fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sony A-100 Detaylı Incelemsonuçları

Nihayet Dpreview çok detaylı A100 değerlendirmesini tamamlayıp yayınladı.

SONY A-100’ün kendisinden bir üst sınıfta olan Nikon D200 ve Canon 30D gibi kaliteleri ispatlanmış iki baba makinayla gerçekten de başabaş performans göstermesi ve bunun sonucunda da “HIGHLY RECOMMENDED” alması ilk göze çarpanlar.

Görüntülerdeki çözünürlük detayı, Titreşim Önleme sistemi, Dynamic Range Oranındaki başarısı (gölge ve ışıklı alanlardaki detayların görünürlüğü), CF karta yazım hızı (bu güne kadarki en yüksek yazma hızı), renk tonlarındaki doğallık öne çıkan bazı özellikler olarak görülüyor.

Artık söylentilerin yerini test sonuçlarının alması makina seçimi yapacak arkadaşların daha doğru karar vermesini sağlayacaktır.

İşte link

http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/

#fotoman' tarafından 01.08.2006 11:32:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 1 Ağustos 2006, 11:24 - İp: 195.***.**7.2
karacaciha
karacaciha (üye)
Aydın / Profesyonel Fotoğrafçı

Arkadaşlar,şunu dikkate almak lazım diye düşünüyorum.farklı açılı,özellikle de geniş ve teleyi bir arada barındıran lenslerde eleman sayısı yani mercek sayısı artacağından doğal olarak ışığın kalitesi,fotoğrafın kalitesi düşecektir.Bazı arkadaşlarımız şu konuda yanılıyor.18-200 mm lensin 18-70 mm lensten daha keskin ve kaliteli sonuçlar vereceğini düşünüyor.Lenslerin detayları incelendiğinde,kaç grupta kaç eleman var bakıldığında bu görülecektir.Belki tek objektifte bir çok açı seçeneğini elde edebilirsiniz ama detay kaybını da göze almış olursunuz.
Bu daha geniş açılı zoom lensler için de geçerli.Tabi özel üretim lensler için bir şey söylemeye gerek yok.Mesela 18-200 mm lens hiç bir zaman 70-200mm lens kadar kaliteli sonuçlar veremeyecektir.Tek açılı yani sabit lenslerin daha kaliteli sonuçlar verdiğini hepimiz biliyoruz zaten.
Eğer fotoğrafta kaliteyi arıyorsanız farklı açıları farklı lens seçenekleriyle elde etmelisiniz.Mesela kaliteli bir 18-70mm ile devamı 70-200mm gibi.E tabi bu da bütçe işi.Tek bir lensle aynı kaliteyi beklemek mümkün değil.Ama 70-200mm nin daha kalitelisi yok mu?Var.Özel lenslerden alırsınız,bunu bir de F2.8 yaparsınız daha iyi olur.Ama bu da dediğim gibi bütçe meselesi.
Sonuç:Elbette kit lensler ortalama işi görecek şekilde üretiliyorlar.Onlardan daha fazla kalite beklenmemeli.18-70 35-105 e tekabül eder yaklaşık olarak.Yani genişten teleye bir lens.Farklı açı seçeneklerini sunmak için içinde hem geniş hem de teleyi sunan farklı mercekler kullanılacak.Dolayısıyla ışığın kalitesinin düşmesi ve sapması söz konusu.
Bu arada bir arkadaş A-100 ün DRO özelliğinden bahsederken işlemcinin bu özellik yüzünden derinlik ve detay kaybına neden olabileceği tahmininde bulunmuş.ben böyle bir şeyin söz konusu olacağını sanmıyorum.Tahminimce bu özellik kullanılırken makina daha uygun bir pozlama yani daha esnek bir pozlama imkanı sunuyor.Aydınlık ve karanlık bölgelere müdahale edip oralardaki ışık miktarlarını ayrı ayrı denetleyecek bir mekanizma çok hızlı ve gelişmiş bir mekanizma olsa gerek.Ben böyle bir sisteme 5 yıl falan sonra yaklaşabiliriz diye düşünüyorum.Kaldı ki böyle bir şey olsa bile bu mekanizmanın fiziksel olarak detay ve derinlik kaybına yol açacağını sanmıyorum.Mesela çekim sonrası aşamada Photoshop da ters ışıkta çektiğimiz bir fotoğrafa kendimiz DRO yapmaya kalktığımızda (Level v.s.),karanlık bölgeyi daha aydınlık ve görünür yapmaya kalktığımızda grenleşme olur ve detay kaybına uğrarız.Ama bu çekim sonrası aşaması.Yani fotoğraf oluştuktan sonra.Ama bunu çekim öncesi yaptığınızda (ki DRO bunun için geliştirilmiş gibi)fotoğraf oluşmadan yaptığınız için derinlik ve detay kaybına uğrayacağımızı zannetmiyorum.
Bunu,RAW ile çektiğimiz fotolar ile jpeg ile çektiğimiz fotolara uyguladığımız manipülasyonları kıyaslarsak daha iyi anlayabiliriz sanırım.
Konuyu çok uzattım ve uzun yazdım.Kusura bakmayın arkadaşlar.

