Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
antika ustam
ve benim nacizane fikrimi sorarsan 1. madde disinda senin ilgilendiren pek bir fark yok 2 flash arasinda.
demişsinizya.. 3 madde de ise ikinci flash konusunu önemsememişsiniz. sanırım benden daha bilirsiniz çekimlerde makinanın biraz ötesinde farklı bir flasş yada ışık kaynağının o fotoya kattığı etkiyi.. örneğin su altı çekim yapan kameralarda makinanın en az iki yanında yarım metre uzaklıkda farlı flash yada spotlar kullanılıyor..
hani sorabildiğim ve sivrizekalılık yapan kişi ben olayım diye soruyorum a100 e takılmış bir 56 modeli makinadan 3-5 metre (yada maximum ne kadarsa) uzakta olan 36 modelini tetikleyebiliyormu.. birde ne kadar bu 56 ve 36 modelleri..
(150 milyonluk şemsileli ışıklı çin malı paraflaş almanın arefesindeyken bu sorular önem arzediyor)
Herseyden once sunu belirmeliyimki 2. ve 3. maddeleri deneyemedim cunku elimde bunlari deneyebilecek imkan yoktu ve bildiklerim manuellerinden okuduklarima dayaniyor.
2.maddede bahsi gecen isik siddetinin kademeleri "ratio flash" denen bir cekim turunde devreye giriyor ve benim KM5D bunu desteklemiyor zannedersem. Sanirim KM7D destekliyor, A100'u bilmiyorum. Ratio flash'ta yapilan is makinanin uzerindeki flash ile wireless flashin ishik siddetlerini degistirerek baska golge oranlari elde etmek.
3.madde : built-in flashi kullandiginiz surece istediginiz kadar wireless flashi kontrol edersiniz, yalniz built-in flashi kapatip ustune 3600HS takarsaniz, bu 3600HS diger wirelesslari kumanda etmeyebilir. (wirelesslar radyo dalgasiyla degil, isikla kumanda ediliyor)
Yine de emin degilim, cunku elimde ne 2. bir 3600HS olmadi, 3600HS(D) manualindan okudugum belli belirsiz bir ifadeden cikariyorum bunu.
Fiyatlarini daha once de belirmistim (bu forumun 26 sayfasinda):
5600HS(D) : Yalcinlar'da 800 YTL (eskiden sitelerinde vardi, artik yok)
3600HS(D) : Sirkeci'de bir dukkanda 600 YTL (KDV dahil) idi. Ben deniz bu dukkandan tam bu flashi sifir olarak almak uzereyken, denemek istedim, dukkan sahibi "yok efenim flashin degeri duser" falan dedi, ben de vazgectim, sonra gittigidiyor'dan 230 YTL'ye gayet iyi durumda 2.el aldim, mutluyum.
Bu da 5600HS(D) manuali .
Minolta'nin ayrica daha kucuk bir flash 2500(D) ve 2 adet de biri ring (1200) ve biri de twin (2400) olmak uzere macro flashlari da varmis.
Eger makinayi studyo flash sistemlerine entegre etmek istiyorsaniz ihtiyaciniz olan Minolta'nin PCT-100 isminde adaptoru kullanmalisiniz. Bu flash unitelerine PC kablosu ile baglanma imkani sagliyor, fakat otomatik pozlama kabiliyetini kaybediyorsunuz.
Otomatik pozlama kabiliyetinden feragat etmeye hazirsaniz 60-70 YTL'ye ucuz flash da kullanabilirsiniz, Minolta soketine uyan boyle flaslar var.
Sigma ve Metz gibi firmalarin Minolta sistemine uyumu hakkinda bir fikrim yok, ama sadece cok ucuz olmadiklarini biliyorum.
#antika' tarafyndan 29.09.2006 17:07:18 tarihinde düzenlendi.
cüneyt abi makineni alalı 2ay oldu nerdeyse.
ilk etapda sen bıraktıgı iyi performans izlenimlerinde bir degişiklik oldumu acaba.kullandıkca makinenin yenigözlemledigin +ları -leri varmı.
