Fotoğrafçılık Forumları
Çok Moralim Bozuldu !
sayın üyeler, dün gidip bir canon A630 aldım. akşam karanlıkta birkaç çekim yaptım ki ne göreyim, en az 6 tane ölü piksel var.acaba türkiye'ye seçip böylelerini mi yolluyorlar diye düşünüyorum ciddi olarak. bunlar çok ciddi hata çünkü. eminönünde aldığım yere gittim, aynı sokakta erkayalar'a gönderdiler. orada da baktılar ve aslında şaşırdılar bu kadar ölü piksele. gerçi ben süper ince eliyorum bu konuda. işportadan almadım, yarım milyara yakın para verdim. küçücük bir tane bile olsa kabul etmem. satarken var desinler ona göre davranalım biz de. neyse şimdi çok moralim bozuldu toplam bir saat bile elimde tutmadığım yepyeni makinaya tornavida değecek, türk işi servise girecek makina, hem de böylesi ileri bir elektroniğe sahip bir makina. çamaşır makinası değil bu. orada bire bir değişim istiyorum demek de aklıma geldi ama sordum pek çoğunda ölü piksel olayı var imiş. ben onlara bakın edin bir şekilde yok edin bir tane bile istemiyorum dedim. eğer sıfır bir kutu alıp eve gelseydim büyük ihtimal ondan da çıkacaktı. o yüzden servisi sorumlu etmek adına onların direkt üzerine yıktım işi. ne yapacağım bilemiyorum. önerilere açığım kafam çok bozuldu. hem para verip hem de kepaze olduğumu düşünüyorum. foto aşağıda, dikkat ederseniz altı tane sayılıyor, belki daha da vardır.
ÖLÜ PİKSELLİ FOTOYU GÖRMEK İÇİN BURAYA TIKLA
#juniorx' tarafından 10.05.2007 18:56:32 tarihinde düzenlendi.
#juniorx' tarafından 11.05.2007 05:10:15 tarihinde düzenlendi.
Çok canını sıkmaya değmez, her makinede hatta en pahalı dslr de bile rastlanabilir.
Çoğu kişinin makinesinde vardır, ama farkına bile varmaz. Çünkü uzun pozlayıp simsiyah bir fotoğraf çekmedikçe ve bunu 2-3 kat büyütmedikçe karşına çıkmazlar.
peki şunu yanıtlayabilecek var mı. ölü olan pikselleri en yakındakinden ortalama değer vererek mi dolduruyorlar yoksa sensörü yazılım, vs aracılığıyla uyarıp ölü pikselleri de çalışır hale mi getiriyorlar. biri bana bunu açıklayabilir mi. çünkü az buz değil altı tane kocaman piksel ölü. bazıları nal gibi yayılmış, lcd üzerinde bile net belli oluyor.
soruyu başka şekilde soracak olursam, burkay başka bir konuya şöyle yazmış: "Sevgili kardeşim sensörler tıpkı bulmacalar gibi çalışır (SOLDAN SAĞA YUKARIDAN AŞAĞIYA) ben bu gibi durumlarda sensörü yeniden haitalayıp o ölü olan pixeli işaretliyorum böylece o ölü pixel daha sonrasında işaret üretmediği için fotografta çıkmıyor. zaten bunun çözümüde budur...Bu işlemin teknik adı remapping dir(yeniden haritalama)"
peki o ölü pixeller fotoda çıkmıyor ise fotoda çıkan yeni görüntüdekiler nedir, bozuk olan pixellerin yerine fotoda çıkan yeni renkler nasıl oluşturulur.
#juniorx' tarafından 11.05.2007 16:40:07 tarihinde düzenlendi.
ufak ccd'lerde MP arttırkça mm2 ye daha fazla pixel düşer ve ısı artar.
Remapping'de o hot pixel diğerleri ile senkron çalışması sağlanır.Bir kaç yolu olabilir tam bilgim yok.
tam kapatma güç düşürme vb.vb.,yanındakine bakma.
