panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

İşte Karşınızda Sony A300

SONY'nin yeni A300 modelini artı ve eksileriyle inceliyoruz

Dpreview testleri misali, çok teknik bir test beklemeyin.
Bir kullanıcı gözüyle tarafsız fikirlerimi paylaşacağım sizlerle..

A350 modeli ile aynı anda piyasaya sürülen bu modelin, a350 den farkı, 10.2 mp olması..

Çok şık bir tasarıma sahip.. Ayrıca 2 adet sensöre sahip oluşuyla bu konuda bir ilk.. Çift sensörü olması, "LCD üzerinden dünyanın en hızlı netleyen makinesi" yapıyor onu.. Bir sensör live view için işlev yaparken, diğeri de vizör çekimlerinde görev yapıyor.

GELELİM A300 hakkındaki düşüncelerime.. ESKİ MAKİNEM SONY A100'den farkları şöyle:

1-Daha hızlı odaklıyor. Özellikle zayıf ışıkta A100 bazen netleyemiyordu.
A300 ise zayıf ışıkta bile çok zaman odaklama yapabiliyor.

2-A100 den çok daha iyi iso performansına sahip..
iso1600 değerinde bile, iyi kalitede fotoğraf veriyor.
Noise oranı A100 e göre çok çok daha temiz..

3-Görüntü işleme kalitesinin çok iyi olduğunu altını çizerek söyleyebilirim. Sony firması bu konuda çok aşama kaydetmiş ve bionz işlemcinin işleme kalitesini geliştirmiş.

4-LCd ekran.. A100'ün LCD ekranı çok iyi değildi.
A300 de ise LCD EKRAN MUHTEŞEM GÜZEL ve PARLAK.. Farkı o kadar bariz hissettim ki.. Ayrıca ekranda fotoğraflar çok keskin görünüyor.
Çok keyifli gerçekten ekran.. tabii menüden girip extra parlatmanızı öneririm. LCD ekrana tam puan..

5-Dünyanın en hızlı LCD'den çekim yapan makinesi A300..
Ve açılabilir ekranıyla LCD den çekim yapmak bazı durumlarda büyük avantaj..
Konser, macro vs vs..

6-Sevmediğim tek yanı şu oldu: Flaş ışığını dışardan kısıp çoğaltabileceğimiz bir fonksiyon iyi olurdu.
Bunu yapmak için, menüye girmemiz gerekiyor, biraz zaman kaybı..

7- A300 gördüğüm kadarıyla, üzerine takılan lense sınıf atlatıyor. Eskiden kullandığım 18-70 kit lens ile şimdi daha güzel sonuçlar alıyorum.

8- Vizörü A100 kadar büyük değil. A100'e oranla sadece %10 kadar daha küçük.. tabii asla çok küçük değil, yeterli gelecektir size bence..

9- Web üzerinden görmekle body hissedilmiyor. Fikrimce çok yakışıklı, keyifli bir bodysi var. Oynar LCD ekran korktuğum gibi değil kesinlikle.. Çok estetik duruyor şahsi zevkimce.. Ve sağlam görünüyor.

10- Benim için çok önemli bir detay, BOKEH KALİTESİ..
A300'de bokeh kalitesi çok temiz ve güzel.. Özellikle yüksek isoda bazı makineler bokeh üzerinde noise verir çok.. Ama A300'ün bokehi yüksek isoda bile minimum temiz..

11- Ben DSLR makine arayan her arkadaşıma gönül rahatlığıyla öneriyorum bu makineyi.. Kendim, başka markalar da alabilirdim ama..
İyi ki a300 almışım.

LCD ekranı ve üzerinde vizör büyüteciyle A300:

*A300 ile çektiği fotoğrafları ekleyen arkadaşlardan seçici davranmalarını önemle rica ediyorum.

*hatalı pozlanmış veya görselliği düşük fotoğraflar eklemeyiniz lütfen..

*fotoğraflarınıza kontrast vb tonlamalar yapabilirsiniz. çünkü ilk sayfalarda yeterince
doğal fotoğraf ekledik artık..

*Fotoğraflarınızı en fazla 1024 PİKSEL veya daha düşük boyuta düşürüp te ekleyiniz.
900 PİKSEL de makuldur.Daha büyük eklenince sayfa zorlanıyor ve geç açılıyor.

*Vereceğimiz her cevap başına en fazla 3 fotoğraf eklersek, topiğimizin sayfası daha kolay çalışacaktır.

