Fotoğrafçılık Forumları
Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.
Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k
Malcom portre fotoğrafçılığına hevesli olduğun için sana netten R1 ile çekilmiş bir fotoğrafı izlemen için yükledim.En alttakini ben cropladım.
Bu arada R1 in nelere kadir olduğunuda gör.
İlker de bu sayfadan bahsetmeyin.Bu gözleri ya duvar kağıdı yapar yada gider bir R1 alır.Adamı masrafa sokmıyalım.
Sony DSC-R1
Sony DSC-R1
Crop
#as' tarafyndan 19.06.2006 22:41:05 tarihinde düzenlendi.
ooooooooooooo valla süper bi portre. modelin gözündeki damarlar bile sayılıyor resmen. as bence bir önceki sayfadaki düşüncen çok doğru. benim de ricam r1 i kullanırken olmazsa olmaz teknikleri vs. yine bi sayfa da toplansa olur mu? bi de ilker ben cidden merak ettigimden soruyorum sen de buraya bi portre koyabilir misin?
Selam arkadaşlar.Bu tanışma merasimi beni duygulandırdı.Ağlayacağım galiba
Adnan abi özderede sadece 5 fotoğraf çektim.Bunların 3'ü RAW,dğer 2'si jpeg formattaydı.
İlker selam.Sen Adnan abinin Yurt dışındaki R1 sahibi arkadaşının çektiği ve burada yayınladığı fotoğraf üzerinde olumlu bir oynama yapmışsın fakat adamın tipi ve verdiği elektrik o kadar kayık ki,ben bile bir irkildim.Pablo bile gelse(Picasso) ya da Erol Atar bu herifin tipini iyi yönde değiştiremez.Maymundan bozma birşey olmuş bu.
Adnan abi bu sayfadaki 3 fotoğrafıda beğendim.İlk fotoğrafında aynadan yansıyan bir yaşamı göstermen ilginç.
2. fotoğrafında nasıl br çekim ayarı kullandın.Yani güneşli bir gün olmasına rağmen(bulutlardan anlaşılıyor) kapalı bir hava varmış gibi çekmişsin.Ve bu çekim ışığın çok güçlü bir etki göstermemesinden dolayı sana net ve anlamlı bir fotoğraf karesi sunmuş.3. fotoğrafını ben çekmiş olsaydım,bu aralar zaman ayırıp girmeyi düşündüğüm yarışmada kesin derece alırdım.Sana ayıp olmazsa bende hava kararmasına yakın,oraya bu aydınlık seviyesinde çekimler yapmaya gideceğim.Bu silüet fotoğrafını çok ama çok beğendim.
Oraya gidip,tripod'un ile farklı açılardan sadece bu fotoğrafı RAW formatta çekeceğim.Evde üzerinde seninde yapmış olduğun gibi birçok oynama yapacağım.Bakalım sonuç ne olacak?
Yayınladığın diğer yabancı fotoğraflarda renkler muhteşem ötesi.Kostümlü yamyamın cildi çok iyi.
Prensesin ise portre fotoğrafı olması gerektiği gibi.
Aranızda çok duramıyorum.Sabahtan akşama kadar işte olduğum için ancak fırsat buldukça bağlanabiliyorum yanınıza.Yoru
Üzgünüm fotoğraflar berbat çıktığı için ve bu yükleme sitesinin aptallığı yüzünden fotoğrafımı sizler ile üzülerek paylaşamayacağım.
Arkadaşlar www.imageshack.us adresi hep hatalı yüklüyor.800x600 ve hatta 640x480 pixel ile bile yükleyince sayfaya sığmıyacak boyutta açıyor.Bana önereceğiniz bir yükleme sitesi varsa bundan sonra fotoğraflarımı oradan yüklerim,sizinle o link vasıtası ile fotoğraflarımı paylaşırım.
Foto ekleyemediğim için üzgünüm ancak eklenecek gibi değildi.Ben utandım burada paylaşmaktan.
#osmanlı' tarafyndan 20.06.2006 01:07:05 tarihinde düzenlendi.
Vay canına o portre nedir öyle abi.R1 öyle resim çeker de biz çekebilirmiyiz bilmiyorum.
