as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 2. Bölüm. Yorumlar.

Arkadaşlar Sony DSC-R1 Test İlk İzlenimler topiği sayfa okunma sayısının 51000 e mesaj sayısınında 3500 e yaklaşmasından dolayı kullanımı zorlaşmış sayfalar çok yavaş açılmaya başlamıştı.Son sayfada yaşanan sayfa yapısındaki bozulmadan sonra topiğe 2 bölüm yorumlar adı altında devam etme zorunluluğumuz doğdu.Bundan sonra mesaj ve örnek fotoğraflarımız bu başlık altında devam edecek.

Kamuoyuna duyurulur.

Sony DSC-R1

#as' tarafından 18.08.2006 00:15:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 11 Temmuz 2006, 22:56 - İp: 85.***.**3.16
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

phaon merhaba..
kaybolma bir yere..
ilahi phaon.. neden browser'larimizda bookmarks var, kaybolmayalim diye.. bu sayfayi hemen bookmarks'a ekle..
....
murat merhaba..
yasim 33'e geldi, hizla almiyor falan demeyeceksin.. ben de aha 33 oldum..

aslinda haklisin; temelden ogrenmeyince anlasilmasi cok zor oluyor.. fotograf kursu internette murat.. herseyi internetten bulabilmek mumkun..
fotograf kursunda ne ogretebilirler ki?.. bence onun yerine bir kitap alip okusan cozumlersin herseyi.. dijital fotografciliga giris gibi kitaplardan biri mesela..

macro cekimlerde f degerini buyuk alirsin, yani f/16, f/22 gibi.. cunku cisimlere cok yakin durdugundan, net alan derinligi cok cabuk azalir.. o yuzden de diyaframi acmazsin, kisarsin..

Tarih: 1 Kasım 2006, 11:30 - İp: 86.***.**0.120
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Rica ederim Murat. Ben uzman değilim ama sana yardımcı olmaya çalışayım. f değeri fotoda net alan derinliğini etkileyecek. f değerin ne kadar az ise alan derinliğin o kadar azalacak. Ama objeye uzaklığında bunda etkili. Makrolarda küçük f değerlerinde net alan derinliğin çok azalır. mm relerle ölçülecek boyutlara iner. Biblo fotosunda gördüğün gibi biblonun başı net ama ayakları net değil. Diyaframı kısmak alan derinliğini arttırır ama bu makrolarda çok uzun mesafelere çıkmaz. Sonuçta f değerinin seçimi fotodan ne almak istediğine bağlı. 1cm kalınlığındaki objenin ön ve arkasını açık diyaframla net alabilecekken, obje kalınlaştığında sana yakın ve uzak kısımlarını net almak için diyaframı kısman gerekecek. Ama yakın mesafeden yapılan çekimlerde diyaframı kısmak alan derinliğini çok fazla arttırmaz. Benim bilgim buraya kadar. Makro ile ilgili nette yazılar var. Makro ile ilgili forumlardaki yazıları okuyabilirsin. Makine ile f değerlerini değiştirerek çekimler yap ve sonucunu gör. Beni yazdıklarımdan görsel anlamda daha yararlı olabilir senin için. Başarılar dilerim.

Tarih: 1 Kasım 2006, 11:40 - İp: 81.***.**2.162
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker aynı anda yazmışız
Ben diyaframı kısmak alan derinliğini çok arttırmaz derken, derinliği arttırır ama çok fazla derinlik bekleme manasında demiştim

#dtcan' tarafyndan 01.11.2006 11:52:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Kasım 2006, 11:42 - İp: 81.***.**2.162
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ama dogru soylemissin can.. sonunta derinligi cok da arttirmaz.. ben mesela f/18, f/22 ile falan cekiyorum bir iki santimlik yeri anca net cikarabiliyorum.. sonucta bu isler deneme yanilma bir yerde.. biraz uzak dursan 1:1 olmayacak sekilde, f/11-16 ile bile istedigin kadarini net cikarabilirsin mesela.. ama dibine girdin mi, iyice kisman gerekiyor..
(fazla kisinca da fotografin kalitesi duser biliyorsunuz.. normalde f/13, f/16'dan daha fazla kistiginizda kalite korkunc duser.. o yuzden cok kismak da iyi degil.. )

Tarih: 1 Kasım 2006, 12:08 - İp: 86.***.**0.120
as
as (Üye)

Can Murat'a hızır gibi yetişmişsin.
Aslında o macroları flaşsız yani gün ışığında çekseymişsin daha da iyi olabilirmiş ama bu kadarı da Murat'a konuyu anlatmaya yetmiş.

phaon topic burda duruyor bir yere kaybolmadıda sen kayboldun.

İlker in bookmarks'ı bu topicte bayağı meşhurdur. Onların içinde ne güzellikler var ben iyi bilirim.

Tarih: 1 Kasım 2006, 13:33 - İp: 85.***.**9.25
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

tabii.. en cok bookmarks'i kullanan benim herhalde.. ama sagolun sizler bana email olarak atiyorsunuz o guzellikleri..
phaon kayboldu valla.. aradan iki gun gecmedi ama.. biraz beklesek mi acep..

