muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Nikon D90 I D7000 İle Değiştirmek

Değerli üyeler bir kaç evvel Nikon D90 almıştım ve severek de kullanıyorum. Ancak kısa süre önce D7000 alan bir arkadaşım aklıma girdi. Daha doğrusu D7000 in kendisi aklıma girdi

D90 a göre artıları Magnezyum alaşımlı gövdesi olması, 16.2 MP lik yeni sensörü ki bir çok sitede en yüksek puanları almış bu sensör (gerenk dinamik aralık, gerek iso başarımı gerek color reproduction açısından)

Beni özellikle 39 noktalı yeni AF sistemi cezbetti. Ciddi bir esneklik sağlıyor çünkü. Saniyede 6 kare sürekli çekim hızı, 1/8000 shutter hızı, çift hafıza kartı alması ki birine jpeg diğerine RAW atayabiliyorsunuz, bu gibi özellikleri ile D90 dan bir adım ileride bir makine.

Video anlamında da ciddi artıları var ama ben onlarla pek ilgilenmiyorum açıkçası.

Bu makineyi kullanan ya da tanıdığı birileri kullanan değerli üyelerden d90 ile kıyaslama rica edeceğim. 1.000 TL civarı bir fark ödeyerek almaya değer mi?

Tarih: 10 Mayıs 2011, 10:13 - İp: 62.***.**2.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

EKSI 8 LE ODAGIN NEREDE ATAMAN BIBLO FOTOGRAFINDAKI DURUMUN OLAMAYACAGINI SOYLEMISSIN BU OBJEKTIFTE SENIN BACK FOCUSUN KAC SENCE EKSI 8 YETMISMI HAYIIIR... BEN cektiğimi koydum beni uğraştırma isteyen varsa hemen orjinalini yollaya bilirim.. O ZAMAN SENIN FOTOGRAFINDA BENİMKİ KADAR ART NIYETLI SENIN TABIRINLE........... BU Fotoğrafı sen yolladın. orjinalini yolla falan demeye kalkma..senin sorunun bu durmu kabullenememek sanırım.. bir daha bana yazma..
millet makinamın değeri düşmesin diye gözündeki merteği yokmuş gibi davranmaya çalışıyor. senin kendi makinandaki sorunu gözün mü görmüyor.
nasıl olsa birine 2. elde satarım değeri düşmesin mantığımı yoksa...
3mtreden çektğin fotoğrafat tabiki alan derinliği artacağı için biblo fotoğrafındaki bariz bir durum görmezsin 80-100 cmden böyle bir bibloyu 18 mm ile çek bakalım makinenle, senin makinenin durumu daha vahim.. BİR daha forumun bu bölümünede yazmam senin gibi yardım rica edenlere cevap vermem zaten.. İnsanlar işi bitince duyduklarıda hoşuna gitmeyince saldırıya geçmeye başlıyor.
insanlar duyduklarından hoşlanmayınca esas sorunun ana kaynağına değilde duyurana saldırıya geçmeye başlıyor.

#buzlucam' tarafından 16.06.2011 15:30:35 tarihinde düzenlendi.

#buzlucam' tarafından 16.06.2011 16:20:23 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Haziran 2011, 11:59 - İp: 85.***.**6.12
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Nikon D7000 çok iyi bir makine olsa da -"insanın canı ağrıyan yerindedir" misali- bazı fabrikasyon/kalite kontrol problemleri yüzünden ortaya çıkan focus probleminden dolayı tam performans gösterememekte. Buradan hepsinin sorunlu olduğu çıkarılmasın fakat elektronik alışverişi biraz da şans işidir ve aldığınız makinede sorun çıkabilir.

Aşağıdaki yazıyla bu konuya nokta koyalım.

Nikon gurusu Thom Hogan'ın sitesinden alıntıdır:

"The Dummy Bar
June 16 (commentary)--What's it been now, 15 years? That's how long I've been supporting Nikon users on the Web. And it just seems like I see the same complaint over and over. Got two more of them yesterday, one from Canada, one from Europe. My proposed solution for Nikon is still basically the same, but maybe I can make it more modern and trendy so that Nikon will be more likely to copy it.

Nikon needs a Genius Bar at their repair facilities. Not the Dummy bar they have now. What's prompting me in writing this (this time)? Autofocus system adjustments.