Günlerdir sitenin galerisini gezip duruyordum.Koca galeride bunun gibi bitane daha resim yok.Adnan abi ilker abi size bişey sormak istiyorum.Bu testi sadece r1 almayı düşünenlermi izliyo.Siyeye bakıyorum yok a makinası çok iyidir yok b makinası çok iyidir diye tavsiye ediliyo.Kimse adnan abi senin gibi işte bu makina böyle fotoğraf çeker deyip o tavsiye ettikleri makinaların resimlerini koymuyo.Makina alacak olanlar niye onun bunun lafına bakıpta bu resimlere bakmıyo anlamıyorum.benim 1milyar 300milyona aldığım bu makineden daha iyi resimler çekeceğini düşündükleri içinmi başka makinaları tavsiye edip başka makinaları alıyorlar.eğer öyleyse hani resimleri niye göstermiyorlar.paralarını sokağa attıklarının farkında değillermi abi cevap verirseniz sevinirim ben bunu bir türlü anlamıyorum.r1 in lensi sökülmüyo diyorlar fujinin llensi panasonikin lensi sökülüyomu abi açıklarsanız sevinirim.
Adnan abi kıvançın dediği gibi resimlerin çok güzel .ikinci resime bakınca binalar akşam gökyüzü gündüz gibi çıkmış bunu ışık ölçümünü gökyüzüne ayarlayıp tamı çektin bu resmi.
üçüncü resimdeki günbatımı resmi de harika çıkmış tripodlamı çektin merak ettim.görüşmek üzere abi .
#soner25' tarafyndan 20.06.2006 09:39:44 tarihinde düzenlendi.
adnan sagol, sen de cok iyi bir arkadassin.. yalniz benim bilgili olmam konusu ne kadar dogrudur orasi tartisilir.. ben, teknik konularda caliskan bir ogrenciyim belki ama cogunlukla makineyi yanimda sus esyasi diye tasidigimdan fotograf cekme konusunda sinfta kalirim..
adnan r1 fan club'inizin adresi nedir, bakmak isterim..
adnan o fotograf uzerinde neler yaptim pek hatirlayamiyorum dogrusu.. bende bir unutganlik basgosteriyor.. ilk once parlamalari ve sag tarafdaki ekstra duvar cizgisini, clone tool ile silmeye calistim.. ardindan cok az infrared uyguladim.. ve convert to black&white pro plug-ini ile film effect'i verdim.. sonra levels.. en sonunda da photokit sharpener plug-in'i ile keskinlik verdim 1024x768'de web icin.. ve yine ayni plug-in'le sharpener brush kullanip sac ve sakali daha da belirginlestirdim.. en sonunda canvas image yapip cerceveyi ekledim.. 0.50mm siyah, 0.30mm beyaz ve 1.0mm siyah ekleyerek yaptim cerceveyi.. ortadaki beyaz bence cok onemli, cunku, fotografi daha da etkili hale getiriyor diye dusunuyorum..
evet sanirim boyle yapmistim..
Selam arkadaşlar ,
Benede nacizane bir fotoğraf koyayım.
selamlar..
ben mesajimi attigimda, adnan'in uc fotografli izmir manzaralari da dahil hicbir mesaji gormedim.. artik forum hata veriyor, bu kadar sayfaya dayanamiyordur haliyle..
adnan, valla denize girenleri gorseydim kizardim.. su anda burada hafiften yagmur ciseliyor, hava tamamen kapali ve azicik da soguk, ceketsiz cikilmayacak kadar diyeyim..
gonderdigin hatunun gozleri gercekten de bir icim su.. duvar kagidi yapayim diyecegim ama, ufacik boyutta oldugundan dogru duzgun gorunmez..
...................
bulent merhaba.. tabii ki bir portre yuklerim.. ama adnan'in gosterdigi bu portreyi benim portrelerimle karsilastirmak hic de dogru olmaz.. cunku belli ki o portreyi ceken kisi bir profesyonel.. uygun isik ve makyaj ile harikalar yaratabilir fotografci.. ha bir de kiz guzel oldu mu, fotografi yeme de yaninda yat..
kivanc merhaba..
evet haklisin adam biraz maymuna benziyor ve korkutucu bir tip..