üst üste gece çekimlerindedaha rahat sezilirler,genelde gözükmüyorlar.Ama rahatszıssan tüketici derneklerine danış.
Ne kadar para versekte büyük $$$ lı cihazlar tabiki didik ediyoruz.haklısın bende DSLR'ı bir röntgen cihazına sokmadığım kaldı :D
valla işin teknik boyutu hakkında geniş malumatım yok ama bu iş benim midemi bulandırdı. daha elimde bile tutmadığım makinadan soğudum. sanki o pikselleri fotoyu inceleyince bulacakmışım gibi geliyor. eğer belli oluyorsa da bulurum zaten. ayrıca acaba uzun pozlama yaptığımda ne olacak o pikseller, yine belli olmayacak mı?
allah kahretsi ya! daha iki gün önce hangi makinayı alsam diye yazdığım yazıları düşündükçe kahroluyorum. insanın parasıyla kepaze olması böyle olsa gerek. makina serviste ben ise gün sayıyorum, ne olacağını da bilmiyorum.
şimdi kimse çıkıp da abartıyorsun filan demesin zira çok sıkkınım kalbini kırarım konuşanın. ben teknik elemanım, servisim, yetkiliyim bilirim filan diye de kimse bu işin böyle olacağını ve yanlış düşündüğümü ima etmesin. madem ithal etmeyi biliyorlar, ya da biliyorsunuz ya da biliyorsun(hangisi uyarsa) o zaman kontrol etmeyi de bil. aldıkları bütün kutuları açıp içlerine kaşe basmayı biliyorlar, o halde kontrol de edecekler. üretici bunlara aynen alıcıya ver mi diyor. içini didik didik ediyorlar, kitapçığını, cd'sini vs koymayı biliyorlar, bir de pikselini kontrol etseler çok mu yorulurlar. sanki salı pazarında don lastiği satıyorlar. milyarlık mal satıp özen de göstermiyorlar. zaten ben bunlara değil canon'a yazıklar olsun diyorum. eğer iki kere kulaklarını çekseler işler adam gibi yürür. umurlarında değil. ben şimdi alacağım makinanın yeni olacağını düşünmüyorum. ayrıca bozuk piksellerin dendiği gibi öyle milyonda bir olduğunun da düşünmüyorum. o koyduğum fotodaki pikseller grup olarak bozma yapıyor. en küçüğü bile çevresini saran 8 pikseli etkiliyor. öyle söylendiği gibi tek bir pixel değil yani. öte yandan eğer gidip de kardeşim yenisini verin desem vereceklerinde olmama garantisi var mı? yok
biri bana net olarak açıklayabilir mi, bu pikseller düzeltilince fotoda takip edip bulabilecek miyim. ya da bulabileceğim an gelecek mi, gece çekimleri ya da uzun pozlamalar filan gibi.
bunlar da bozuk piksellerin birkaç değil onlarca olduğunun fotosu, göründüğü gibi yanındakileri de etkiliyor.
yanıt çıkmaz mı?
Eğer düzeltilirse gözünle seçemezsin bu noktaları, aslına bakarsan düzeltildikten sonra da makine yeni bir makine omayacak diye de düşünme bence. Bunun yanında madem gozune battı bu kadar, makinenin yenisini iste. Sonuç olarak bu bir hata ve ayıplı mal statusunde. Ki zaten öyle olmasa teknik servise almazlardı degil mi ? Yenisinde hic boyle bir seyle kasrsılasmayabilirsin de. Nasıl istiyorsan öyle yani
can bey öncelikle makinamı alma aşamasından bu zamana kadar benimle beraber kaldığınız için teşekkür ederim. ben de gidince değişmeyi talep etmek istiyorum. olmaz ise getirip ayrıntılı inceleyeceğim. sizlere de onun için sormuştum onarılanlar hangi şart altında kendilerini belli eder diye(uzun pozlama,vs gibi).
