netfotograf
netfotograf (Yönetim)
İzmir / Firma

Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...

Değerli üyelerimiz.

Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.

Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.

AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.

İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.

Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla Netfotoğraf.

Tarih: 18 Temmuz 2007, 09:23 - İp: 88.***.**3.85
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

makina eline gündüz geçmiş ben akşam almıştım :D,pek çekim yapamamıştım.

çıkıp çekilecek kare bulunabilir

yazılım kısmınıda yükseltmeyi tavsiye ederim pcdeki

CS3+RAW 4.1 (cs3'ü update edince geliyo),yada hiç yoktan Bibble Pro,Lightroom 1.1,

Tarih: 12 Temmuz 2007, 16:11 - İp: 88.***.**8.236
ironsailor
ironsailor (üye)
İstanbul / Amatör

drk-m
makinan hayırlı olsun.bekliyoruz guzel fotograflarını.

foxfo
bence son fotograf olmamıs bitin gözü görünmüyor cünkü. şaka bir yana netlik bitin önündeki büyük yaprakta oluşmuş bit hafif flu kalmış.Ama tahmin ediyorum uzatma tüpü ile net alan daha da kısalıyor ve istenilen nokta üzerinde hele hareketliyse netlik sağlamak daha da zorlaşıyor.Acaba bu durumlarda f değeri biraz arttırılarak net alan genişliği büyütülemiyormü?, uzatma tüpünün buna bir kısıtlaması oluyormu? tecrübeli arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.

iki çiçek daha, aynı çiçek farklı açılardan 18-55 kit lens+body flash

Tarih: 12 Temmuz 2007, 17:09 - İp: 212.***.**2.44
onixon
onixon (üye)

ilk çiçektk çekimi standart gibi dursada arka plandaki tekrarlamalar ayrı bir hava katmış

Tarih: 12 Temmuz 2007, 17:20 - İp: 88.***.**8.236
drk_m
drk_m (üye)
Rize / Amatör

Teşekkürler ironsailor.Onixon aradım ama cs3 bulamadım full+ilaçlı bende şimdilik silkypix ile idare ediyorum(pentaxın kendi yazılımı olan değil.).
Bulurum ama yakında cs3 yada birileri özelden link yollarsa daha bir makbule geçer

Tarih: 12 Temmuz 2007, 17:23 - İp: 85.***.**4.197
foxfo
foxfo (üye)
Ankara / Meraklı

komutan,
tripod kullanıyorum.

ironsailor,
bacaksız hareketli olduğu için anca yakalabildim. uzatma tüpü olunca netleme bayağı zorlaşıyor. f'i artırınca pozlama süresi de arttığından hareketli nesnelerde iş zorlaşıyor. açıkçası hareketli nesnelerde alan derinliğini nasıl yaparız bilmiyorum. Ama sabit nesnelerde amati ve erex üstadın verdiği bilgiler doğdultusunda sorduğun sorunun cevabı evet.

bu arada çiçekler harika. çekim sırasında zemini siyah nasıl yapıyorsun?

dark_m
emule veya rapid kullanıyorsan özelden link gönderebilirim.

Tarih: 12 Temmuz 2007, 17:43 - İp: 85.***.**9.12
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

amatiden öğrendiğimiz kadarıyla ters ışık + flash

Tarih: 12 Temmuz 2007, 18:14 - İp: 88.***.**1.148
amati
amati (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar daha önce prime ya da zoom lensler ile uzatma tüpü kullanım hesabını vermiştim.Yeniden hatırlamak gerekirse; Formül şuydu; Büyütme Oranı= Kullanılan tüpün mm cinsinden ölçüsü / lensimizin odak uzaklığı yani
50mm lik bir uzatma tüpü ile 50mm lik bir lens kullanırsak bu durumda 1:1 oranında yani gerçek yaşam boyutunda bir büyütme sağlamış oluyoruz.25mm lik bir tüpü ise 50mm lensimizle kullanırsak o zaman 1/2 yaşam boyutu yakalamış oluyoruz.Yani bir macro lens ile yakalayabildiğimiz büyütme oranının yarısı.
Peki tüpler macro lensler ile kullanıldığında formülümüz nasıl oluyor?Burada iş biraz karışıyor.Çünki elimizdeki macro lens zaten 1:1 i yakalayabiliyorken hesaplama nasıl olacak?Şöyle olacak;
Bu nokada bir başlangıç denklemimiz var. 50mm lik bir macro lens ile 25mm uzatma tüpü kullaırsak 2:1 yaşam boyutu yakalarız.Yani çektiğimiz konu gerçek yaşam boyutunun iki misli olarak sensörümüzün üzerine düşecek.100mm macro bir lensimize 50mm uzatma tüpü uygularsak yine 2:1 oranını yakalamış olacağız.100mm macro lensimize 100mm tüp uygularsak 4:1 gibi inanılmaz bir büyütme oranı yakalamış olacağız.
Karışık gibi gözüküyor ama aslında basit bir matematik denklemi bu arkadaşlar.
Şimdi peki bu uygulamalar sırasında alan derinliği parametremiz nasıl bir davranış sergiler.Alan derinliği bu duruma inanılmaz daralarak tepki verir.Net alan kullandığımız diyaframla da ilişkili olarak hep daralma eğilimine girer.Bunun sebebi konuya olan yaklaşmamızdır.Hatırlamak gerekirse;Net alan derinliğine etki eden 3 parametremiz vardı.
1.si kullandığımız diyafram.Ne kadar açık olursa yani f: değerimiz ne kadar küçük olursa alan derinliği o denli daralma eğilimine giriyordu.
2.si ise lensimizin odak uzaklığı idi.Odak uzaklığı arttıkça yığılma etkisi kavramı sebebi ile net alan derinliği yine daralma eğiliminde oluyor.
3.sü ise macronun konusu olan konuya olan mesafemiz.Bunu şöyle anlatayım.Örneğin konuya olan mesafemiz 1m iken konunun tamamını netlemek için yeterli olan diyafram 5.6 iken mesafe yarım metreye indiğinde diyafram 11 oluyor.25cm indiğinizde ise diyafram 22 ye ihtiyaç duyarız.

