ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

"diskotek" örneği ne kadar uygun olur bilemiyorum, orada flaşsız fotoğraf çekmek pek kolay olmazdı herhalde, denemedim ama.

Değişken ışık şartlı derken, çekeceğiniz fotoğrafların bazıları az ışıkta bazıları çok fazla ışıkta çekilecek ise ve karışık bir sırada ise diyebiliriz. Önceden de dediğim gibi, ISO'yu kendimiz de değiştirebiliriz ama ne kadar hızlı yaparsak yapalım, makinenin hızına erişemeyiz. Ama, manzara gibi, durağan nesneleri çekerken pek acelemiz olmayacağından Auto ISO kullanmayabiliriz. O anki şartlara bağlı.

Tarih: 17 Ekim 2006, 17:18 - İp: 85.***.**5.234
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

hocam "diskotek" şeklinde özetlediğim benzeri ortamlarda (örn: özel ışıklandırılmış tiyatro sahnesi) flaş ile fotoğraf çektiğinizde ortamın havasını bozabileceğiniz gibi gerçek dışı (o an için doğal olmayan) bir görüntü alırsınız..
tabi bu benim düşüncem...

Tarih: 17 Ekim 2006, 17:26 - İp: 81.***.**7.45
fotoloji
fotoloji (üye)
Kayseri / Stüdyo Fotoğrafçısı

diskotek örneği biraz daha white balance ile ilgili bir konu.

Tarih: 17 Ekim 2006, 17:32 - İp: 85.***.**6.140
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Şöyle bir genelleme ile bağlayalım isterseniz:

ISO'yu elle değiştirirken, pozu kaçırmanız ihtimali olan durumlarda Auto ISO faydalıdır.

Tarih: 17 Ekim 2006, 17:33 - İp: 85.***.**5.234
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Hocam maksat muhabbet ISO bahane...

yani AutoİSO yu tartışırken sağdan soldan başka konularıda devririyor toprağı karıştırıyoruz.. faydalı şeyler çıkıyor sanırım..
Autoİso konusunda siz noktayı layığı ile koymuşsunuz ama ben şimdi kendimi burda deşifre etmek istemedim. O dramatik tiyatro oyununda şahane bir replik esnasında flaş ile fotoğraf çektikten sonra fırça yiyen kişi bendim evet bendim itiraf ediyorum..
spot metering şart zaten de
((kotnrast sen misin abisimisin eğer sen isen haberin olsun abin kendi nikiyle sen mişsin gibi foruma giriyor.. ))

Tarih: 17 Ekim 2006, 17:44 - İp: 81.***.**7.45
barış ak
barış ak (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Cüneyt bey size 70-300 lensinizi nereden aldığınızı sormuştum, seyahatte olduğum, için cevabınıza geç teşekkür edebildiğim için özür dilerim.

Bu arada bugün oğleden sonra sirkecide bildiğim heryeri dolaştım ama A100 e sigma 70-300 lens bulamadım nereye sorsam yok diyorlar, sony uyumlusu varmı diyenler de oldu ??. Gelecek diyenlerde haftaya derken kendilerinin bile emin olduklarından şüphelendim.

hararetle sigma 70-300 arıyorum,

Tarih: 20 Ekim 2006, 23:21 - İp: 85.***.**6.244
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

cüneyt abi selam..
sony a100 çıktığında sizinle birlikte ilk alanlardan olduk.lensler konusunda gerek siz ve gerekse drtamer bey bana çok yardımcı oldunuz ikinizede tşk ederim.
bu forumu bir türlü okuyamadım okuduğumdada hep kopuk bir şekilde okuduğum için yeterince faydalanamadım.bu akşam baştan sona kadar dikkatlice forumun tümünü okudum.(sahura kadar)çok güzel aydınlatıcı bilgiler edindim.bizi aydınlatıp ve bilgilendirdiğiniz için çok çok tşk ederim ağzınıza sağlık.saygılarımı sunuyorum

#merhaz' tarafyndan 21.10.2006 04:03:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 21 Ekim 2006, 03:57 - İp: 85.***.**8.141
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Merhaz, ben de D80 ile A100 arasında seçim yapma aşamasındayım, Cüneyt Bey'in gözlemleri çok yararlı oldu. başından beri takip ediyorum, hatta bazı sayfalara dönüp tekrar tekrar bakıyorum.

Ayrıca Pazarbey'in "A100 ile Hangi Lens" ve Hbaykal'ın "60 Günlük Sony A-100 Macerası" başlıklarında da çok yararlı bilgi ve fotoğraflar var.

Test sonuçları da çok yararlı ama kullanıcı deneyimleriyle de birleşince daha anlamlı oluyor.

Bütün bunlar beni giderek A100'e daha çok yaklaştırıyor. Hepsine teşekkürler. Tabi senin örnek fotoğraflarını da görmek isteriz.

Tarih: 21 Ekim 2006, 11:17 - İp: 85.***.**1.165
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

sevgili fotoman..
bendede bir nikon takıntısı var gidiyor.özellikle d200 hayranlığı.a100 ilk etapta ve yeni bir dslr makina olduğu için nikon ve canon lens konusunda biraz daha ağır basıyor olabilir.sony a100 de benim en çok hoşuma giden titremeyi(sss)önleyen sistemi oldu.yukarıda bahsettiğimiz markaları aldığımız zaman bu özelliği makina taşımadığı için lensleri alırken anti titreme özelliği olan lenslere yönelmeniz gerekecek.buda lenslere ekstra daha fazla para vermemiz demek olacak.ben şahsen ilerde sonynin daha üst model makinalar çıkaracağına inanıyorum.bunun yanında sigma şu an ürettiği mevcut lenslerin yanına sonye yüzdeyüz uyumlu lenslerde üretecek ve birde en önemlisi yakında carl seizz lerde gelecek.bunların olması ile sony kullanıcıları da diğer markalar gibi zengin lens ihtiyaçlarını onlar kadar rahat karşılayacak.bence sony çünkü fiyat ve performans gayet güzel.

Tarih: 21 Ekim 2006, 19:14 - İp: 85.***.**7.198
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

fotoman bende fotograf varda foruma bir türlü yükleyemiyorum.75/300 lens gayet güzel ve hızlı bir lens.geçen futbol maçında ve kuş çekimlerinde kullandım gayet güzel.yalnız ben sigma 50/500 düşünüyorum.oda bizim makinaya uymuyor herhalde sigmanın uyumlu olanını çıkarmasını bekliyecem.

Tarih: 21 Ekim 2006, 19:18 - İp: 85.***.**7.198