ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Sony A100 : İlk İzlenimlerim.

Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.

Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.

Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.

Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.

Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.

2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.

Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.

Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.

Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.

Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.

Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.

RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.

Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.

Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.

Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.

Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık

Tarih: 9 Ağustos 2006, 04:02 - İp: 88.***.**9.107
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cuneyt Bey,

Mesajinizi ancak yeni okuyabildim, malum bayram sebebiyle 2 gunlugune uzaktaydim.

Once hemen yaniti vereyim: Dogrudur, makina (yani burada KM5D oluyor) WL modundayken built0in flash zayif cakiyor, yeterince pozlamiyor.

User manuelin bir tarafinda KM5D'nin "ratio flash"i desteklemedigi yaziyor, sanirim soz konusu ifade bu duruma tekabul ediyor. Yalniz siz Sony A100'un uzerindeki flashun WL modundayken caktigini soylemissiniz, dogru pozladi mi peki?

 

Tarih: 24 Ekim 2006, 23:03 - İp: 85.***.**6.234
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

antika,

WL modunda flaş çakıyor hem de gayet güzel pozluyor, sanki WL modunda değilmiş gibi. Yalnız tabi ki burada gerçek bir WL modundan söz etmek doğru olmaz sanıyorum. Çünkü, kullanım klavuzundan okuduğum kadarıyla, WL modunda çekim yapmadan önce, harici flaşı makineye takın, açın, sonra makineyi WL moduna alın ve sonra harici flaşı çıkarın diyor. Buradan da yanlış anlamıyorsam, bu durumda makine ile flaş arasında bir anlaşma söz konusu oluyor. Ben de şu an harici flaş olmadığından, bu prosedürü uygulamadan WL moduna aldığımızda makinenin bunu dikkate almıyor olması da normal bir durum olabilir.

branko arkadaşımızın iddiası, Minolta'da olan bir özelliğin Sony'de olmaması idi ki, bu bana da hbaykal'a da pek doğru gibi gelmedi. KM5D'de yoksa, acaba KM7D'de var mı bilmiyorum. Sonuçta benim söylemek istediğim, gerek Minolta'nın flaşları ile Sony'ninkiler arasında, gerekse KM5D ile A100 arasında, flaş fonksiyonları açıısndan bir fark olmadığı görüşünde olduğumdur.

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 00:37 - İp: 85.***.**1.4
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Wireless flasin kullanimi hakkinda bilgi verebilmek icin 5 adet test goruntusunu yolluyorum. Umarim yardimci olur.











Son 2 goruntu ortam isigi hakkinda bilgi vermek icin.

#antika' tarafyndan 25.10.2006 04:26:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 03:57 - İp: 85.***.**6.234
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

antika hiç bir şey gözükmüyor5 tane çarpı var.

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 04:00 - İp: 85.***.**6.31
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

buffalo,

Duzelttim

 

Tarih: 25 Ekim 2006, 04:29 - İp: 85.***.**6.234
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.friedmanarchives.com/flash.htm

http://forums.clubsnap.org/showthread.php?t=229258


Ratio Flash sadece filmli fotoğraf makinelerinde varmış. Bu nedenle, Minolta'nın dijital makinelerinde olup da Sony'de olmayan bir özellik değilmiş.



#ocaklilar' tarafyndan 26.10.2006 17:26:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 17:21 - İp: 85.***.**5.234
branko
branko (üye)
Bursa / Amatör

sn. ocaklilar, sn. antika
bilgileriniz ve testler için çok teşekkür ederim, üzülerek de olsa (sony a100'e kara vermiştim çünkü) benim için çok 'aydınlatıcı' oldu.

Saygılar


...Ama konica"da "Wireless ratio flash" diye birşey var (sony"de olmayan) o da hem makinanın hem harici flaşın resmi pozlamasını sağlıyor. Bu Konica Minolta makinaların mı yoksa flaşların mı özelliği bilmiyorum... Sony flaşlarda "ratio" menüde görünüyor ama kullanılamadığı yazıyor kılavuzda. (film makinası olmadığı için herhalde iptal etmişler çünkü konica minolta flaslarda kullanılabiliyor).

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 18:20 - İp: 81.***.**3.193
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

branko,

Bir önceki mesajımda verdiğim ikinci linkte de zaten bununla ilgili bir soru sorulmuş. Gerek Minolta'nın, gerekse Sony'nin flaşlarının üzerinde veya menülerinde "ratio" seçeneği var. Sony'ninkilerinde de iptal edilmiş değil. Sadece; Minolta olsun, Sony olsun, dijital makineler ile kullanılamıyor. Aynı flaşları, filmli gövdeler ile kullanmaya kalktığınızda, gövde de ratio flaşı desteklediğinden, o seçenek kullanılabiliyor.

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 20:10 - İp: 85.***.**7.73
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

cuneyt, a100'de high speed sync modu varmis.. nedir bu mod, ne degildir?..

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 20:24 - İp: 86.***.**0.120
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Ilker,

İki önceki mesajında verdiğim linkte de (biraz aşağı taraflarda) bahsedilmiş (linki yine vereyim, aratmayayım sizleri)

http://www.friedmanarchives.com/flash.htm


Aşağıdaki linkte de daha açık anlatılıyor:

http://www.photozone.de/3Technology/flashtec5.htm

Ben çok detaylı inceleyemedim ama ilk bakışta anladığım kadarı ile, normalde flaşın filmi/sensörü pozlaması için perdenin sonuna kadar açılması gerekiyor ve flaş sonra bir kere patlıyor ya, bu yöntemde flaş tüm gücünle bir kere patlamak yerine kısa aralıklarda ve dozlarda patlıyor, bu sayede çok yüksek perde hızlarında çekim imkanı sağlıyor(muş).

 

Tarih: 26 Ekim 2006, 20:39 - İp: 85.***.**7.73