Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Selam Adnan abi.Bu fotoğraflardan biri normal diğeri işlenmiş hali.Çünkü 2 farklı fotoğrafta da ışık koşulları müdahaleye uğramış,ne bileyim mesela bir fotoğrafta tabeladaki netsizlik ortadan kaldırılmış.
2. ve 3. fotoğraf ham olmayan fotoğraflar gibi geldiler bana.Yani 1. ve 4. fotoğraflr orjinal olanlar olsa gerek.
Osmanlı merhaba
Cumhuriyet meydanında karşılaştırma için çekilmiş ( sayfa 275 ) fotoğraflarda 350D de L sınıfı oldukça kaliteli bir lens takılı idi.
İlkerin koyduğu fotoğraf ile benim koyduğum birinci fotoğraf ta sadece raw dan jpeg formatına dönüşüm yapıldı.Yani herhangi bir renk ayarı veya keskinlik ayarı uygulanmadı.Bu fotoğraflar makinaların orijinal çıktıları.Bana 350D nin fotoğrafında özellikle gökyüzünü rengi abartılı geldi.Ayrıca bu rengin sağ taraftaki binanın beyaz dış cephesinde de mavim si bir etki bıraktığını algıladım.
Ama bu renk meselesi kişiden kişiye göre değişir,bu birazda insanın kendi kullandığı makinanın renklerine olan aşinalığından olabilir ben 1. fotoğraflardan R1 in renklerini daha doğal bulduğumu söyledim.
Benim yüklediğim hemen altındaki işlenmiş dediğim 2. fotoğrafı dikkate alma.Ben ona kendi göz zevkime göre 30/100 oranında Sony nin kendi yazılımında ( SR ) de keskinlik uygulamıştım.O yüzden o fotoğraf konumuzun dışında.
Gelelim Canon EOS5D konusuna.
Osmanlı EOS5D ile R1 i karşılaştırmak olacak iş değil tabii.Bir tanesi tam profesyonel sınıfa hitap eden 12.7mp. FullFrame Türkiye de sadece body si 7000ytl. ye satılan bir makina.
R1 ise dslr-like sınıfında şu an 1700 ytl ye satılan bir makina.
Canon 5D yi satın alan birisinin o makinadan beklentileri bizim R1 i alırken ki beklentilerimizden çok farklı.
Yukarıdaki fotoğraflardan 2 ve 4 nolular Canon 5D ve üzerinde 2200 ytl. ye satılan CANON EF 17-40mm f/4 L USM Objektif ile çekilmiş fotoğraflar.
1 ve 3 nolu fotoğraflar R1 ile çekilmiş fotoğraflar.
Bu 4 fotoğraf arasında makinaların kalite ve nitelikleri ile doğru orantılı olarak farklar görülmekte.Bu fark kimisine göre az kimisine göre çok diye adlandırılabilir ama bir fark olduğu ortada.Özellikle 1. ve 2. fotoğraflardaki renk tonu farklılığı.
Fotoğraf kalitesi dediğimizde işin içine bir sürü unsur girer.Noise oranından tut da crop faktörüne kadar bu iki makina arasında bir sürü fark var.Ve bu farkların çoğuda benim şu an işime yaramıyacak farklar.Ben bu özellikleri satın alacağım makinada aramıyorsam 1550 ytl. ye aldığım R1 yerine üzerindeki CANON EF 17-40mm f/4 L USM Objektif ile birlikte maliyeti 9000ytl.yi bulan bir makinayı sadece yukarıdaki fotoğraflardaki fark için ödemem ne derece mantıklı.
Benim gibi amatör bir fotoğrafçının 5D nin profesyonel özelliklerine ihtiyac duyması düşünülemiyeceğine göre benim için önemli olan 2 unsur , bir tanesi fotoğraf kalitesi diğeri de fiyatı.Benim 1550ytl. lik makinam 9000ytl.lik profesyonel bir makinaya fotoğraf kalitesi açısından bu kadar yakın bir performans sunabiliyorsa o bana yeter.
Dolayısı ile bırakalım 5D yi kendine has özelliklerini kullanabilecek ve bu özelliklere ihtiyacı olanlar alsın ve kullansın.Makinasını haftada bir eline alıp 40-50 çekim yapan birisine böyle 9000ytl.lik makinalar çok fazla.