The last two times I've surveyed Nikon DSLR users (now over 20,000 responses) I've gotten the same results: about 7% of all Nikon DSLRs end up back at Nikon because of "a focus problem." I don't think Nikon is any better or worse here than the other brands. Focus is one of the most common things to complain about, and way back in the early 90's Herbert Keppler at Modern Photography (at least I think it was still Modern Photography then--it's Popular Photography today) wrote a seminal column about "accuracy of SLR autofocus systems." In short, they weren't. Perfectly Accurate, that is.

The "why" behind that is full of technical issues, but two things have always been clearly part of the problem: alignment and tolerance. We can't do anything about the tolerance bit. It's built into the systems. Once a phase detect AF system thinks it's within some percentage of errror of where it's supposed to be, it stops. The only alternative would be to constantly hunt, and we don't want that. So one problem is that a focus system will often stop at a slightly different point coming from infinity than it does coming from close focus. That difference may be really small in physical terms (a millimeter difference in focus distance, for example), but it is a difference that makes that can make problems for some photographers.

But that's coupled with manufacturing alignment tolerance. Remember, light is getting to most of these autofocus systems by going through a mirror (lots of light siphoned off), bouncing off another mirror, getting into the AF subsystem, and often bouncing off yet another mirror before being split by prism to get to the AF sensors themselves. Oh, and your lens mount could be slightly skewed, causing sensors on one side to get light that had traveled less or more than the other. Some cameras were notorious for issues (the D2 series) because they actually had three separate AF modules, and it's tough to align all three exactly the same.

A really well-trained Repair Genius at the front desk of the repair facilities could isolate these alignment issues very quickly. First, you have to figure out if there's user errror involved. Then you check cleanliness (two mirrors, hole in the bottom of the mirror box). Once those things are removed, you step through a sequence to figure out which of the pieces is the likely cause of the problem (side-to-side usually doesn't implicate mirrors, but mount and AF sensor position, for example. A Genius would target the necessary fix fast, and doing it in front of the customer would instill confidence in the repair system.

Only problem is that not everyone can get to a Nikon repair facility, Nikon discourages interaction with customers at those facilities, and then there's the dirty secret that some work is farmed out to other repair facilities. Still, my original suggestion years ago was for an ombudsman, and a reachable Repair Genius would be a good substitute.

The Wall Street Journal had an article yesterday on what makes the Apple Stores so successful. They pointed to the Apple Store training manual: "sales associates are taught an unusual sales philosophy: not to sell, but rather to help customers solve problems. "Your job is to understand all of your customers' needs - some of which they may not even realize they have."

Help customers solve problems. That's exactly what Nikon needs to do. If 7% of the units they're seeing at the repair centers are there for focus, and many multiple times, there's a customer problem that needs solving, too. Unfortunately, that customer problem often turns out to be Nikon itself. "

Kaynak: www.bythom.com

Dünya çapındaki servislerde bile bu gibi aksaklıklar yaşanıyorken memlekette işten anlamayan teknik elemenlara makineyi kız verip dul alabilirsiniz. Sağlam yerlerini de işgörmez hale getirip üstüne üstlük bir dünya da fatura çıkarabilirler. Özetin özeti Türkiyeden sorunsuz olduğuna emin olmadan D7000 almayın.

#najdorf' tarafından 17.06.2011 02:04:58 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Haziran 2011, 22:48 - İp: 95.***.**3.197
turk
turk (üye)
Balıkesir / Meraklı

mesaj 4:
turkcee
Kime: buzlucam
"Konu: Re: d7000
Tarih: 09 Haz 2011, 11:57
Mesaj: dün akşam bu test kağıdıyla baya bi çekim yapıp inceledim banada ortadaki çizginin yukarısını daha çok netlemiş gibi geldi ondan sonra deneme yapmaya başladım ve -8 değerinde tam olarak sıfırlandı hanna onunla çektiğim bir toto daha yollayayım size ...
tam düzeldi sorun yok derken balkondan sokaktaki arabanın tekeride odaklayıp çekim yaptım bu seferde tekerleğe zum yaptığımda tekerleğin bulanık olduğunu farkettim sonra ayarları geri aldım yani af ince ayarı kapattım tekrar aynı yerden tekerleğe odaklayıp çektim sonuç mükemmel çıktı sonuş olarak -8 yakın mesafede iyi sonuşverdi ama uzak mesafede fiyasko sizce sorun lenste olabilirmi daha önce sigma 70-300 üm vardı onunla macro çekimler yapmıştım böyle bir sorun farketmedim bile ???"

