savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

Neden Yorum Alamıyorum

O kadar fotoğraf ekliyorum neden yorum alamıyorum? Anlamadım gitti doğrusu. Olumlu ya da olumsuz hiç eleştiri yazılmaması bu siteden soğutyor insanı. Gittikçe fotoğrafçılık heyacınını kyabettiriyor insana. Allah'tan başka siteler ve fotoğrafçılık ile ilgili yayımlayabileceğim yerler var. Tekrar soruyorum. Olumlu ya da olumsuz neden yorum alamıyorum?

Tarih: 5 Ocak 2009, 02:45 - İp: 85.***.**2.137
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

savage24..

Bak 1-2 fotoğrafın altına yazdığın eleştiriler:

1- güzel kare ellerine sağlık-sanırım biraz daha net olabilirdi ve kale de biraz daha gösterilebilirdi

2- pek beğendiğimi söylemem ama sen habercisin vardır bir değeri

3- güzel beğendim ama teller de olmasa daha güzel olacakmış

Hani sadece "çok güzel tebrikler" yazabilirdin? Hani eleştiri yapamazdın??
Bu durumda, kendinle çelişiyorsun.

"ben eleştiri yapamam" demek kolaya kaçmak ve hazıra yorum beklemektir. Sen de "armut piş, ağzıma düş" diyorsun.

bizler bile burda faydalı olmaya çalışıyoruz, kaldı ki bir öğretmen bunu daha çok yapmalı..

Kusura bakma eleştiriyorum ama, zaten eleştiri için buradayız

#panctom' tarafından 07.01.2009 01:40:59 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 7 Ocak 2009, 00:14 - İp: 88.***.**5.69
savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

sen bunları eleştiri sayıyorsan ne ala. Ben saymıyorum. Onlar eleştiri cümleleri değil ki. Orda teknik olarak hiçbirşeyden bahsedilmiyor ve fotoğraf çekene birşey de kazandırmıyor. Yoksa o tarz cümleleri her zaman yazarım. Ama benim kastettiğim o tarz cümleler değil. Daha teknik yorumlar. Ben bu anlamda dedim. Yoksa amatörce yazarım ne olacak ki. Ama ne kazandırır? Benim çelişkim yok burda sayın Panctom. Sanırım demek istediğimi tam olarak anlatamamışım. Eleştir elbette gücenmem ama önce anlamak gerek sonra eleştirmek. Ben teknik eleştiri ve yorum konusunda birşeyler demek istemiştim

Tarih: 9 Ocak 2009, 20:56 - İp: 88.***.**6.104
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

o halde ilk yazdıklarım gecerli..

buradaki üyelerin büyük çoğunluğu teknik anlamda eleştiriyi bilmiyor.
ama çaba sarfediyorlar. hata yapa yapa doğruya gidiyorlar.

eğer herkes "ben teknik eleştiri yazamam" diye yorum yapmazsa..
sadece kendi fotoğraflarına yazılmasını beklerse..
ne olur bu sitenin hali??

Tarih: 9 Ocak 2009, 22:02 - İp: 88.***.**5.161
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

Yorum yapmak sadece teknik anlamda yapılmaz.
İnsan izlediği fotoğraftan duygusal olarak ta etkilenebilir ve o fotoğrafın altına duygularını ifade eden bir kaç satır yazabilir.

Ne kadar çok fotoğraf izler ve altına yazılan yorumlardan teknik olanlarını okuyup anlamaya gayret gösterirsen bir şeyler sen de yazabilirsin.

Tarih: 9 Ocak 2009, 23:25 - İp: 85.***.**8.200
bashak
bashak (üye)
İstanbul / Meraklı

Saın Savage24

Yazdıklarınızı hayretle okudum..
Diğer üyelerin cevaplarında da kendimden çok şey buldum.
Ben de ilk önceleri izleyerek fotoğafı anlamaya çalıştım..
Sonra anladığım kadarıyla basit kelimelerle yorum yapmaya çalıştım.
Sonuçta ben bir amatörüm, ve buradaki brçok üye de amatör..
Teknik yorum yapmayı bilmiyoruz.. Sdece fotoğrafı izleyerek ben de bıraktığı duyguları paylaşıyorum. Eğer fotoğrafın bir yerinde kendime göre olmasını beklediğim br yer varsa onu belirtiyorum. Ama ne iso'dan anlarım ne asa'dan.
Ne de kaç mm ile çekilmesi gerektiğinden.. Kaç kişi bu şekilde teknik yorum yapabilir sizce? Siz bile yapamıyormuşsunuz.

Biraz bencilce bir tavır bu.. Ben de yorum alamıyorum ve yorum sayım fotoğraf sayımdan çok fazla. Sildiğim fotoğrafta eklediğimden fazladır.. Ama bu beni yıldırmıyor. Ben hala çekmeye devam ediyorum. Bir önceki yüklediğim fotoğaftan daha iyi değilse siteye yüklemiyorum.
Amacım raiting yapmak değil. Fotoğrafı öğrenmek.

Bol fotoğraflı günler.

