Fotoğrafçılık Forumları
Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...
Değerli üyelerimiz.
Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.
Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.
AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.
İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.
Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla Netfotoğraf.
Erhan bey arkadaşlar daha çok gökyüzündeki coşkuyu yansıtmıştı. Sizinkiler de halkın coşkusunu yansıtan fotoğraflar olmuş elinize sağlık. Yeri gelmişken gece fotoğrafları konusunda bir soru sormak istiyorum.Sizin fotoğraflarda yansımalar çok canlı çıkıyor adeta yağlı boya ile yapılmış gibi.Özellikle arka planında kuleli olan fotoğrafınızda olduğu gibi. Bunun sırrı nedir? Geceleyin de PL'yi kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız ayar için çok iyi göz olması lazım. Ben geçenlerde köprüyü çekerken bu konuda çok zorlandım. O gün iyi yansıma da yoktu. Bir de ışıkları sürekli değiştiriyorlar. kapatıp açıyorlar adam gibi bir kare çekemeden döndüm. Üşüdüğüm cabası oldu. Selamlar.
Evet Naci Bey bizim topikte mütevazılık diz boyu (ama buna siz de dahilsiniz) Arkadaşlar süper fotoğraflar çekiyorlar, bir sürü yarışma kazanıyorlar. Fotoğrafları Milli Takımın kampanyasına alınıyor. Sorsanız bütün bu fotoğraflar sanki bir rastlantı sonucu çekilmiş.Bir Çin atasözü 'Boş fıçılar tangırdar' der. Mütevazılık buradan geliyor.İnsanlar dolu dolu olunca, böbürlenmenin ne kadar gereksiz olduğunu da en iyi bilenlerden oluyorlar. Çok genç yaşlarına rağmen bu kadar yetenekli ve bir o kadar da mütevazı olmaları benim çok hoşuma gidiyor.Selamlar.
abi güzel fotolar hawaii fişek için 2-3 saniye önce denklanşöre bsmış olsa idin pancar gibi çıkardı valla,güzel kare olmuş.Teknelerle geçişide çekmemiştik.
Camoka,söylediğiniz gibi üstadların yaptığı mütevazilik çok güzel ama,üstadlar halen ben amatörüm dedikçe benim gibi acemiler ne yapacak.onlar amatörse biz atalım kendimizi denize.(izmirde köprü de yok ki atlayalım)
üstadlardan destek bekliyoruz bazı püf noktaları için.sizinde söylediğiniz gibi ben de bu gece çekimlerinin netlik püf noktalarını merak ettim açıkcası.
en azından bir kaç fotoda örnekleme yaparak ne gibi işlemler uygulandığını rica etsek
Merhaba,
Forma eklenen son fotoğraflara tek tek baktım . Müthiş kareler geliyor. Ayrıca yapılan yorumlarda ufkumuzu açıyor. İnanın yazışmalardan çok faydalanıyorum.Herkese katılımlarından dolayı teşekkür ederim.
Sizlerle şahsen tanışmak ve yapacağınız gezilerede katılmak isterim , ancak c.tesi günleride çalıştığım için uygun fırsat kollamaya çalışacağım, bu arada pasta+kek vs sözümde saklı
Ulyses şimdiden sana hayırlı tezkereler diliyorum ve inşallah askerde de bizleri yanlız bırakmazsın
Yigitguc tebrikler
, seni ve eşini kutlarım , allah analı babalı ve sağlıklı büyütmeyi nasip etsin... Bu orkideler senin için...
Merhablar çok uzun zamandır foruma cevap yazamadım bu arada inanılmaz fotolar gönderiyosunuz.Herkesi yürekten kutluyorum ben henüz 3000 kare çekmiş biri olarak bikaç karemi göndermek isterim.yorumlarınız beni yönlendirecektir herkese iyi çalışmalar.
18-55 kit lens (bursadan bikaç kare)
#gork' tarafından 03.11.2007 13:03:11 tarihinde düzenlendi.
Arkadaşlar uzunca ir süredir,çok yakından takip etmeye çalışmakla beraber sizlere yazamadım.Öncelikle hepinizin afına sığınıyorum.O kadar güzel işler çıkarmışsınız ki hepsi ayakta alkışlanacak cinsten.Artık foruma fotoğraf atmak gerçekten yürek ister Ama ben forumda fotoğraf kalitesi arttıkça kendiimi d geliştirmeye zorladım en başından beri.Çünki buradaki üstadların beğenisini kazanabilmek için her bir kareye saatler ayırır oldum bi süre sonra ve bu döngü görüyorum ki hepimizi geliştiriyor.Özellikle yeni başlayan arkadaşların azmi ve ortaya çıkardıkları işler çok keyif verici.
