netfotograf
netfotograf (Yönetim)
İzmir / Firma

Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...

Değerli üyelerimiz.

Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.

Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.

AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.

İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.

Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla Netfotoğraf.

Tarih: 18 Temmuz 2007, 09:23 - İp: 88.***.**3.85
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

fatih abi teşekkürler bende symbian s60 v3 için vereyim,

kmk_DoF.sisx (version: 0.3.0, compiled on 16.12.2007)

Babu-s Selam

#onixon' tarafından 02.01.2008 23:59:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 2 Ocak 2008, 22:45 - İp: 85.***.**9.114
amati
amati (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadalar merhaba.Yeni yılın hepinize sağlık,mutluluk ve başarı getirmesini dilerim.İnşaallah hep beraber oluruz.Abilerimin ellerinden kardeşlerimin yanaklarından öpmek isterim.Saygılarımla.
Uzun zamandr gireyince insan yazmakta zorlanıyor.Harika kareler gördüm ama tek tek yazamıyacağım.Aklımdan kalanlardan Erhan abimizin ders niteliğindeki macroları,sedatın manzaraları ve uzun pozlamaları,weary nin kaçgar fotoları,sevgili abimizin kahire fotoları ilk aklıma gelenler.Daha sonra detaylı yazma fısatım olacaktır.Hepinizi çok özledim.Ellerinize sağlık

Bir gün batımı denemesi de benden.İfsak da devam ettiğim "KIVRIMLAR ve SINIR" proje çalışmasına uygun olabilir diye düşünerek çektim.Ne dersiniz?

Tarih: 3 Ocak 2008, 01:43 - İp: 78.***.**3.46
erex
erex (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Bozbey, s768 deki sakar meke ve gece fotoğraflarınızı kompozisyon açısından beğendim, ancak macro hemen her açıdan çok iyi olmuş, elnize sağlık.

Müsade ederseniz ve kusuruma bakmazsanız, bu resize, sharpen ve diğer işlemlerin sıralaması konusunda sizden farklı olan görüşümü paylaşmak isterim. Aslında sizin söylediğiniz sıralama çoğu öğretide aynı şekilde geçiyor. Lakin ben yine de kendi tecrübelerime dayanarak düşüncemi aynı zamanda topikteki arkadaşlarla da paylaşmak ve tecrübelerini öğrenmek isterim.

Dolayısıyla aşağıda yazacaklarım size değil tüm topik arkadaşlarıma yönelik paylaşım ve tartışma yaratma amaçlıdır.

(((Sevgili Recep, yanlış birşey söylersem, düzeltmen ricasıyla ve affına sığınarak..)))

Sharpen, kontrast ve resize aslında başlıbaşına birer PS konusu ve en az 10 değişik metodla (ustaların kendilerine sakladıklarıyla herhalde en az 25-30 değişik metodla) yapılabiliyorlar.
İşin temeline bakarsak, sharpen dediğimiz olay aslında hızlı renk geçişlerinin olduğu (kenar/kontrast) pixellerde kontrast artırmaktan ibaret.
Durum böyle olunca ve algoritma kontrastı oluşturan pixellerin birbirlerinin karşılıklı relatif değerlerine göre işlem yaptığına göre, nekadar fazla pixel doğal renk bilgisi içeriyorsa, kontrast ve dolayısıyla sharpen o kadar doğal oluyor.
Resmi küçülttüğümüzdeki durumda, seçilen resize/resample metoduna göre her bir pixelin komşu 4, 8,16 veya 32 pixel bilgisini hesaplayarak yeniden yapılandırılması söz konusu oluyor.
3872x2592 pixel ebadındaki orjinal resmi 800x600 olarak küçülttüğümüzde resmin ,içerdiği bilgi metoda göre 20 ila 30 kat azalıyor, ki bu da herbir pixelden diğerine en az 20 kat daha hızlı geçişler olabileceği anlamına geliyor.
Küçültme işleminden sonra yapılacak işlemler bu nedenle (gözün algılamasından dolayı olsa gerek 20 kat değil ama) en az 5-6 kat daha hassas yapılması gerekiyor. Bu noktada yapılan işlemler resim üzerinde halo lar, gerçeküstü veya sonradan monte izlenimi uyandırabiliyor.
Tüm okuduklarımdan çıkardığım bu varsayımlarımla. ben resize işlemini en son yapıyorum.
Bunu daha iyi izah edebilmek için bir deneme yaptım:

Benim tercihim olan metod da, bu karede sırasıyla yapılanlar: Level Adjustment (17.230), Curve (output/input: 0-0, 57-68, 128-129, 197-186, 255-255), Contrast(+10), Smart Sharpen(amount:300 radius:0.7)ve Resize Bicubic Sharper.
Sağındaki ise daha küçük bir bölümün zoom edilmiş hali.

