kıvancın makinasıyla cektigi fotografı p/s de plugin yardımıyla R1 kalitesine cıkarmak mumkun diyosun peki benim cep telefonuyla cektigim fotograflarıda o plugin yardımıyla R1 duzeyine cıkarmak olası yanılıyo muyum arkadaslar?

Tarih: 20 Temmuz 2006, 18:40 - İp: 85.***.**8.198
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

ilker soruma cevap vermemişsin.ama helal olsun varya hızınıza yetişmek ve anlamlı anlamlar çıkarmakta zorlanıyorum. sanırım ismin vedat (r1 as yok ama as'ta r1 var) topiğin başlığı bu olmalı çok iyiydi. sıkıştırma oranları konusunu biraz açalım.nekadar fazla sıkıştırılırsa okadar fazla renk kaypımı oluyor?en uygun format hangisi?

Tarih: 20 Temmuz 2006, 18:48 - İp: 88.***.**0.187
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

malcom cep ile çektiğin fotoları R1 kalitesine çıkartmak mümkün değil çünkü arada ciddi bir sensör yani megapixel farkı var. Gelgelelim cep telefonu ile doğru ışıkta çektiğin bir fotoyu birazda işleyerek R1 in yanlış ışık ve yanlış ayarlarla çekilmiş bir fotosundan daha iyi göstermek mümkün
Birde R1 düzeyi demiyelim.. Burda bahsederken Kıvançın içerlemesinden dolayı olayın adını böyle koyduk ama iş aslında poşotopla (p/s diyorsunuz siz niyeyse) bir imajı fotoşu biraz daha canlı/net/albenili yapmak mümkün..
Yoksa aynı yerin(dış mekan) fotosunu bir sabah birde akşam olmak üzere çekin..bunlardan biri doğru ışıklı ve güzel görünüyor olsun. Kötü görüneni poşotopla diğerinin aynısı yapmak mümkün değil.(aynı makina-aynı sahne-aynı ayarlar)
kısaca poşotop varolanı daha iyi kılar o kadar. ayrıntı ve olmayan pixelleri eklemezzz.
......
gantry seninde bileceğin gibi herzamanda ve hermekanda tek doğru format ve sıkıştırma oranı söz konusu değil..
Kullandığımız yere göre doğru format ve sıkıştırma oranı söz konusu
örnekleyerek açayım
JPEG (jpg) : İnternet üzerinden bir yere (foto-imaj-pixel tabanlı dosya) foto aktaracaksanız yada kalitesinden ziyade kapladığı alanın kücüklüğü önemli ise doğru format.. ve sıkıştırma oranıda sizin tercihinize göre 3-5-10 sıkıştırma oranı büyüdükçe benzer renkler birbirine kaynayacak ayrıntılar yok olacak. (gifte benzer özelliktedir bir adım öte özellikleri vardır konumuz dışı)
TIFF (tif) : Biz grafikerlerin en çok kullandığı format. Bu formatında ayrıntıları çok fazla sıkıştırma seçenekleri ve pyramid yapısı söz konusu. Hic sıkıştırmadan kullanıldığı takdirde hemen hemen her platformda desteklenen kayıpsız format (mac var pc var layerlisi var ohoo uzun hikaye)
RAW : sonradan işlemek üzere saklanan ve kaliteli olması istenen fotoların en şahane formatı. Kayıt yeri açısından (Mb) bir sıkıntınız yoksa tek geçerim bu formatı. Marifetleri ve özellikler pek çok yerde anlatılmış tekrar etmeyim.

Bu başlık altında bize gereken 3 ana formattır bunlar..

Karışıklık olmasın diye bahsedeyim CMYK veya RGB veya Lab gibi Renk Modlarına girmiyorum. Tamamen kullanıldığı yerle alakalı şeyler
dosya formatı olarak EPS, targa, pict, bmp, png gibi formatlarda var ama kafanız karışmasın konumuzla alakalı olsada fazla ve gereksiz ayrıntı olur.