Şimdi biz uzatma tüpü kullanırken aslında konuya daha da yaklaşma amaçlıyoruz.Bu yakalamaya çalıştığımız büyüme oranına katkı yaparken az önceki örnekten yola çıkarak konunun tamamını netlemek için bizi çok daha kısık diyafram değeri kullanmaya itecektir.Ama f:22 den daha kısık bir değere ulaşabilen macro lens çok kısıtlı sayıda var.Hatta 28 in üzeri sadece orta format makinelerin lenslerinde var.Bu durumda bu kadar yaklaşınca konunun tamamını netlemek diye birşey asla mümkün olmuyor elimizdeki donanım ile.Ama orta formatda da aynı durumda konunun her yerinin homojen olarak netlenmiş olmasından bahsetmek mümkün değil.
Peki şunu sorduk mu hiç kendimize?Neden tamamı net fotoğraflar istiyoruz?Aslında göz gerçek hayatda böyle bir netleme yapamaz.Hep odaklandığımız yeri netler.Ancak bunu öyle hızlı yapar ki beynimize sinir yolu ile iletilen veriler baktığımız alanın tamamını net gördüğümüze inandırır bizi.
Arkadaşlar şunu unutmayalım ki bizim gibi bu konuya bu kadar eğilen ve hep daha fazla neti görmeyi amaçlayan bir göz örneğin f:42 ile orta format makine ile çekilmiş bir fotoğrafı gördüğünde WAAAW der.Halbuki insanları etkileyen ve sanatsal değeri kabul edilen fotoğraflara dönüp bir bakın hep net alan derinliği sınırlaması ile koparılan arka planlar ya da yaratıcı netlik oyunları göreceksiniz.Zaten fotoğrafı resimden ayıran en önemli parametre bu değil mi.O bulutsu fluluk değil mi iki boyut olan resmi derinlik etkisi katarak fotoğrafa dönüştüren.
Demek ki göze yakalanabileceği ve çok bariz seçilebilen net alanlar verebilir geri kalan alanlarda yaratıcı bir fluluk yani ecnebice bokeh yakalayabilirsek fotoğraflarımız WAAWWW dedirtecek)
Yazdığım yazıda okuduğum kitaplardan,ifsak eğitimlerinden ve Prof.Dr. Sabit Kalfagil in makalelerinden kendi cümlelerim ve süzgecimle alıntılar yaptığımı belirtmeliyim.
Çok uzattım,okuyana Allah sabırlar versin:

Tarih: 12 Temmuz 2007, 18:34 - İp: 88.***.**1.75
onixon
onixon (üye)

F42 bilmezmiyim.Dağın üzerine güneşi bir pırlanta gibi çıkarabilir .

Tarih: 12 Temmuz 2007, 18:47 - İp: 88.***.**8.236
amati
amati (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar bu arada netlikten bahsetmişken şu anda Ağustos sonuna kadar devam eden bir sergi var İstanbul Modern de.Net alan derinliğinin ....sını çıkarmayı başaran dev boyutlu eserleri ile akılları karıştıran Andreas Gursky görülebilir.Bu adamcağız bir raw fotoğraf üzerinde bir kaç aycık çalışıyormuş)
Cumartesi ekibi toplayıp gidelim derim.Ne dersiniz?

merak edenler için

http://www.istanbulmodern.org/tr/f_index.html

#amati' tarafından 12.07.2007 18:51:28 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Temmuz 2007, 18:50 - İp: 88.***.**1.75
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

Ahmed bizim güzellerimiz çiçek,böcek Yakışıklı serkanınkiler başka olacak tabi

Tarih: 12 Temmuz 2007, 20:40 - İp: 88.***.**7.130