Fotoğrafçılık Forumları
Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...
Değerli üyelerimiz.
Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.
Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.
AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.
İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.
Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla Netfotoğraf.
esisman,evet hepsi aynı f değerinde.Makine tripod a bağlı ve hiç kıpırdsmıyor,msnuel focus halkasını her karede biraz çevirip önden arkaya ya da arkadan öne doğru focus noktasını değiştirerek çekim yapıyorsun.
Amati;
"Focus Stacking" bilgilendirmesi için çok teşekkürler, çok ilginç gerçekten de.
Benim merak ettiğim konu şu ki, netlemeyi değiştirdikçe, flu olan bölgeler de kayacak (alan derinliğinden dolayı), dolayısıyla ilk çekimdeki net alan, son çekimde flulaşacak ve bunları birleştirdiğimizde sonuçta elde ettiğimiz göz kısmındaki net alan, ilk çekilen fotoğraftakinden daha flu olmaz mı?
Yani bu teknikle elde edilen netlik, tek çekimdeki netlikten fedakarlık ancak alan derinliğinden kazanç anlamına mı gelir?
Merhaba,
Değerli yorumlarınız ve beğenileriniz için teşekkür ederim
H.sonu İstinye Park toplantısı için tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Gene çok keyifli ve sohbeti bol bir birliktelik yaşadık . Darısı nicelerine
Amatinin "Focus Stacking" tekniği örnekli açıklamaları için teşekkür ediyorum, emeğine sağlık . Bende ufak bir katkda bulunmak isterim . Benzer bir uygulamanın yeni gelen CS4 ile de yapılabildiğini okumuştum. Öncelikle çekilen tüm kareler aynı dökümanda farklı layer lara kopyalanıyor .Sonra tüm layerlar seçili iken Edit > Auto-blend Layers komutu ile "stack image "ler işaretlenerek gerisi CS4'e bırakılıyor Bende CS4 olmadığı için deneme fırsatım olmadı ancak CS4 sahibi arkadaşlardan bu uygulamanın da örneklerini isteyebiliriz
#avs' tarafından 22.12.2008 10:43:20 tarihinde düzenlendi.
k20d - smc k 135mm prime
t_yaman aşşağıdaki derme çatma yaptığım diagramla anlatmaya çalışayım.
Net alan derinliği teoremi gereği bir konuyu netlediğimizde net olan düzlemim 1 birim önü 2 birim arkası net olacaktır.Diyaframı kıstıkça bu alanlar kendi içinde genişlese de asla bu oranı bozmayacaklardır.Yani aralarında bir korelasyon vardır.
Örneğin diyagramdaki 1. numaralayı çizgiyi netlersek A-B-C bölgelerinin üçü de net olacaktır.(kullandığımız lensin focal uzunluğu,konuya mesafemiz ve kullandığımız diyafram denkleminden elde edilen her bir birim aln derinliğinin eşit olarak böldüğüm bölgelere denk gelecek alan derinliği yaratacağını varsayarak )
2. çizgiye netleme yaparsak B-C-D bölgelerinin üçü de net olacaktır.
Dikkatinizi çektiği gibi her çizgiye netledğimizde bir önceki çizgiye netlediğimizde net alan derinliği içinde kalan 2 bölge şimdi netlediğiniz çizgide net alan derinliği içinde kalan iki bölge ile ortak olacaktır.Yani 1. çizgide de B-C bölgeleri net 2. çizgide B-C bölgeleri net.3.çizgiyi netlediğimizde ise C-D-E bölgeleri net alan derinliği içinde kalacaktır.Gördüğümüz gibi 3 çizgiyi de netlediğimizde C alanı ortak olarak net oluyor.
İşte program bu referans noktalarını alarak bir birleştirme yapıyor.Her karede bir önceki kareden farklı bir bölgeyi işleme katıyor ve bu sayde kare sayısı arttıkça daha doğru sonuca gidiyor.Bu mantıkla birleştirilmiş bir fotoda eğer makine ve ışık sabit çekim yapımlış ise kesinlikle ne bir netlik ne de keskinlik kaybı yaşanmıyor.
Yani güvenle kullanabilirsin
Avşar katkı için çok teşekkür ederim.Evet cs3 de de olan bu özellik cs4 de daha da iyi çalışır duruma geldi ama Serkan ın ilaçladığı program kullanım kolaylığı bakımından çok daha iyi.
#amati' tarafından 22.12.2008 13:32:21 tarihinde düzenlendi.
k20d - smc k 135mm prime
Amati ;
Açıklama için çok teşekkür ederim, bunu mutlaka deneyeceğim.
Topik eğitim açısından oldukça işlevsel olmaya başladı. Teşekkürler Ahmed.
Öteki üstadlarımızdan da basite indirgenmiş anlatımlarla eğitici açıklamalar bekliyoruz. Bu bir çekim tekniği olabileceği gibi, bir program uygulaması veya basit bir aparat da olabilir. Örneğin haftasonu Çelik'in flaşla ilgili bulmuş olduğu bedavadan daha ucuz ama fevkalade işe yarayan çözüme bayıldım.
Çelik fotoğrafını koyarak ve nerede nasıl kullanıldığını açıklayarak hepimize katkı sağlar. Bu ve benzeri konularda paylaşıma devam edelim.
Ben de size çok yakında belki çoğunuzun bildiği basit tripod veya monopod veya ippod diyebileceğimiz bir aparatı tanıtacağım. Selamlar.
Bu Abuş forumun "Maskotu" oldu...
Erhan Abi'nin istravrit harik işler yapmış. Özellikle kürenin içi beni çok büyüledi, eskiden yurtdışında gördüğümüz bu tarz mimarileri çok yakınlarımızda da görür ve fotoğraflar olduk. Ama Üstad'ların fotoğrafları bir başka boyutta güzel oluyor
Ahmed Hocam'ın da eşsiz bilgileri ile aydınlattığı için çok teşekkür ediyorum...
Ahmet Abi çok teşekkürler, bendeki ferrariler son bir kurgu yapıcam bu tekniği denemeye çalışıcam umarım muvaffak olurum
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03
06 Oca. 2025, 11:41 miratcenk
027006 Oca. 2025, 11:42
miratcenk -
Yeni Bölüm: Miratın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 4-b. 2
01 Oca. 2025, 18:50 miratcenk
017901 Oca. 2025, 18:50
miratcenk -
Yeni Sezon: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 01
26 Ara. 2024, 23:55 miratcenk