NOT: Fotoğraflar orijinal dir.Yani herhangi bir PhotoShop müdahelesi yoktur ve Steves Digicams dan alınmıştır.
#as' tarafyndan 14.06.2006 12:19:09 tarihinde düzenlendi.
Osmanlı bak sende fotoğrafları izleyerek incelediğinde 1 ve 4 ü aynı 2 ve 3 ü de aynı makinanın fotoğrafı zannettin.Demek ki bu iki makina arasındaki yaklaşık 6-7 kat fiyat farkını fotoğraflarda algılayamadın.
1. ve 2. fotoğraflarda ki ışık miktar farklılığı makinaların çekim değerlerinden olabilir.Fakat 3 ve 4. fotoğrafların çekim değerleri birbirine yakın gözüküyor.
Tekrar yazıyorum 1 ve 3 nolu fotoğraflar R1 e ait,2 ve 4 nolu fotoğraflar EOS 5D ve EF 17-40mm f/4 L USM objektif e ait.
Osmanlı bana böyle sorular soruyorsun sonra İlker de diyecek ki şimdide R1 ile 5D yi mi karşılaştırmaya başladınız deyip açacak ağzını yumacak gözünü.
#as' tarafyndan 14.06.2006 12:42:27 tarihinde düzenlendi.
Arkadaşlar geçmiş pstlarımdan birinde yazdığım üzere STUFF dergisi Mayıs sayısında R1 ile 5D'yi karşılaştırmış ve R1'in fotoğraf kalitesinin daha iyi olduğunu açıklamıştı.
Adnan abi belki inanmayacaksın ama ben R1'i karşılaştırınca daha üstün buldum.Mesela ilk fotoğrafta özellikle kamelyanın çatısı 5Dile daha bir canlı çıkmış.Fakat R1 de ise renk solk çıkmış.Ancak bence doğru olan R1'inki.Çünkü hangimiz gözümüzle gördüğümüzde böyle parlak algılarız ki.
Mesela yine kamelyanın altında yeşil şeritlere bakarsan Canon renkleri olduğundan canlı çıkartmış.
2. fotoğraflarda ise kafam karıştı.Mesela R1 sağdaki mavi renkli tabelayı daha net çekmiş gibi.Belkide Canon'un çekim açısı kısıtlı olduğundandır.Fakat bayrak direklerinin dibindeki kızıl taşlara baktığımda bu seferde R1 de fazla bir doygunluk görüyorum.İnan kafam karıştı.Yani ya bu makina 5 adet R1 parasını haketmiyor yada ben yanılıyorum.Asıl test'i karanlıkta yapmak lazım.Çünkü genelde makinaların kalitesini en çok bu zork-lu karşılaştırma koşulu belirlemekte.
Bu arada Adnan abi sen benim sorumu cevaplamadın.Bu sorunun yanıtını çok merak ediyorum.Şöyle ayrıntılı ve detaylı uzunca bir bilgilendirme yazısı yazarsan bana sevinirim.Sorum altta:
5D gibi üstün bir makina varken,niçin profesyoneller gidip Eos Mark 2 N alıyor?
Avantajı sadece 16.7MP olması mı?
Bakınız ona bakılırsa 5D full frame ve daha büyük sensör boyutu ile ışığı daha iyi kullanabiliyor pixeller.Yani her bir pixel'e daha fazla ışık denk geliyor
Kafam çok karıştı.
En sonunda bahsettiğim yazıyı buldum. (sitenin arama özelliği rezalet! yazıyı ancak Google'da aratarak bulabildim. )
"Bu ayki STUFF dergisi fotoğraf makineleri arasında bir karşılaştırma yapmış. bu teste katılan makineler : Canon EOS5D - Panasonic DMC-L1 - Sony DSC-R1 - Kodak P880 - Fuji 9500 ve Panasonic FZ30
R1 için bakın ne yazmışlar....
"Fotoğraf keskinliği bakımından Sony, Canon'u geride bırakarak en iyi sonucu verdi. renk doygunluğu konusunda da yüksek puanları toplayan cihaz, en canlı renkleri sundu. 10.3 mp çözünürlükte çok kaliteli görüntüler çeken Sony, detayları gösterme ve kontrast konusunda başarılı. ancak gren yapısı maalesef Canon kadar iyi değil.