Tarih: 5 Ağustos 2006, 19:35 - İp: 88.***.**8.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

karacaciha yaptığın açıklamalara katılmakla beraber eğer makinada SAL 18-200 mm F3.5-6.3 lensini kullandığımızda 18-70 lik kit lens ten bile daha kötü sonuçlar elde edceğimizi söylüyorsan bence bu konuda yanılıyorsun.Evet lensin içindeki eleman sayısının artmasının fotoğrafa yapacağı olumsuz etki mutlaka olacaktır ama bu kullanılan elemanların kalitesiyle doğru orantılı olduğu en ucuz malzeme ile üretilen 18-70 kit lens ten daha kötü olacağını hiç sanmıyorum.

Tarih: 5 Ağustos 2006, 20:15 - İp: 85.***.**6.149
makulmurat
makulmurat (üye)
İstanbul / Amatör

Selam
As merhaba ben henuz R1 almadım A100 u beklıyorum herkes gıbı, aslında bırazda sızı beklıyorum(tabı sız D30 alırsanız o bızı asar tabıkı). Sız A100 u gordukten sonra tekrar R1 alırsanız(pahalı lens ıhtıyacı gereksınımı yuuznden) bende herhalde R1 alırım. R1 kalıtesınde(24-120mm arasında) fotograf elde etmek ıcın herhalde 700 dolarlık bır lense ıhtıyac vardır A100 de de yanılıyormuyum .

Tarih: 5 Ağustos 2006, 20:30 - İp: 85.***.**7.45
as
as (Üye)

makulmurat evet görünen o.Ben açıkçası kit lensin biraz daha iyi performans göstermesini beklerdim.Ancak kit lens lede olsa iyi fotoğraflar çekilebilir.Bunun bazı sitelerde gördüğümüz fotoğraflardan anlıyabiliriz.Ancak bu lens lerden R1 in kalitesine yakın sonuç elde etmek zor.

Tarih: 5 Ağustos 2006, 20:37 - İp: 85.***.**6.149
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Mbsahan,
"derinlik kaybı" derken ne kastettiğini pek anlamadım.
Mutlaka gözüne öarpan birşey, ama nedir ?
bana derinlik kaybı olan ve olmayan benzer iki fotografla örnekleyebilirmisin lütfen ?

Tarih: 5 Ağustos 2006, 21:43 - İp: 85.***.**4.110
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Tüm bunlardan çıkacak sonuç sanırım şu:
sony a100 ile kit lens almanın bir anlamı yok. Bu lens ile elde edeceğemiz sonuçların fuji 9500 veya panasonic fz 30 dan pek bir farkı yok. O halde daha pahalı objektifler almalı. Ama ne almalı.
18-200 ün kalitesinin kit lenslerden daha iyi olduğunu ümit ediyor ve sanıyorum. Zira fiyatı 450 euro.
Ben sonyu de bu keskinlik kaybını ilk önce konica minolta 5d de farketmiştim.Steves digicam ın sayfasındaki test fotoğraflarında barometrede görünen rakamlar 5d de okunmayacak kadar silikti. Fakat nikon d50 ninkiler olağanüstü keskindi. Aynı şeyin a100 dede devam etmesi bu yüzden üsdü beni.
Şimdi ben açıkçası sony nin daha keskin ve iyi objektif tavsiyesini bekliyorum. Sanırım as bu konuda bize yardımcı olabilecektir. Bir sorsun bakalım.