Tarih: 20 Temmuz 2006, 19:27 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

en uygun format raw arkadaslar..

gantry neyi cevaplamadim?
...

vedat bence gayet iyi olmuslar.. iste tek sorun gokyuzu patliyor, o a hos degil dogrusu..
kivanc'in bende bir tane raw fotografi var s9500 ile cekilmis.. kivanc izin verirse sana buradan gondereyim..
o fotografda eminim ki r1 goruntusunu yakalayabilirsin..

bulent, yanlis anlasilma olmasin.. oyle herseyden r1'inki gibi yuksek kalite elde edilebiliyor olsaydi, hepimize birer tane cep telefonu alirdik olay cozulurdu zaten..
bu islemlerin amaci, en az kayipla photoshop'da r1'in verdigi canliligi yakalayabilmek fotograflarda.. ama tabii ki ayni kalite olmaz.. fakat burada 1024x768'e yayinlanan fotograflar ayni gorulebilir..

Tarih: 20 Temmuz 2006, 19:37 - İp: 62.***.**2.10
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

evet ilker dosya jpg ise pixel patlamalarından kaçmak mümkün değil. Blur tool yada Healin brus tool gibi manuel araçlarla müdahale yapılabilir ama dediğim gibi maksat size renk düzeltmeleri bir atn ile göstermekti..
Neyse sohbete doyum olmaz.. alarm çaldı ben kaçar.. yoksa fırça yer..
sağlıcakla kalın yarın görüşürüz..

Tarih: 20 Temmuz 2006, 19:51 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gorusuruz vedat..

Tarih: 20 Temmuz 2006, 19:57 - İp: 62.***.**2.10
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Rokomet sana çok zahmet oldu bu photoshop çalışması.İlk fotoğraftaki değişimi beğendim ancak dikkat edersen yolun sonundaki tellerin olduğu aydınlık kısım biraz patlamış.Benimkinde çok açıkdı ama seninkinde renkler ve ışık beyaz'a iyice yaklaşmış.Vapurda dikkat edersen gökyüzünde yani dağın hemen üst kısmında hafif şekilde bozulmalar oluşmuş.En kötüsü ise maalesef çiçek fotoğrafında olmuş.Çünkü içlerinde en koyu renge sahip olan bu çiçeğin çevresindeki yeşil yapraklar olduğundan,burada meydana gelen kirlenmenin üzerine birde photoshop'ın meydana getirdiği kalite kaybı eklenmiş ve benim gözümü rahatsız etti.
Photoshop'a karşı değilim kesinlikle.Doğru yerde,doğru miktarda kullanıldığında fotoğrafa artı değer katıyor.
Ellerine sağlık

Tarih: 20 Temmuz 2006, 20:15 - İp: 85.***.**0.108
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaslar ben kıvanc a takılmak istemistim, ama herkes benim ciddi ciddi sordugumu sanmıss ben R1 ile 1mp ta bile cektigim fotograflar hangi kosulda olursa olsun 2mp olan cep telefonumdan cok cok cok kaliteli. P/s nin de bu kadar marifetli olacagına inanmıyorum cunku ugrastıkca detay kaybı yasanıyo.
benim bu arada rokomet ilker size sormak istedigim bi konu var: bildiginiz uzere portre konusunda uzmanlasmak istiyorum.. fotografı cektikten sonra p/s de duzenlemeye bir takım sephia b/w gibi efectler vermeye kalktıgımda ciddi detay kaybı yasıyorum. porte cekimlerde yuz detayları benim icin onemli oldugundan ciddi sorunlar olusuyo benim icin. acaba diyorum raw olarak ceksem, yine detay kaybı yasar mıyım? bahsettigim raw ı işlemek degil; işledikten sonra sephia gibi efectler verdikten sonraki hali.
bilen bilmeyen yanıtlarsa sevinirim

Tarih: 20 Temmuz 2006, 20:21 - İp: 85.***.**8.198
_speed_
_speed_ (üye)
Yurtdışı / Amatör

bizim koyden biraz fotograf yerlestiriyim bisiklete atladim bugun biraz gezdim tavuskusunu netlemek cok zor oldu tellerin arkasindan

Tarih: 20 Temmuz 2006, 20:23 - İp: 83.***.**9.189