Fotoğrafçılık Forumları
Panasonıc-lumıx Dmc-fz20 12xzoom
ARKADAŞLAR BU MAKİNE UZUN ZOOM ARAYANLAR İÇİN İDEAL GÖRÜNÜYOR. BEN YABANCI SİTELERDEN 'REVIEW' SONUCLARINA BAKTIM VE İKNA OLDUM. OPTIK ZOOM 12X VE IMAGE STABİLAZASYONU ÇOK İYİ. RESİM KALİTESİ İSE CANON'U ARATMIYOR. BENCE TEK SORUN EBATININ BİRAZ BÜYÜK OLMASI.
Melih Bey (juggler)bu yazıyı okursa dijital fotoğraf konusunda bilgisine
hayran olduğumu belirtmek isterim.Şahsen benim noise önleyici programlardan pek haberim yoktu.Bu topicteki tavsiyesine uyarak noise önleyici neat image programını indirerek FZ 20'nin fotoğraflarına
uyguladım.Bence sonuç harika hiç noise kalmadı.
Sn.burkay'da bir araştırma yapacaktı.noise programla çözülebildiğine
göre bu makinanın ayarlarıyla bu sorun çözülebilir mi?
onca araştırmadan sonra bu makinaya karar vermiştim.Noise yüzünden vazgeçmek istemiyordum.Bildiğiniz gibi bütün aradığınız özellikleri bir makinada bulamıyorsunuz.Ben aradığım bir çok özelliği bu makinada bulduğumdan kararımı değiştirmek istemiyorum.
tesekkurler
Gurultu onleyici programlarin bir tehlikesi, eger parametrelere dikkat edilmezse biraz 'plastik' bir goruntu elde edilebiliyor, detaylarda da kayip oluyor, o yuzden gurultu temizleme isini fazla abartmamak lazim..
Burada hemen bunun iyi bir yonunu de soyleyeyim.. ISO 400 le bir portre cekin (tercihan esiniz, sevgiliniz, kur yaptiginiz birisi) sonra onu bu gurultu onleyen programdan gecirin, cildinin ipek gibi gorundugunu farkedeceksiniz.. Hayran olmayan gormedim simdiye kadar. Ucuz bir numara ama ise yariyor, cildi bebek cildi gibi puruzsuz hale getiriyor. Daha sonra bir fotograf isleme programinda cok az miktarda 'unsharp mask' yaptiniz mi dadindan yinmez.
Bu arada leica objektif icin bir kac kelime soyleyeyim.. Sizin elinizdeki 50 mm objektifle o makinadaki objektifin tasarimlari farklidir.. Birinde daha fazla eleman ve mercek kullanilmistir, fz20 tarzi makinalarda ise, SLR makinalardaki gibi ayna olmadigi icin objektif sensore cok daha yakindir... Bu gibi ozellikler objektif tasarimini da daha basitlestiriyor. O yuzden de bu objektiflerden daha kaliteli goruntu alinabilir.
Ustelik sanirim leica 50mm nin bir takim elemanlari metal. FZ20 de ise metal eleman yok. O yuzden siz iyisi mi objektifleri 'agiliklarina gore' karsilastirmayin. "goruntulerine gore" karsilastirin.. FZ20'de ki objektif cok iyi bir objektif.. Piyasadan SLR esdegerini almaya kalksaniz bir kac bin dolardan asagi cok zor bulursunuz (ustelik en az bir bucuk kilo agirini)
SORU: "noise programla çözülebildiğine göre bu makinanın ayarlarıyla bu sorun çözülebilir mi? "
CEVAP: Noise denen seyin olusmasinin sebebi makinada kullanilan sensorun mevcut isigi alirken arada biraz da parazit yaratmasindandir. Aslinda butun ISO degerlerinde bu parazit miktari aynidir, ama siz makindaki ISO degerini yukselttiginiz zaman sensor de kendisine gelen isigi dijital olarak yukseltir. TAbii gelen isigi yukseltirken ister istemez aradaki parazitleri de yukseltir. O yuzden de yuksek ISO degerlerinde daha cok parazit (noise) olusur.