Tarih: 5 Ağustos 2006, 23:39 - İp: 85.***.**5.216
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Pazarbey A100'ün kit lensi bekleneni vermemiş olabilir(ben kullanmadan kesin konuşmuyorum).Ancak 9500 yada FZ30 ile mukayesesi saçma olur.Bunlar like makinalar.Küçücük sensörleri var.Lens kalitesi deseniz fujide ortanın altında bir lens var.Panasonic'de ise dicomar lens var.Bu lens panasonic'in en ucuz modelinde bile olan sıradan bir lens.Yani LC-1 modelinde(Panasonic DSLR modeli) bulunan leica'nın Summicron merceği değil.Dolayısıyla A100'ün kit lens ile olmasa bile diğer kaliteli lensler kullanılarak harika sonuçlar vermesi muhtemel.Bu yüzden sanırım piyasaya 2200 ytl yada altında gireceğini düşünürsek(yalçınlarda 1900 ytl'nin altında),fiyat/performans olarak zirveye oynayabileceğini düşünüyorum.

Tarih: 5 Ağustos 2006, 23:56 - İp: 85.***.**8.71
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Pazarbey,
fuji hakkında hiç bilgim yok, ama panasonic fz30 sanırım Leica mercekler kullanıyor. Leica dünyanın en kaliteli lens üreticilerinden biridir. Yolladığınız linkteki köprü fotografına dikkatlice bir bakın.. Düşey çizgilerdeki renk saçılmaları had safhada. leica'nı böyle bir lensi olamaz.

Bu lensle A100'ü değerlendirmek çok doğru olmaz düşüncesindeyim. Prime lensler çok daha iyi netice verir. Bu lensi 5d veya 1ds'e taksanız dahada beter bir görüntü alırsınız.
18-200 çok uzun zoom menzili, her odak uzaklığı için optimize etmek çok zor. Daha kısa menzilli (3 katından az) zoom lensler genelde daha başarılı.
Bir makinenin gerçek kapasitesini iyi bir lens olmadan değerlendirmek zor.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 00:06 - İp: 85.***.**4.110
as
as (Üye)

Arkadaşlar A100 ile çeşitli lens lerle çekilmiş fotoğraf bulmak zor.Makina henüz çok yeni ve yeni lens lerde sanırım her yere ulaşmamış.
Aşağıdaki link te KM 28-75 f2.8 lens ile çekilmiş örnek fotoğraflar buldum.Fotoğrafların hemen altında exif tuşunu tuşlarsanız fotoğrafı tam boy açmadan önce de exif değerlerini görebiliyorsunuz.En azında 28-75 KM lensinin A100 performansını görme imkanınız var.Fotoğraflar da farklı ıso değerleri bulunmakta.
LİNK

#as' tarafyndan 06.08.2006 01:59:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ağustos 2006, 01:58 - İp: 85.***.**6.149
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Tüm arkadaşlara ayrı ayrı hak veriyorum. Vardığımız netice a100 ün bu kit lensler ile kullanımı halinde hiçte iyi bir performans sunmayacağı yönünde.
Osmanlı değil desede kit lensler ile a 100 alacağımı 9500 ile devam etmeyi yeğlerim. Fotoğraf olarak neticeler arasında olması gereken fark yok.Yada benim ölçülerime göre yok.
Ne söylemek istediğimi daha iyi anlatmak için nikon d50 ve konica minolta 5d nin şu iki fotoğrafına bakmak yeterli.Özellikle barometredeki rakamlara bakarsanız nikonun ve minoltanını lensleri arasındaki kalite farkı hemen anlaşılıyor.
nikon d50:
http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/d50/samples/DSC_0003.JPG

konica minolta 5d:
http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/maxxum5d/samples/PICT0015_iso100.JPG

Tarih: 6 Ağustos 2006, 07:37 - İp: 85.***.**5.216