ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
barış ak
barış ak (üye)
İstanbul / Amatör

madsnake merhaba,

öncelikle, vizörden
pil uyarısı, flaş, ael tuşu,auto fokus, aperture, , shutter speed ve exposure correction value görülebiliyor ve bence son derece yeterli.

paketten çıkan 18-70 lensin makrosu yeterli değil, senörle obje arası 33 cm altında focuslama yapamıyor.yani başka bir değişle lensten sonra en az 18 cm bir mesafe olması gerekiyor bu da kadrajı doldurmuyor. ama bununla beraber geniş açı olarak ve günlük kullanım için de son derece yeterli . kit olarak alınca 150 ytl + kdv ye geliyor ki ileri seviye makro çekim yapma ihtiyacın yoksa almanı tavsiye ederim.

ayrıca sigma 70-300apo için makro kabiliyetinin iyi olduğunu biliyorum . bu lensi alırsan makro isini de çözmüş olursunuz.

bende sony 70-xx lense karar veremediğim için body + 18-70 aldım ve sizin gibi sigma 70-300 apo ile tamamlamayı düşünüyorum. birde sigmanın apo özelliği var bu ışık kırılmalarıyla ilgili bir performans getiriyor lense, önemli.

önceki sayfalarda "apo" ile ilgili detaylı bir açıklama yapmıştı cüneyt bey isterseniz bir inceleyin

Tarih: 27 Eylül 2006, 23:38 - İp: 85.***.**6.244
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Tamer beyin belirttiği adresteki AS başarısı çok iyi. Bende nacizane bir deneme yaptım. Shutter 1/20 sn, 280mm de(crop fak. ile 420mm de)

AS kapalı

AS açık

Tarih: 28 Eylül 2006, 09:42 - İp: 81.***.**2.162
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

1/20 de bir şey mi?

Bu konunun 21. sayfasında 1/15 ile 300mm ile SSS kapalı/açık örneği var. Normal, yani tele olmayan lens ile ise 1/8, 1/6 larda bile çok iyi sonuçlar aldığımı hatırlıyorum.

#ocaklilar' tarafyndan 28.09.2006 21:02:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Eylül 2006, 09:53 - İp: 85.***.**5.234
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

madsnake,

fotolar 72 dpi denmiş. baskı yaptırılmadığı sürece bi problem olmaz gibi anladım ben açıklamalardan

Yanlış anlamışsınız.

Doğrusu: Hiç bir durumda problem olmaz.

Tarih: 28 Eylül 2006, 09:56 - İp: 85.***.**5.234
madsnake
madsnake (üye)
İstanbul / Amatör

ocaklılar ve barış ak ilginiz için saolun...

bir süre sonra bende makinemi almış olacam.bide nikon d80 çıksında piyasaya.ondan sonra alacam.onun çıkmasıda çok sürmez herhalde

Tarih: 28 Eylül 2006, 20:59 - İp: 85.***.**1.177
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Cüneyt bey merhabalar,
Sonynin harici flaşları hakkında bilginiz varmı acaba. Ben harici flaş almak istiyorum. Sony ile KM flaşları tamamen aynımıdır. Sonynin iki flaşının birbirlerine göre artı ve eksileri nelerdir. Verebileceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Tarih: 29 Eylül 2006, 10:28 - İp: 81.***.**2.162
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony'nin HVL-F56 ve HVL-F36 olarak iki flaşı var. Bunlar, Minolta'nın 5600HS ve 3600HS modelleriyle aynı özelliklere sahip diye biliyorum. Yani HVL-F56 ile 5600HS, HVL-F36 ile 3600HS modelleri aynı özelliklere sahip. Her iki modelde de kablosuz flaş özelliği mevcut.

56'ların 36'lara göre ne gibi üstünlükleri var dersek:

Etki mesafesi daha fazla.
36'ların kafaları sadece dikey olarak dönebilirken, 56'ların kafaları dikey ve yatay dönebiliyor.
Geniş açı adaptörü, 36'larda (flaş ile beraber veriliyor sanıyorum ama emin değilim) flaşın önüne haricen takılıyor, 56'larda ise kafanın üzerine monte edilmiş durumda istenildiğinde çekip kullanılabiliyor.
56'nın ışık kontrolünde daha fazla seçimi var diye biliyorum.

Ve tabi, 56'lar daha pahalı.

Sirkeci'deki bir satıcı arkadaşım, önümüzdeki günlerde Minolta ve Sony markalı flaşların geleceğini söyledi. Fiyatlarına baktıktan sonra benim de niyetim var birini almaya.

#ocaklilar' tarafyndan 29.09.2006 13:28:24 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Eylül 2006, 10:59 - İp: 85.***.**5.234
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

dtcan,

Gerci Cuneyt Bey'e sormussun ama haddim olmayarak ben de bir cevap yazayim.

Bu formun 26 sayfasinda bana ait 21 Eylül 2006,17:27 tarihli mesajimda bu konuda yeterince malumat vermeye calismistim.

Evet, Sony A100 Minolta flaslari ile calisiyor, ben test ettim.

1. 5600HS , 3600HS'dan daha guclu, birinin GNsi 56, digerinin 36, yani 5600, 3600'dan 1.5 kat daha uzagi aydinlatir.

2. 5600 6 kademe isik siddetine ayarlaniyor, 3600 ise 2.

3. 5600HS'i makina uzerine monte ettiginde ekstradan 1 wireless flashi daha kontrol etmeye devam edebiliyorsun, yani elinde birden fazla Minolta harici flash uniten varsa. (ben 3600 bunu yapamiyor diye biliyorum)

ve benim nacizane fikrimi sorarsan 1. madde disinda senin ilgilendiren pek bir fark yok 2 flash arasinda.

Tarih: 29 Eylül 2006, 11:22 - İp: 85.***.**1.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Dogru, 3600HS flashin onune takilan bir ayri bir adaptorle geliyor. Ben onu ilk firsatta kaybecegimi bildigimden tasimiyorum.

Tarih: 29 Eylül 2006, 11:28 - İp: 85.***.**1.213
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

Cüneyt bey ve antika açıklamalara teşekkür ederim. Artık bir tanesine karar veririm. F56 gerçekten pahalı. Fiyatı artıları hak ediyormu acaba.

Tarih: 29 Eylül 2006, 11:40 - İp: 81.***.**2.162