...
siluet fotograflarinda ayrintinin belli olmamasi onemli; o yuzden normal olcumu aldiktan sonra -1, -2 stop yaparak cekim yaparsin..(isigin siddetine gore) genellikle bilinen objeleri kullanmakla iyi bir etki yaratilabilir, mesela bina, insan, agac gibi..ayrica gokyuzu de daha karanlik ve doygun renklerde cikacaktir.. bir baska yontem de gokyuzunden olcum alip pozlama yapmak, ama gokyuzunun renkleri oylesine rengarenk olmayacaktir bu yontemle..
tripod'unu mutlaka al cunku ihtiyacin olacaktir..
en iyi sonuclar icin de ya gunes dogmadan ya da gunes batarken git cekim yapacagin yere..
ve raw cek tabii ki.. sonra da yarismaya katil ki kazanasin..
...........................
"Vay canına o portre nedir öyle abi.R1 öyle resim çeker de biz çekebilirmiyiz bilmiyorum.
Günlerdir sitenin galerisini gezip duruyordum.Koca galeride bunun gibi bitane daha resim yok.Adnan abi ilker abi size bişey sormak istiyorum.Bu testi sadece r1 almayı düşünenlermi izliyo.Siyeye bakıyorum yok a makinası çok iyidir yok b makinası çok iyidir diye tavsiye ediliyo.Kimse adnan abi senin gibi işte bu makina böyle fotoğraf çeker deyip o tavsiye ettikleri makinaların resimlerini koymuyo.Makina alacak olanlar niye onun bunun lafına bakıpta bu resimlere bakmıyo anlamıyorum.benim 1milyar 300milyona aldığım bu makineden daha iyi resimler çekeceğini düşündükleri içinmi başka makinaları tavsiye edip başka makinaları alıyorlar.eğer öyleyse hani resimleri niye göstermiyorlar.paralarını sokağa attıklarının farkında değillermi abi cevap verirseniz sevinirim ben bunu bir türlü anlamıyorum.r1 in lensi sökülmüyo diyorlar fujinin llensi panasonikin lensi sökülüyomu abi açıklarsanız sevinirim."
soner merhaba..
soner, bir profesyonel, isigi dogru kullanarak harikalar yaratabilir.. lutfen canon 350d'nin ornek fotograflarina bir bak..
http://www.canon.co.jp/Imaging/eosdigital2/eosdigital2_sample-e.html
18-55, 50mm f/1.8 gibi cok ucuz lensler de kullanilmis.. digerlerinin cogu da 200 pound'luk lensler.. bircok kimsenin alabilecegi lensler acikcasi..
diger konu ise, r1'in lensi gercekten sinirli.. bir panasonic fz30 mesela 420mm'ye kadar zoom yapabiliyor.. acikcasi uzaklari yakin edeyim diyen biri icin r1, eksik kalacaktir..
ayni sekilde bir dslr ile karsilastirildiginda, ki ben dslr'i secerim , bircok konuda daha yavas bir makine r1.. tamam fotograf kalitesi mukemmel, ama hersey fotograf kalitesi degildir.. neyse bu konuya tekrar girmeyecegim, , adnan'la tekrar atismaya baslariz eminim.. dslr'i secenler neden seciyorlar sanirim bilginiz vardir..
yavasligi bir kenara birakacak olursak, ki bircogumuzun hiza ihtiyaci olmayacaktir, kaldi ki r1 da cok yavas bir makine degil zaten ; en buyuk farklilik lens degisebilmesi belki de.. evet ekstradan masraflar olacak lens yatirimindan dolayi; fakat o yatirimlari cope atmis olmuyorsun, ileride makineni degis
İlker abi açıklamaların için sağol.Fakat benim anlıyamadığım konu yine devam ediyo.Sana sorumu şöyle sorayım.Şimdi biz 3 arkadaş gittik 3 ayrı makina aldık.Ben 1300ytl verip r1 aldım az önce baktım aydınlar fotoda 350d kit 2300 ytl 20d ise kit olarak 3500 ytl.üçümüzde bu üç makinayı aldık bu makinaların badyleri kitlensin 100-150 milyon gibi fiyatını düşümnce bir tanesi 2150ytl diğeri 3350 ytl ye gelir.biz bu makinaları diyelimki 4 sene kullandık .4 sene sonra ben r1 i çöpe attığımda benim 1300ytl em gidecek onlardan birisinin badi parası 2150 ytl diğerinin badi parası 3350 ytl si çöpe gidecek.Bu işte kim zararlı abi.ve de ben 4 sene boyunca başka hiç bir lens masrafı yapmadan çok güzel resimler çekeceğim onlar kit lensini kullanırlarsa benden kötü resimler çekecekler.Eğer iyi lens alırlarsa lens leri belki kendilerinde kalacak ama onların 4 sene sonra çöpe attıkları birinin 2 r1 parası diğerinin 3 r1 parası ne olacak.dslr almak nasıl karlı oluyor.Ben bunu anlamıyorum.Yani bu badi ler r1 den ucuz olsa kafama yatacak ama az çok hesap yapmayı biliyoruz onlar benden kat be kat daha zarardalar.ya ben hesap yapmayı bilmiyorum yada bu millet.Benim buradaki çarşıda 20d si olan bir arkadaşıma adnan abinin yüklediği bu resimleri gösterdim ağzı açık kaldı.ondan sonra geldi benim makinamı kullanmak için ödünç istedi.o bu makinayı kaçak olarak 2700ytl ye almıştı. ama şimdi benim makinamı daha çok beğeniyor.hem benden 2 kat daha fazla para ödedi hem şimdi benim makinayı kullanıyo .madem bu dslr ler bu kadar iyide arkadaşım niye r1 i daha çok beğenir oldu.
