Fotoğrafçılık Forumları
Pentax Ve Fotoğraf Dostluğu...
Değerli üyelerimiz.
Netfotoğraf sitesi olarak ürün incelemesini yaptığımız Pentax K10D incelemesi Türkçe ve İngilizce olarak kullanıma açılmıştır.
Pentax ın Türkiye temsilcisi Bükey fotoğrafçılığa bu incelemenin gerçekleşmesi için gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür ederiz.
AS (Adnan) arkadaşımızın yaklaşık iki aylık çalışması sonucunda ortaya çıkan bu inceleme hakkında görüş ve düşüncelerinizi bu forumdan paylaşabilirsiniz.
İncelemeyi hazırlayan AS (Adnan) ve Dadanagast (İlker) arkadaşımıza galeri bölümüne kendi çektikleri fotoğrafları gönderen ime (İlhan),amati (Ahmet) ve Hüsnü bey' (Hüsnü Atasoy) arkadaşlarımızın yanı sıra incelememizin İngilizce çevirisini yapan cfiliz (Cem) arkadaşlarımıza ,verdikleri destek ve katkıdan dolayı sitemiz adına teşekkür ederiz.
Pentax K10D ürün inceleme sayfasına BURAYA TIKLAYARAK da ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla Netfotoğraf.
sevgili AS, benim çevirdiğim ile seninki arasında çok fark var. Söylesen, bu hale gelebileceğine inanmazdım. Üzerinde tekrar çalışıyorum.
as, acaba @hamsiköy'ün ördekli raw'ını işlerken ne yaptın anlatabilir misin?
mesela hdr gibi birşey uyguladın mı. çünkü @hamsiköy'ün son gönderdiği fotoğrafa baktığımda o fotoğrafın standart uygulamalarla seninki gibi bir hale gelememesi gerektiğini düşünüyorum. fotoğrafın ön tarafı çok koyu iken, suyun indiği yer ise tam tersi patlama yapmış gibi. dolayısı ile böyle bir pozda eğer karanlık yeri aydınlatmak adına pozlamayı raw üzerinden arttırsak aydıklık yer iyice bembeyaz çıkar. yada tam tersi patlama için poz düşürsek karanlık yer iyice siyahlaşır. oysaki senin işlediğin fotoğrafta tüm pozlama dengeli. sanki ışık bölgesel olarak ayrı ayrı düzenlenmiş gibi. üst tarafta poz düşürmesi, ön tarafta ise poz arttırması yapılmış gibi. bunu nasıl yapabildiğini anlatabilir misin?
Arkadaşlar yapılan işlemi tek tek anlatmak çok zor ama deneyeyim.
Şimdi K10D nin jpeg i ile raw ı arasında yaklaşık 3-3.5 stopluk DR aralığı artıp azalabilmekte.
O yüzden yüksek DR aralığı istediğiniz fotoğrafları mutlaka raw çekin.Örneğin jpeg ler 7-8 stopluk aralığı gösterirken raw lar 10-11 stop aralığındaki bilgileri fotoğrafın datası üzerinde taşıyor.
Biz bir fotoğrafı bilgisayarımızda açıp bakınca beyaz ın birbirine yakın tonları ile siyahın birbirine yakın tonlarını gözle seçemiyebiliyoruz.
Düz siyah diye algıladığımız yerlerde , tam siyah olmadığı taktirde ve yine beyaz diye gördüğümüz yerlerde orası tam beyaz değilse mutlaka detay vardır.
Pozlama miktarı doğru ayarlanırsa bu siyah ve beyaz yerlerden alabileceğimiz maksimum detayı alırız.Ancak fotoğrafın içinde olupta bizim üzerinde işlem yapmadan kayıp olarak gördüğümüz yerlerdeki detayı ortaya çıkarmak için melrock un dediği gibi fotoğrafın farklı yerlerine farklı ışık ayarı yapmamız mümkün.Bu sayede aslında orijinal fotoğrafın üzerinde olan detay bilgilerini ortaya çıkarmış oluruz.
Bu işlemi P/S yaparsanız işlem biraz zahmetli ama daha kaliteli capture nx de yaparsanız kolay ama orta karar bir sonuç alırsınız.
Ben hamsiköyün fotoğrafında önce ideal pozlamayı raw üzerinde ayarlayıp fotoyu tif e çevirdim.Sonra o tif i nx de açıp çevresinde üçgenler olan yuvarlak şekili tıklayıp extra detay istediğim bölgelerde brihgtnes ve kontrast ayarı yaptım.Bunu fotoğrafın hangi bölümünde detay istiyorsam oralarda tek tek uyguladım.Gerektiği yerde parlaklığı açtım gerekli yerde kıstım.
Sonra o tif i P/S de açıp genel kadraj üzerinde görsel ayarları zevkime göre yaptım.Bu işlemler apply image,kontrast ve keskinlik ayarları ile saturatıon ayarları oldu.
Bu fotoğraf üzerinde geçirdiğim süre yaklaşık 4-5 dakika kadar sürdü.Ama fotoğraf data sının içinde olupta bizim gözle seçemediğimiz tüm detayları ortaya çıkarmış oldum.
Olay bundan ibaret.
hamsiköy şimdi sende raw ı bu işlemleri sırasıyla takip ederek yapmaya çalış.Benzer sonuçları eminim alırsın.
Hadi kolay gelsin.
#as' tarafından 21.08.2007 21:39:28 tarihinde düzenlendi.
cevap için çok sağol @as. çok yararlı ve açıklayıcı bir cevap olmuş.
Recepppp! bana bir an evvel P/S öğret abi.
gerçekten iki fotoğraf arasında çok fark var. paylaşımın için teşekkürler Adnan Hocam. peki PS'de hangi araçla bu işlemi yapabiliriz???
bendede karelr camlar az kirliydi idare ediverin.
18mm iso1000 f3.5 0.3sn elde az titrettim alel acele
#onixon' tarafından 22.08.2007 14:11:46 tarihinde düzenlendi.
Yücel, Erhan abi, Ömer teşekkür ederim.
Enis elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.
Serkan hani gök melekleri
Umarım forum yakında göçmez...
arkadaşlar merhaba,herzamanki gibi harikasınız..
rize pazarda köyümüzdeydik birkaç gündür..köyümüzden birkaç foto..
bu da bafradan bir eski ev
İlgili olabilecek konular
-
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 05
30 Oca. 2025, 14:37 miratcenk
022530 Oca. 2025, 14:37
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 04
24 Oca. 2025, 12:21 miratcenk
028124 Oca. 2025, 12:21
miratcenk -
Yeni Bölüm: Mirat'ın Puslu Fotoğraf Atlası, S. 04-b. 03