hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

60 Günlük Sony A-100 Macerası

İlk olarak bunun bir test olmadığını belirtiyim, Pek çok yabancı sitede test sonuçları yayınlandı, yakında bu sitede de A100 testinin yapılacağı söyleniyor. (Yabancı dili iyi olmayan arkadaşların çok işine yarayacaktır)
Buradaki amacım Alfa 100”ü aldığımdan buyana 50-60 günlük kullanımda edindiğim deneyimlerimi ve gözlemlerimi (sözden daha çok fotoğraflarla) sitedeki arkadaşlarla paylaşmak.

Öncelikle makinayı ilk elime aldığımda “Bu bir MİNOLTA “ diye düşündüm, menulerine girdikçe bu izlenimim daha da kuvvetlendi Menu oldukça sade ve iyi tasarlanmış, Sıklıkla kullanılan özelliklerin Function düğmesinde yer alması kullanımı daha da rahatlatmış, menude boşuna zaman kaybetmeyi önlüyor.

Metal olan lens yuvasını çevreleyen geniş bir alan da yine metalden yapılmış, büyük ve ağır lenslerin güvenle kullanımını sağlıyor.

En çok kullandığım özelliklerin başında hiç şüphesiz SSS (Sarsıntı Önleme Sistemi) ve MLU (ayna kilitleme özelliği) geliyor. SSS beklediğimden çok daha yararlı çıktı.

Makinanın tüm teknik özelliklerini saymaya gerek yok sanırım, SnOcaklıların açtığı başlıkta yeterince yer alıyor zaten. Burada merak edilen bir husus olduğunda yada benim önemli bulduklarımı yeri geldikçe örnek fotoğraflarla yansıtmaya çalışacağım.

Şimdilik bir fotoğrafla söze nokta koyalım.

#hbaykal' tarafından 19.10.2006 02:37:56 tarihinde düzenlendi.

#hbaykal' tarafından 20.10.2006 19:20:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Ekim 2006, 02:35 - İp: 85.***.**2.239
pollyteks
pollyteks (Objektif)
Kahramanmaraş / Meraklı

Birde resimleri hangi programla küçülttüğünüzü söylerseniz çok sevinirim ben çok amatörce küçültüyorum(windows paint programında uzat - eğ 50-50 yaparak)

Tarih: 27 Mayıs 2007, 23:14 - İp: 88.***.**0.163
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Pollyteks,

1. Resmini 1/4 oraninda kucultmeden buraya yuklersen sayfa duzeni bozuluyor, resim ekrana sigmiyor vs.

2. Boyle fotograflari (gol manzarasi) cekmek icin aksam saatlerini veya sabah saatlerini secersen cok daha etkileyici sonuclar elde edeceksin.

#antika' tarafından 27.05.2007 23:24:48 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Mayıs 2007, 23:20 - İp: 85.***.**5.53
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ha bu arada hayirli olsun, gule gule kullan.

Tarih: 27 Mayıs 2007, 23:22 - İp: 85.***.**5.53
pollyteks
pollyteks (Objektif)
Kahramanmaraş / Meraklı

Teşekkür ederim.. fotoğrafları 1/4 oranında photoshop lamı küçültmeliyim..

Tarih: 27 Mayıs 2007, 23:37 - İp: 88.***.**0.163
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Pollyteks,

Kusura bakma ben hic PhotoShop kullanmadim hayatimda ama o da diger programlar gibiyse muhtemelen 1/4 boyutunda yeni bir imaj yaratip, orjinalinin tamamini secip, yeni imajin icine kuculterek (scale down) yapistiriyorsundur.

Ben Linux'ta resmi bile acmadan, komut satirindan tek komutla kucultme islemin yapiyorum:

djpeg -scale 1/4 orjinal.jpg | cjpeg -outfile kucultulmus.jpg

Tarih: 27 Mayıs 2007, 23:55 - İp: 85.***.**5.53
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

26-27 Mayıs 2007 İstanbub seyahatimden birkaç fotoğraf

[/IMG]

[/IMG]

[/IMG]

[/IMG]

[/IMG]

[/IMG]

Tarih: 28 Mayıs 2007, 23:50 - İp: 85.***.**5.24
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

WB sanırım hepsinde auto çekilen nesnelerin renkleri makineyi fazlaca yanıltmış.Kadrajdaki ağırlıklı nesneler biraz,renkler puff..Tabi makineden değil,robotlar hep sapar,çekim anında görmek lazım.

İnşallah raw çekilmiştir güzel işlecek kareler mevcut.

Tarih: 29 Mayıs 2007, 00:13 - İp: 85.***.**3.100
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

onixon,
tipik bir aile gezisinde elimden bu geldi ancak.
Elinden sıkı sıkı tuttuğum küçük oğlum, diğer elimde çanta, sırtımda fotoğraf makinesi çantası ve boynumda makine...
Cevat Kelle modunda çok da vakit ayıramadan ve de...
evet ve de Jpeg olarak çektim
Yandı gülüm keten helva yani bu durumda

Peki WB gün ışığı ayarında olsaydı sonuç değişir miydi sence?
Yoksa her kare için ayrı ayrı manuel WB ayarı mı girmeliydim?

Yaşadıkça her gün öğrenmek ve değişmek niyetindeyim...

Tarih: 29 Mayıs 2007, 00:36 - İp: 85.***.**5.24
onixon
onixon (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

daylight daha iyi sonuç verir.RAW çekmek eğer foto önemliyse en iyisi.Çünkü baskıya gider beğenmessin abi,değişme şansın olur.Standart resimler anı takaladıkça güzeldir jpeg 'den zarar gelmez.

bana raw yetiyo devamlı,mesela evde kardeşler monitörü kalibre bilirdim,kalibrasyon cihazı ile kalibre ettim anne dedim bunlar ne :d iyiki raw daha.:D %25-30 saptırmış.

#onixon' tarafından 29.05.2007 00:46:25 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Mayıs 2007, 00:44 - İp: 85.***.**3.100
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Automatik WB konumundayken renklerde arada bir yanilma olsa bile asla sonradan duzeltilemeyecek kadar olmuyor. Bu sebeple makinayi genellikle AWB'de tutmak en iyisi.

En kotusu tungsten modundayken flasla cekim yapmak, duzeltilemeyecek kadar mavi oluyor.

Ben genelde "Golge" (Shadow) modunu tercih ediyorum, tatli bir sicaklik veriyor, neredeyse her kosulda, kapali mekanda, acik havada, golgede calisiyor.

Renk bazinda en zor durum florasan veya civa ile aydinlatilan ortamda, ortam isigini da yakalayacak sekilde flas kullanmak. Bu durumda en iyisi flasin rengini degistirmek

Tarih: 29 Mayıs 2007, 00:57 - İp: 81.***.**9.128