Tarih: 1 Kasım 2006, 16:44 - İp: 86.***.**0.120
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Geldim dostlar
Sony R1'in fotoğrafları boyadığıyla ilgili tezim devam ediyor... Özellikle manzara ve iyi ışık alan çekimlerde DSLR larda olmadığı kadar bir renk doygunluğu var sanki... Florasan ve sarı ışık altında fırçanın ayarını sanki bazı yerlerde kaçırmış gibi geldi... Sn. dtcan siz bu fotoğrafları sarı ışıkla mı florasanla mı çekmiştiniz acaba? Sanırım renkerin birbirlerine soft geçişlerinde deklanşöre basarkenki titremenin ve pozlama süresinin de bir etkisi olmuş olabilir... Ben birde makinenin bilhassa subjenin arkasından veya çeşitli kaynaklardan ışık geldiğinde gece çekimlerinde nasıl davranacağını çok merak ediyorum... Mesela gece birisini çekeceksiniz ve tam omuz hizasından ve arkasında objektife sokak lambasının ışığı geliyor... Böyle bir durumda makine istifa dilekçesini mi imzalıyor?
Yanlışım varsa düzeltin böyle bir durumda en az 800 ISO ile flash kullanarak bir çekim yapmanız gerekecek... İki durum var, CMOS büyüklüğünü gösterecek mi, ISO makineye yakışacak mı...

Tarih: 1 Kasım 2006, 18:52 - İp: 84.***.**5.196
as
as (Üye)

Phaon selam.
Bir önceki sayfada R1 in 1.bölüm izlenimlerinde 300. sayfadan itibaren çeşitli ışık şartlarında benim yüklediğim fotoğraflar var.Bunlar 300. sayfadan başlayıp devamında da sürüyor.Senin söylediğin R1 in yüksek ıso da çekilmiş fotoğrafları 301.sayfada.Sana kolaylık olsun diye o sayfanın linkini BURAYA kopyaladım.O sayfa ve devamında R1 ile çektiğim bir sürü fotoğrafı arka arkaya bulabilirsin.
Renk boyama konusundaki görüşüne katılmıyorum.R1 in renkleri canlı vermesinin sebebi üzerindeki lensin kalitesi.R1 özellikle ten rengini bir çok dslr nin verdiğinden çok daha başarılı veriyor.Sen o sayfaları incelersen söylediklerimi sanırım daha kolay anlarsın.

Tarih: 1 Kasım 2006, 19:13 - İp: 81.***.**1.18
phaon
phaon (üye)
Yurtdışı / Amatör

Hakkaten budur

Sn. as çektiğiniz fotoğraflar gerçekten muhteşem. bu makineyle ilgili hiçbir şüphem kalmadı. Bu makina çıkalı epey oldu mu peki? Şu anda fiyatı 630 € civarlarında beklesem biraz daha düşermi? Canon S3'ü ilk çıktığında 500 €bayılmıştım şimdi millet 350-400 'e alıyo, aynı şey olmasın Elimdeki S3'ü çıkarıcam haliyle

Tarih: 1 Kasım 2006, 19:54 - İp: 84.***.**5.196
as
as (Üye)

phaon selam.
R1 piyasaya çıkalı yaklaşık bir yıl oluyor.İlk çıktığında avrupa da 1000 euro,ABD de 1000 usd ye satılıyordu.Ancak A100 ün çıkmasından sonra R1 in fiyatı yüksek kaldığı için A100 seviyesinin altına çekildi.R1 in fiyatının daha da düşeceğini hiç sanmıyorum.Çünkü makinanın üzerindeki lens kalitesi ve üzerindeki dslr büyüklüğündeki sensöründen dolayı maliyetli bir makina.

R1 i yaklaşık 6 ay kadar kullandım.Bu arada bir çok dslr makina da kullanma fırsatım oldu.Kullandığım dslr den sadece üzerinde kit lensi değilde pahalı ve kaliteli lens i olan makinalar R1 kalitesinde fotoğraf çekebildi.
R1 i bu sitede ilk alıp kullanan bir kişi olarak söyliyeyim 600 euro luk fiyat bu makina için çok ucuz.Herhangi bir marka dslr türü makina almaya kalksan ona ilave olarak alacağın kaliteli bir lens parasına makina almış olacaksın.

R1 in fotoğraf kalitesine söylenecek olumsuz hiç bir şey yok.R1 in üzerindeki 24-120mm. lik CarlZeiss lensin 5X zoom oranı senin işini görüp başka lens almaya gerek duymayacaksan ve hız olarak saniyede 3 kare çekimlik hız sana yetecekse R1 den başka bir makinaya bakma.

R1 hakkında her türlü bilgi ve dökümanı Sony DSC R1 1.Bölüm İzlenimler topiğinde bulabilirsin.O da bu forum sayfasının (DSLR Satın Alma Rehberi) 2. sayfasında yer alıyor.

Tarih: 1 Kasım 2006, 20:33 - İp: 81.***.**1.18