turkcee senin yazdığın sorunla buzlucam ın sorunu aynı. O da senin gibi af tuning ayarının farklı fokal uzaklıklarında değiştiğini dolayısı ile af tuning ayarının sonuç vermediğini yazıyor.
Ayrıca senin makinanın test card çekimindeki fokus tamamen hatalı. Eğer bu ayarlanmış hali ise senin makinanda sorunlu demektir. Ama ben makinamın bu halinden memnunum diyorsan, güle güle kullanmaya devam et. Fakat sana tavsiyem, makinanı henüz yeni aldığın için değiştirebiliyorsan (test edip sorunsuz bir gövdeyle) değiştir.

Bugün İzmir de Balçova mediamark a gittim. Orada müşterilerin denemesi için açıkta bir D7000 vardı.
Görevlilerden rica edip deneme için bir kaç fotoğraf çekme ricasında bulundum. Önce yok olmaz deselerde kendi hafıza kartlarına 7-8 fotoğraf çekmeme izin verdiler.
Makinanın seri numarası 5000 ile başlıyordu.

Makinanın üzerinde 18-55 lens takılı idi. 18mm de çektiğim hiç bir fotoğraf net çıkmazken, 55mm dekiler iyi idi. Oradaki yetkiliye bunun sebebini sorduğumda makinanın ayarlaryla sorunun düzeleceğini söyledi. Bende ayarla o zaman dedim. Görevli biraz uğraşıp yapamayınca, ayara gerek yok, ben size kutusunda hiç açılmamış bir makina vereceğim dedi.
Bende aynı sorunun o makinada da olup olmayacağını sorunca, bilemem ama sorun çıkarsa servis onayı ile makinayı 15 gün içinde iade edebileceğimi söyledi.

Bende teşekkür edip çıktım.

Eğer ben gerçek bir alıcı olsaydım ve buzlucamın yazdığı sorunları burada okumasaydım yanmıştım. Çünkü Nikon servisinin makinaya arızalı raporu vermesi mümkün değil. Fuarda gördük ki, Firma böyle bir sorunu ilk defa duymuş gibi davranıp kullanıcının elindeki tüm lensleri kalibre ettirmesini istiyor. Tabii lensler garantili ve garanti süresi dolmadıysa. Aksi durumda lenslerin kalibresi içinde ücret talep ediyor.
Peki o lensler Nikon D300 de fokus hatası yapmıyorsa, sorun lenstemi , makinadamıdır.
Firma bu sorunun cevabını maalesef vermiyor.

#turk' tarafından 18.06.2011 03:02:55 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2011, 02:54 - İp: 95.***.**2.146
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Turk benden daha derli toplu bir şekilde anlatmak istediğim olayı izah etmişsin teşekkurler..

Tarih: 18 Haziran 2011, 12:42 - İp: 78.***.**1.50
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

yazmıyacağım dedim ama buraya fotokritikten birinin yaşadığı bir servis olayını daha koyacağım najdorf servislere değinmişken :
((( ''
ersndgdvrn Ersen Dağdeviren 1 ay önce # 658291 | Msj. 1 Merhabalar,
Öncelikle Ankara'da ki Nikon Bölge Servisini esefle kınadığımı bildirmek isterim.
28 Nisan 2011 tarihinde makinamın(Nikon D7000) vizörden bakılınca camda toz görünüyor diye götürdüm.
(Focus Screen tarafında) Oradaki bayan daha ne olduğunu anlamadan kayıt bilgilerini aldı ve makinanız yarım saate kadar yapılır dedi.(Sanki aceleleri vardı.) Ücret 50Tl olarak söylediler.
Tamam ozaman dedim ve hemen ücreti ödedim. Sonrası daha ilginç.
Makinemi bekledikten sonra elim bir aldım vizörde hala toz var.(Focus Screen'da)
Ben bunun için getirdim dememe rağmen yapabileceğimiz bir şey yok CCR temizliğini yaptık dediler. Peki toz temizlenebilirmi dedim, Biz temizleriz ama Focus Screen camı çizilirse biz karışmayız dediler. Eee Ankara gibi kısıtlı bir yerde (İstanbula göre) denize düşen yılana sarılır ve adamlar bu eşin ehli diye tamam dedim. Ama keşke demez olaydım. Hem focus screen çizilmiş durumda hemde vizör içi daha pis durumda görünüyor.
Şimdi makinemi İstanbul Hayyama Gönderdim.
Umarım sorun giderilir.
Siz siz olun Ankara Nikon Bölge servisine göndermeyin. Çalışanlar çok amatör.''')))

ANLATIM BOYLE NIKON ankara resmi servise işi düşen biri... birde parale ithalatçılar var onların servis dedği olay bundan bin beter...

Tarih: 18 Haziran 2011, 13:08 - İp: 78.***.**1.50
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

nikon d7000 i olanlar focus sorunu yaşıyorsanız size en azından sorununuzu bi
raz daha azaltacak bir onerim AF-S tek nokta odak modunu daha çok dar açıda 50 mm -105 arası kullanın . eğer geniş açı ya yakın çekim yapacaksanız orneğin 18 mm, 30 mm gibi AF-C tek odak focusunu kullanın çok daha iyi sonuç verdiğini göreceksiniz . Eğer kadarajı değiştirdiğimde focus AF-C de değişiyor diyorsanız focusu AE-L ile kilitleyip kadrajınızı yapın. ikide bir af-s, AF-C değiştirmek zor diyorsanız birinci tercihiniz af-c olsun ... eğer sürekli af-c modunu kullanıyorsanız ve focus kaymanız orneğin -8 ler civarıysa (FİNE TUNE) , AF-C MODUNDA BU KAYMAYI -5, -4 E alın bu modda bu değerler kaymayı rahatlıkla duzeltiyor daha doğru bir fine tune değeri oluyor..... ve -18- 105 arasındaki farklılık azalıyor ..(net olma bakımından) EN azından bunları uygularsanız eski çektiklerinizden daha net fotolar çekebilirsiniz sorununuz biraz daha azalır.. Durumu iyi anlatamadım amauygulayın memnun kalırsınız..

Tarih: 18 Haziran 2011, 22:34 - İp: 78.***.**1.50
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@ Buzlucam , AF-S veya AF-C modlarının back focus probleminde neden farklı sonuç verebileceğine mantıklı bir çözüm bulmaya çalıştım ama pek alaka kuramadım .

Yani AF "Area mod "unun "single area" veya "dynamic area" olması , seçilen fokus noktalarının farklı olması sebebiyle daha iyi / daha kötü sonuçlar veriyor desen anlarım ama seninki farklı bir değerlendirme .

Aldığın farklı sonuçların açıklamasını belki başka yerlerde aramak lazım. AF-S'de makina fokusu bir kere yapıyor ve tam netliği bulmadan çekmiyor . AF-C'de ise makina çekim gerçekleşene kadar fokusu takip ediyor ve tam netliği bulamasa da çekebiliyor . Mesela tele uzunluklarda 18-105mm daha soft/daha düşük kontrast sebebiyle AF-S daha iyi sonuç veriyor olabilir ( tam fokusu bulmadan çekmediği için ) . Halbuki AF-C , tam netliği sağlamadan da çekiyor zorladığında .

18-30mm gibi uzunluklarda ise biliyorsun alan derinliği zaten çok fazla ;back fokus problemi varsa bile gizleniyor . ( 18mm & f8 diyaframda , 2 metreden sonsuza her yer net zaten ) .

Diyeceğim back focus , D7000'in tescillenmiş bir problemi ama bahsettiğin ufak fokus oynamaları , her makinada değişik koşullarda olabilecek fokus problemleri gibi . Yani ben de oturup benim D300'ü zorlasam , mutlaka arada bir fokus tutturamadığı olacaktır .

#paperman' tarafından 19.06.2011 00:02:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Haziran 2011, 00:01 - İp: 96.***.**4.180
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

sn papermanm bu benim çözümüm değil yurt dışındaki pek çok forumda geçtiği için bende denedim afs den daha iyi sonuç verdiğini gordum 18 mm deki alan derinliğinin 105 den kat kat fazla olduğunu tamam ama 18 mmde bu makinedeki back focusda çok daha fazla oluyor . yakın çekimde 18 mmde 80-100 cm civarı AF-C dramatik fark yaratıyor diyebilirim.. uzaktada focun fine tune la one alınması nedeniyle focus çok öne gelebiyordu bunu onlüyor yani 18-105 deki fine tune farkı af-c de daha azalıyor..
continue focusda surekli netleme sonucu daha iyi doğru odak alabileceğini bende duşundum ama bence olay o değil cunki tripotla ve uzaktan kumandayla af c daha iyi sonuç verdi ben bunun hesaplama algoritmasıyla ilgili olabileceğini düşünüyorum. ama sonuçda bu af -c olayı çözermi derseniz çözmez sadece biraz daha iyi ...
yaklaşık 50 fotoyla en açık diyaframla tripod ve uzaktan kumandayla bunu denedim değişik ışık koşulları vs bende paylaşayım dedim. dedğim gibi benim bulduğum bir olay değil... bana sorarsan da mantıklı değil single areada ne fark edecek sizin gibi düşünüyordum ama fark ediyormuş ben fotolarda fark gordum.. nedendir derseniz bilmiyorum... Belkide ben yanılıyorumdur ufak focus oynamaları fark yaratıyor gibi geliyormudur bilmem, ama kişisel yorumum fark yarattığını düşünüyorum.
YALNIZ ŞU ÇOK ÖNEMLİ:
af-c de tek focus ve menuden tam netliği bulmadan çekme fonsiyonu var af-c de o sçenek mutlaka seçilmeli yoksa sonuç tabiki kotu olabilir odak bulunmadanda çekebilir.merak eden olursa af-c focus ayarındaki seçeneklere baksın..

Ama tabii ki bunlar sorunu ortadan kadırmıyor..

#buzlucam' tarafından 19.06.2011 00:54:55 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Haziran 2011, 00:27 - İp: 78.***.**1.50
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Buzlucam , D7000 focus tutarsızlığı / "inconsistency" link verebilirsen bir bakarım. D7000 sahibi olmadığım için ne desem boş ama back focus harici bahsedilen başka bir probleme pek rastlamadım açıkçası ...

Tarih: 19 Haziran 2011, 01:28 - İp: 96.***.**4.180
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Ben buzlucama bu noktada bir nevi katiliyorum.Ancak bu sorun biraz kalitesi dusuk lenslerde ilk seferde yapilan fokuslamanin yanlis olmasi ve AF-S ozelliginde bu farkin giderilememesinden kaynaklaniyor(Kalitesi dusuk ve motorlari hassas olmayan lenslerde dikkat ederseniz,AF-S modunda ayni noktaya yaptiginiz degisik zamanli fokuslamalar bazen farklilik gosterecektir) .Yani makinanin AF-S de oldugu gibi hemen fokuslamayi yap ve isi bitir olayinin bir nevi lensin hatasina maruz kalabilecegi dusunulebilinir.Bu yuzden AF-C de fokuslama sistemi acik burakilan bir duzende daha iyi sonuclar alinacagi yada verdigi soyleniyor...Tabi bunun bazi dezavantajlarida olabilir.Denklansore yari basimdan sonra olusan bir makina hareketi yada algilanan baska hareketlerin de gercek noktayi kacirma gibi negatif sonuclar doguracagida unutulmamalidir...Yukari tukursem biyik,asagi tukursem sakal gibi bisey.

Ben bu yuzden fokuslamada hassasligin gerektigi ve kalitesine inanmadigim bazi lenslerde,single modda genelde 2 kere fokuslama yaparak olayi halletmeye calisiyorum.Sonuclar bazen oylesine fark ediyorki ucuz lenslere aman fazla yatirim yapmayin diyebilirim.Mesela Tamronlarin eski lensleri falan tam bir fokuslama fakiridir ve dikkat etmekde fayda var...E o kadar fiyat farkina bir sekilde fokuslamayi hallederim ben diyenlerede tabiki birsey soyluyemem ama hareketli objelerle ugrasan kullanicilarin, kesinlikle iyi lens kllanmalari gerekiyor.

#ozansan' tarafından 19.06.2011 07:35:13 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Haziran 2011, 07:33 - İp: 221.***.**3.132