as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Makulmurat o resimlerin R1 ile çekildiğini zannetmiyorum.

Muratsen verdiğin linkte ki filtreye baktım.Fiyatı ucuz ama kalitesi nasıl bilmiyorum.Ben ucuz mallardan her zaman korkarım.Aynı sitede filtreler sayfasında (3.sayfa) sigma nın PL filtresi de var fiyatı 195 ytl. iki filtre arasında bu kadar fiyat farkı olması düşündürücü.
Yurt dışındaki forum sitelerinde alacağınız filtrelerin mutlaka Multi-Coated (çok katmanlı) olmasına dikkat edin aksi taktirde ışık geçirgenliğinin filtrenin kalitesine göre 10/100-20/100 e varan kayıplar olabileceğini bir kaç yerde okudum.O yüzden al veya alma diyemiyeceğim.

Ben aynı linkteki sayfaları gezerken lens i korumak için Sigmanın Multi-Coated özellikli UV filtresini gördüm.Fiyatı 66 ytl.Aynı filtrenin ABD fiyatı 45 usd.Yani aralarında çok büyük fark yok idi bende ondan bir tane sipariş verdim.Bakalım nasıl çıkacak.Multi-Coated özelliği olmayan filtreler çok daha ucuz ama onların renklerde de bozulmalar yapabildiğini duyduğum için ben ondan Multi-Coated lısının siparişini verdim.
Sen UV filtre kullanıyormusun.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 13:54 - İp: 85.***.**3.251
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

yılmaz merhaba

İki fotoğraf arasında P/L filtrenin etkisi açıkça görülüyor.Peki iki fotoğraf ta aynı diyafram değerlerinde mi çekildi yoksa çekim değerlerinde ki fark bilerekmi verildi.Fotoğrafların exif lerini inceleyip söylersen çok memnun olurum.Çünkü ikinci fotoğrafta arka alandaki beyaz renkli bölüme renk değişimi varmı diye baktığımda alan derinliğinin değişmiş olduğunu gördüm.Filtrenin böyle bir etkisinin olmaması lazım.Eğer diyafram değeri filtre yüzünden değişmiş ise filtrenin ışık geçirgenliğinin fotoğrafı (F değerinin değişmesi) ile etkilediği anlaşılır.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 14:06 - İp: 85.***.**3.251
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

as ben herhangi bir filtre kullanmıyorum. pro1 varken UV kullanıyordum. sen sipariş ettiğin filtreyle ilgili sonucu bildirirsen bende bir tane almak istiyorum. ama benim asıl istediğim Polarize ve ND filtre...

Polarize filtreyi herkes biliyor. ND filtre ise çok sert ışık koşullarındaki olumsuzluğu ortadan kaldırıyor.

Arkadaşlar için polarize etkisini gösteren bir foto ekleyeyim. fotoğraf Ege foto club'dan Ümit Tuncay'a aittir.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 14:19 - İp: 85.***.**1.199
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

muratsen polarize filitrenin etkisine şaşırdım.

behri arkadaşım fotoğrafçılık ve sanat hakkındaki görüşlerine katılıyorum ama herhalde AS ın anlatmaya çalıştığı konu dslr kullanıcılarının fotoğraflarını güzelleştirmek fotoğraflarını için fotoşop ta yaptığı işlemlerini kastedip ondan sonra da bizim makinamız böyle fotoğraflar çekiyor demelerini kasdediyordu herhalde.Bana burda bir karışıklık var gibi geldi.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 14:56 - İp: 85.***.**3.251
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

As merhaba.
Evet haklısın diyafram değerleri aynı değil. Birinci resmin Diyafram değeri 5,7 İkincisinin ise 5,3.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 14:58 - İp: 85.***.**5.85
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Murat aldığım filtre gelince sonucunu sizlerle paylaşırım.
Beğenirsem sizde ondan alırsınız.

Soner o konuda görüşlerimi 3 başlık altında değerlendirmiştim.Evet söylediğin konu 3. başlık altında yer alıyor.Fotoğrafların orijinal Raw işleme programlarından başka photoshop efektleri ile yapılan çalışmaların makinaların çekim kalitesini yansıtmayacağını söylemek istemiştim.
İşte size bir kaç fotoğraf daha.Bu 5 fotoğrafın hangi makina ile çekildiğini tahmin edebilecekmisiniz bakalım.Hangi fotoğraf hangi tip makinayla çekilmiştir.
DSLR,Dslr-Like-Cep telefonu.Yorumlarınızı bekliyorum.









#as' tarafyndan 08.06.2006 15:10:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 15:06 - İp: 85.***.**3.251
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

Fotoğraflar biraz küçük ama cep telefonuyla çekilmedikleri kesin.Hepsi aynı makinayla çekildiyse dslr veya dslr like gibi.Çünkü çok netler.cep telefonu işine benzemiyorlar.

#soner25' tarafyndan 08.06.2006 15:22:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 15:15 - İp: 85.***.**3.251
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

herhalde ben 3-D uygulamalarına biraz aşina olduğumdan fotoğraf olmadıklarını anlayabiliyorum. ama otomobil hayli başarılı olmuş. 3D Studio max model SLR

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 15:21 - İp: 85.***.**1.199
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Evet murat haklısın ,aslında hiç biri fotoğraf değil.
Benim o yazımda anlatmaya çalıştığım şey işte buydu.
Bu tip yazılımlar başta P/S olmak üzere o kadar geliştiler ki bu konulardaki mahareti iyi olan bir insan compact bir makinayla çektiği fotoğrafı D2X seviyesine çıkartabilir.Bunun tek sınırı yazılımı kullanan kişinin becerisi.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 15:29 - İp: 85.***.**3.251
soner25
soner25 (üye)
Erzurum / Amatör

Hayret bi şey ya.
Pardon ben bir önceki yazımı silsem ayıp olurmu.

 

Tarih: 8 Haziran 2006, 15:34 - İp: 85.***.**3.251