*Yaşanan bazı mağduriyetler nedeniyle, SPOT alışverişi tasvip ve teşvik etmeyelim asla..
Türkiye garantili ürünler, prensibimiz olmalıdır arkadaşlar..
Artık zaten garantili ürün ile spot ürün arasında çok fiyat farkı kalmamıştır.

#panctom' tarafından 07.05.2009 00:38:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Haziran 2008, 00:26 - İp: 88.***.**8.128
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

şu an piyasada olmadığı için piyasasını bilmiyorum açıkçası
ama ben 200 ytl den satayım dedim bir ara, en az 3 ciddi alıcı çıkmıştı. tabii çok kısa süerede vazgeçtim satmaktan..

evet lensim AF..

Manuel lens ile uğraşılmaz.. zaman kaybı..

Tarih: 29 Temmuz 2008, 14:57 - İp: 88.***.**5.128
xarax77
xarax77 (üye)
Yalova / Amatör

saolasın ben begendim lensini yarın gitçem istnbula bakalım piyasa araştırması için.lenslerede bakıcam a300 için zoom lens ne örerirsin sigma tamson 70-300 mu yoksa sony kitlensindne verilen 55-200mu zoom lenste bakıcam da

Tarih: 29 Temmuz 2008, 15:04 - İp: 78.***.**0.168
tas7035
tas7035 (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar, ofiste cam kenarında oturan arkadaşımı çekiyorum kapkaranlık çıkıyor, kimi zaman da gayet düzgün çıkıyor, ters ışık diyeceksiniz ama neden bazen normal de çıkıyor? Ben o kadar yazı okudum, ngnin cdlerini izledim hala anlamadım şu a/s/p olayını. Genelde a'da çekiyorum, ancak mesela ne zaman f kaç olacak karar veremiyorum, alan derinliğini anladım ama atıyorum ofiste f'i kaçta çeksem iyi olur çözemedim. f arttıkça alan derinşiği azalır vs onlar da problem yok ama içeride ya da dışarıda neye göre diyafram açılıp kısılır anlamadım. Yani kapalı ortamda gündüz vakti flaş istemiyorum, f en düşük 3,5 oluyor orda çekiyorum ee peki bu isoyu neye göre arttıracağım? İso 800 ya da 1600'de f:3,5 kalınca olur mu? Bu sorular uzun oldu kusruma bakmayın anlayamıyorum o kadar okuyup etmeme rağmen.

Bir de makinenin foto kalite ayarlarında jpeg,raw, raw+jpeg var. Nedir bu raw+jpeg?

Şimdiden herkese teşekkürler.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 15:43 - İp: 217.***.**5.131
ckuru
ckuru (üye)
Konya / Amatör

Pencere kenarında oturan arkadaşınızı çekerken arkadaşınızdan spot ölçüm alın, pozu kilitleyin sonra kadrajınızı ayarlayıp deklanşöre basın, arkadaşınız daha aydınlık çıkar fakat arka tarafta patlama olur, benim bildiğim bu kadar.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 16:07 - İp: 85.***.**8.175
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

tas7035, çok basit bunun cevabı..
odak noktası olarak arkadaşını isabetlersen, arkadaşın aydınlık çıkar.
ama pencereyi veya arkadaşından daha aydınlık bir yere odak yaparsan, arkadaşın karanlık çıkar.
Mantığı şu:
Odağı nereye nişanlarsan (veya makine otomatik nişanlarsa)
makine pozlama ayarını o noktaya göre yaptığı için, diğer yerlerin değeri değişir.
Olay sende bitiyor yani

isoyu, zayıf ışıkta, ışığın yetmediği durumlarda, tele zoom çekerken (200-300mm) ışık ta az ise, arttırabilirsin.
ayrıca yüksek F değeri kullanırken de biraz arttırılabilir.

İsoyu arttırmanın en önemli amacı enstantaneyi yükseltmek içindir.

SÖZÜN ÖZÜ: Her durumda baktın enstantane düştü iyice ve fotoğraf flu çıkabilir.
işte o zaman isoyu kademe kademe arttır.

.........

RAW işlenmemiş fotoğraftır. ve çok büyük dosya boyutudur.
bir fotoğraf 9-10 mb filan tutar RAW da.. RAW da fotoğraf oldukça doğALdır.
MAKİNE hiç renk işlemesi, kontrast, tonlama yapmaz. Ama detaylar daha zengindir RAW da..
RAW foto sonradan PC üzerinde tonlanıp JPG ye çevrilebilir.