Benim ilk farkettiğimde problem olarak gördüğüm fakat sonra kullanım şeklimi değiştirince ortadan kaybolan ve hatta daha da güzel bir hal alan bir konu var: Gözünüzü vizöre yaklaştırdığınızda hem LCD kararıyor hem de AF çalışmaya başlıyor demiştik ya (bunların her ikisi de ayrı ayrı seçimli olan özellikler yani istendiğinde her ikisi de ayrı ayrı kapatılıp açılabiliyor) ve yine LCD ekranın yine seçebileceğiniz süreler sonunda kendi kendine kapanma özelliği var, örneğin 5 saniye kullanmadığınızda kapanmasını istediniz ve 5 saniye sonra LCD kapandı, makineyi de boynunza asılı bir vaziyette taşıdığınızı varsayalım (ki, genelde öyle taşınır ) vizörün altındaki sensörler vücudunuzu görünce kapalı olan LCD zaten kapalı problem yok, ama vücudunuzdan uzaklaştırdığınızda (diyelim makineyi boynunuzdan çıkarıp masaya koydunuz) makine, gözünüzü vizörden çektiğinizi sanarak LCD yi açıyor. Ben ne yapıyorum, taşıma esnasında LCD yi OFF yapıyorum böylece problem ortadan kalkmış oluyor.
?Bir başka konu da, LCD OFF durumda olsa bile herhangi bir ayar değiştirmek istediğinizde, o ayarı değiştirene kadar LCD yi açıyor ve işiniz biter bitmez kapatıyor (LCD nin kapanması için ayarlanan süreyi beklemeden). Aynı durum, çektiğiniz fotoğrafın önizlemesi için de geçerli. Bunların da pil tüketiminin az olmasına katkısı büyük bence.
Bunlar çok çok önemli konular değil tabi, sonuçta 2 aylık kullanımda (her ne kadar çok sık kullandığımı söyleyemesem de) makine konusunda memnun olmadığım bir nokta olmadı. Beni şaşırtan bir özelliği ise, hafıza kartına yazma hızı oldu. O kadar hızlı ki, RAW+JPEG mi çekiyorum, JPEG mi çekiyorum, çoğu zaman anlayamıyorum.
Sigma objektiflerin HSM özelliği, Minolta ve Pentax makinalarda çalışmıyordu. Bu durum Sony'de de aynı mı yoksa düzeltildi mi, biliyor musunuz?
Murgur,
Sorun Minolta'da yada Sony'de degil, sorun Sigma'da. HSM lenslerini SSM (yani Minolta'nin USMsi) arayuzune uyumlu cikarmayan Sigma.
Sayın Ocaklılar,
Nikon D80 i beklerken A100 izlenimlerinizi de takip ediyorum. Kararım değişir mi bilemiyorum.
DigiNorm'da "- Real-time LCD görüntü sağlayamayışı"ndan söz ediliyor A100 için. Bunun anlamı nedir? İzleniminiz nedir?
Teşekkürler, iyi çalışmalar, sağlıklı günler dilerim.
Real-time LCD görüntüden kasıt, slr-like'lar gibi fotoğrafı çekmeden önce LCD'den görmek ise, sağlamıyor. Sağlayan kaç dslr var ki?
merson,
Yanlış hatırlamıyorsam sizin elinizde Nikon lensleriniz vardı. Bu durumda, kararınızı değiştirmeyip, D80'i tercih etmeniz bence daha mantıklı olacaktır.
#ocaklilar' tarafyndan 02.10.2006 17:19:00 tarihinde düzenlendi.
Cüneyt bey sigma 17-70 i bende almayı düşünüyorum. Fırsatınız olursa 17-70 ile dış mekan, özellikle 17 mm de çekilmiş, gökyüzünün de göründüğü polarize filtreli ve filtresiz ve ayrıca doğal ışıkta portre fotoğrafları yükleyebilirmisiniz ? Çok şey istedik ama fırsatınız ve imkanınız olduğu kadarıyla paylaşırsanız sevinirim.
#okyanus' tarafyndan 05.10.2006 15:05:01 tarihinde düzenlendi.
okyanus,
bu hafta sonu fırsat bulursam istediğin türde fotoğraflar çekip yüklerim.
Portre, özelikle ten rengi konusunda, bu konunun 15. sayfasında iki örnek için link vermiştim, bilmiyorum gördün mü? Onlar %100 kroplardır ve üzerlerinde hiç bir PS işlemi yapılmamıştır. Zaten genelde benim örnek olsun amacıyla yüklediğim veya linkini verdiğim hiç bir fotoğrafımda PS müdahalesi yoktur ki yanıltıcı olmasın.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
222329 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0108127 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
073404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2131015 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
039619 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -
Yapay Zeka: Yoksa Teknoloji İtekliyor...
03 Oca. 2023, 19:52 miratcenk
088003 Oca. 2023, 19:53
miratcenk -