Fotoğrafçılık Forumları
Sony A100 : İlk İzlenimlerim.
Elimde; biri 28-80mm zoom, diğeri 50mm sabit, iki adet Minolta lensim bulunduğundan, bu makineyi sadece gövde olarak aldım. Lens seçimi konusunda kendime biraz daha zaman tanıdım.
Bu yazıyı, makineyle daha uzun bir süre geçirdikten sonra yazmayı arzu ederdim. 10-15 Ağustos tarihlerinde kısa bir Karadeniz turu yapacağımdan, ileride daha fazla detaya girebileceğimizi düşünerek şimdilik sadece ilk izlenimlerimi yazıyorum.
Fiyat olarak bütçeme, gövde yapısı olarak da elime iyi oturdu. Ele oturuş açısından; halen kullanmakta olduğum SLR olan, Minolta Dynax7?den pek bir fark hissetmedim.
Pil kapağı sağlam ve iyi kapanıyor. Kapak yanlışlıkla açılsa bile, bir kilit mekanizması sayesinde, pilin düşme ihtimali yok. Küçük, mavi bir mandalı iterek pili çıkartıyorsunuz. Pilin normal şarj süresi yaklaşık 3 saat, tam şarj için bu süreyi 1 saat kadar uzatmanız öneriliyor.
Vizörü gayet büyük ve rahat ama benim gibi gözlük kullananlar, her köşeyi aynı anda görmekte bir miktar zorlanabilirler.
2.5 inçlik LCD ekranı ilk bakışta göze çok büyükmüş gibi geliyor, hele daha önce daha küçük ekranlı bir makine kullanmışsanız. Gövde dikey konumda tutulduğunda, LCD üzerindeki bilgiler de dikey konuma dönüşüyor. Bu özellik de seçimli, yani istenildiğinde kapatılabiliyor. LCD görüntüsü, ayrıntılı veya büyütülmüş olarak ayarlanabileceği gibi istenildiğinde tamamen de kapatılabiliyor.
Gözünüz vizöre yaklaştığında, LCD ekranın otomatik olarak kapanma özelliğine ilaveten, otomatik netleme sistemi devreye giriyor ve deklanşöre yarım basılana kadar, netleme aşamasının büyük bir kısmı (veya tümü) tamamlanmış olduğundan, otomatik netleme çok kısa bir sürede yapılabiliyor. Bu fonksiyon seçimli, isterseniz kapatabiliyorsunuz. Bu özellik kapalıyken bile, otomatik netleme sisteminin çok hızlı olduğunu söylemeliyim.
Mod Kadranı ve Fonksiyon Kadranı metalik gri renkde tasarlanmış, onlar da siyah olsaydı daha mı güzel görünürdü diye düşünmeden edemedim.
Fonksiyon Kadranı bence çok güzel düşünülmüş ve çok işe yarıyor. Menüler içinde dolaşmaya gerek kalmadan, değiştirmek istenen ayarlara çok kısa zamanda ulaşmaya yarıyor.
Ayrıca, gövde üzerinde DOF Preview, yani alan derinliği önizleme düğmesi, kullanmak isteyenlerin hizmetinde.
Deklanşör düğmesinin, yarım basma ile tam basma kademelerinin arası bayağı açık. Bu, yarım basma ile tam basma arasındaki tereddütü ortadan kaldırıyor, kendinizden daha emin bir şekilde fotoğraf çekmenizi sağlıyor. Ayrıca, isterseniz, netlik yapılmadan fotoğraf çekilmesini engelleyebiliyorsunuz.
RAW, RAW+JPEG haricindeki JPEG çekimlerde boyut olarak L (10 MP), M (5.6 MP) ve S (2.5 MP) seçenekleri var.
Bulb modunda herhangi bir süre kısıtlaması yok, tam dolu bir pil ile yaklaşık 4 saat çekim yapılabileceği belirtilmiş.
Elle beyaz ayarı da dahil olmak üzere, programlanmış beyaz ayarlarına ilaveten, Kelvin değeri girilerek de beyaz ayarı yapmak mümkün.
Drive (sürücü) düğmesinin yeri iyi seçilmiş. Fonksiyon Kadranı dışında, sağ tarafta ayrı bir yerde konumlandırılmış olması büyük kolaylık sağlıyor. 2 saniyelik zaman ayarlı çekimde, gerçek Mirror Lock Up (MLU) yani çekimden 2 saniye önce aynanın kaldırılması özelliğinden de bahsetmeden geçmek olmaz.
Flaş kullanmak istendiğinde, flaşın el ile tutulup kaldırılması yeterli, ayrıca bir düğmeye basılması gerekmiyor. AF Assist Lamp, yani otomatik netleme destek ışığı, yaklaşık bir saniye süreyle flaştan gönderiliyor. Gerçek flaş ışığı kadar kuvvetli olmasa da, karanlık ortamlarda kısa süreli el feneri olarak kullanılabilir seviyede. Makinenin özelliklerini okuduğumda açıkçası bu hiç hoşuma gitmemişti. Birinci nedeni, karanlık ortamda netleme yapmak için flaşı kaldırmak zorunda olmak, ikincisi ise, bazı durumlarda fotoğrafı çekmeden önce flaştan gönderilen beyaz ışığın, fotoğrafı çekilecek canlıları, kırmızı ışıktan daha fazla rahatsız edebileceği idi. Çok fazla deneme yapmadan, otomatik netlemenin başarısını buna bağlamak istemesem de, kullanımda gördüm ki, bu ışık
herkese merhaba, iki aydan beri detaylı bir şekilde Sony A100 ile ilgili her şeyi takip ediyorum, ve sonunda almaya karar vermiştim (a100-sigma 17-70+f56am flaş) diğer alternatiflerden daha keskin görüntü vermesi beni tavladı. Reklam çekimlerinde kullanacağım için detaylar çok önemli, hepsinin kullanma kılavuzlarını indirdim ve okumaya başladım, a100 flaşları uzaktan tetiklediğini biliyordum, ama kullanma kılavuzuna göre makinanım kendi flaşıyla birlikte patlatamıyorsun (ratio) yani tek flaş olarak kulanabileceksin f6am"yi, ve ayrıca makina sedece 2 flaşı tetikleyebiliyor. F56AM"de ratio denen olayı desteklemiyormuş, ben flaşları makinadan ayrı kullanmak istiyorum. Bu tespitlerim doğru mu acaba bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsan sevinirim, Tek seçenek Nikon mu kalıyor o zaman. Şimdiden teşekürler.
