as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

İlker beni tam çıkarken yakaladın valla.Bende deminden beri Adnan abi cevap yazar diye bekliyordum seni gördüm son anda.
Abi bir baksana karşılaştırmalı fotoğraflara.Syf 280'e.
İlker sana birşey soracağım.5D ile Mark 2 arasında megapixel dışında ne fark var?
Her ikiside full frame ise her ikisine de aynı kalitede L serisi takarsak nasıl bir fark olur?
Bare sen yardım et bana bu 2 modelin karşılaştırılması anlamında.
Yorumlarınızı bu gece yada yarın akşam okuyabileceğim.Bye bye...

Tarih: 14 Haziran 2006, 18:34 - İp: 88.***.**0.37
as
as (Üye)

Osmanlı gördünmü bak İlker i sonunda pes ettirdiniz.

Ben sana demiştim böyle sorular sorup buraya R1 ile 5D nin fotoğraflarını koyduruyorsun sonrada İlker le beni papaz ediyorsun.

İlker benim bir kabahatim yok valla Osmanlı ya 5D nin fotoğraf kalitesini göstereyim dedim fotoğrafların önce hangi makinayla çekildiğini söylemeyip öyle yükledim ,farkı görsün istedim ama Osmanlı dahil herkes R1 inkini daha çok beğendi.

sencede öylemi yok yok ben bunu sormamış olayım daha iyi

#as' tarafyndan 14.06.2006 20:17:39 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Haziran 2006, 19:50 - İp: 85.***.**6.64
as
as (Üye)

İlker ben bu topiği sana havale ediyorum bundan sonra Canon larla ilgili bir şey sorulursa sen cevap ver yoksa Canon bir adam tutup beni temizletecek Baksana ortalık ta ne 5D kaldı nede L sınıfı lens ler.

#as' tarafyndan 14.06.2006 20:19:46 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Haziran 2006, 19:57 - İp: 85.***.**6.64
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

osmanli merhaba..

dedigin fotograflara baktim.. acikcasi, kucuk boyutlarda bakildigindan fotograflarin kalitesi pek de anlasilmaz.. kucuk boyutlarindan cikardigim kadariyla, bence, r1'in cektigi ilk fotograf daha iyi gorunurken, ikincisinde ise 5d'ninki daha iyi duruyor.. ama dedigim gibi ufak boyutlarindan dolayi kesin birsey soylemek cok yanlis olur..
..osmanli, artik bircok sitede yayinlandi r1'in testleri.. soylenenlere gore, r1'in optik kalitesi gercekten de muthis.. buna itiraz etmek artik sacmalik olur..
fakat, 5d gibi fullframe bir dslr'i 17-40 L gibi cok kaliteli bir lensle karsilastirmak, pek de mantikli olmaz.. adnan zaten deginmis, fotografda keskinlikten baska onemli olan bircok faktor var kalitesi hakkinda..
ha ama ayni fokal uzunluklarinda her ikisi de harika renkler, keskinlik verir.. ve bizim gibi amatorler icin fazlasiyla yeterli olur r1'in kalitesi..
ama iste bastan beri dedigim gibi bir dslr'i kompact makineyle karsilastirmak cok anlamsiz da oluyor.. cunku cok farkli ozellikler sunabiliyor dslr'lar..
ama r1 gibi bir makine, bircok profesyonel fotografcinin ikinci makinesi olabilecek kalitede, ona da suphe yok.. ki internetten takip ettigim kadariyla cok sahit oldum, 1d gibi pro dslr'lar kullanip yaninda r1 satin alanlara..

neyse.. soruna donelim..
osmanli canon 5d ile hem 1d mark II N hem de 1ds Mark II arasinda tabii ki farkliliklar var.. canon 5d, acikcasi bircok konuda canon 20d'ye benzeyen bir dslr, ama fullframe sensoru var ve daha fazla megapixeli.. ama kaliteli body'si var..
simdi, bastan soyleyeyim de yanlis anlasilmasin; ben hicbiriyle cekim yapmadim.. burada yazacaklarim tamamen internetten okuduklarim.. sonucta 1D serisine fazla hevesim de olmadi, cunku fiyati benim gibi bir amatoru fazlasiyla asar..
oncelikle tabii ki megapixel farkliligi var..
ama 5d'nin yuksek iso performansi daha iyiymis 1DsMii'ya gore.. ki sen de deginmissin, her ikisinde de ayni buyuklukte sensor var ve birinde daha az megapixel oldugundan, her bir pixel 5d'de daha buyuk olacak, dolayisiyla daha fazla isik alabilecek falan.. zaten internetten iso performansinin daha iyi oldugunu bircok degerlendirmeden gorebilirsin osmanli..
ama hersey megapixel farkliligi ve aralarindaki az miktardaki yuksek iso performasi demek degil.. ki bu makineleri kullananlar icin cok az onemi olan faktorler bunlar..
asil aralarindaki farklilik; 1Ds body'sinin her turlu hava sartina karsi dayanikli ve tank gibi bir yapiya sahip olmasi.. (ki bir yerde okumustum, simdi hatirlayamiyorum neredeydi; biri 1Ds'ini dagin tepesinden dusuruyor, makine oraya buraya carpa carpa yuvarlaniyor asagiya ve sadece birkac cizik varmis makinede..)
1Ds ayrica 4 fps'de cekim yapabiliyor.. 1DMII dersen, o 8 fps'de yapiyor.. bilmiyorum hic duydun mu cekim sesini 1d'nin osmanli; adeta bir makineli tufek gibi.. cok ama cok hizli.. dolayisiyla 1d gibi bir makine, bir spor fotografcisi icin bir numara.. 5d cok yavas kalacaktir..
neyse.. body kaliteleri arasinda fark ver dedik.. ama kalite farkliligi var, bunun yaninda 1d serisi agir oldugundan tasima problemi de var.. gun boyu makineyle disarida gezeyim dediginde, yanina 1ds mi 5d mi alirdin desen, 5d derdim..
buffer'larini karsilastirdigimizda, 5d one cikiyor.. daha fazla raw cekebiliyorsun arka arkaya..(11'e karsilik 17.. ayrica jpeg'de de onde 5d.. 5d arka arkaya 60 jpeg cekebiliyor, 1ds cok daha az..)]
bir baska farklilik 1d serisinin 45 noktali AF sistemine sahip olmasi.. kullananlar bir ruya gibi oldugunu soyluyor.. cok daha hizli fokus yapabiliyor..
ve tabii ki perde omru gibi farkliliklar da var.. 1ds'in 200 bin gibi bir rakam hatirladigim kadariyla..
her neyse.. bir dergide; 1ds'i bir kere kullandiktan sonra bir daha daha ucuz bir kamera kullanmanin imkansiz olacagini yaziyordu.. mutlaka ki profesyonellere daha fazla ayrintiyi sunabildiginden, insanlar o kadar fazla parayi 1ds icin sayip aliyorlar.. mesela yeni aklima geldi; 1d serisinde firewire cikisi da var.. bu profesyonel