Adnan abi teşekkür ederim beğenilerin için
Selahattin abi sizdeki bu gezi organizasyonu aşkı bize dünyayı dolaştıracak sanırım.Sizinle heryere geleceğimi bilmenizi isterim abicim
Serkan 8mm havai fişekler ve boğaz.Sadece
Kad-ir fotoğrafın her dalında başarılı adımlar atıyorsun.Hdr de bunlardan biri olmuş.Tebriklerimi kabul et lütfen
Ulyses,vatani görevini kazasız belasız gurur içinde sağlıkla sıhatle yapıp dönmeni dilrim
Pentaxworld yarışmasında desteğini esrgemeyen tüm dostlara seviler.Ama şunu bilmemiz lazım ki konu güzelse fotoğraf bi türlü geliyor.Ben o muhteşem konuyu hazırlayan harika ellere buradan sevgi ve saygılarımı sunmak isterim.Ellerinize sağlık güzel ailenin hanımefendisi
hamsiköy çok teşekkür ederim.Ben oyumu sana kullanmıştım ama kısmet bir dahaki sefere inşallah.Ellerine sağlık.Teşekkürler abicim
Naci abi,Recep,shn58,yigitguc,ksd-ir, hepinize çok teşekkür ederim.Sevgiler abilerim ve kardeşlerim
Sedatcım fotokritik GF için seni canıgönülden kutluyorum.Birgün hepimiz seni konuşacağız.Ömrümüz yeterse demiştin abi dersin Kumandaya gelince
sözvermiştim bir başka kardeşimize.Bir dahaki sefere inşallah diyecem artık
Sinancım,macro konusunda inanılmaz ilerleme kaydediyorsun ve bu benii ok mutlu ediyor.Bu çiçek fotosundaki konuya yakınlık tercihi 2. fotoğraftan yana kullanılabilir diye düşünüyorum.Çünki kare içerisinde yüzdesel olarak hangi lekeye daha fazla alan ayırırsak onu vurguladığımızı anlatmış oluruz.Ayrıca taze ve pratik bir bilgi olrak paylaşmama gerekirse;Macro çekimler sırasında mutlaka konudan önce arka planı netlemeliyiz.Böylece arka planda göz yoran ya da orada olmaması gereken şeyler varsa bunları çantamızda taşıyabileceğimiz bir cımbız ve küçük bir makasla temizleyebiliriz.Burada canlıların hayatına son vermekten bahsetmiyoruz tabiArka plan temizliği çok önemli çünki özellikle macroda alan derinliği o denli azalıyorki hemen konudan itibaren boeh yani buğulu görüntü oluşuyor.Bokeh iyi kullanıldığınd derinlik hissini arttıran harika bir enstruman ancak bir sakıncası var.Bokeh arka planda ne varsa onu abartarak gözler önüne seriyor.Mesela bokeh alanı içine dahil fazla pozlanmış biryer varsa bokeh onu daha da abartarak patlak hale getiriyor.Ya da ufacık bir çalı çırpı parçasını arka planda kocaman bir çalılık varmış gibi gösteriyor ve arka planda karışıklığı vurguluyor.Bu durum fotoğrafımızı yalınlıktan uzaklaştırıp izleyicinin algısını ve ilgi noktasını asıl konumuzdan alıp arka plana taşıyor.Yani ilgisini dağıtıyor.Bu sebeple çekim öncesi mutlaka arka planı netleyip orada gerekli temizlikleri yapıyoruz.Ancak bilfiğim kadarı ile annene ait olan o çiçeğin arka planına sakın ola makas ve cımbızla giişme bence anne bokehden daha tehlikeli olabilir sana karşı
)
Realfriend(recep) sana sarmışlığımız gibi bir durum yok abi.Lutfen arkadaşları yanıltmayalımHepimiz photoshop konusundaki ustalığını gözümüzle gördük.Artık şu tevazu faslını bırakıp dersler faslına geçsen diyorum
Hamsiköy teyze fotosu harika olmuş.Eğer raw ise acaba alın bölgesinde pozlamayı biraz azaltsak daha mı iyi olur diye düşündüm ama harika olmuş ellerine sağlık abi.
Yigitguc,Allah analı babalı büyütsün yavrunu.Tüm ailenizi tebrik ederim abicim.
Kad-ir gelişimini ve fotoğraf üretimini dehşet içinde izliyorum Ellerine sağlık günden güne çok güzel işler çıkarmaya başladın
avs 2.ci foto gayet şık, ojenin bir kısmının fon oluşturması ayrı hava katmış,
gork 3.cü pozunda bir plorize olsa biraz daha iyi olacakmış,ilk karede değişik bir açı güzel şeyler çıkabilir.