Bu resimde tam tersi sırasıyla: önce Resize Bicubic Sharper, sonra diğer işlemler: Level Adjustment (17.230), Curve (output/input: 0-0, 57-68, 128-129, 197-186, 255-255), Contrast(+10), Smart Sharpen(amount:300 radius:0.7)

Benim gördüğüm: resim kalitesinde bozulmalar, kenarlarda halo lar oluşmakta. Kafanızı fazlaca şişirdiğimin farkındayım. Kusura bakmayın lütfen. Siz değerli arkadaşlarımın tecrübelerini de almak isterim.

Sevgili Ime hocam, estağfurullah, topikte daha fazla görmek dileğiyle, sevgiler.

Onixon, eyvallah kardeşim.
..de sen şu gündüz çekimini geceye nasıl çevirdin öyle?

a. manual B&W
b. infrared filter
c. inversed layer overlay
d. yukarıdakilerin bir kombinasyonu
e. HİÇBİRİ

Sewvgili Weary, s770 deki mimari çekimlerin çok güzel İlk kareye biraz kontrast verirsen daha iyi olacaktır sanırım. Üst band için tebrik ederim.

Sevgili Endorf ve Ironsailor teşekkür ederim.

Sevgili Sedat' cım, çok teşekkür ederim. Sendeki yaratıcılık bende de olsa neler çekerdim kimbilir s772 deki kare ne en az 5 sefer baktım, kadraj, kontrast, kompozisyon hepsi harika eline gözüne sağlık. Umarım PW de birinci olursun.
Benim de hiç fotoğrafım üst banda çıkmadı üzülme, hatta hiçbir yarışmada derece bile almadım. Sizlerin sayesinde fotoğrafçı sayılıyorum. O da bana yetiyor

Sevgili Ahmed kardeşim, müthiş bir fotoğraf. Hatta hayalimde olup çekmeyi

Tarih: 3 Ocak 2008, 04:25 - İp: 78.***.**7.224
erex
erex (üye)
İstanbul / Amatör

Bali den devam edeyim.
Yine pirinç terasları.

Pirinç işcilerinin küçük bir molası.

Mola bitti.. çalışmaya devam..

Tarih: 3 Ocak 2008, 04:58 - İp: 78.***.**7.224
saikou
saikou (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograflarla ilgili yorumlariniz icin tesekkur ederim Erhan Bey.

Sharpen ile ilgili yazdiklariniza memnun oldum. Onemli olan dogruyu bulabilmek. Diger arkadaslarin tecrubelerini de ogrenmek isterim ben de. Aslina bakarsaniz ben RAW ya da JPEG fotograf isleme basamaklarini soracaktim forumda ama daha once tartisilmistir zaten deyip, tekrar olmasin diye sormamistim

Kusura bakmazsaniz, verdiginiz ornekteki bir eksikligi gidermek istiyorum. Sizin de dediginiz gibi resize yaptigimiz zaman kucultulen fotografta artik cok daha hizli gecisler oluyor. Yani, 3000*2000 pixellik bir fotografi 900x600 pixele indirdikten sonra sharpen yaparken, halolar olmamasi icin sharpen radiusu da resize oraninda azaltmak gerekiyor. Ben de benzer bir ornegi denedim ve bana ilginc gelen bir sonuca rastladim.

JPEG olarak cekilen bir fotograf.
Birincisinde level, unsharp mask (radius=5, amount=0.5, treshold=50), resize (900*600)
Ikincisinde, level, resize (900*600), unsharp mask (radius=1.5, amount=0.5, treshold=50)

Birinci islemle ikinci islemin tek farki, resize-sharpen sirasinin degismesi ve sharpen radiusun scale oraninda azalmasi.

Sonuc, dosya boyulari 301 KB, 299 KB
Fotograf olarak da kaydadeger bir fark goremedim. Benim edindigim izlenim. iki yontem de dogru parametrelerle benzer sonuclar veriyor.
Sizin islemlerinizde de kucultulmus resmi en son basamakta sharpen yaparken radiusu ayni oranda azaltirsaniz ilk islem sirasiyla benzer sonuclar cikacak mi merak ediyorum.

Birinci islem sirasi:
http://www.pbase.com/bozbey/image/91162021/original

Ikinci islem sirasi:
http://www.pbase.com/bozbey/image/91162022/original

Ikinci islem sirasi, sharpen miktari 1. islem kadar:
http://www.pbase.com/bozbey/image/91162178/original

Yuklediginiz 3. Bali fotografinda degisik birseyler var ama ne oldugunu anlayamadim. "3D Look" diyorlar ya yabancilar Ben en cok onu begendim. HDR gibi duruyor ama degil sanki.

Ahmet Bey, sizi profesyonel fotografci olarak ne zaman gorecegiz?