ama kullanma kılavuzuna göre makinanım kendi flaşıyla birlikte patlatamıyorsun
Bunun böyle olduğu nerede yazıyor?
merhaz selam.
Fotoğraflarını önce 800 veya 900 piksele kadar küçültüp
http://imageshack.us/ adresine yükleyeceksin.Yükleme tamalandığında sana bir takım link adresleri verecek.O adreslerden en alttakini kopyala yapıp burada mesaj yazdığın kutunun en üst sağ tarafındaki manzara bölümünü tıkladığında açılan pencereye yapıştıracaksın.
Gönder butonuna bastığında fotoğrafın buraya eklenmiş olacak.
adnan abi selam..
abi çok tşk ederim verdiğin bilgiler için deneyeceğim.yalnız bilgisayarımı formatladıkları için photoshop türkçe programı da silinmiş onu bulup yüklemem gerekiyor ki resimleri küçültebileyim.bu programı indirebilecek bir adres varmı acaba..
ingilice kılavuzun 55. sayfasından bir bölüm "In such a case, an off-camera flash in a proper position can create more contrast, resulting in a more three-dimensional picture." ingilicem olmadığından bunu doğruda da yorumlamamış olabilir. Birde http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra100/page2.asp adresinden bir bölüm
Flash modes
• Auto
• Fill Flash
• Red-eye Reduction (pre-flash)
• Wireless/Remote Off-camera Flash (?)
• Rear Flash Sync.
• High Speed Sync.
• Slow Sync with AE Lock
bunların ne anlama geldiğini açıklayabilrseniz sevinirim, Teşekkürler
Merhaz fotoğraf küçültme programı olarak BUNU indirebilirsin.Eğer bir aksilik olursa beni buradan bilgilendir başka bir programda önerebilirim.
Ben de Türkçe'sindekini aktarayım:
Yerleşik flaşın veya fotoğraf makinesine takılan harici flaşın kullanılması bezen resimlerin aşırı yassı görünmesine neden olabilir. Böyle bir durumda uygun konumdaki bir makine dışı flaş daha fazla kontrast yaratarak daha net bir üç boyutlu resim sağlayabilir. Genelde, bu tarz çekim fotoğraf makinesiyle makine dışı flaşın kablo ile bağlanmasını gerektirir. Bu fotoğraf makinesi, sinyali iletmek için kablo yerine flaş ışığını kullandığından kabloya ihtiyaç duymaz.
Kullanmadığım için kesin bir şey söyleyemiyorum ama "sinyali iletmek için flaş ışığını kullanır" dediğine göre en azından makinenin üzerindeki flaşın da patlıyor olması gerekir sanıyorum. Makinanın faşını WL (wireless) moda alıp bir deneme yaptım (tabi diğer flaş yok şu an) makinenin üzerindeki flaş patladı.
Bu konuda bize en kesin bilgiyi antika nikli arkadaşımız verebilir sanıyorum, çünkü kendisinde KM 5D ve Minolta 3600 flaş var.
çok teşekkür ederim sn. ocaklılar
Konicak Minolta 5600HSd"nin kullanma kılavuzunda (anladığım kadarıyla) kameranın flaşı patlıyor ama sedece sinyal iletmek için resmi pozlamak için değil, Ama konica"da "Wireless ratio flash" diye birşey var (sony"de olmayan) o da hem makinanın hem harici flaşın resmi pozlamasını sağlıyor. Bu Konica Minolta makinaların mı yoksa flaşların mı özelliği bilmiyorum. Saygılar
adnan abi bir türlü beceremedim.eniyisi bir photosop programı indirmek.onu deniyecem..
merhaz birde BURADAKİ programı indirip dene.Bu programda ücretsizdir.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
222329 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0108127 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
Fotoğrafın Geleceği: Bugünüm Var mı Ki, Yarınım Olsun!
04 Ara. 2023, 21:07 miratcenk
073404 Ara. 2023, 21:08
miratcenk -
-
Fujifilm: Yapay Zeka Fotoğrafçılığı Nasıl Değiştiriyor?
30 Oca. 2023, 15:35 miratcenk
2131015 Mar. 2023, 10:41
miratcenk -
Mustafa Kemal: Savaşta Ve Barışta Devrim
19 Şub. 2023, 21:31 serdar102
039619 Şub. 2023, 21:31
serdar102 -
Yapay Zeka: Yoksa Teknoloji İtekliyor...
03 Oca. 2023, 19:52 miratcenk
088003 Oca. 2023, 19:53
miratcenk -