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:19 - İp: 62.***.**2.10
xenxen
xenxen (üye)
Ankara / Amatör

Selamlar arkadaşlar, bugün itibariyle R-1 sahibi oldum. Ankara Ankamall Sony yetkili satıcısından 1 gb msx memory stick ile birlikte 1.900 ytl ye aldım... Makinayı hakkıyla kullanacak kadar bilgim olmadığından kendimi geliştirene kadar sanırım biraz başınızı ağrıtacağım. Ama öncelikle bu 281 sayfayı okuyup bilgi sahibi olmaya çalışacağım tabii...

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:24 - İp: 81.***.**7.193
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

adnan ayip ediyorsun, bir fotograf makinesi yuzunden neden papaz olalim ki.. sonucta ne sony benim ne de canon..
r1'in fotograflari cok kaliteli sonucta.. bunu inkar etmiyorum.. ama iste orta format makinelerle karsilastirilan bir makine soz konusu olursa bir yerde gulunc oluyor..
neyse.. zaten sonucta her iki makinenin de kullanici grubu farkli.. hersey fotograf kalitesi degil.. o yuzden bazilarimiz sony r1 alirken bazilarimiz ise giris seviyesi dslr'larin daha mantikli oldugunu dusunup, dslr aliyoruz..
zaten surasi da bir gercek ki, r1'in sensoru bir 350d'ninki kadar buyuk.. ve lensinin kalitesi de cok yuksek.. ama iste bir dslr kadar hizli degil.. veya bir baska lens takilmasi sansi yok.. o yuzden karsilastirmalar cogu alanda eksik kaliyor.. kisiden kisiye gore cevap farkli olacak..

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:25 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

xenxen gule gule kullan.. foruma hosgeldin ayrica..

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:26 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

http://www.jirvana.com/raw_large/canon_5d/
http://www.jirvana.com/raw_large/1ds2/
http://www.jirvana.com/raw_large/1d_mkII/
http://www.jirvana.com/raw_large/d2x/

yukaridaki adreslerde raw fotograflar var.. d2x'in de linkini verdim, ki sensor buyuklugu bir d70s ile ayni olmasina ragmen ve iki katindan fazla pixelde cekebilmesine ragmen ne kadar kaliteli ciktilar alinabildigini gorebilmeniz icin.. insanlar bu makinelere ve lenslerine o yuzden o kadar paralar harciyorlar..

photoshop programiniz varsa camera raw ile acin fotograflari..

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:40 - İp: 62.***.**2.10
xenxen
xenxen (üye)
Ankara / Amatör

Çok teşekkür ediyorum. Burada yazılanlar olmasaydı cesaret edip bu makinayı alamazdım açıkçası. Başım sıkıştığı zaman sizlere danışabileceğimi bildiğim için aldım.

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:47 - İp: 81.***.**7.193
as
as (Üye)

İlker şaka yapıyorum hocam Osmanlı bana bu soruyu sorduğunda kendi kendime gülüp aklıma hemen sen geldin,acaba İlker ne şimdi ne yapacak diye.

Fakat fotoğrafların hangi makinayla çekildiğini yazmayıp R1 in fotoğrafları daha çok beğenilince ben de ne diyeceğimi bilemedim.

Sonuçta sen konuyu güzel bir şekilde anlatmışsın,ben Osmanlının sorduğu makinaları sadece internette gördüm sağlıklı bilgi veremezdim.

İlker sen sayfa 279 daki fotoğrafları inceledinmi hangisi daha güzel

xenxen merhaba R1 topiğine hoş geldin.Yeni makinan hayırlı olsun,soracağın şeyler olursa elbette yardımcı oluruz.

Tarih: 14 Haziran 2006, 20:54 - İp: 85.***.**6.64