Fotoğrafçılık Forumları
Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...
Değerli üyelerimiz.
Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.
Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.
AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.
İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.
Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla Netfotoğraf.
Mantıklı olup olmadığını bilemem ama 77 mm limited derim.
sevgili canbasri,
Portre için seçenek çok. FF için yüz oranını en iyi koruduğundan olsa gerek 85mm bu iş için ayrılmış.
Croplu digital makinalarda 50mm'den küçük lensler bizim burunları olduğundan daha uzun gösteriyor. Ama 50mm bayağı samimi yakınlıkta olmayı gerektiriyor. Mesela masanın karşı tarafında oturan kişiyi vesikalık boyutta çekmek için yeterli genişlik sunuyor. Daha makul mantıklı mesafeden çekmek için biraz daha "kısa tele" boyutları gerekiyor.
Çektiğin portrelere bir bak stersen çoğunlukla kaç mm'de çekmişsin? Bu aralıklardaki tüm zoom lensler çok iyi portre çeker aslında. Arkayı çok bulanıklaştıracağım diyorsan ve diyaframı açamıyorsan ne kadar tele o kadar daha bulanık arka.
Sabit lensler daha fazla diyafram açmaya izin verdiğinden böyle bir lens soruyorsan Pentax marka ve Pentax uyumlu başka marka çok sayıda eski M, A, F ve FA serisi f:1.4 ve f:1.7 [50mm] lensler var ki alanların tamamına yakını bunları çok beğeniyor.
M: manuel, diyaframı da odaklamayı da halkayı çevirerek yapıyorsun.
A: diyaframı A ayarına getirdiğinde elle diyafram ayarı yapmadan makinanın tekerleği ile değiştirebiliyorsun, odaklama yine elle.
F: otofokus ve diyafram tekerlekten, tek eksiği odaklanan mesafe bilgisini makinaya vermediğinden flaş ile haberleşemiyormuş.
FA: tam donanımlı olan seri. FA 50mm 1.4 olanı şu an Amerika'da bulunabiliyor, yakın çekimler için iyi, ama 1.4 tam açık diyafram çok yumuşak görüntü eriyormuş; tam netleşme f:2'de başlıyor hatta f:4'den sonra süper keskin oluyormuş. O zaman ne anladım hızlı lens almaktan diyebilirsin, ama çok keskin olmasa da portrede kullanılabiliyor bu şekilde. Hele bir de görüntüyü bulanıklaştırmak için (masalsı hava vermek amacıyla kullanılan) filtreler olduğunu hatta bazı ağabeylerimizin parmaklarını alınlarına sürüp sonrada lensin ön camını kirleterek fotoğraf çektiklerini düşünürsek işe yarar yani. FA 50mm f:1.7 olan ise bulmak zor, karşılaştıranların söylediğine göre 1.4'ün bazan fazla pozladığı dış çekimlerde daha doygun daha kontrastlı imajlar veriyormuş, ama daha düşük diyaframlı olanın yanında sadece adı yüzünden imajı biraz sönük, daha ucuz ve daha az tercih ediliyormuş, ama her ikisi de elinde olanlar 1.7'yi daha çok kullanıyormuş.
Zeiss, AF olmayan 1.4/50mm piyasaya verdi, ama bununla portre çekersen PS'de biraz netliği azaltmakla uğraşmak zorunda kalabilirsin, hiç kimse büyüteçli aynalarla bakıldığında zar zor görülen sivilce ve lekelerini gösteren fotoğrafı sevmez. Yani konumuz dışı.
55mm bazı eski lensler var, bulabilirsen. FF'deki 85mm'lik görüş açısının tam karşılığı bunlar.
Beklemeyi göze alırsan inşallah Pentax DA 55mm SDM çıkaracak. (Pentax'ın DA serisi sadece croplu makinalar için)
DA 70mm (en keskin) ve FA 77mm (bokehlerin kralı) keskinlik ve bokeh açısından tüm dünyanın hemfikir olduğu kıymetli lensler.
