as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

Liste fiyatı 106 EU. Fakat nakitte 175Ytl. ye aldım.

UV. sine 48 EU dedi.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 02:21 - İp: 85.***.**1.19
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

R1 ile çektiğim 2 sayfa öncesine yükleyipte açılmayan fotoğraflar.Onların adreslerini yanlış kopyaladım herhalde.
Birinci fotoğraf 24mm.geniş açıda çekilmiştir.


Sony DSC-R1
sRGB
F/8
1/500sn.
ISO-160



Sony DSC-R1
sRGB
F/6.3
1/50sn.
ISO-160



#as' tarafyndan 13.06.2006 03:06:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 02:31 - İp: 85.***.**8.68
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

AS fotoğraflardaki canlılık,netlik ve keskinlik tek kelimeyle süper.Bundan daha iyisi olabilirmi bilmiyorum.
Bende fotoğraf yüklemek istedim ama küçültünce çok bozuldular senin fotoğraflarında da küçültünce bozulma oluyormu.Oluyorsa bunlar bozulmuş hallerimi merak ettim.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 03:21 - İp: 85.***.**8.68
drtamer
drtamer (üye)
Malatya / Amatör

As,
Fotografların gerçekten çok başarılı ama nedir o kıyıdaki çirkin gulyabani gibi kocaman şeyler. Estetik için konmuşsa çok kötü, bilmediğim bir fonksiyonu varsa amenna.
Tamer

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 15:27 - İp: 193.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör



350d
70-200 f/4 L
70mm
aperture priority
f/11
1/250
iso 100
srgb

fotografi sadece raw'dan jpeg'e cevirdim canon dpp programi ile..
adnan senin cektigin fotografi da yayinlasana.. sende de ayni fotografdan var degil mi?

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 15:29 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Şu bir gerçek ki bazı dslr kullanıcıları kabul etmekte zorlansalar da şu an piyasada kit lenslerden hangisini hangi makinaya takarsak takalım buna EOS5D de dahil fotoğraf kalitesinde R1 den geri kalır.
DSLR in R1 i kit lens lerle geçme imkanı yok"

demissin adnan.. ayrica fikrimi sormussun, gormemistim o mesaji..
gercek olan su ki adnan, canon 5d ile satilan kit lens 24-105 f/4 L IS.. r1'in canon 5d kadar kaliteli olmasi biraz hayal gibi..
ama su da bir gercek ki canon 18-55'den cok cok daha iyi r1'in lensi..


"Bu arada İLKERcim O bahsettiğimiz HASSELBLAD makine 36 MP lik bir makine ve BU ölçülerde fotosuna göre 15 ile 20 Mb lık fotolar üretiyor. O fotoları işleyecek makinelerinde günümüz seviyesinde bile oldukça güçlü bir konfigürasyona sahip olması gerekir. Yoksa O fotolar kullanıcısını bilgisayar başında çıldırtır. Yani O makineyi alan şahsın en az bir teklik vererek bilgisayarını da upgrade etmesi gerekir"

martinik merhaba.. hasselblad'in yeni cikardigi h2d, 39 megapixellik, 36 degil.. dedigin gibi bilgisayar kuvvetli olmali.. ama bir kameraya 18000 pound veren adam zaten en babasindan mac'i de alacaktir kendine.. yani sorun olmaz..

bu arada helal olsun valla martinik.. cok guzel bir fotografi ornek gostermissin bizlere.. gercekten de gonul acici bir fotograf..

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 15:35 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Tamer onlar bir çeşit meşale bazen geceleri yakılıyorlar bazende ışıklandırılıyorlar.Bayram vs. günlerde.

İlker ben zaten O yazımda 18-55 kit lensi kastedmiştim.

Buda benim çektiğim fotoğraf ışık biraz az gibi ama raw da ayarlıyabilirdim.Birinci fotoğraf Raw dan çıkıp işlenmemiş ham fotoğraf,ikincisi ise raw da işlenirken orta seviyede keskinlik verilmiş olanı.

Sony DSC-R1
F/8
1/640sn.
ISO-160
Ham fotoğraf



Sony DSC-R1
Raw da işlenmişi.(Orta seviye keskinlik verilmiş hali)





#as' tarafyndan 13.06.2006 18:03:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 15:36 - İp: 85.***.**2.195
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker tamer yorumlarınız ne.
İlker senin çektiğin fotoğrafta renkler de mavi ton çok hakim,sağ daki binanın dış beyazlığında bile mavilik hakim.Neden acaba.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 16:01 - İp: 85.***.**2.195
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

biliyorum adnan.. gercekten de 18-55 hic ise yaramaz bir lens r1'in lensinin yaninda..

bu arada benim fotografda keskinlik vermedim.. ne kadar keskin bir fotograf olduguna inanamazsin adnan.. 70-200 gercekten sasirtici bir lens..

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 16:02 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker ben de işlenmemiş hamlardan bahsediyorum .Senin fotoğrafında mavi renk çok hakim.Neden öyle.

 

Tarih: 13 Haziran 2006, 16:08 - İp: 85.***.**2.195