Engellemenin yolu, mumkun oldugu kadar dusuk ISO degeriyle cekim yapmaktir (ki optik goruntu sabitleyici mekanizma burada cok ise yarar - eger cekeceginiz konu duragansa).. Bir de fotograflari duzgun pozlamaktir. Karanlik noktalardaki noise cok daha fazla belli olur. Bu makinalarda 'live histogram' denen super bir ozellik var.. Eskiden isik olcer ile konunun yanina giderek yaptiginiz isi yapiyor. Iste o histogramda, grafigi sag tarafa yaslanmayacak sekilde ama yine de mumkun oldugu kadar saga meyilli olacak sekilde ayarlayip cekerseniz (yani oldugundan azicik daha fazla pozlayarak) fotograflardaki noise oranini minimize etmis olursunuz, ustune ustluk daha sonra bir fotograf isleme programinda fotografinizin rengini koyultup gercek poz degerine getirdiginizde fotografinizin daha cok detay barindirdigini gorursunuz. Bunun nedeni, acik tonlarin koyu tonlardan daha fazla renkle temsil edilmesidir..
histogramlarla ilgili bir yazi yazmistim.. bu adreste (tiklayin) bulabilirsiniz.
Umarim faydasi olmustur.
Sevgili jugller,
Yazına ilave olması bakımından:CCD yüksek asa'larda daha fazla enerjiye gereksinim duyar bu da CCD de ısınmaya ve ark yapmaya neden olur.CCD sensörlerin ihtiyaç duydukları enerji CMOS lardan fazladır bu nedenle Canon çok yerinde bir kararla DSLR lerde Cmos teknolojisini sırf yüksek asa'larda da daha az enerjiye gereksinim duyup dolayısı ile ısınma derdi olmadığı için gliştirdi...
Bu arada firmware'i inceledim...az kaldı..elektrnik komponentlerdeyim....bir yandan eos 300 ve diğer dijitallerin türkçeye çevrilmesi bir yandan projelerim ve diğer yandan servisteki görevim ...eşim beni terkedecek
Evet dogru, bu yuzden de CCD kullanan makinalarda uzun pozlamalarda 'hot pixel' denen beyaz ya da kirmizi noktalar olusur..
Üzerinde Leica objektif olan bir makinayı bence tartışmaya
gerek bile yok.Şu an piyasada 725$+KDV'ye var.Bence FZ-3'e
de bakmakta fayda var.Tek farkı kasa plastik ve 3,2 megapixel.
Makinenin Firmware ni indirdim ve bir hexeditörde etraflıca inceledim daha sonra makinenin elektronik komponentlerini tek tek inceledim sonuç olarak bu makinenin kendi sınıfındaki örneğin canon makinelerden aşağı kalır bir yanının olmadığını bahsedilen olumsuzlukların gerçekçi bir gözleme dayanmadığı kanaatine vardım.Dpreviewde birine yüksek asalarda fazla nois oluyor denmesi ötekinin ise tavsiye edilmesi bana garip geliyor.İkisinin de ccd markası aynı ikiside aynı marka (zoran ) DSP kullanıyor ken...Sevgili özgüradam bu makineyi gönül rahatlığı ile alabilirsin...Sevgili Ali haydar makinen hayırlı olsun.
teşekkür ederim burkay.ben biraz daha ısındım bu makinaya.siz zaten teknik olarak incelemissiniz(elinize sağlık).yalnız gece çekimleri için duyduğum şey beni hala rahatsız ediyor.acaba bu forumda bu makineyi kullanan yokmu?yada neden gece çekimi kötü olabilir(teknik olarak)
#ozguradam' tarafından 11.12.2004 20:36:06 tarihinde düzenlendi.
Sevgili özgüradam ,
Elalemin ağzı torba değilki büzesin..bırak kim ne derse desin...Unutma! Hayat kısa değmez bir kıza.....sen panasonic'i al.....
#burkay' tarafından 11.12.2004 23:16:16 tarihinde düzenlendi.
sevgili burkay, merak ettim, "Makinenin Firmware ni indirdim ve bir hexeditörde etraflıca inceledim" derken, tam olarak nesine baktin hexeditorde?
(ben 15 senedir yazilimciyim, teknik terim kullanmaktan kacinma lutfen)
İlgili olabilecek konular
-
Öğrenciyimmm!! Panasonic Dmc-fz 200
18 Eki. 2017, 12:14 akortsuz
1349719 Eki. 2017, 11:29
akortsuz -
-
Panasonic Dmcfz Nin Yazılım Güncellemesi
08 Nis. 2013, 14:29 seyit71
1216808 Nis. 2013, 22:22
boranyildirim -
Canon Sx240 Hs mi Panasonic Dmc Tz 30 Mu