Aslında seçim kararı, bu işe ne kadar para ayırmayı düşündüğüne bağlı. Her bir sabit lensin karakteri birbirinden farklı olduğu için buldukça sırayla her birini alıp istersen LBA dedikleri şeyden olabilirsin.
Makinayı aldıktan sonra Hayyam'a gidip portre çekmek için bulduğum 10 tane kadar lensi deneyip en temiz görüntü veren bu Admiral GNC 85mm f:1.7 lensi almıştım. Diğer renkleri değiştirmeden ten rengini bir hoş yapıyor, diğer lenslerde bu ten rengi dolgunlaşması görmedim. Küçük pencereli loş ışıklı dükkanda f:1.7 (FA 50mm tam açık diyaframda bu kadar keskin değil). Dikkat edersen odakladıktan sonra 2-3 mm ya ben öne oynatmışım makinayı yada o biraz geri kaykılmış gözü yerine kulağı keskin net olmuş. Yani diyafram ne kadar açık, net alan derinliği o kadar az... , hızlı lenslerle fotoğrafını çekmek için burun-göz-kulak alan derinliği az olan modeller bulmak lazım.
sevgili ironsailor,
patlayınca kaybolanları geri getiremediğimize göre ya patlatmamak lazım, yada patlakları söylediğin gibi seçip başka bir renkle değiştirmek lazım.
#hamsikoy' tarafından 29
Bitpire,Hamsikoy teşekkürler....Önerileriniz doğrultusunda araştırmalarım yoğunlaşacak...Önerilerin cebimlede kesiştikleri nokta en mantıklısı olacak sanırım...Tekrar teşekkürler...
Onixon..Tebrik Ederim...Sitenin havasındanmı tasarımındanmı ne resimlerin çok daha bi acayip güzel gözüküyor...Acaba forumun arkaplanı da siyahmı olsa ne....
Serkan tebrikler.
Fakat fotoğrafların hala değerlendirme aşamasında bilgin olsun.Ön izlemede gördüğün fotoğraflar şuan inceleniyor.İnceleme sonunda galeriye dahil olacaklar.
Şahsi kanaatim en 3 tanesi galeriye kabul edilir.
Benim gönderdiğim 3 fotoğrafımdan biri kabul edildi. (K100D ile çektiğim fotoğraf).
Sitenin giriş sayfasından Artist listesinden izleyebilirsin.
Önemli olan siteye girmek olduğu için artık çekimleri P/S ye sokmadan kullanılabilecek şekilde yapacağız.
Bu arada kadraj eğrilik sorununa çözüm için LL80 ekran siparişi verdim.
#as' tarafından 30.08.2007 02:23:00 tarihinde düzenlendi.
benim vizördeki K10D gridleri ile eşitleyebilmekteyim,ufuk çizgisini.Tabi o ekran daha iyi olacaktır =)
P/S bazı kurallar var eğer müdahale kamera içerisindeki RAW > Jpeg evrimindeki gibi conrast ,keskinlik,renk vb oynamaları ise birşey denmemekte.Benim anladığım o.
=)
30 ağustos zafer bayramınız kutlu olsun.
İzmir =)
#onixon' tarafından 30.08.2007 16:22:03 tarihinde düzenlendi.
Adnan abi;
http://www.pentaxphotogallery.com/home?preview=true&artistId=512699#section=PREVIEW&subSection=512699&subSubSection=539669&language=EN
tebrikler Ahmed'cim...
bu topikten 3'ledik,1'de usa'dan biri var gördüğüm
:D hayırlı olsun amati :=)
Adnan abi tebrikler.Alırsalar isimlerimiz alt alta olacak inşallah.
serkancım ben de seni tebrik ederim.Dur bakalım alacaklar mı bizi?
Sinancım sağol kardeşim.
#amati' tarafından 30.08.2007 17:24:46 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 05
30 Oca. 2025, 14:37 miratcenk
023130 Oca. 2025, 14:37
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 04
24 Oca. 2025, 12:21 miratcenk
028224 Oca. 2025, 12:21
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk