panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

İşte Karşınızda Sony A300

SONY'nin yeni A300 modelini artı ve eksileriyle inceliyoruz

Dpreview testleri misali, çok teknik bir test beklemeyin.
Bir kullanıcı gözüyle tarafsız fikirlerimi paylaşacağım sizlerle..

A350 modeli ile aynı anda piyasaya sürülen bu modelin, a350 den farkı, 10.2 mp olması..

Çok şık bir tasarıma sahip.. Ayrıca 2 adet sensöre sahip oluşuyla bu konuda bir ilk.. Çift sensörü olması, "LCD üzerinden dünyanın en hızlı netleyen makinesi" yapıyor onu.. Bir sensör live view için işlev yaparken, diğeri de vizör çekimlerinde görev yapıyor.

GELELİM A300 hakkındaki düşüncelerime.. ESKİ MAKİNEM SONY A100'den farkları şöyle:

1-Daha hızlı odaklıyor. Özellikle zayıf ışıkta A100 bazen netleyemiyordu.
A300 ise zayıf ışıkta bile çok zaman odaklama yapabiliyor.

2-A100 den çok daha iyi iso performansına sahip..
iso1600 değerinde bile, iyi kalitede fotoğraf veriyor.
Noise oranı A100 e göre çok çok daha temiz..

3-Görüntü işleme kalitesinin çok iyi olduğunu altını çizerek söyleyebilirim. Sony firması bu konuda çok aşama kaydetmiş ve bionz işlemcinin işleme kalitesini geliştirmiş.

4-LCd ekran.. A100'ün LCD ekranı çok iyi değildi.
A300 de ise LCD EKRAN MUHTEŞEM GÜZEL ve PARLAK.. Farkı o kadar bariz hissettim ki.. Ayrıca ekranda fotoğraflar çok keskin görünüyor.
Çok keyifli gerçekten ekran.. tabii menüden girip extra parlatmanızı öneririm. LCD ekrana tam puan..

5-Dünyanın en hızlı LCD'den çekim yapan makinesi A300..
Ve açılabilir ekranıyla LCD den çekim yapmak bazı durumlarda büyük avantaj..
Konser, macro vs vs..

6-Sevmediğim tek yanı şu oldu: Flaş ışığını dışardan kısıp çoğaltabileceğimiz bir fonksiyon iyi olurdu.
Bunu yapmak için, menüye girmemiz gerekiyor, biraz zaman kaybı..

7- A300 gördüğüm kadarıyla, üzerine takılan lense sınıf atlatıyor. Eskiden kullandığım 18-70 kit lens ile şimdi daha güzel sonuçlar alıyorum.

8- Vizörü A100 kadar büyük değil. A100'e oranla sadece %10 kadar daha küçük.. tabii asla çok küçük değil, yeterli gelecektir size bence..

9- Web üzerinden görmekle body hissedilmiyor. Fikrimce çok yakışıklı, keyifli bir bodysi var. Oynar LCD ekran korktuğum gibi değil kesinlikle.. Çok estetik duruyor şahsi zevkimce.. Ve sağlam görünüyor.

10- Benim için çok önemli bir detay, BOKEH KALİTESİ..
A300'de bokeh kalitesi çok temiz ve güzel.. Özellikle yüksek isoda bazı makineler bokeh üzerinde noise verir çok.. Ama A300'ün bokehi yüksek isoda bile minimum temiz..

11- Ben DSLR makine arayan her arkadaşıma gönül rahatlığıyla öneriyorum bu makineyi.. Kendim, başka markalar da alabilirdim ama..
İyi ki a300 almışım.

LCD ekranı ve üzerinde vizör büyüteciyle A300:

*A300 ile çektiği fotoğrafları ekleyen arkadaşlardan seçici davranmalarını önemle rica ediyorum.

*hatalı pozlanmış veya görselliği düşük fotoğraflar eklemeyiniz lütfen..

*fotoğraflarınıza kontrast vb tonlamalar yapabilirsiniz. çünkü ilk sayfalarda yeterince
doğal fotoğraf ekledik artık..

*Fotoğraflarınızı en fazla 1024 PİKSEL veya daha düşük boyuta düşürüp te ekleyiniz.
900 PİKSEL de makuldur.Daha büyük eklenince sayfa zorlanıyor ve geç açılıyor.

*Vereceğimiz her cevap başına en fazla 3 fotoğraf eklersek, topiğimizin sayfası daha kolay çalışacaktır.

*Yaşanan bazı mağduriyetler nedeniyle, SPOT alışverişi tasvip ve teşvik etmeyelim asla..
Türkiye garantili ürünler, prensibimiz olmalıdır arkadaşlar..
Artık zaten garantili ürün ile spot ürün arasında çok fiyat farkı kalmamıştır.

#panctom' tarafından 07.05.2009 00:38:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Haziran 2008, 00:26 - İp: 88.***.**8.128
ali_han
ali_han (üye)
İstanbul / Amatör

@panctom

marhaba bu siteye ilk mesajım

1-2 gündür bu foruma detaylı bir şekilde bakıyorum ve Sony A300K yı gerçekten çok metediyorsun.Gerçekten metettiğin kadar var mı bu makina?Ben daha çok doğa resimleri çekiyorun ve elimdeki kompakt casio makina artık yetersiz kalıyor.5 senedir bu makinayı kullanıyorum ve artık sınıf atlama zamanı geldi diyorum

Sınıf atlamamın nedeni, gece manzara resmi çekmek (ışıklı yada ışıksız ortamlarda).Sence bu Sony A300K kaldırırmı gece çekimlerini.Eğer denemişsen lütfen anlatırmısın Mesela Ay yüzeyini iyi çekebilr mi yada gece bir kasabanın resmini çekmek istesem iyi netice alabilirmiyim?

Bu arada fiyatları da elimden geldiğince kontrol ediyorum.Bu makinanın fiyatı gerçekten çok ucuz.Canon ve Nikon hem fiyat olarak hem de özellik olarak beni aşar.Ben daha amatörce çekimler yapan biriyim.

Herhalde Sony A300K nin şu anlık burada piri sensin o yüzden sana güvenip artık bir makina almak istiyorum bu da büyük ihtimalle Sony A300K olacak.Dslr-like alabilirim esasında ama terchimi biraz daha profesyonel makinadan yana kullanmak istiyorum, ya buna nedersin?

Kolay gelsin, Saygılarımla

#ali_han' tarafından 23.01.2009 02:58:03 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Ocak 2009, 02:51 - İp: 195.***.**3.24
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

tonaran, UV filtreyi çok pahalı olanlardan alma.. Şöyle orta karar bişey olsun.
dedim ya, görüntü kalitesine etki etmiyor.
en büyük faydası, objektif camını koruması..

program konusunda, ben direkt masa üstüne kopyalayıp sonra düzenliyorum. bir fotoğrafı en az 2-3 ayrı programa sokup tekrar tekrar düzenliyorum. aynı filmli banyo misali..
bu önemli değil, önemli olan bir programı iyi kullanabilmek..

----------------------------------------------------------------------------------

reis hayırlı olsun
fotolarını bekliyoruz.

----------------------------------------------------------------------------------

sevgili alihan..

bu forum konusunda, sorduklarının hepsi defalarca konuşuldu. örnek gece fotoğrafları bile ekledim şahsen.. eğer yetersiz osaydı zaten, bu forumu okuyan onca kişi a300 almazdı. vaktin olduğu bir ara geri sayfaları bir tara derim

gece çekimleri gayet başarılı.. ama kit lens ile ay fotoğrafı çekemezsin. hiçbir makinenin kit lensi ile ay fotoğrafı çekemezsin.
bunun için özel tele lens alman lazım. en az 300mm değerinde..

Tarih: 23 Ocak 2009, 12:46 - İp: 88.***.**9.175
ali_han
ali_han (üye)
İstanbul / Amatör

@panctom

teşekkürederim, en kısa sürede baştan sona doğru her bir sayfaya bakıcam

Tarih: 23 Ocak 2009, 13:34 - İp: 85.***.**3.180
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Mustafa bu 50 mm biraz bilgi ver bizlere. Forumlarda varda. Nerede coşar, nerede kullanmak lazım, hep makinede durmalı mı? Ben biraz fotoğraf denedim derinlik hissi hoş ama netliği tam yapamamışım tabi bunda da oğlanın yerinde durmamasıda etken Hangi çekim modlarında kullanmak iyidir vs vs vs. Bilgilendir bizi kısaca Senin şu güzel kızının fotğrafı vardı nefisti birde anlat bize o fotoğrafı. Hem topic hareketlensin hemde bilgileri tazeleyelim.

Ayrıca kafaya takılan birşey sende söylemiştin örneğin 50 mm , 16 mm, 90 mm vs. lensler daha kaliteli görüntü verir diye. Tabi burada da bol bol lens değiştirme olayı çıkıyor karşımıza ama her güzelin kusuru olur. 16-80 ni ileride alırsak diye düşünüyoruz onu bir kenara koyuyoruz genellikle kitaplara baktığımızda geniş açı dışında 90 mm fazla kullanılıyor. Ne dersin yorum yap bize biraz...

Tarih: 23 Ocak 2009, 13:41 - İp: 81.***.**9.145
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

reis, ben en güzel fotolarımı bu lens ile çektim.
tabii bazılarını portfolyomdan sildim. özel sebeplerden ötürü..

bu lensi her zaman A modunda kullan.. pozlaman -0.3 olsun genelde..

bu grup lenslerin hepsi, F: 1.4 veya 1.8 gibi değerlerde en keskin seviyesine ulaşmaz.
ama yine de memnun edecek kadar keskindir. ben çok memnunum şahsen..

ben gece çekimlerinde veya zayıf ışıkta veya özel kompozisyonumda F:1.7 ile F:2.8 arası çekimlerde çok iyi sonuçlar alıyorum.
bokeh mükemmel bu lenste..
yapacağın şey, doğru odaklamak..

