fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sony A-100 Detaylı Incelemsonuçları

Nihayet Dpreview çok detaylı A100 değerlendirmesini tamamlayıp yayınladı.

SONY A-100’ün kendisinden bir üst sınıfta olan Nikon D200 ve Canon 30D gibi kaliteleri ispatlanmış iki baba makinayla gerçekten de başabaş performans göstermesi ve bunun sonucunda da “HIGHLY RECOMMENDED” alması ilk göze çarpanlar.

Görüntülerdeki çözünürlük detayı, Titreşim Önleme sistemi, Dynamic Range Oranındaki başarısı (gölge ve ışıklı alanlardaki detayların görünürlüğü), CF karta yazım hızı (bu güne kadarki en yüksek yazma hızı), renk tonlarındaki doğallık öne çıkan bazı özellikler olarak görülüyor.

Artık söylentilerin yerini test sonuçlarının alması makina seçimi yapacak arkadaşların daha doğru karar vermesini sağlayacaktır.

İşte link

http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/

#fotoman' tarafından 01.08.2006 11:32:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ağustos 2006, 11:24 - İp: 195.***.**7.2
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

MFFoto selamlar...Fotograftaki derinlik hissi ile ilgili örnek iki fotograf istemissiniz. Bunu fotograf üzerinde anlata bilmek için aynı manzarayı aynı noktadan Ayrı iki DSLR ile (DSLR nin biri A100 digeri bu konuda daha iyi oldugunu düsündüğüm bir DSLR olmalı) çekilmiş iki fotografı yan yana koymaktan geçiyor.

Bu testi yapmak için malesef ki teknik donanıma sahip degilim Kaldı ki elimde bir tane bile DSLR yok

Fakat dilimin döndügünce anlatamaya calısayım.

Binoküler Görme Nedir?

Sag ve sol gözden beyindeki görme merkezine giden görüntüler farklıdır. Fakat sağ ve sol gözün ortak olarak gördükleri alan ve herbirinin aslında iki boyutlu gördügü görüntüler birleştirilerek derinlik hissi veya diger ifadeyle üç boyutlu görmemezi sağlar. Test etmek icin iki gözünüzle bir ağacın dallarına bakın daha sonra bir gözünüzü kapatarak 15-20 sn bakın ardında kapattığınız gözünüzü açın, iki gözünüzle bakarken dallar arasındaki uzaklık ve derinlik daha anlaşılır hale gelecektir.
Doğumdan itibaren binoküler(3 boyutlu) gören bir insanda sürekli tekrarlayan perspektif deneyimi sonuçunda tek gözle derinliği algılayamasada hangi cismin daha yakın olduğunu çok güçlü bir sekilde tahmin edebilir. Fotografta ise ne olursa olsun iki boyutlu bir kayıttır. Bir fotografa bakınca hangisi daha yakındadır veya fotograftaki bir cismin eni boyu ve derinliği hakkında fikir yürütebilmemizde bu deneyim sonucundadır.
Şimdi gelelim fotografta derinlik hissi kaybı nasıl olur
Fotograf konusunda ve teknolojileri hakkında ve fotograf çekiminde derinlik hissini etkileyen faktörler konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığımı düşünüyorum.Tahminden öteye gidemem.
Gördüğüm fotografların bende perspektif alışkanlığımı destekleyip desteklememesi ile ilgili bir konu olsa gerek ki bazı makinaların çektiği fotograf daha gerçekci ve derinliğe sahip hissi uyandırıyor. Zaten adı üzerinde hissetmek bu herkesin doğasında var olan bir algılama.
Sag önden ışık alan bir cismin(bu bir küp olsun) sol önden bakılarak ön ve sol yanı arasındaki ışık farkının resmini cizerken kagıda nasıl yansıdıgını düşünelim. Eğer bu ışık farklılıgını resmi çizerken yansıtmazsak çizdiğimiz resimde boyut kaybederiz. DRO ile yaptığım tahminde bundan öte birşey değil. DRO sonuçta doğal olamayan bir süreçte ışık farklılıgına müdahaleden başka bir şey değil.

#mbsahan' tarafyndan 06.08.2006 16:03:33 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 10:02 - İp: 85.***.**1.165
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

DRO TESTİ

Aşagıdaki resimlerin hepside A100 le çekilmiş.Sizice A mı, B mi, C mi, D mi veya E mi?
Bu resimlerden hangisi iyi bir ışık seviyesine sahip ve daha fazla detey içeriyor?... Cevaplarınızı bekliyorum...

Tarih: 6 Ağustos 2006, 10:08 - İp: 85.***.**1.165
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Hepsi birbirine yakın ancak bana D daha iyi gibi geldi.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 10:34 - İp: 85.***.**9.109
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Ben de D'yi daha iyi buldum. Açık-koyu dengesi daha başarılı olmuş

Tarih: 6 Ağustos 2006, 11:42 - İp: 85.***.**3.205
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

e

Tarih: 6 Ağustos 2006, 12:34 - İp: 85.***.**5.216
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Pazarbey gökyüzünü ve arka plandaki ağaçlarıda değerlendirince bende D diyorum.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:01 - İp: 85.***.**6.140
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Evet arkadaşlar fikrinizi belirtmekte cekinmeyin sınıfta kalmak yok Amacım sadece ortak bir fikirle DRO ya puan vereceğiz.Cevaplar birazdan Evet A B C D E hangi fotograf daha fazla detay içeriyor ve ışık anlamında daha iyi...

#mbsahan' tarafyndan 06.08.2006 15:26:08 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:17 - İp: 85.***.**6.140
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

.....D......

(aslında sıralama A,B,C,D,E şeklinde değil...saatlere bakarsanız.....alakasız oldu ama )

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:24 - İp: 85.***.**0.89
mavim
mavim (üye)
Ankara / Amatör

bencede D ikinci olarakta A

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:35 - İp: 81.***.**7.74
mbsahan
mbsahan (üye)
Gaziantep / Amatör

Cevaplar:

Resim A: DRO off

Resim B: DRO on

Resim C: DRO Plus

Resim D: Resim A nın ACDSee Pro ile 30 sn altında kısa bir sürede otomatik contrast ve brigtness ayarı yapılmışı.DRO off...

Resim E: Resim B nin ACDSee Pro ile otomatik contrast ve brigtness ayarı yapılmışı.D ve E yi aynı otomatik ayarla işlemden geçirdim karşılastırma rahat olsun diye..DRO on...

#mbsahan' tarafyndan 06.08.2006 15:26:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 14:52 - İp: 85.***.**6.140