#bozbey' tarafından 03.01.2008 08:29:00 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Ocak 2008, 08:08 - İp: 221.***.**1.92
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

amati dalgalar biraz maviye çalmış gibi geldi,değişik bir açı,sanırım ben yorumlayamacağım :=)

erex abi Kırmızı Filtre siyah beyaz çevrimi.Bir abim sölemişti kırmızı filtre ile çekince gökyüzü kararır bulutlar kar gibi çıkar.Birde bir kaç yerde yeşil filte ve S/B önerdi.

1ve3 çok güzel olmuş,çalılar e ağaçlar :d yeşil çıkmış

Tarih: 3 Ocak 2008, 08:54 - İp: 88.***.**3.27
foxfo
foxfo (üye)
Ankara / Meraklı

Sevgili Erhan, sevgili Bozbey çapraz bilgiler için yürekten teşekkürler.

Sevgili Erhan ayrıca, fotoğraflarınız büyülüyor.
Keza sevgili Ahmed gerçi bu sıralar ortalıkta görünmüyor özlettiriyor kendini ama dalgalar mavi olmuş yeşil olmuş anlamam da kızıllığın yansıması, kumların gün batımında aldığı girimsi tonlar nefis duruyor.

Serkan ben teşekkür ederim. Ayrıca zamanda yolculuk etmişsin gibi bir an kendimi 1700-1800'lü yılların Osmanlısına götürdün.

Tarih: 3 Ocak 2008, 13:39 - İp: 85.***.**9.127
weary
weary (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Bozbey kırmızı çiçek macronuz tamamı net olmadı desenizde bu haliyle bile etkileyici duruyor bence..İşlem sıralaması ile ilgili verdiğin bilgiler için çok teşekkürler benim gibi acemilere faydası büyük...

Sevgili Sedat kayalıklardaki suyun hareketi ve renk tonları müthiş ellerine sağlık.... Bu arada bandda siftahı yaptım artık ben varken bantta işin olmaz.. : Şaka Şaka band önemli değil aslında burada paylaştıkların başarını kanıtlıyor zaten....

Sevgili Shn58 teşekkür ederim tebriğin için... İnşallah hep beraber daha iyilerini, daha güzelleerini kareleyeceğiz...

Ahmet abi yılbaış dileklerin için ve ayder beğenilerin için teşekkürler. Seninde yeni yılın mutlu ve huzurlu geçer inşallah. Bu arada en kısa sürede İFSAK a gelicem ama bu aralar yoğunluktan o konu hakkında plan yapamıyorum...Fotoğraf tek kelimeyle harika bence. Arkadaşların mavilik ile ilgili yorumlarıyla fotoğraflara daha iyi bakmayı öğreniyoruz. Ama müthiş etkileyici bir kare....

Erhan abi fotoğraflarım hakkında düşüncelerin için teşekkür ederim. Mimari fotoyu dediğin gibi deneyip bir daha 9yükleyecem. Bakalım birşeyler katabiliyormuyuz kendimize Ayrıca sıralama hakkında ders niteliğindeki bilgileriniz için çok teşekkür eder, emeğinize ve elinize sağlık temennimi iletirim.. Ve Bali fotoğraflarına gelince özellikle 3. foto beni çok etkiledi ellerinize sağlık...

Serkan ilginç fotoğrafın hem bilgilendirici olarak hemde görsel olarak çok nefis...

Tarih: 3 Ocak 2008, 16:04 - İp: 85.***.**1.176
camoka
camoka (üye)
İstanbul / Meraklı

Erhan Bey sizin fotoğraflarınızı seyretmeye doyamıyorum.Hemdoğa heminsan manzaralarınız mükemmel.İnsan pirinçüretiminin bu denli zahmetliolduğunu görünce pilav yiyesi gelmiyor. Çalışan insan fotoğraflarını zaten çok severim.

Bu güzel tartışmadan biz acemilere net bir mesaj bekliyoruz. Ey acemiler önce resize yapın sonra diğer işlemleri yapın veya ey acemiler önce işlemleri yapın sonra resize yapın gibi. Çünkü bir çoğumuzun anlattığınız detayları bilmemiz mümkün değil.

Babu-s Selam.- Ve Aleyküm selam.

Weary tebrikler

Tarih: 3 Ocak 2008, 17:25 - İp: 85.***.**2.77
ironsailor
ironsailor (üye)
İstanbul / Amatör

Erhan agbi, Bozbey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Ben fotograflarımı önce işliyor sonra küçültüyorum. Obur yolu pek denemedim.

Bozbey, makro kareniz çok etkileyici.

Ahmed, mükemmel derim.

Serkan senin 8mm karelerin gerçekten güzel bozulmaları min indirgeyip çekebiliyorsun karelerini.

Erhan ağbi özellikle 1. ve 3.kare. 3 karede arkadaki setler cekim açısı nedeniyle harika bir fon oluşturmuş.

Tarih: 3 Ocak 2008, 17:42 - İp: 193.***.**5.60