Adobe RGB ve RAW çekim seçeneklerine sahip olması profesyonel kullanıcıları sevindirecek bir özellik. netlik ayarını hızlı yapması diğer bir sevdiğimiz özelliği"
-Arkadaşlar burada R1, Canon 5D ile karşılaştırılıyor ve ondan daha iyi fotoğraf çektiği sonucuna varılıyor. bu makinelerden R1'in liste fiyatı 1800 ytl iken 5D 3600€ (7200 YTL)"
#muratsen' tarafyndan 14.06.2006 13:04:33 tarihinde düzenlendi.
Selam Murat.Bizde tam bu konu hakkında konuşuyorduk.Açıklaman iyi oldu.Bu karşılaştırmanın tamamını fotoğraflarıyla beraber internetten bulabildin mi?
Ya da biz bulabilirmiyiz?
ben bazı fotograf makianlarının ucuk fiyatlara satıldıgını hep soyluyorum. Şimdi bazı arkadaşlar bırakın canım 5d profesyonel r1 amator sınıfına giriyor diyebilir. Öyledirde. Bu sonuclara göre ya r1 cok kaliteli yada 5d olması gerektigi kadar kaliteli değil. Bisey daha var. her müsteri herhangi bir ürünün kendisine sağlayacağı faydaları satın alır. Bir corap dahi alacak olsak tercihler değişkendir. Corabın hammadelerinin hani ülkelerden gediği bilgisi benim işime yaramaz. çorabın kimyevi bileşenlerinin bilmemin bana saglayacagı bir faydası yoktur. Kışın sıcak tusun yazın rahat olsun gibi faydalarını satın alırım ben. (makina ve corap örnegi cok alaksız oldu ama aklıam nerden geldiye) Bazı makinalrın özelliklerini anlatırken cok ucuyoruz. cekimlerde hic kullanmiyacagımz bir özelliğin bile olmasını istiyoruz. ve bize cok sıradışı geliyor vayyy be diyoruz. Bana göre yukardaki karşılatırmadaki faydacılık ancak soyle olur. d yi ancak büyü cıktılar alacagım işler icin tercih ederim. bilboard buyuklugunde cıktılar almayacagıma göre neden hayalimi susleyen bir makina olsun ki..
Osmanlı merhaba
EOS 5D 12.7mp.lik bir kamera,Mark II N ise 8mp.lik bir kamera,fiyat olarakta 5D daha pahalı.
5D FullFrame bir kamera olduğu için crop faktör sorunu yok.Bence senin söylediğinin tam tersi 5D nin daha fazla tutulması lazım.Bu kameraların teknik detay özelliklerini tam olarak bilmediğim için bu konuda sana yorum yapmam doğru olmaz,seni yanıltabilirim.
Bir önceki sayfada yer alan fotoğraflar için sana R1 in çekimleri daha iyi gelmiş olabilir,bana da 5D nin çekimleri daha iyi gibi geldi.Ama fotoğraf kalitesi olarak kıyaslarsak aralarındaki fiyat farkına değecek kalite farkı ancak büyük boy çıktılarda belirginleşir.Bizim kullanacağımız kısmı ile fotoğrafları değerlendirirsek 5D bize verdiğimiz fiyat fazlalığına değecek kalitede fotoğraflar vermiyor. R1 in hakikaten sınıfının çok üzerinde fotoğraflar veren bir makina olduğu açıkça ortada.
Kontrast benzetmen aslında doğru olmuş,sonuçta biz işimize yarayacağı kısmı ile ilgilenirsek R1 in bu fiyatı ile verdiği bu çıktılar bizlere fazlası ile yeterli.
AS selam bir önceki sayfaya yüklediğin fotoğrafları ben ve yanımdaki 4 arkadaş belki yarım saat inceledik.
Beşimizde Osmanlı nın dediği gibi r1 in resimlerini daha çok beğendik.Kontrast arkadaşımızın dediği gibi ya r1 fiyat olarak değerinin çok üzerinde resim kalitesi var yada 5d parasının makinası değil.r1 8-9 milyarlık makinaları bile fotoğraf kalitesinde geçiyorsa söylenecek başka bir şey olamaz.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232629 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0112327 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1211919 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291525 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1316814 Şub. 2021, 16:41
mete007 -