Tarih: 9 Ocak 2009, 23:58 - İp: 78.***.**9.7
savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

Evet doğrudur yorum sadece teknik anlamda olmaz. Ama sadece güzeli ifade etmek de yorum olmaz. Bu sadece kişisel bir görüştür. Oysa tekniğe dayalı yorumlar daha nesneldir. Kişisel yorum özneldir. Siz sadece kendi görüşünüzü belirtirsiniz. Fotoğraf öznel olduğu kadar nesnel yönü de olan bir sanattır. Bu yüzden temel bazı kuralları vardır. Bu kurallar üzerine yorumlar yapılabilir. İso bilmeden asa bilmeden de fotoğraf çekilebilir ama sadece dijitallerde. Hadi iso bilmeden analog makinada çekim yapın da göreyim. Nice oluyor haliniz. Benim de amacım rating değil. Gelen yorumlara göre hatalarımı düzeltip daha iyi fotoğraflar çekmek. Bu yüzden ben şurayı beğenmedim, o bu çok güzel, ya şu adam da ne güzel çıkmış gibi yorumlar kişisel tercih meselesidir. Biri beğenir biri beğenmez aynı fotoğrafı. Oysa kurallar üzerinden yorum yapılabilirse ben daha çok şey öğrenirim. Sonuçta bir çok ilginç nokta vardır fotoğrafçılıkta. Altın orandan tutun da ...

Tarih: 10 Ocak 2009, 01:59 - İp: 85.***.**4.64
savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

Lütfe bu görüşleri okuyunuz
http://www.fotoritim.com/yazi/ayin-sorusu--fotograf-elestiri-siteleri

http://www.e-galeri.net/devam_yazi.asp?idyazi=41

Tarih: 10 Ocak 2009, 02:23 - İp: 85.***.**4.64
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

savage24, bu linklerdeki yazılar da "şahsi görüştür" dersem, bunun tersini kim ispat edebilir??

Ya da 2. linkteki gibi düşünelim hadi bakalım: Türkiye de fotoğraf eleştirmeni yok!

O zaman kapatıyoruz bu siteyi.. FK ve diğerleri de kapansın.

Hadi gel makineleri de denize atalım gitsin!
Ne işe yarıyor ki

Ya bu ne karamsarlıktır?

Hiç görmüyor musun şu sitede ne kadar güzel, hatta olağanüstü fotoğraflar var.
Demek ki birileri birşeyler yapıyor.
Birileri de yorumluyor, eleştiriyor.
Herkes merdivenleri tek tek çıkıyor!

Hiç kimse en üst basamaktan başlamaz.

Ben bu siteye ilk geldiğimde cep telefonuyla çektiğim fotoları ekliyordum.
Ve ben o günlerimde de yorumluyor, eleştiriyordum.
hata yapa yapa daha iyiye gitmeyi öğrendim.

küsüp, pusup yerime oturmadım.

Tarih: 10 Ocak 2009, 03:44 - İp: 88.***.**5.161
bashak
bashak (üye)
İstanbul / Meraklı

Çok haklısınız..
Bütün yorumlar kişiye özel nesnel yorumlar.
Ama ama. öğrtenmekse eğer, bana yorum yapılması gerekmiyor.
Başka fotoğrafları izleyerek onlara yapılmş yorumları okuyarak da öğrenebilirsiniz.
Kuş çekmek istiyorsam bu konuyla ilgilenen kişilerin yorumlarını takip ediyorum.
Kendileri çektikleri gibi, çekenlere de yorum yapıyorlar. Ve öğrenmek istediklerimi direk sorduğumda çok samimi, çok dürüst bir şekilde yardımcı oluyor.
Sanırım sormanız gereken "Ben neden yorum alamıyorum" sorusu olmamalı.
"Ben nerde olmak istiyorum" "Benim çizgim ne olmalı" soruları yerinde olur.
Size tavsiyem nerde olmak istiyorsanız o konuları takip edin ve geliştirin kendinizi..
Sonradan yorumlar zaten gelecek. Aynı sansabosa gibi, aynı hamit54 gibi, ynı panctom gibi.. Örnekler çoğaltılabilir.

Bir öğretmen olarak olarak bilirsiniz,
Kişi kendini geliştirmek için okumalı, uygulamalı, paylaşmalı..

Bol fotoğraflı günler.

Tarih: 10 Ocak 2009, 13:09 - İp: 78.***.**9.7
savage24
savage24 (üye)
Karabük / Meraklı

Madem tersi ispat edilemez o zaman yorumlar öznel değil nesnel olmalı. Asıl sen karamsarsın sayın Panctom. İki eleştiri yaptık diye siteyi kapatıyorsun. Ben eleştiri alamıyorum diye fotoğraf çekmeyi bırakmadım ki. Sadece bir sıkıntmı dile getirdim. Hem ben kimseye küsükün de değilim ki. Neden eleştiri alamadığımı merak ettim. Bir tartışma açtım ve cevaplar aldım. Kötümser olsam ne foruma yazar ne de eleştiri almamasına rağmen fotoğraf yüklerim.

Merak etmeyin sayın Bashak. Elimde kaynaklar var okuyorum. uygulamaya çalışıyorum ve burada paylaşıyorum. Benim sıkıntım paylaşımım ile ilgili geri bildirim alamamaktı. Bnim çizgim şu olmalı demek zor. Bunu zaman içinde göreceğiz. Ama burada katıldığım ve istediğim, kendime örnek alacağım tek yazı da "kimimben" in yazısı. Gerçekten o çok haklı

Tarih: 10 Ocak 2009, 22:14 - İp: 88.***.**1.215