Odak olarak çoklu değil de, merkez odaklama ile çalış bu lenste..
çünkü özellikle çok açık diyaframda çekerken ( f 1.7 f 2.8 civarları) netleme alanı dar olacaktır. ve bu yuzden asıl netlenmesi gereken yere isabet ettirmelisin. çoklu odak seçersen, makine senin isteiğin dışındaki bir bölgeye netleme yapabilir.
merkez odak çalış ve istediğin noktayı netle..
VEEE ÇOK ÖNEMLİ:
Özellikle hareketli nesneleri çekerken, netleme yapınca anında çekmelisin. hızlı şekilde.. eğer yarım basıp beklersen, hareketli cisim odak noktasından ayrılır. ama sen onun eski durduğu alana netlemişsindir. ve makine o alanı net çeker.
asıl çekmek istediğin ise, yer değiştirdiği için flu çıkar
bu her lens için gecerli
zayıf ışıkta isoyu yükseltmekten çekinme hiç..

1-2 sayfa geride benim eklediğim neyzen fotolarını gördün mü?? gece çekilmiş?
işte o fotolar 50mm ile çekildi ve hepsi de iso1600..

sonuç gayet tatminkar..

sen isoyu yükseltmez ve düşük enstantane kullanırsan, hareketli objeler elbet flu olur.
ve el titremen de bozar.

bu lens F değerini yükselttikçe daha da keskinleşir. f:4 ve üstünde daha keskindir.
ama bu değerlerde bokeh azalır.

renkleri çok canlıdır. ama sen yinede önceden verdiğim renk ayarlarını bozma..

Benim kızın fotosunu f:1.7 ve f:2.5 değerleri arasında çekmiştim.
ve özellikle dua serisi fotoğraflarımı tripodla çekmiştim. onlar özeldi.
ışık iyiyse özellikle korkma.. mevsim pek fotoğraf mevsimi değil şu an..

hava karanlık, ışık kötü.. ışığın tadı olmaz kışın pek..
kışın en iyi öğle güneşi, yaz mevsiminin akşam güneşinden kötüdür unutma..
ışık en önemli araçtır fotoğrafta..

evet, prof adamların bir sürü sabit lensi vardır. zoomlu lensi az tercih ederler.
sabit lensler en kaliteli fotoğrafı verir. yerçekimi kanunudur bu..

ama ben asla öyle 10 tane lens taşıyamam. tak çıkar zor..
bu yuzden 16-80 aldım.
16-80, sınıfında 1 numaradır.

90mm çok tercih edilir. mesafe çok iyi öncelikle.. çok şey çekmeye müsait.. portrenin kralı çekilir.
ben çok ilerde tamron 90mm makro alırım belki..

ama bu sınıfta canımın çok çektiği bir lens var, nikkor 105mm VR..
Ama bu lens için de nikon alamam.

#panctom' tarafından 24.01.2009 01:01:30 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 24 Ocak 2009, 00:49 - İp: 88.***.**7.93
orhunmut
orhunmut (üye)
İçel / Meraklı

benim bir sorum olacaktı makine live view modundayken ovf deki gibi af sürekli çalışmıyor değil mi mesela ben vizörden bakarken motor objektifi çevirdiğm yere göre sürekli netliyor ancak lcdden çekim yapmak istediğimde deklanşöre basılı tutmam gerekiyor acaba sensör yetmediği için mi iki işi bir arada yapamıyor?

Tarih: 24 Ocak 2009, 15:28 - İp: 78.***.**0.99
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Sony nin CD sini yükledim biraz geç oldu ama . biraz RAW denemesi yaptım ne güzel birşeymiş bu yav İncelemeye devam...

Tarih: 24 Ocak 2009, 22:59 - İp: 85.***.**5.215
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

50 mm denemeler. Köepeğimi yıkadım içeriye aldım. Tabi bu arada terasa misafirler doluşmaya başladı. Çok hızlı hareket ediyorlardı tabi daha güzel netlik olabilirdi. Biraz 50 mm denemesi biraz da RAW denemesi yaptım. Ne güzel birşeymiş bu RAW

Köpek Mamasına Hücum Serisi

Kolaçan ediyorlar :

Öncü grup geldi

Ekip yavaş yavaş geliyor

#muratreis' tarafından 26.01.2009 10:06:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 26 Ocak 2009, 10:01 - İp: 81.***.**9.145
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Hişşş o mama kaç para biliyonuz mu siz

Tarih: 26 Ocak 2009, 10:03 - İp: 81.***.**9.145
tunardia
tunardia (üye)
Ankara / Meraklı

uzun süredir sadece eklenenleri takip etmekle yetiniyorum. nedir bendeki bu tembellik ? sanırım siteye doğrudan fotoğraf eklenememesinin payı var bunda. adı netfotoğraf olan bi sitenin forumuna neden doğrudan fotoğraf yüklenemez ki :s.
flickr'a eklediğim fotoğraflardan birine link vermeyi deniycem bakalım, belki olur.

Tarih: 3 Şubat 2009, 22:32 - İp: 88.***.**9.208