Sevgili ilker ,
Burada anlattığın gerçeklere tamamen katılıyorum.Ama dikkat et bunu pratik ve özellikle de sık sık fotoğraf çekiyorum demeyenlere anlatamazsın. Çünkü gerçekler acıtır.
Hani As ne demiş kısaca '' ANLAŞILDIĞIN KADAR KONUŞ ''
Hangi ışıkta bırak 1/8000 i, obsturatörü ağzına kadar açsa bile güneşi mi çekecek 1/4000 Enstantane ile yoksa aşağıdaki gibi bir fotoğraf mı çekmeye çalışacak.
Ama herkes benim makinamda bu da var şuda var veya bulunsun diye belki de pratikte belki de hiç işine yaramayacak standart dışı sayılabilecek hayali olmaktan öte gitmeyen gerçeklerin peşinde koşup paralar sayıyorlar.
Ayrıca çok önemli bir konu da kalite konusu.
R1 in en büyük kazanımı AdobeRGB ve yazılımından ve bu modun fotolara bilgisayar yerine çekim (yapılan pozun yazılması) esnasında kazandırdığı keskinlik. Ama hiç bir Pro R1 le çalışmıyor. Kısaca bu kadar kalite amatör için extra övünç kaynağı ama profesyonellik içinse yetersiz.Yani benim ki böölöe çekiyo dan öte bişey değil..
Ama iş kullanışlı olmaya gelince sen zaten 2.75 te birçok olaya gözlerinle şahit oldun.Bunu birde bana sor. Toplantılarda oturduğun masadan hiç kalkmadan,
''masaya konan sineğin 2 cm den macrosundan taa 2 kilometre uzaktaki caminin minaresine kadar ''(üstelik daha o inanılmaz performansı ile 4X digital zoom kapasitesini dahi kullanmadan) hiç kımıldamadan üstelik elde fotoları çekiveren de benim,
''Ooh Oh .Oturduğun yerden iyi valla ''
gibi sözleri (elimdeki makineyi hiç övmeden) yanımdakilerden duyan da benim.
Onun için İlker'cim ''ANLAŞILDIĞIN KADAR KONUŞ''
Başka bir siteden ....
#martinik' tarafyndan 21.06.2006 02:00:20 tarihinde düzenlendi.
İlgili olabilecek konular
-
Sony Ccd-tr502e Pal Handycam Kristal Sorunu
28 Eki. 2024, 23:57 romantikhaydut
232329 Eki. 2024, 15:14
romantikhaydut -
Sony Zve-10 İçin Lens Önerisi
27 May. 2024, 10:30 zeynelvardar
0112227 May. 2024, 10:30
zeynelvardar -
-
Nikon D5000 Yerine Nikon D3200 D7000, Canon 600d, Sony A58
27 Oca. 2022, 20:01 muharremuzun
1210219 Eki. 2022, 18:24
fedayi_86 -
Sony Up Cr-10l Snaplab Termal Fotoğraf Baskı Makinesi
25 Ara. 2021, 20:32 mtuncel06
0291325 Ara. 2021, 20:33
mtuncel06 -
Canon Eos Rp Den Sony A7r III E Geçmek ???
12 Şub. 2021, 10:30 arkonac
1316014 Şub. 2021, 16:41
mete007 -