JPG ise makinenin belli bir miktar tonladığı ve işlediği fotoğraftır.
boyutu daha küçüktür. 3-4 mb..

...........

xarax77.. ben olsam 55-200 almazdım.
sigma veya tamron 70-300 alabilirsin. gerek burdan gerek web üzernden incele..
bak dün bufalo da yazmış sigma ve tamron kıyası.. ikisinden hangisi uyarsa al bence..

#panctom' tarafından 29.07.2008 17:10:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 16:53 - İp: 88.***.**5.128
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

panctom Sony A300 ün CD sini kullandınmı hiç. İşe yaracak program varmı içinde?

Tarih: 29 Temmuz 2008, 17:09 - İp: 81.***.**9.145
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

muratreis, A300 ün CD'si mi vardı yaa

vallahi hiç takmadım cd sini.. ama bildiğimiz fotoğraf düzenleme prg vardır içinde..
ve RAW işleme prg mutlaka vardır.
başka extra birşey olacağını sanmıyorum.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 17:14 - İp: 88.***.**5.128
tas7035
tas7035 (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler cevaplar için, iso kısmı tamamdır deneye deneye öğreneceğiz artık, ancak bendeki lens 18-250mm ve onunla zoom yapıp arkadaşımı çekince gene karanlık çıkıyor ya da ben beceremiyorum; peki ya diyafram? f değerini arttırdıkça sanırım isoyu düşürmek gerekiyor? onu neye göre yapacağım? yani odada arkadaşları çekmek istersem diyafram daima en açık düzeyde mi olacak? örneğin benim lensim f:3,5.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 18:12 - İp: 217.***.**5.131
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

yani evet, sen becerememişsin. makinenin vizöründe af noktaları var.
o noktalardan 1 tanesi odak yapar. odağı nereye yaparsan, makine ona göre pozlar.
odağı arkadaşının tam yüzüne denk getir ve yarım bas..
sonra elini deklanşörden kaldırmadan kadrajı istediğin yöne çevir ve çek..

iso konusunda, enstantaneyi gözlemle.. eğer baktın çok düştü.. 1/20 veya 1/50 oldu diyelim..
kademe kademe arttır isoyu.. o zaman enstantane yükselecek ve netlik artacaktır.

Aşağıdaki 2. fotoya bak mesela.. Daha çok net alan elde etmek için F:8 yapmışım.
köpeğin yüzü ışığa ters dönük olduğu için fazla ışık almamış ve enstantane düşük vermiş. Ben de enstantaneyi yükseltmek için iso200 yapmışım..
ve enstantane 1/125 e çıkmış. bu durumda onu tele pozisyonunda net pozlamışım.

3. fotoda ise köpeğin yüzü yeterli ışık almış ve iso 100 değerinde dahi 1/125 enstantane vermiş
ve ben isoyu yükseltmeye gerek duymamışım.

bence sana kısayol:

national geographic fotoğrafçılık eğitim CD lerinden mutlaka al.. 4 cd.. çoook faydalı olacak..

burdan anlat anlat olmuyor.

çünkü fotoğrafçılık bir deniz gibi geniş..

...................................................

MİNOLTA 50mm LENS.. F: 4

SİGMA 70-300
F: 8
İSO:200
ENS: 1/125

200mm

SİGMA 70-300
F: 8
İSO: 100
ENS: 1/125

280mm

#panctom' tarafından 29.07.2008 18:52:16 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 18:40 - İp: 88.***.**5.128
xarax77
xarax77 (üye)
Yalova / Amatör

tas7035 dostum bence senin biraz okuyup araştırmaya ihtiyacın var eger vaktin varsa
bikaç döküman bikaç site verebilirim bakarsan faydası olacagını düşünuyorum..

http://www.melihozbek.com/fotograf/icerik.asp?f=kullanirkenb1.htm&m=fotomenu.htm&b=F+O+T+O+%26%23286%3B+R+A+F

http://www.fotokritik.com/forum/forum.php?konu_id=12216

http://www.bydigi.net/amator-fotografcilik/253622-fotograf-cekme-teknikleri.html

http://rs213.rapidshare.com/files/59774965/dersler.rar

bence fayda görüceksin tekrarlamak istedim saygılar...

#xarax77' tarafından 29.07.2008 18:52:40 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Temmuz 2008, 18:49 - İp: 78.***.**0.168