Benimde tahtakalede ufak işim vardı,gitmişken 1-2 deneme fotosu çektim , aynı kadrajları daha özene bezene çekerim ilerde .
Sultan Ahmet Camii
Biraz Manipilasyon var,
Sevgili Amati,güzel desteğin için çok teşekkürler.Çok içten,mektup tadında uzun bir yazı yazmışsın.Bu topikteki samimiyeti tekrar bizlere hissettirdin.
Makrolar konusunda öyle ciddi bir Ps bilgisi değilde,sadece bir kaç fotografında ne gibi düzenlemeler yapıyorsun,hiç renk veriyormusun.sadece basit ipuçları.belki işlenmemiş halinide eklersen tam süper olur.şimdiden teşekkürler.
Serkan bu yeni lens olayı tarzını iyice değiştirdi.sende özellikle hakkını veriyorsun
bu lensten bizlere de lazım.en azından camiye gitmek için.fiyatı ne kadardı daha önce bahsettin mi bilmiyorum.
Serkan kopardın yine bizi Yere yatıp mı çektin ikinciyi
Kad-ir o ruhu hissettirdiysem ne mutlu bana.
Öncelikle bir hocamın sözü aklıma geldi;"Compact makineleri nasıl anı fotoğrafçılarına bırakıp slr makinelere geçtiysek jpeg formatını da anı fotoğrafçılarına bırakıp raw formatında çekim yapmalıyız." İşte ben de bu tavsiyeye uyup ilk günden beri raw çekmeye gayret ediyorum.İşlemek vakit alıyor belki ama aynı zamanda pozlama,ışığın yönü ve renk doygunluğu konusuna olan hakimiyetini geliştiriyor.Bu formata alıştıkça makinenin neler yapıp neler yapamayacağını anlıyor ve çekim sırasında daha sonra aydınlık odada yani bilgisayrda nelere müdahale edebileceğini biliyor oluyor ve zaman kazanıyorsun.Tabiki çekim sırasında halledebileceğimiz ne varsa sonuna kadar kullanmalıyız ama çekim sonrasında neleri halledebileceğimizi de bilirsek ortaya güzel şeyler çıkıyor.
Ben raw işlemek ve sonra bağzı ufak müdahalelerde bulunmak için tek bir program kullanıyorum.Photoshop cs3 bu konuda çok yetenekli bir program.Bu konunun detayları zaten Recep hocamız tarafından hepimize anlatılacak
Ama genel hatları ile CS3 ile gelen CAMERA RAW programı ile açıyorum dng dosyasını.Pozlama ve beyaz dengesi gibi ayarları yaptıktan sonra kontrast kısmına girip orada curves bölümünde lineer olan çizgiyi hafif bir S harfi haline getirip,aydınlık nokta ve karanlık nokta detaylarını arttırmış oluyorum.Yani kontrast artmış oluyor.Peşinden camera raw programındaki sharpness kısmını sonuna kadar kısıyorum çünki keskinliği daha sonra bölgesel olarak photoshopta vereceğim.Sonra yine aynı programda vignetting ayarlarına girip varsa bir parça köşe kararmalarını alıyorum.Biliyorsun bu durun geniş açıya doğru gittikçe artıyor.Ama macro lenslerde çok az oluyor bu.Bazen o özelliği tam tersine kısarak kullanıp köşelerde karama yaparak gözün konuya yönlenmesini de sağlıyabilirsin.Sonra yine aynı programda renkler ile ilgili bölüme geliyor orada hue bölümünden tonları,saturation bölümünden renklerin doygunluğunu(yoğunluk gibi)ve son olarar luminence bölümünden renklerin parlaklığını ayarlayıp fotoğrafı TIFF formatında photoshop da açıyorum.Şimdilik bu kadarı üzerine konuşalım istersen.Buraya kadarki kısımda anlaştıysak devamını getireyim.
Selamlar kardeşim.Umarım faydam olmuştur.
çok teşekkürler amati,ben daha raw olayını çok nadir yapıyorum.bilgisayarda stoklama olayı ve işleme tembelliğinden dolayı.Ama şimdi daha çok raw çekip CD se saklamaya çalışacağım.
İlgili olabilecek konular
-
Hangi Fotoğraf Makinesini Almalıyım?
06 Mar. 2023, 00:49 alperencnky
2182921 Şub. 2025, 11:34
emre11 -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 05
30 Oca. 2025, 14:37 miratcenk
056230 Oca. 2025, 14:37
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 04
24 Oca. 2025, 12:21 miratcenk