8 milyon piksel arasında azbuz degil 6 kocaman piksel..
işte makina arastırma aşamasında cektigimiz sıkıntıların bizi getirdigi nokta..
oncelikle gecmiş olsun..
gece peşpeşe uzun pozlama yapınca sensorunde ısınmasıyla ortaya cıkan bir sorun.kaldıkı fotografı buyutene kadar hiç dıkkatımı cekmemıstıler..elinizdeki marka ve modele ozgu bir hata degil yani..
dıger arkadaslarında dedigi gibi pahalı dslr lerdede olusabılen bır hata..
ancak aldıgınız yenı urunde boyle bir sorun olması tabıkı ısteyecegımız bır durum degil..
makinayı servisten alıp tekrar deneyın olmazsa degişim isteyin..
yıne soyluyorum cok buyutulecek abartılacak bır mesele degil..kaldıki şimdi degilde garantı suresi bittikten bır gun sonrada farkedebilirdiniz.. yanı makınanın yenı yada eski olmasından kaynaklı degil.. hiç olmadı ps de, cok degil 6 ufacık hamleyle duzeltılebılecek bır kusur..
tekrar gecmiş olsun..
sevgili gaijin, desteğin için sağ olasın. bence de "koskoca" tabiri tam oturdu. bu arada dikkatimden kaçması filan sözkonusu olamaz. ilk çektiğim hafif karanlık fotoda bile dördü makinanın LCD'sinde nal gibi gözüme ilişti. çünkü böyle şeylere çok kafam takılır, en sinirimi bozan şey böyleleridir.
ps kısmında da haklısınız aslında fakat bir compact makinanın en iyi yanı esnekliği. ps ile illaki muhattap olma zorunluluğum olmamalı. mesela ben çekim yaptığımda sevgili dostlarıma en güzel hediyem, çektiğim kaliteli fotoları anında sd kartı çıkarıp onlara sunmak oluyor. yoksa her fotomu ps'a sokacak kadar pro olsam mutlaka bir dslr edinirdim diye düşünüyorum.
şu an tek düşündüğüm, o piksellerin servis müdahalesi sonrası diğer pikseller gibi kusursuz görüntü sağlayabilecekleri hakkındaki merakım. ayrıca sizlere bu pikselleri deşifre edebilmem için hangi metodları kullanmam gerektiğini sormak isterim. çok karanlık çekim, az karanlık çekim, uzun pozlama, yüksek iso... hangisi bu karakterdeki ölü piksellerin deşifresini sağlar acaba. makinayı eğer değişemezsem zorlayarak test etmek istiyorum.
karanlık bir odada flaşsız,yada lensin onunu kapatarak, ısoyu en dusuge alarak, (neolur ne olmaz) self timerı ayarlayıp, makinayı bıryere sabıtleyerek cekim yap..
varsa bu tip lekeler lcdden degil belki ama bilgisayarda buyuterek gorebilirsin.. ilk birkac cekim sana gercek cevabı verecektir..sensor uzun pozlamalar nedenıyle ısındıkca bu lekelerın cıkması normal..
İlgili olabilecek konular
-
Bir Metni Aynı Anda Birden Çok Dile Çevirme
18 May. 2022, 00:08 prodersler
0185518 May. 2022, 00:08
prodersler -
Vegas Pro Çoklu Render Nasıl Alınır
29 Nis. 2021, 19:08 prodersler
0154129 Nis. 2021, 19:08
prodersler -
-
Zenit 122 İle Çoklu Pozlama Yapabilmek Mümkün Mü
14 Şub. 2020, 20:25 virnigrum
1268129 Haz. 2020, 15:10
oguzhankoca -
Premiere Pro İle Çoklu Kamera Multicam Uygulama
25 May. 2019, 15:28 prodersler
0165925 May. 2019, 15:28
prodersler -
Premiere Pro Kısayolları Çok Net Anlatım
05 Şub. 2019, 13:26 prodersler
0314605 Şub. 2019, 13:27
prodersler -